Fórum témák

» Több friss téma
Lexikon
Keresés
1. vasmag

A tekercselésbe helyezett mágnesezhető anyag. Ez lehet tiszta vas, szilíciumötvözésű transzformátor- vagy dinamólemez, nikkelötvözésű transzformátorlemez (permalloy), ferrit különböző geometriai alakzatokban és porvasmag. A fémes vasmagok váltakozó áramú alkalmazások esetében az örvényáram-veszteségek csökkentésére csak lemez alakban használhatók úgy, hogy a lemezeket egymástól vékony szigetelőréteggel elválasztva helyezik a tekercsbe. Ha zárt mágneskörre van szükség, ferromágnes lemezeket (lamellákat) átlapoltan szerelik, a ferritmagok vagy pormagok érintkezőfelületét pedig összecsiszolják.


Kis frekvenciáknál lemez vasmagot, nagyobb frekvenciáknál por vasmagot használnak. Az önindukció növekedésének mértéke a vasanyag permeábilitási tényezőjének nagyságától függ. A vasmagban veszteségek is keletkezhetnek, így örvényáramok miatt és a hisztérízis miatt. A veszteség frekvencia-függő és csökkenti a tekercs jósági tényezőjét.


Lásd még:
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem