Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » ZigBee
 
Témaindító: jajistenem, idő: Feb 11, 2012
Lapozás: OK   1 / 1
(#) jajistenem hozzászólása Feb 11, 2012 /
 
Mivel ZigBee átfogó téma eddig nem volt (csak XBEE), ezért nyitottam egy új topicot, remélem sok embernek hasznos lesz a későbbiekben.
Kapásból kérdéssel is kezdeném, próbálkozott-e már valaki két eltérő ZigBee STACK -et egy PAN alá összehozni. Én most épp az EmberZNet (Ember) és Z-Stack (Ti) összelövésén próbálkozom, egyelőre kevés sikerrel. A problémám, ami fel is vet pár kérdést, hogy a ZED (Z-Stack) nem bír felcsatlakozni a COO -ra (EmberZNet). Amit látok Packet Sniffer, hogy a ZED szépen kiküldi a a Beacon request, a COO szépen látja, és kiküld rá egy beacont. Na, de a ZED mintha nem venné észre, ismételten csak beacon kéréseket küldözget. Ahogy néztem, a beacon üzenet még nem tartalmaz profile ID-t se CLUSTER infókat, így pl, ha ez nincs is még beállítva, rácsatlakozhatna a PAN -ra.
Itt már érdekes is lehet egy kérdés, vajon miket kell beállítani.
Csatolok képet is a sniffről, a beacon kérés jól látszik, a COO beacon válasza pedig lent látható a Packet Details -ablakban...
Tehát örülnék tippeknek, miért nem tud felcsatlakozni a ZED, megjegyzem a két gyártó, Ember és Texas szerint is a protokoll stack-jeik egymással kompatibilisek, tehát elvileg menni kellene...
Ha valaki ismer olyan ingyenes dokumentumot, amiben pl. a beacon frame teljes (minden egye bit ) leírása megtalálható, vagy tud egy könyvet, aminek a címét beírná, az nagyon jó lenne azoknak is, akik ezzel később foglalkoznak majd.
Egyébként a ZigBee.org -on fent kellene lenni, mert nyílt "szabvány", de sajnos nem találtam meg amit kerestem.
Ez a topic lehetne ZigBee bitről bitre is, én nagyon szívesen megosztom másokkal a téren a tudásom (sajnos még csak 1 hete foglalkozom vele) és várom más tőlem nagyobb szakértők írását is.
(#) Giants válasza jajistenem hozzászólására (») Feb 11, 2012 /
 
Szia,

elég régen foglalkozom rádiós hálózatokkal, eszközökkel is, így többek között ZigBee-vel. Azaz pontosítanék, ZigBee-val kezdtem de mostanság XBee a favorizált platformom - amely ZigBee kompatibilitástást is jelent. Már terveztem, hogy írok ebben a témakörben, de van más folyó topik, no meg a kellő idő is hiányzik. Egyébként a konkrét alkalmazási területem az XBee (ZigBee) mesh hálózatok integrálása telemetriai alkalmazásokhoz. Intenzíven nem tudok neked segíteni, de egy-egy kérdés erejéig - ha tudok egyáltalán válaszolni - szívesen felnézek. Van doksim is, utána keresek és felteszem a forrásneveket.

Giants
(#) jajistenem válasza Giants hozzászólására (») Feb 11, 2012 /
 
Szia,
Ez nagyon jól hangzik.... Köszi előre is.. Nem próbáltál még XBee koordinátorhoz nem XBee végpontot csatlakoztatni? Épp most olvastam Texas Instruments egyik doksijában (Z-Stack Users Guide), hogy gyakorlatilag felcsatlakozáskor a végpont a bejövő beacon-ok RSSI értéke alapján kiválasztja a legmegfelelőbbet, majd annak a PAN-nak a broadcast címére küldi a kapcsolódási kérelmet...
(#) jajistenem hozzászólása Feb 12, 2012 /
 
Kicsit tovább léptem, ugyan még nem állt össze a kép teljesen, de annyit ki tudtam deríteni, hogy EmberZNet ZigBee Pro sactk-et használ. (Z-Stack is támogatja) Ezt az elkapott bacon üzenetből sikerült kinyernem, ennek értelmezésére a következő könyv volt segítségemre:
ZigBee Wireless Networking.
Bővebben: Link
Egyébként úgy tűnik ez a könyv részben kielégíti a kezdeti információs igényeket. A könyv relatív olcsó, egyelőre nem bántam meg.. Egyszóval még a teljes tartalmát nem ismerem, de egyelőre merem ajánlani...
(#) röntgen válasza jajistenem hozzászólására (») Feb 12, 2012 /
 
Szia,
Én próbáltam már XBEE kordinátorhoz routert csatlakoztatni, gond nélkül műkszik. Okos kis jószágok ezek.
(#) jajistenem válasza röntgen hozzászólására (») Feb 12, 2012 /
 
Szia,

Azonos STACK használata mellett nekem is működik, nem is az a probléma, hanem az eltérő STACK okoz nekem fejtörést.ű, ami papíron teljesen kompatibilis. Ha egyik EmberZNet -es bardomból csinálok ZED- et akkor gond nélkül felmegy EmberZnet-es COO -ra. Beacon megérkezése után szépen küldi COO felé a csatlakozási kérelmet. (FFD-ZED és FFD-FFD is remekül megy) Viszont ahogy írtam feljebb is, a Z-Stack -es eszköz(ZED), mintha nem foglalkozna a beaconnal... Snifferen is jól látszik, a beacon kérés is ZigBee szabványos és a beacon válasz is teljesen rendben van. Ennek ellenére a ZED mégsem küld Associaton request csomagot.. No, ez uitt a gond
(#) röntgen válasza jajistenem hozzászólására (») Feb 12, 2012 /
 
Hát ez már túl magas nekem, talán a zigbee-s működési elnevezéseket nem vágom. Az XBEE-modullal nekem ilyen "súlyú" problémám nem volt.
(#) Giants válasza jajistenem hozzászólására (») Feb 16, 2012 /
 
Szia,

megelőztél. Éppen ezt a könyvet akartam ajánlani.
Az alábbi doksiban is vannak használható dolgok:

122-32450-XBeeTutorial-v1.0

PARALLAX-tól.

Nem használtam Ember eszközöket, a ZigBee és XBee együttes viszont minden variációban működik.

Van valamilyen konkrét oka, hogy nem egységes modulokkal próbálkozol?

G
(#) jajistenem válasza Giants hozzászólására (») Feb 19, 2012 /
 
Na, közben elég sok mindent sikerült megoldanom. Alap probléma, hogy rosszul közelítettem meg az egész ZigBee hálózatot..
Az ok nagyon egyszerű, EmberZNet es eszköz (pl.: Telgegesis ETRX..) olcsó (~10-15$ @ 1000pcs), ezért ez jó indulás lehet. A másik oldal meg idő közben adódott, a szenzor-gyártó cég ezt használja.. Átolvastam a ZigBee specification, ZegBee Cluster Library és ZigBee Home Automation doksit, ami ZigBee.org ról letölthető, na meg persze a könyvet amit korábban is írtam. Így már könnyebben mozgok.
Egyébként első alap problémámra a megoldást a gyártó árulta el, kicsit bugos volt a párosítási algoritmosuk, de javítani fogják. Mindenesetre kaptam megoldást tőlük, azzal már ment az összepárosítás. Innentől meg, mivel HA profil adott egyelőre, csak a Cluster leírásokat kell olvasgatni, abból ki lehet nyerni, hogy mire képes az eszköz...
Most ott tartok, hogy egy hálózatot már rendesen össze tudtam lőni, eltérő végpont STACK-ek, persze mind HA profile- al megy.. A csomagokat már bit-szinten ismerem, elég sokat szívtam miattuk. Végül is nem egy nagyon összetett protokoll.. Azt tekintve, hogy a nulláról indultam, szerintem elég gyorsan lehet vele boldogulni.. / persze még nem ismerem a teljes rendszert, de igyekszem minél többet tanulni/
(#) e-chipmunk hozzászólása Feb 7, 2013 /
 
Üdv!
Nem akartam új topicot nyitni, remélem a kérdés nem megy félre!
Én a TI CC2530-ról szeretnék kérdezni. Ezzel az IC vel szeretnék egy egyszerű "játékot" készíteni. Két panelt szeretnék, egy oda vissza adó vevő párt, de kezdetben nem lenne baj az sem, ha az egyik csak adna, a másik pedig csak venne. Úgy képzeltem el, hogy a panelokon lenne egy nyomógomb és egy led. Ha a gombot megnyomom az egyik panelon, akkor a másikon felvillanna a led, illetve fordítva.

A kérdés, hogy lehet-e ezt az IC-t ilyenre felhasználni, illetve hogyan kezdjek hozzá?
Segítségeteket köszönöm!
A hozzászólás módosítva: Feb 7, 2013
(#) GyurEEE hozzászólása Szept 3, 2014 / 1
 
Sziasztok!
Remélem valaki még olvassa ezt a topikot. Vásároltam két zigbee drf1605 modult, és egy ezekhez való usb modult, későbbiekben atmel mikrokontrollerrel használnám. Beállítottam mindkét modult, az egyiket kordinátornak, a másikat routernek, ugyanarra a hálózatra állítottam őket, és ugyanazt a PAN ID-t is beállítottam. A koordinátor az usb modulon csatlakozik a számítógéphez, a zigbee sensor monitor fel is ismeri, a router pedig jelenleg egy arduinón keresztül van a gépre kötve, azonban a router nem akar csatlakozni a koordinátorhoz, mi lehet a probléma?

Előre is köszönöm a segítséget!
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu