Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » X / Y szkenner galvóépítés
 
Témaindító: Djatis, idő: Feb 22, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   1 / 41
(#) Djatis hozzászólása Feb 22, 2007 /
 
Sziasztok Kedves lézeres barátaim !

Azért nyitottam ezt a témátmert úgygondoltam ide egyben összegyüjthetnénk a lézerszkennerek építési módjait ki hogy csinálta meg vagy segítséget nyújt illetve nyújtunk egymásnak eme szerkezet és vezérlése építésében.
Amiket én csináltam eddig azokat a képeket össze fogom gyüjteni és ide fel teszem.
Bármien lézerszkennerrel kapcsolatban beszélgethetünk
spirograph vagy X/Y szkenner de az x/Y ebből az érdekesebb. Kérlek írjátok meg ti hogyan csináltátok vagy tervezitek, és a különböző hibákról stb.
Segítsünk egymáson !!
(#) rockersrac hozzászólása Nov 7, 2007 /
 
én még csak spirográf szkennert építettem.műxik jól csak kiderült h gyenge a pointer bele ami benne van am jó a cucc.de engem igen érdekelne az x/y szkenner építése/építtetése! előre is köszi a segítséget!lehetőség szerint closed loopos galvokkal.
(#) Armageddon89 hozzászólása Feb 20, 2008 /
 
Hy!


Belekezdtem egy galvo építésébe. egyenlőre csak egyet készítek hogy valamennyire tapasztalatot szerezzek benne.

A mágnesek 2 Db vinyóból kiszedett mágnesek ezeket felragasztottam egy 3 as tengelyre amely egy siklócsapágy párban tud könnyyedén elfordulni...

Most az egyetlen gtondom az, hogy nem tudok hozzá megfelelő méretü tekercset készíteni, mert semmi tapasztalatom vele erre kérnék segítséget, elkézeléseim vannak mint pl hogy 0,3 es lakkozot drótból fogom megtekerni , csak a fizikális méretekel kapcsolatban vannak kételyeim ... nem tudom hány menetes legyen, s azt se hogy mekkora magra tekerjem fel kb...

előre is köszönöm a segítságet!
(#) Karcsy hozzászólása Feb 20, 2008 /
 
Sziasztok

Odavagyok a diszkótechnikáért és most egy galvó van soron

Készítettem egy spirálgalvót , ami nagyon jól funkcionál, de ezzel nem érem be (itt a vidi, csak nembírta követni a lézert a kamera Vidi )

Szeretnék csinálni egy x-y tengelyeset is de egyelőre még nem tudok sokat róla...

Ha valaki tud, valami konkrét tervet, tegye fel, ossza meg. Előre is koöszi
(#) Georgee hozzászólása Feb 20, 2008 /
 
Hali! Van valakinek fölösleges DAC kapcsija meg szoftver???? Nekiesek a jószágnak. Jahmágnest honnan tudok szerezni???
(#) Muri válasza Karcsy hozzászólására (») Feb 20, 2008 / 1
 
Heló!
Szerintem ezt még nem láttad, és itt is jó tervek vannak.
(#) golyo01 hozzászólása Feb 21, 2008 /
 
én cd/dvd olvasó-iró fejében lévő mágnesből csináltam régen, a használt csapágyakkal viszont megjártam amik a ventikben voltak, annak idején beszereztem nagyobb mennyiségű új csapágyakat ha érdekel valakit 2 és 3 mm tengelyekre porvédett golyós csapágyaim vannak.
(#) Armageddon89 hozzászólása Feb 21, 2008 /
 
Hát digitális analóg konvertálásra szerintem a legjobb az ha DAC 0800 - t használsz ez elég gyórs és elég jó paraméterei vannak kapcsolást nem érdemes rá szülni, mert sok a hibalehetőség.... én a galvomat majd egy 486 osról fogom meghajtani...


na de még mindig nincsenek adatok a tekercsekkel kapcsolatban, már arra is gondoltam, hogy lágyvasmagal ellátott tekercseket tekerek, mert kevés lakkozott vezetékem van :beka3:
(#) Djatis válasza Armageddon89 hozzászólására (») Feb 21, 2008 /
 
Üdv !

Különösebb szabályok nincsennek tekercselésre .
Mert mindenki általában más és más módon építi meg a galvóit.
Ami a lényeg minél kissebb légrés a mágnesek és a tekercsközt.
A tekercs lehetőleg ne nyúljon ki hosszúra pl úgy hogy a mágnestől nagyon távol essen az utolsó menetek minél közelebb legyen amennyire lehet az összes menet a mágnesekhez.
Tapasztalat szerint ne legyen kissebb az ellenállás egy galvónál 2 ohm alatt,ez még nálam legalábbis egészséges. Ami még érdekes lehet hogy bizonyos férhetőségi határokon belül minél vastagabb huzallal és több menetszámmal de az előző kitételeket is szemelőtt tartva.
(#) Karcsy válasza Muri hozzászólására (») Feb 21, 2008 /
 
Ezeket ismerem, ezeken nincs konkrét terv :no:
(#) Georgee válasza Karcsy hozzászólására (») Feb 21, 2008 /
 
csak szét kellnézni
(#) Georgee hozzászólása Feb 25, 2008 /
 
Hali, elmélyültem a dolgokban, és ugy döntöttem építek egy X Y galvot a gyári gépem mellé, több problémám van.... Először is a mágnes arra gondoltamh léptető motorból kiszedem, de nem tudom hogy jólessz e, van vinyó mágnesem is, de azt szét kell vágni..... Másik a DjAtis closed loop galvos projectet végig olvastam,ottis akad egy pár dolog amit nem vágok.... a PID szabályzón van egy olyanh PHASE nah azt nem tom h az mi lenne (ha jól tudom fázist jelent) és az erősítő melyik részére megy a scanner???? a segítségeket előre is köszönöm....
(#) Djatis válasza Georgee hozzászólására (») Feb 25, 2008 /
 
A phase- jumper helyet én kihagytam mert az arra jó hogy nem a progiban lövöd be a z ábra tükrözését hanem csak átrakod a jumpert.
de nem muszály bele mert minden progi tudja a fordítást minden irányba. nameg konkrétan arra is jó ha elsőre nem megfelelő fázisban van bekötve az érzékelő a pidre akkor ezzel megfordítod .
meik erősítőre gondoltál hogy meik részére megy a szkenner ?
(#) Armageddon89 hozzászólása Márc 5, 2008 /
 
hy all kis szünet után ujra itt

van egy tanácsom mi volna ha a az állómágnest egy tekercsel helyettesítenénk (+ VASMAG) mit egy autó generátorban, ott sincs állandó mágnes (csak itt az elvet fordítjuk meg) , hanem egy tekercs gerjeszti a mágneses teret....
ez azért is jó, mert sokkal homogénebb lesz a mágneses tér....

de viszont van egy hatammas nagy problemam, hogy a számítogép 8 bit digitális jelét, nem tudom analóggá konvertálni egyszerüen!

nem tom hogy használtatok e már lépcső áramkört.... szerintem volna értelme.... csak még soha nem használtam ilyet és a méretezésével volna a gondom(ha valaki tud egyszerübbet akkor pls írjon


minden megoldás érdekel

Üdv Arma!!!!
(#) Armageddon89 hozzászólása Márc 7, 2008 /
 
tudom hülye kérdés de szerintetek miből lehet lágyvasat szerezni ??? mert idáig azt kutatgatam és hát nem nagy sikerrel, nel memez kell .... mert abból nem tok csinálni semmit..... tömörebb anyag és vastagabb kéne, mint pl egy porvasmagban van.... szerintem.

előre is köszi
(#) Androla hozzászólása Márc 7, 2008 /
 
Hogyérted, hogy az állandó mágnest egy tekercsel helyettesítenéd ? Van két mágnes és közötte a forgórészen lenne a tekercs ?
(#) Androla hozzászólása Márc 7, 2008 /
 
Ezekben a galvókban arra kell igazán törekedni, hogy a forgórész tömege a lehető legkissebb legyen,

Szerintem ezért csinálják azt, hogy forgórésznek valami elemi földfém mágnest (mint a winyóknak) használnak és izmosabb tekercselést.

Ha a forgórészen van a tekercselés akkor ott a probléma hogy, hogyan fogod azt árammal halytani, szénkefés megoldás kizárva mert a súrlódás miatt a Kpps érték eléggé leeshet, a másik gond az lehet hogy a vezeték az állandó vibrációtól és csavarodástól eltörhet, (szerintem ha olyan drót fonat van használva mint a hangszóró membránokon az is nehezen bírhatja ezt a vibrációt)

Meg lehet elő kéne szedni valami középsulis fizika könyvet és kicsit utánna számolgatni annak, hogy adott (külső tekercselés+forgó mágnes) illetve (külső mágnes+belső tekercselés) között milyen F erőhatás különbségek vannak csak úgy nagyon egyszerűen nem túlbonyolítva, van egy olyan megérzésem, hogy a mozgó tekercses történetnél vagy (nagy menetszám kis áram) vagy (kis menetszám nagy áram) fog tartozni hogy ugyanazt a hatást érjük, de mindkettő esetben a lényeg, hogy a forgórész tömege nő.
(kisáramnál sok menet, nagyáramnál vastag huzal)

Nem egy elvetél ötlet házilag galvót fabrikálni mert sokan csináltak és működik is, nekem is mozgatja már egy ideje a fantáziámat, amitől viszont félek kicsit az az hogyha nem open-loop galvót csinálunk hanem closed-loop galvót, ami azért closed-loop mert van visszacsatolás, vagyis van egy jeled ami a szögelfordulás arányában változik és így precízebb az ábra rajzolás, azt vagy kapacitív elven vagy induktív elven szokták megoldani, de a lényeg mindkettőnél, hogy a visszacsatoló hurok gerjedését elég nehéz megszüntetni.

szupepe oldalán láttam, hogy ő optikai visszacsatolást csinált és tetszik az ötlet !


(#) Armageddon89 válasza Androla hozzászólására (») Márc 7, 2008 /
 
1 a tekercsel keltett mágneses tér szabályozható és homogénebb mint mondjuk egy állandó mágnes mágneses tere...

2 csúszógyűrü...

3... én nem is olyan galvot építek mint a legtöbbje... mert én alapvetően a szápítógép LPT portjáról lejövő 8 + 4 bitel operálok... tudom a fizikai működés elvét és arra építem rá a többit...

jah és tekercsel adott tömeg mellet szentem erősebb mágneses teret tudsz létrehozni, mint állandó mágnessel...
(#) Djatis válasza Androla hozzászólására (») Márc 8, 2008 /
 
Üdv !

A z egész elvetélt ötletnek tartom bár kívánom hogy sikerüljön.
Ha ugyebár a forgórész tekercsének áramot kell addni ott kezdődik a gond.
pl a szupepe féle neodinium mágnesnnagyon erős és extrakönnyű kis mérete ellenére.
Ugyanezt tekercssel már nem tudod létrehozni kis méretben mint ez a mágnes.
ha már vastagabbra jön ki a tekercselés miatt akkor a tehetetlenségi nyomaték többszörösére nő .
Nem beszélve arról hogy akár törésmentes kábelen vagy csúszógyűrűn keresztül kapna a tekercs áramot kb 1 K sebességnél lehet hogy nem volna gond de pl 6-8-10 K már! csak álom lessz mert akármilyen is az árvezető közeg akkora sebességen mintha direkt lefognád a tengelyt.
A mágneses erőt meg nem növelheted a végtelenségig főleg mivel kicsiben kell megépíteni a tekercset is hogy könnyebb és ne lőgjon ki annyira atengelyről az erőkar miatt.
(#) Georgee hozzászólása Márc 8, 2008 /
 
Hali Valaki tud olcsón mágnest??? 3as tengelyem van.... Jah és esetleg egy DAC nyomtatott áramköri rajz ha van valakinek fölöslegben megköszönném ha megosztaná a segítségeket köszönöm
(#) Androla hozzászólása Márc 8, 2008 /
 
Hi Armageddon89

Én is kívánom, hogy sikerüljön a dolog, ha elkészültél vele, kíváncsi leszek mit fog produkálni, majd rakhatnál fel róla képet.

Üdv.
Androla
(#) Karcsy hozzászólása Márc 9, 2008 /
 
Armageddon89

Szerintem sem fog megfelelően működni, ha valami kis gixer csúszok be már gond van... Ha rám hallgatsz nem kombinálod túl. Csinálj először egy működő mágneseset, és ha megvan, aztán kombináld, de ez csak tanács
(#) Georgee válasza Karcsy hozzászólására (») Márc 9, 2008 /
 
Szerintem ha van kedved fölösleges anyagod stb akkor nyugodtan lehet kísérletezni...
(#) Muri válasza Georgee hozzászólására (») Márc 9, 2008 /
 
(#) dexter1000 hozzászólása Ápr 23, 2008 /
 
Anyagi okok miat megválnék 35kpps galvos szetemtöl!
Szinte vadonat uj csak kiprobálva let hibátlan és preciz tüéles ábrákat rajzol!
A szet tartalmaza a következöket:

1db tápegység 110-240v~
2db galvos motor + motor befgó álványzat
2db vezérlö electronika a motroknak
+ jel és táp kábelek az öszekötéshez.
---------------------------------------------------------------------
müszaki paraméterek:
LP30 Galvanometric Scanner

Power Supply: 100-250V AC 50-60HZ
Mirror Type: Coated dielectric film
Coated Aluminum
Mirror Reflectivity : >95%(25°-65°)
Signal Input Voltage: ą5V
Scan speed: 35kpps@8° optic angle
Max Scan Angle: 53°
Driver Adjustments: Gain, Size Position,Linearity,High frequency damping,Low frequency damping,Servo gain
Components Part: Scanners head,Driver board,Cable,Mount,Power supply

user manual
http://www.laserpic.com/Product_galvo/Product_Manual_Galvos.pdf
--------------------------------------------------------------
képek
http://www.dexter1979.atw.hu/kepek/galvo1.jpg
http://www.dexter1979.atw.hu/kepek/galvo2.jpg
---------------------------------------------------------------
video!
it épen egy lpt protos dacrol van tesztelve ezért max 10-15k sebeségel rajzol az lpt port adat sebbeség korlátai miat!
http://www.dexter1979.atw.hu/videok/30kgalvo.avi

Elérhetöségem privátban!
(#) eXtase hozzászólása Jún 18, 2008 /
 
Hello!

Most építettem egy galvot , csak az elektronikával van némi problémám , ezért aki épített már ilyen scannert és tudna segíteni benne , vegyen fel MSN -re ha kérhetem! Természetesen ide is leírok mindent , csak szeretnék haladni vele!
Előre is köszönöm!
MSN : extase@windowslive.com
(#) eXtase hozzászólása Jún 18, 2008 /
 
A szkennerem még kezdetleges " prototípus "
Nem tudom , hogy a mágnesek nem e nagyon kicsik?
A másik amit most építek már sokkal jobban méretre lesz alakítva , a mágnese egy a zsibin vásárolt " indukciós " zseblámpából kivett mágnes , ami henger alakú... nah azt középen kifúrom , és alumínium tengelyre ragasztom fel!
LPT vagy soros portról szeretném vezérelni a lehető legegyszerűbb elektronikával ( ehez is keresek rajzokat ) !
(#) Georgee válasza eXtase hozzászólására (») Jún 18, 2008 /
 
Idézet:
„nah azt középen kifúrom”
nem akarlak elkeseríteni, de ha a mágnest fúrod akkor több mint valószínű hogy elreped maximum állványos fúróval lassú fordulattal és kis előtolással esélyes a dolog. Egy próbát megér
(#) eXtase hozzászólása Jún 19, 2008 /
 
Sikerült a keresztül fúrás , lassam készül a másik galvo is
(#) Tomi20 válasza eXtase hozzászólására (») Jún 19, 2008 /
 
Azt még nézd meg elötte, hogy hogyan van mágnesezve a henger. Gondolom mivel lámpában volt, így keresztben lehet, de neked itt hosszában mágnesezett kellene... (remélem érthető)
Következő: »»   1 / 41
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem