Fórum témák

» Több friss téma
Lexikon
Keresés

Szerkezeti elem két vezető között oldható villamos kapcsolat létesítésére. Az érintkezés lehet állandó (pl. csavaros vagy szegecselt kötés) vagy változó. A változó
lehet mozgó (pl. jelfogó, kulcs, kapcsológép érintkezői) vagy csúszó (pl. potenciométer vagy fokozatkapcsoló keféje). A híradástechnikában a mozgó érintkezők szokásos anyaga ezüst, platina, palládium vagy ezek ötvözete (pl. Pd-Ag), alakjuk csúcs, gömbsüveg, tárcsa vagy lencse, melyet az érintkezőrugóra rendszerint ráhegesztenek. Wolframot ritkábban használnak, mert - bár a legmagasabb olvadáspontú és keménységű fém, és e szempontokból igen alkalmas lenne - levegőn oxidálódik és csak drágább szegecseléssel erősíthető fel. A csúszó érintkezők rendszerint bevonattal készülnek, leggyakoribb az ezüstözés és aranyozás, ritkább a rhodiummal való bevonás. A hiradástechnikai -érintkezőkön általában kis áram folyik át és viszonylag kis feszültséget szakítanak meg, ezért, különösen beszédet vagy egyéb információt átvivő áramkörökben az - legfontosabb tulajdonsága a kis érintkezési ellenállás, ami a szűkülési és a hártyaellenállásból tevődik öszsze. Előbbit az okozza, hogy az érintkezőpárok egymással elvileg három pontban, gyakorlatilag felületeik simaságától és az érintkezést létrehozó rugónyomás miatt fellépő deformáció nagyságától függő kicsi felületen érintkeznek. A szűkülési ellenállás annál kisebb, minél kisebb az - anyagának - fajlagos ellenállása és minél nagyobb a tényleges (hatásos) érintkezési felület. Az érintkezési felület viszont annál nagyobb, minél nagyobb erő szorítja össze az érintkezőket, azaz minél nagyobb az érintkezőnyomás. A hártyaellenállást az érintkező felületén (pl. oxidáció miatt) keletkezett vagy lerakódott vékony szigetelőréteg (pl. por vagy olajszennyeződés) okozhatja.
A hártyaellenállást csökkenti, ha az érintkezők zárás közben egymáson kissé elcsúsznak. A érintkezési ellenálláson fellépő Joule-hő következtében az érintkezők felmelegszenek, éspedig annál jobban, minél nagyobb az érintkezőkön átfolyó áram és minél nagyobb az érintkezési ellenállás. Az érintkezők anyagát, méreteit, és az érintkezőnyomást úgy választják meg, hogy az érintkezőben keletkező legmagasabb hőmérséklet a legnagyobb üzemi áram esetén se érje el az - anyagának lágyulási pontját. A híradástechnikában az érintkezést általában jónak mondják, ha az érintkezési ellenállás nem éri el a 0,01 ohmot.

Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu