Fórum témák

» Több friss téma
Cikkek » Vezeték nélküli kommunikáció 434MHz-es (433, 92MHz) modulokkal II. rész
Vezeték nélküli kommunikáció 434MHz-es (433, 92MHz) modulokkal II. rész
Szerző: Topi, idő: Jún 27, 2006, Olvasva: 88988, Oldal olvasási idő: kb. 1 perc
Lapozás: OK   2 / 4
Mielőtt megépítenénk a soros adatkommunikációra a teszt áramkört, érdemes beszerezni egy 4-es elemtartót. Több okból is. Ezek a modulok nem nagyon szeretik, ha az adó és vevő ugyan azon a tápfeszültségen van. Gondolom az előző részben ezt észrevettétek. Mikor egy tápon vannak, bármennyire is szűrheti az ember adott időközönként fel-fel villan a led.
Érdemes az adó részre egy ehhez hasonló elemtartót szerelni. És arra még inkább figyelni kell, hogy a mostani akkumulátorok eléggé nagy teljesítményűek (ezek is 2,5Ah) lehúztam a próbapanelről a vezetékeket, és ledobtam mellé. Nahát persze hogy össze is ért, így a következő kis baleset történt. A negatív pólusnál lévő rugó, átváltozott fűtőszállá, és a 2 és fél amper elég volt ahhoz hogy felizzítsa ezt a fémet, és átolvassza magát a műanyagon. Itt egy kép, hogy mennyire szétolvadt.


Nahde kanyarodjunk vissza a teszt-áramkörhöz. Én egy PIC16F877-est használtam, és ajánlatos ezt használni, mivel igaz drágább jóval mint pl egy 628-as, de könnyebb debug-olni. Persze ha nincs ICD-nk akkor jó a 16F628/16F84 is, csak azzal lehet hogy több gondunk lesz. Ennél az áramkörnél még a 16F877-nek lesz jópár szabad lába, de a következőben ezt az egyszerű áramkört fogjuk továbbfejleszteni hőmérő adó résszé, szóval ezt is érdemes próbapanelon összerakni.
Az áramkör az alábbi:
A következő képen láthatjuk elkészítve. Van rajta még egy plusz alkatrész, az majd a III. részben lesz nekünk fontos. Az a digitális hőmérő IC. Most azt nem is rajzoltam be a kapcsolási rajzba.
Ha ezt megépítettük, akkor léphetünk is a következőre, a vevő megépítésére.

A cikk még nem ért véget, lapozz!
Következő: »»   2 / 4
Értékeléshez bejelentkezés szükséges!
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem