Fórum témák

» Több friss téma
Lexikon
Keresés

Hangolt vagy hangolatlan erősítő, amelynek erősítése széles frekvenciasávban állandó. Az átviendő jelek lehetnek szinuszosak is, de gyakran impulzusok erősítésére van szükség és ez indokolja a széles sávot. A széles sáv relatív fogalom: a tv-technikában általában a video- és a középfrekvenciaerősítőket tekintik szélessávú erősítőknek.

Videoerősítő. Hangolatlan szélessávú erősítő, amelynek frekvenciasávja 20...25 Hz-től 5...6 MHz-ig terjed. Az adó oldalon fekete-fehér adás esetén videoerősítő erősíti a képfelvevőcső szolgáltatta videojelet a modulációhoz szükséges szintre. Ez többfokozatú RC erősítő, nagyés kisfrekvenciás kompenzálással. Fekete-fehér tv-vevőkészülékben a videodemodulátorból kilépő jelet erősíti a videoerősítő a képcső kivezérléséhez szükséges szintre. Rendszerint egyfokozatú ellenálláserősítő nagyfrekvenciás kiemeléssel. Színes adás esetén az alapszínjeleket, színkülönbségjeleket és világosságjeleket erősíti a videoerősítő, színes vevőkészülékben pedig a képcsövet vezérlő videojeleket: a világosságjelet, a színkülönbségjeleket, és R-G-B vezérlés esetén ( képcsővezérlés) az U'R, U'G, U'B, vagyis a gammakorrigált - alapszínjeleket. Megjegyzendő, hogy a színkülönbségjelek erősítéséhez szükséges - felső frekvenciahatára kb. 1 MHz, az U'R, U'G, U'B jelek, valamint a világosságjel-erősítéskor pedig kb. 4 MHz a felső frekvenciahatár.

Képközépfrekvencia-erösítő. Hangolt - a tv vevőkészülékekben, amelynek amplitúdó- és csoportfutási idő ingadozás karakterisztikáját a frekvenciaátvitel követelményei szabják meg. Rendszerint kétfokozatú erősítő, sávszűrő -bemenettel, csatolással és -kimenettel. A sávszűrők az átviteli karakterisztika vízszintes részének közepére vannak hangolva, csillapításuk különböző. ezáltal lehet elérni a közel egyenletes átvitelt kb. 4 MHz széles sávban.


Lásd még:
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem