Fórum témák

» Több friss téma
Cikkek » Az MVM Paksi Atomerőmű Zrt.-ben jártunk
Az MVM Paksi Atomerőmű Zrt.-ben jártunk
Szerző: sany, idő: Nov 16, 2023, Olvasva: 2734, Oldal olvasási idő: kb. 2 perc
Lapozás: OK   4 / 4

Látogatásunk az Atomenergetikai Múzeumban

  A programsorozatunk utolsó helyszíne az Atomenergetikai Múzeum volt. A csoportvezetőnk 13:00-ra várta csoportunkat. A múzeumba lépve meglepően nagy csarnok fogadott minket. A kiállítási téren az atomerőmű működése során használt műszereket, különböző kicsi és nagy berendezéseket és azoknak alkatrészeit, az atomerőmű volt dolgozóihoz és atomfizikusokhoz kapcsolódó tárgyakat néztük meg. Néhány érdekesség, amit láttunk az egy órás túránk során. Előadónktól megtudtuk, hogy csaknem 2000 m2 -es területen találhatóak a múzeum kiállított tárgyai.

 

 Megtudtuk, hogy a múzeumban kapott helyett az a régebbi számítógép, amelyet az 1990-es években szimulációs céllal használtak azok a dolgozók, akik a blokkvezénylőben végezték a munkájukat. A számítógép egy külön teremben helyezték el.

 De más típusú számítógépeket, és is megtekinthettünk és megismerhettünk.

  Szolgálati eszközök is voltak. A rendőrmotor valós szolgálatból kivont jármű. De egyéb irodákban használt eszközöket is kiállításra kerültek.

 Számtalan műszer volt kiállítva. A különböző sugárzásmérőktől kedve, egészen a különböző tápegységekig. Pl. kiállítási darab egy Pille elnevezésű, magyar fejlesztésű műszer. Amit a világűrben használtak. A Pille dozimétert Farkas Bertalan vitte magával először az űrbe 1980-ban, a Szaljut–6 űrállomásra.

 

 A múzeum még tartogatott több nem mindennapi látnivalót. Megtekintettük pl. a blokkvezénylő sémafalát, és a VER 440 típusú erőműblokk animációval szemléltetett sémáját, amiből megismertük működését és elvi blokkvázlátát.

 Továbbá csoportvezetőnk is sok érdekességet mondott, amit csoportunk nagy figyelemmel és érdeklődéssel hallgatott.

  Az Atomenergetikai múzeum kiállító csarnokát elhagyva, a múzeum előtti téren is találkozhatunk lenyűgöző méretű tárgyakkal.  Egy FAUN típusú vontató jármű került szabadtéri kiállításra. Amiről egy kis érdekességet találhattok az alábbi videóban.  És a jármű mellett kiállításra került egy hatalmas méretű, GANZ által gyártott transzformátort is. Végül de nem utolsó sorban pedig 120 kV-OS földelő szakaszolót szemlélhettünk meg.

 

 A kirándulás lezárásaként a Paksi Halászcsárdában fogyasztottuk el ebédünket, ahol még élményeinket és tapasztalatainkat is megosztottuk egymással. Az étkezés lebonyolítását rectamas fórumtársnak köszönhetjük. 

 Sok új ismerettel bővítettük tudásunkat ezen a programon. Reméljük, hogy lesz még hasonló élményben részünk a jövőben is.

 Akinek felkeltettük érdeklődését, vagy még többet szeretne tudni az atomerőmű működéséről, látogasson el az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. honlapjára.

 

Végül ezúton szeretném megköszönni az MVM Paksi Atomerőmű Zrt.-nek a látogatási lehetőséget és a Tájékoztató és Látogatóközpontnak a szervezés kérdéseiben nyújtott segítséget!

 

Köszönöm a fényképek rendelkezésre bocsájtását! A cikkben szereplő fényképek torokj, Kákalaki Akka, DRoland a látogatáson részvevő fórumtársaink és a cikk szerzője (sany) készítette.

 

Köszönöm a részvételt!

 

sany

 


 

Felhasznált weboldalak:

MVM Paksi Atomerőmű Zrt.

Látogatóközpont

Gyakorló Karbantartó Központ

Atomenergetikai Múzeum

Következő: »»   4 / 4
Értékeléshez bejelentkezés szükséges!
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem