Fórum témák

» Több friss téma
Lexikon
Keresés

(metalpapír, MP-kondenzátor). Tekercselt kondenzátor, amelynek két fegyverzete a szalag formájú dielektrikumra vákuumgőzöléssel felvitt, igen vékony fémréteg (horgany vagy alumínium). Így azonos kapacitás lényegesen kisebb térforgatban valósítható meg, mint a fémfólia fegyverzetek alkalmazásával. További előnye, hogy a dielektrikum átütésekor keletkező hő az átütési hely környezetéről a fegyverzet anyagát elpárologtatja és ezzel a zárlatot megszünteti, azaz a fémezett kondenzátor öngyógyuló. A dielektrikum anyaga papír vagy műanyag fólia. A fémezett kondenzátorokat fémezett papír (metallpapír, MP), fémezett poliészter, fémezett polikarbonát stb. kondenzátor néven hozzák forgalomba.
Hasonló szerkezettel, de eltérő gyártástechnológiával készül a lakkfilm kondenzátor. Alumínium szalagra folyékony acetát cellulóz lakkot visznek fel. Ennek megszilárdulása után gőzölik fel a fegyverzetet. A fémezett lakkfóliát a hordozó alumínium szalagról leválasztva feltekercselik. Így a fémezett kondenzátorénál még kisebb méretek érhetők el, bár lényegesen drágábban. Szokásos értéktartomány valamennyi típusnál 0,1... 50mF.


Lásd még:
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem