Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » X1-19A charakterográf
 
Témaindító: jandu, idő: Nov 11, 2010
Lapozás: OK   1 / 1
(#) jandu hozzászólása Nov 11, 2010 /
 
Sziasztok,
segítséget keresek a fent említett orosz "kis" műszer kezeléséhez. A szondák, osztók megvannak. A paraméterei is ismertek, viszont kéne a sweppelés beálításának leírása.

jandu
(#) zolika60 válasza jandu hozzászólására (») Nov 11, 2010 /
 
Ez mi tulajdonképpen?
(#) jandu válasza zolika60 hozzászólására (») Nov 11, 2010 /
 
Wobler- saját képernyős kijelzővel. Úgy cca 50 kg a súlya, 0,5-1,3 GHz tartományban.
(#) jandu válasza jandu hozzászólására (») Nov 12, 2010 /
 
Tehát nem ismeri a berendezést, kezelését senki?

X1-199A.jpg
    
(#) Stewe válasza jandu hozzászólására (») Nov 12, 2010 /
 
A H1-19A egy nagyon öreg műszer, talán orosz oldalakon találhatsz leírást. Oroszul

Ha jó képet teszel fel, a feliratokat szívesen lefordítom, az már nagy segítség lehet.

Ezen a linken teljes kapcsolási rajzot találtam.: Link
(#) jandu válasza Stewe hozzászólására (») Nov 12, 2010 /
 
Ez nagyszerű - a kezelő gombok alapján erről a műszerről van szó.
Még nemraktam fel ezt a kérdést az általam ismert orosz fórumra, mert azért magyarul mégis jobban körül tudom írni a témát, mint oroszul. Olvasni az még valahogyan megy, nekünk korábban születetteknek ez még kötelezö volt!

Ezen vagyok regisztrálva, itt csak azbukával szabad írni

http://monitor.espec.ws/index.php?sid=ba7a3394b92dde0f0bd7cb64c04d79c4
(#) Stewe válasza jandu hozzászólására (») Nov 12, 2010 /
 
(#) jandu válasza Stewe hozzászólására (») Nov 12, 2010 /
 
Ezt a link-et még nem ismertem, ez is igen jó!
Amúgy a RU fórumra fel tettem a kérdést, várom a választ.

Kösz a rajzot és a linket!!!
(#) jandu válasza jandu hozzászólására (») Nov 12, 2010 /
 
Az oroszok adtal linket a komplett kezelési utasításra, már le is töltöttem. Ha még valakit érdekel, itt letöltheti:
http://monitor.espec.ws/section9/post1134123.html#1134123
(#) Stewe válasza jandu hozzászólására (») Nov 12, 2010 /
 
Soha jobb hírt!
(#) laza válasza jandu hozzászólására (») Nov 22, 2010 /
 
Szia!
Ha teszel fel jó képet, akkor én meg elmagyarázom hogy mit, és hogyan tudsz vele csinálni Egészen pontosan ez a típus még nem volt a kezem alatt, de a fiatalabb tesóit ismerem, és nekem is van.
(#) jandu válasza laza hozzászólására (») Dec 30, 2010 /
 
Szia,
ma kapcsoltam be a gépet és elkezdtem vele közelebről ismerkedni.
Kép helyet megpróbálok rákérdezni bizonyos pontokra. A kimeneti résszel nagyjábol othon vagyok, viszont a bemeneti résznél hogyan határozom meg a kapott görbe egyenletlenségének a nagyságát?
(#) laza hozzászólása Dec 31, 2010 /
 
Kép helyet megpróbálok rákérdezni bizonyos pontokra. A kimeneti résszel nagyjábol othon vagyok, viszont a bemeneti résznél hogyan határozom meg a kapott görbe egyenletlenségének a nagyságát? Itt van bemeneti osztó (1:1; 1:5; 1:10 és 1:100 fix, valamint 23db folyamatos) és a képernyőn alulrol felfelé nullátol 10-ig raszter. Ha a bemeneti osztó 1:1 állásban és a folyamatos 23db-es osztó max. kitekert állapotban van (gondolom "0" csillapítás) és a levett görbe a 2-es, ill. 3, vagy 4-es vonalon van a nullához képest, akkor milyen a csillapítás és milyen egységben van?

János /jandu/.

Bocs hogy a magánban küldött kérdésedet ide másolom, de egyrészt hátha érdekel valaki mást is, másrésszt van itt egy "aktivitási mutató" amit nem kívánok minősíteni, mindösszesen javítani.
(#) laza hozzászólása Dec 31, 2010 /
 
Szóval az egyszerűbb(erre majd később kitérek) diódadetektoros készülékek alapproblémája a dióda nemlineáris feszültség karakterisztikája. Ezért találták ki a "hiteles csillapítós" módszert. Ennek lényege, hogy az indikátort(erre is később) bárhová beállíthatod, ahhoz a szinthez viszonyítasz. És lehet erősítés vagy csillapítás, annak értékét a hiteles csillapítón olvasssuk le. Úgy hogy a képernyőn a vizsgált szakaszon, vagy ponton az előre beállított indikátor szintre korrigáljuk a jel nagyságát a csillapítóval.
(#) laza hozzászólása Dec 31, 2010 /
 
Az egyszerűbb detektoron azt értem, hogy egy diódán és lezáró ellenálláson kívül alig tartalmaz mást a detektor fej. A komolyabb, pl. HP készülékek detektorfejei agyon vannak kpompenzálva linearizálva, és a saját készülékhez illesztve hiteles szintet produkálnak. Tehát a kijelzett eredmény nem csak a csillapítóról olvasható le, a mérés sorén érintetlen indikátor kezelőszervek mellett, hanem a feszültség is lineáris. Csak érdekesség képpen, a Rohde &Schwarz készülékeinek mérőfejeiben egy eprom található az egyedileg felvett korrigációs adatokkal, amit a készülék mérés során figyelembe vesz.
(#) laza hozzászólása Dec 31, 2010 /
 
Az indikátor pedig azért "csak" indikátor, mert a kijelzett értéke nem számszerűsíthető. A kezelőszerveivel, azaz pozíció, erősítés, csak a méréshez használt feszültségszintjéhez, dinamikatartományához állítunk egy kényelmesen olvasható értéket. Ez lehet egy képernyő, és lehet akár egy egyszerű mutatós műszer is, pl. a GDO-nál.
A skálabeosztás, vagy a képernyő raszter csak támpont, egy segédezköz, viszonyítási pont, amihez képest láthatóvá válik a változás. A hiteles csillapítós módszerrel való mérés során tehát az előre beállított kezelőszerveket nem piszkáljuk az indikátoron mert akkor hibás a viszonyítási pont. Egy áramkör javítása, élesztése azonban a legtöbbször nem igényli a pontos feszültség vagy teljesítményszint ismeretét...
(#) jandu válasza laza hozzászólására (») Jan 3, 2011 /
 
OK,
igaz priviben vártam választ, ezért a késő reakció.

Egyenlőre tanulmányozni fogom a adott útmutatást, muszáj vagyok a leírtakat praktikusan is végigjárni, hogy teljesen világos legyen.
Majd kérdezek tovább!
(#) jandu válasza jandu hozzászólására (») Jan 4, 2011 /
 
Gondolom jól értettem meg az írottakat - tehát a "indikátor-nak" nevezett /általad/ rész skála beosztása a oszcillátor kimenő jelének a osztója és ezáltal a jel nagyságának - persze dB-ben a mutatója? Tehát ha az indikátoron a kapcsoló és finom beálító gombbal beálítok egy szintet, az megfelel a generátor osztója által megadott a mért árramkőr +/- /csillapítás-erősítés/-ének. A oszcillátor kimenő jelének a osztója tehát a hiteles csillapító?!?
(#) laza válasza jandu hozzászólására (») Jan 19, 2011 /
 
Az indikátor a megjelenítő egység. Ez jelen esetben diódás detektorral kezdődik az erősítés szabályozó kezelő szerveken keresztül a képernyőn megjelenő vonalnál ér véget. De ha diszkrét frekvencia lépésekben haladnánk, ez egy egytranzisztoros erősítő egy potméter és egy tök mindegy milyen skálabeosztású mutatós műszer is lehetne. A generátor kimeneti osztóján olvassuk le a hiteles értéket.
(#) laza válasza jandu hozzászólására (») Jan 19, 2011 /
 
Ha erősítést akarunk mérni akkor a kimenő jelet kisebb szintre állítjuk, és az ismeretlen mérendő objektum nélkül összedugjuk a generátor kimenetét és az indikátor bemenetét. Az indikátor erősítésével beállítjuk a vonalat mondjuk középre. Ezt utána nempiszkálva közérakni az ismeretlen mérendő pekvancot. A generátor kimeneti szintjét addig csökkenteni a hiteles csillapítóval, hogy a szint ismét az ernyő közepére kerüljön azon a frekin amire kíváncsiak vagyunk. A csillapító növelése lesz az erősítés.
(#) laza válasza jandu hozzászólására (») Jan 19, 2011 /
 
Csilapítás mérése, vagy ha az erősítő gyengítőtorzító lett ugyanez csak fordítva. Nagyobb generátor szinttel, kis indikátor erősítéssel alapszintet fölvenni. Közérakva a mérendő cuccot, a kicsi generátor szintet a csillapító csökkentésével felemelni, és leolvasni róla a különbségből a csillapítási értéket.
(#) laza válasza jandu hozzászólására (») Jan 19, 2011 / 4
 
Aztán a gyorlat során majd kiderülnek ennek a mérésnek a korlátai. Ilyen pl. az erősítők dinamikatartományából adódó problémák. Ha pl. egy kisjelű antennaerősítőt vizsgálunk. A bemenő szint nem lehet akármekkora mert az erősítő nem viseli el. De nem lehet akármilyen kicsi sem, mert azt meg nem tudjuk megjeleníteni a diódadetektorral.
A nagyjelű erősítőkkel is gond van Ott meg a nagy kimeneti szint tönkre teheti a detektorfejet. Akár a nagyérzékenységű, esetenként ún. zéró bias diódát, akár az illesztéséhez beépített lezáró ellenállást. A kicsi de már detektálható szint, meg nem is indítja el...
A nagyjóságú rezgőkörök, vagy ilyenekkel hangolt erősítők meg szintén meg tudják hamisítani a mérést, de ezt majd később. Addig még rengeteget kell tekergetni a gombokat
(#) karpi hozzászólása Jan 19, 2011 /
 
Nekem van egy" karakterograf"-om it valahol egy polcon de az Tranzisztorok es diodak atviteli karakterisztikait vizsgalhatja.

Amirol itt olvasok az egy "wobler" amivel egy kapcsolas atviteli gorbejet merjuk . mint a Bode Plotter .
A meresek kiertekelese hasonlo a normalis osciloszkop meresei modszrekhez csak hogy a frekvencia allitas es a horizontalis elteritest egy sweep-generator vezerli . Az atviteli gorbe helyes pozicioja es "formaja" fugg a "sweep" sebessegtol is egyes esetekben.
(#) laza válasza karpi hozzászólására (») Jan 19, 2011 /
 
Orosz teknika
АЧХ, vagy Измерители амплитудно-частотных характеристик
Izmerityeli amplitudno-csasztotnüh haraktyerisztyik.
Azaz amltitúdó-frekvencia karakterisztika műszer. Felénk valóban a sweep-generátor vagy wobbler-generátor kifejezés terjedt el. Ami lássuk be sokkal kevésbé kifejező mint az előbbi, de olyan divatos angol szavakat használni...
(#) jandu válasza karpi hozzászólására (») Jan 23, 2011 /
 
Ez "gyári" megnevezés. A gyártóktól függ, hogyan nevezik meg a terméküket. És mivel "charakterisztikát" mér - ez esetben átviteit, - a megnevezés helyén van. Ugyanúgy a félvezető charakterisztikát mérő berendezés is "charakterográf", csak ott más charakterisztikárol van szó.
A wobler, wobulátor kifejezés viszont csak a mérési módszer megnevezése. Ez a megnevezés általában csak a sweep-generator-t jelenti, kijelző, avagy indikátor nélkül.
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem