Fórum témák

» Több friss téma
Lexikon
Keresés

Hangforrás áItal kisugárzott teljesítmény W-ban kifejezve. A szokásos hangforrások, zenei hangok, beszéd és zajok által kisugárzott maximális hangteljesítmény 0,001 és 25 W között van. Csak kevés hangszer hangteljesítménye éri el az 1 W-ot. Nagyzenekar max. hangteljesítménye néhány másodperces időtartama elérheti a 70 W-ot. Beszéd esetében a hosszabb időre vett energiaátlag 20...40 mW. Az emberi hang abszolút energiacsúcsai férfinél 3 mW értéket is elérnek. Beszéd esetén a hangteljesítmény nagyobb része a magánhangzókhoz kapcsolódik, annak ellenére, hogy az információs tartalom átvitele inkább a mássalhangzókon múlik. A beszélt nyelvek hangteljesítménye nagy különbségeket mutat. A maximális teljesítményű hangok rendszerint az alaphangok frekvenciasávján belül vannak. Zenekar esetében a maximális hangteljesítmény 250 és 500 Hz között lép fel. A legmélyebb és legmagasabb hangoknál a hangteljesítmény a maximális érték egy tizedénél is kisebb.
Az észlelő szempontjából nem annyira a hangforrás teljesítménye, mint inkább az észlelés helyén fellépő hangnyomás a mérvadó. Hangversenyteremben fellépő max. hangnyomás 105 dB (decibel) körül van.


Lásd még:
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem