Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » WiFi antenna készítés
 
Témaindító: saca200, idő: Jún 16, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   78 / 78
(#) kendre256 válasza Attilawap hozzászólására (») Jún 2, 2020 /
 
Idézet:
„a képeken látható antenna működne-e?”

Azt nem tudom, hogy ez antenna-e egyáltalán. (Bár miután a saját szememmel tömegével láttam hengerfej tömítést TV antennaként működni, akár ez is lehet antenna.)
Mindenesetre én inkább a hagyományos utat választanám, ilyen kis nyílásszögre parabola antennával próbálkoznék. Ekkora nyílásszöget 5GHz-en kb. 80 cm-es átmérőjű, 30-32 dBi nyereségű antennával lehet megvalósítani (2,4 GHz-en nagyobb átmérő kell).
Minden antenna úgy sugároz, hogy a nyílásszögön belül sugározza a teljesítmény "nagyját", de sokfelé szóródik is a jel. (Egy fényszóró fénycsóváját is lehet látni "oldalról" is, nem csak akkor, ha ránk világít. ) Azt nem tudod az antennával megakadályozni, hogy más ne tudja venni a jelet a közelben (még akár "hátulról" is). Ezért igazából felesleges kis nyílásszögű (nagy nyereségű és ezáltal nagy méretű) antennákat használni. Ekkora távolságra bőven elég térerőt ad egy 30x30 cm-es panelantenna is, az illetéktelenek kizárását pedig elegendően erős titkosítással, szűréssel, rejtett SSID-vel kellene megpróbálni.
(#) Attilawap válasza ferci hozzászólására (») Jún 2, 2020 /
 
Ez a kalkulátor pontos? Bővebben: Link Elvileg itt meg lehet adni az átmérőt.
(#) ferci válasza Attilawap hozzászólására (») Jún 3, 2020 /
 
Azt nem tudom, hogy mennyire pontos, de a kivitelezés biztos sokat variálhat rajta.
A menetek száma legalább 12 legyen, mert kis menetszámmal semmi értelme: nagy a nyílásszög és a nyereség is kicsi lenne.
Tanulmányozd a Rothammel féle antennakönyvet ebben a témakörben, mégis többet láss.
Egy kis részt becsatolok.

helical.JPG
    
(#) Firefighter1 hozzászólása Júl 14, 2020 2 /
 
Sziasztok!

Igaz nem készítés, de wifi antenna!
3 emeleten kellene az internetet átlőni!
Most egy Netgear R7500 szorja a netet a második emeleten! A pincébe a telefon éppen éppen veszi! egy Youtube videót megnézni már szenvedés!
Arra gondoltam hogy lerakok egy ( mert van feleslegbe) Netgear EX6200-at annak van 2 külső antennája és az egyiket lecserélem valami irányitottra amit felfelé lövök, vagy csak 2 nyereségesebbre!
Működhet a dolog?
Kábelt sajnos nem tudok huzni mert társasház.
(#) Attilawap hozzászólása Aug 22, 2020 /
 
Köszi a könyv ajánlást, le is töltöttem az egész könyvet. Tanulmányoztam a könyvet, el is kezdtem csinálni a képletek alapján Excel-be egy kalkulátort. A könyvben található képletek eredményei egy kicsit eltérnek az interneten fellelhető kalkulátorok/cikkek számítási képleteitől. Például: λ=300/2400(Mhz)=0,125m
"The Arrl Uhf/Microwave Experimenter's Manual: Antennas, Components and Design" könyv adataiból készített kalkulátor szerint:
λ=299,79/2400(Mhz)=0,1249125m
Vagy:
D=9300/frekvencia(Mhz)*10=9300/2400*10=38,75 (mm)
Másik cikk szerint:
D= λ/ π=0,125/3,14*1000= 39,789 (mm)
Igaz, nem nagy különbségek, de van valamekkora eltérés. Kérdésem az lenne, hogy ezek jelentősen befolyásolják az antenna nyereségét?
A hozzászólás módosítva: Aug 22, 2020
(#) szs válasza Attilawap hozzászólására (») Aug 22, 2020 /
 
Ez csak abból adódik (és a felhozott első két példa is azt mutatja)hogy az egyikben 300000km/s-nek, a másikban 299,97ezer km/s-nek veszik a fénysebességet. Pont akkora arányú a különbsèg is -1250 az 1249-hez arányú. Ha azt az 1 ezreléket el sem érőt kireszeled az antennádon, azt megnézem

Komolyra véve a szót: nem az fogja befolyásolni, hogy 1/10 mm-el hosszabb, vagy rövidebb lesz.
(#) pucuka válasza Attilawap hozzászólására (») Aug 22, 2020 /
 
Egy antenna tényleges fizikai hossza, és az elméleti hossza között van egy rövidülési tényezőnek nevezett dolog. Ez sok mindentől függ, például az antenna hosszának, és átmérőjének viszonyától, a körülötte levő anyag dielektrikumától. Ha rövidíted, akkor az átmérőjét is változtatni kellene, ami ugye lehetetlen. Ezért nehéz az antenna készítés, a nagyok is számolnak, elkészítik, és mérnek. Ha sikerül, örül, ha nem kezdik előröl. Persze a sokadik már jó lesz, a gyárthatósági tűrésekkel együtt. Minél rövidebb a hullámhossz, annál rosszabb a helyzet.
Otthon persze se műszer, sem szabad tér a méréshez, sokat sem tudsz készíteni, ha csak egyre vagy kettőre van szükséged. Marad a számolás, aztán olyan lesz, amire sikerül.
Ha választani kell a számolási módszerek között, az ARRL módszerét tartom jobbnak, mert mögöttük nagy gyakorlat áll, az amatőrök révén.
A hozzászólás módosítva: Aug 22, 2020
(#) Attilawap hozzászólása Szept 10, 2020 /
 
Na el is készült az antenna! Dolgoztam vele két napot. Kipróbáltam, minimum 400 m-re el is lövi a jelet . Viszont azt tapasztaltam, hogy jelentősen sugároz "hátrafele" is. A reflektor egy 140mm átmérőjű 0.6mm vastag alumínium lap. Ez elég vastag? Olvastam a Rothammel antenna könyvben, hogy tömör bádogtárcsa használatos az antenna elkészítésénél. Illetve, ha a tárcsára kúp alakú tölcsért szerelnék, az jobban tudná fókuszálni a jeleket? Alufólia megfelelő erre a célra?
(#) ferci válasza Attilawap hozzászólására (») Szept 10, 2020 /
 
A fókuszálással vigyáznod kell, mert biztos nem tudsz 10 féle "kúpot" csinálni és tesztelni, hogy a vevőantennát jobban eltaláld - persze kísérletezni lehet - a 750 méterre lévő kis optimális pontot nem semmi eltalálni.
Alufólia is jó, persze, de azért több réteg és stabil alap akkor is kell hozzá.
Az átmérőt is növelheted kicsit, túlzottan nem viszi el a bementi ellenállást - kompromisszum kell, ha nagyon zavaró a hátrafelé sugárzás.
Első lépcsóben elég lenne pár cm széles körgyűrűt a reflektorhoz illeszteni, ne kelljen új darabot készíteni.
Viszont a korláttól jobban fel kéne emelned az egészet..
A hozzászólás módosítva: Szept 10, 2020
(#) pucuka válasza Attilawap hozzászólására (») Szept 10, 2020 /
 
Nem a vastagsága a lényeg, hanem az átmérője (felülete). Nem kell feltétlenül kör alakú, viszont vigyázni kell, hogy egyik mérete se legyen a hullámhossz többszöröse.
Következő: »»   78 / 78
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem