Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Zselés akkumulátor töltése napelemmel
Lapozás: OK   3 / 12
(#) enpesta válasza banyaiakos hozzászólására (») Okt 25, 2009 /
 
Szia!
A modem táplálással vigyázz, mert tényleg AC kell neki! A váltófeszből +/- tápot csinálnak, DC-ről táplálva nem működ!
Az akkufeszültségből csinálni kell 50 Hz körüli váltót, kellő terhelhetőségűt.
Ha 3 órás laptop üzemidőt feltételezel, a 12 V 6-7 Aó zselés akku kb. elégségesnek tűnik. Úgy gondolom 3500 Ft körüli az ára. Ehhez hálózati töltőt csinálni nem komplikált, 0,5-1 A közötti árammal tölthető. A zselés akkuknak nincs memóriaeffektusa, mehet folyamatosan puffer üzemben is. Viszont a töltési feszültség túllépése helyrehozhatatlan kárt okoz.
Töltésre inkább az "időszaki" hálózati feszt javasolnám, a napelem szerintem drága, és töltésszabályzó is kell hozzá. Úgy tudom, hogy 0,1 V-tal sem szabad túllépni.
2 A körüli áramokat egy autóból már kidobott akku is tud ám szolgáltatni, mondjuk szobában tartani meggondolandó......Pufferben az működhet, ráadásul nem is annyira kényes a töltögetésre.
(#) enpesta válasza enpesta hozzászólására (») Okt 25, 2009 /
 
Bocs, kicsit összezagyváltam: "Úgy tudom, hogy 0,1 V-tal sem szabad túllépni." Nos, ez a zselés akku töltésére gondoltam írni.
(#) banyaiakos válasza enpesta hozzászólására (») Okt 26, 2009 /
 
Akkor marad a hálózatról való töltés. A modem kétutas egyenirányítással csinál magának feszt jobb alul, szóval jó lesz az a 13VDC. A héten teszek egy próbát.
Köszi a segítséget.
(#) enpesta válasza banyaiakos hozzászólására (») Okt 26, 2009 /
 
Oké, tégy egy próbát. Nekem annakidején nem sikerült 9 V DC-vel működésre bírni a modememet, aztán amikor a csengőreduktor (épen az volt kéznél) 8 V-os - tudom, hogy 13 V - tekercsét csatlakoztattam rá, rögtön jó lett....Lehet a 13 V DC-ből +/- tápot csinálni, de egyszerűbb az AC-ből, hidd el, nem véletlenül írják rá a dobozra....
(#) Kari01 válasza tarnagy hozzászólására (») Jan 21, 2010 /
 
Szia Tranagy! neked egy amorf si napelemed van, ha jól veszem ki az írásodból. ha ennyire nem értesz az elektronikához, akkor ajánlom vegyél hozzá egy Munkapont követős töltőt itt.: MPPT töltő napelemekhez.Ez a töltő optimális fesz ponton tartja a bejövő feszt, és az épp megfelelő algoritmusban tölti az akksidat. Nekem bevált, kb ahogy számolgattam, kb. 20%al többet termelt ugyanaz a napelemem ugyanolyan fényviszony esetén ezzel a töltővel, mint a korábábbi típusúval. Akinek meg dc alkonykacoló, vagy feszfigyelő relé kell, az szintén megtalálja itt, ha nem tudja megcsinálni magának:dc betáp reléküdv! Kari
(#) rockersrac válasza otto54 hozzászólására (») Ápr 29, 2010 /
 
Barátnőméknek is van ilyen, sárga ledes kivitelben. Ott a napelem mellett van egy fény érzékelő, és az dönti el hogy tölti a két kis cerka akksit, vagy pedig a led világít! Egyszerű tranzisztoros cuccról van szó!
(#) Rumcájsz hozzászólása Jún 11, 2010 /
 
Ebből a topicból is hiányolom a végeredményt, egy működő képes áramkört.
Nos, közzéteszem az általam tervezett kis áramkört amellyel 6V-os akksit lehet tölteni. Jónéhány példányban, remekül működik. Mérete kb egy gyufásdoboznyi. Több FET párhuzamos kapcsolásával és a shotky dióda megfelelő méretezésével nagyobb teljesítményre is képes. A D1 - R3 alkatrészek módosításával 12V-ra is elkészíthető. Azonban max 20V napelem feszültségig működik! Az utánépítéshez sok sikert!
(#) dangermind1 válasza Rumcájsz hozzászólására (») Szept 13, 2010 /
 
Hali! át tudnád javítani a rajzot úgy hogy minnél egyszerűbb legyen? pl ki,be kapcsoló nem kell és a led kijelzés sem kell.
minden exta cuccot szedj ki belőle hogy megtudjam csinálni.
csak maga a lényeg kellen hogy töltse a 12 voltos akkut napelemröl. köszike!
(#) Rumcájsz hozzászólása Szept 13, 2010 /
 
Ennél egyszerűbben nem lehet megoldani hogy az jó is legyen! Max az R7 és a 2 LED spórolható ki, de illik kontrollálni a töltés állapotát.

Vigyázz mert 6V-os akkuhoz van a feszültségosztó méretezve! 12V esetén P1: 470K, D1: 9V6 Ennyit elég változtatni!
Teljes doksi lejebb!
(#) dangermind1 hozzászólása Szept 25, 2010 /
 
Hali mindenki!
Lenne egy kérdésem. 65 wattos napelemmel menyi idő alatt lehet feltölteni egy akkut? pl autó akkut.

üresjárat 22-24V . rövid zárlat 3,5A . munkapont 20V-3,2A
(#) pucuka válasza dangermind1 hozzászólására (») Szept 25, 2010 /
 
Még azt is odaírhattad volna, hogy milyen autóakkut. Van 35 Aó -s, és 120 Aó ás is.
És nem igazán a napelemtől függ, hanem hogy a szabályzó áramkörből mekkora áram tud kijönni a névleges akkufeszültségen, maximum.
(#) dangermind1 válasza pucuka hozzászólására (») Szept 25, 2010 /
 
Pl:35 Aó -s és 12 voltos akku.
(#) pucuka válasza dangermind1 hozzászólására (») Szept 25, 2010 /
 
Ha 3.5 A jönne ki a szabályzóból a töltési végfeszültségig, akkor 10 - 11 óra lenne. De nem jön ki, csak 3.2 A, ami a töltés folyamán az akkumlátor állapotától függően csökken, úgyhogy szerintem olyan 14 - 15 órára számíthatsz. Ennyi napsütéses óra talán csak nyáron van.
(#) dangermind1 válasza pucuka hozzászólására (») Szept 25, 2010 /
 
Értem. És ha 4 Aó akkukat kötnék rá pl 5 db-ot párhuzamosan akkor azt is ennyi idő alatt töltené fel?
(#) Zolcsi80 hozzászólása Okt 28, 2010 /
 
Sziasztok!
Van egy 12 V-os napelemem, maximális teljesítménye: 13,6 V, 350 mA. Egy 12 V-os zselés akkut szeretnék vele tölteni (1,3 Ah). A kérdésem, h. szükség van töltésvezérlőre? Ha nem, akkor sérül-e az akku, miután teljesen feltöltődött, és nem kapcsolom le róla a napelemet.
(#) pucuka válasza Zolcsi80 hozzászólására (») Okt 28, 2010 /
 
Ha a napelem maximális (üresjárási) feszültsége nem haladja meg a 14.4 V -ot, akkor nem kell semmi vezérlő, rajtahagyhatod. Esetleg egy diódát sorba a napelem, és az akku közé.
(#) Zolcsi80 válasza pucuka hozzászólására (») Okt 29, 2010 /
 
Köszönöm a választ. Megnyugtattál. A dióda már be van iktatva. Ezentúl erről töltöm a telefonokat.
(#) DRAWS hozzászólása Jan 18, 2011 /
 
Sziasztok! Lenne egy kérdésem. A képen látható kapcsolás működhet (napelem töltésvezérlő) ? Mert ami rajta van ic : TBA820M az egy 2 wattos erősítő (neten olvastam). Sziasztok.

nap.JPG
    
(#) westhorses válasza DRAWS hozzászólására (») Feb 24, 2011 /
 
Ez nem inkább egy feszültség duplázó?? Legalábbis nekem annak tűnik... Nézz utána ahol a képe volt, ott írja hogy: "Az 1. ábrán látható kapcsolás alkalmas a solar-cellák feszültségének megduplázására."
(#) westhorses hozzászólása Feb 24, 2011 /
 
Amúgy épp most szerettem volna építeni én is egy napelemes töltőt, és kezembe került egy rádió technika újság július-augusztusi szám és abban van egy nagyon jó kis kapcsolás napelemes töltőhöz! Ha nem felejtem el akkor holnap felteszem ide is.....
Annyit előre is hogy zselés akkuhoz van, 12 volt os, 3-7Ah os aksihoz és egy potival szépen belehet állítani a maximális töltőfeszültséget!
(#) DRAWS válasza westhorses hozzászólására (») Feb 25, 2011 /
 
Ok. Értem. Közben találtam kapcsolásokat töltésvezérlőről(5-10 A), ha esetleg kellene. Szia.
(#) westhorses válasza DRAWS hozzászólására (») Feb 27, 2011 /
 
Az érdekelne köszönöm, hátha jobbat találtál mind ami nekem van!!
(#) westhorses hozzászólása Márc 5, 2011 /
 
Itt a kapcsolás, remélem kivehető a képből...sajnos csak így sikerült!

100_3060.JPG
    
(#) waxtend válasza westhorses hozzászólására (») Márc 30, 2011 /
 
köszi a képet, pont ez kellett nekem! meg tudnád mondani, hogy a becsillanásnál millyen azonosító maradt le? aminek a vége ...1ct
köszi
(#) bundyland válasza waxtend hozzászólására (») Márc 30, 2011 /
 
Ugyan nem tőlem kérdezted , de :
LM2941CT
(#) waxtend válasza bundyland hozzászólására (») Márc 30, 2011 /
 
Köszi!!
(#) Cini88 hozzászólása Máj 1, 2011 /
 
Sziasztok!
Olvasgatom itt a napelemes témákat, meg nézegetem a kapcsolásokat! Régebben sokat foglalkoztam a hobby elektronikával! De utána nem volt időm rá! Mostanában ujra foglalkozok vele! Régóta érdekelnek a napelemes dolgok!
Szeretnék csinálni egy napelemes töltőt laptophoz! Lehet kapni a hipermarketekben ilyen napelemes kerti lámpát! Arra gondoltam hogy ezek felhasználásával készítenék egy töltőt! Napfénynél nem tudom most megmérni a napelem teljesítményét, de kislámpa fényénél egészen közel 2,9 V-ot termel! Napfénynél kb 2,4-re tippelek! (borús az idő azért nem tudom megmérni)
A laptop akkumulátorára ez van írva: 14,8 V 4800mAh

Úgy számoltam hogy kb 7 vagy inkább 8 ilyen napelem kellene hogy feltöltse az aksit! ( A laptop tápja 120W 20V és 6A teljesítményű! ) Mivel csak töltésre kellenek nem pedig üzemszerű használatra ezért gondoltam ezekre a kis napelemekre! Mindegyikben van egy 600mAh 1.2V-os elem! Rámértem az elemre 1,7 ill 1,8 V-ot mutatott! Az aksikat sem hagynám ki az egész töltőből, netán ha nem lenne napfény akk is töltene kicsit rajta!
Megoldható ez a dolog, vagy irtózatosan nagy hülyeséget akarok csinálni?
Válaszotok köszönöm előre is!
(#) Sir-Nyeteg válasza Cini88 hozzászólására (») Máj 1, 2011 /
 
2. variáció, azaz az utolsó előtti mondatod.
A napelemeknek a feszültségét és a teljesítményét kell nézni. A kerti lámpáknak nagyon kicsi a teljesítményük.
ha a töltőd 120W-os, akkor érdemes annyi napelemet is összerakni, vagy pl egy 12V-os zselés, vagy autóakksit tölteni napelemmel, és arról tölteni néha a laptopot.
Nézz körbe vaterán, vagy keresgélj napelem szóra, és találni fogsz 60W-os napelemet is pl.
Nálam egy 12W-os napelem tölti az autóakksit, és arról használom pl elemtöltőt, vagy mobiltelefon töltőt. Ill ledes lámpákat.
(#) Cini88 válasza Sir-Nyeteg hozzászólására (») Máj 2, 2011 /
 
Értem hogy gondolod!
De a 120W és a 20V amit a töltője ad, az akkor kellene ha használom is aktívan a gépet (mint most)!
Viszont nekem úgy kellene pl elmegyek valahova ahol nem tudom tölteni a gépem! És ezeket a napelemeket használnám töltése! (kikapcsolt állapotban lenne a gép)
Az aksinak ugye csak 14,8 V-kell! 8 db napelem kb 17-18V-ot állít elő! Polikristályos napelemek!
Az elektronika nem tudom mennyit bír el ami benne van ebben a napelemes kislámpában! Sajnos a cél IC-ről csak japán oldalakat találtam azt meg nem tudom elolvasni! Angol leírást nem találtam róla sajnos! ( 5252F alatta 0918 )
(#) Atis57 válasza Cini88 hozzászólására (») Máj 2, 2011 /
 
Szia!
megmérted már" azon napelemek"rövidrezárási áramát? Mert régebben a 2.9V-s napelem rövidz.árama esetéleg 90mA volt --a maiak meg 30mA -sak ! igy egy 1,2V 600mAh akkut egy feltudna tölteni kb .25 óra alatt! Mig a régebbi is azért 10 órát igényelt! Az értékelhető napsütés meg 6-8 óra naponta .....tehát a laptop akkuhoz igy kellene kb 24 cella sorba és ezekből kb 15 ág párhuzamosan ! tehát 360 db-nál járunk....
Sokkal jobb megoldás venni egy 8-12W-s napelemet 9-12000 ft-ért ,vagy méginkább valami "kézi/láb hajtásos generátort.1 óra tekerés ----1/2 óra NETEZÉS !
Következő: »»   3 / 12
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem