Fórum témák

» Több friss téma
Cikkek » Akkuőr, töltő és kisütő funkcióval
Akkuőr, töltő és kisütő funkcióval
Szerző: dolfin, idő: Ápr 21, 2010, Olvasva: 38565, Oldal olvasási idő: kb. 1 perc
Lapozás: OK   1 / 5
Az akkuőr egy akkumulátor töltés-kisütés karakterisztika vizsgáló berendezés, amellyel az akkumulátorokat töltés és kisütés közben felügyelni lehet és karakterisztikájuknak megfelelően töltés befejeztével lekapcsolni. Az akkuőr rákapcsolható más töltőkre, de saját töltő és kisütő része is van. Mérhetünk vele hőmérséklet és/vagy feszültség karakterisztikát.

Fórumokon sokan jönnek azzal a problémával, hogy NiMH és NiCd akkumulátoraikat szeretnék feltölteni illetve kisütni és ehhez mindenféle egyszerű vagy bonyolult kapcsolásokat kérnek. Sok cikket és leírást találhatunk ezekről az akkukról, hogy legjobb ha karakterisztika szerint kezeljük őket, mert az élettartamuk így lesz a leghosszabb.

A  bolti töltők melyek delta-peak érzékeléssel rendelkeznek elég drágák, ráadásul minden akkumulátorban más a delta-peak mértéke. Az irodalom azt ajánlja, hogy hőmérséklet karakterisztika szerint töltsünk, mert az akkumulátorok 45 fok felett maradandóan károsodhatnak, és ha a töltő nem érzékeli a feszültségcsúcsot akkor túltölti. Azért készítettem ezt a kapcsolást, hogy az RC modellem NiMH és NiCd akkumulátorait tölthessem.

A gyorsaságuk miatt egyre népszerűbb gyorstöltők elég hamar túl tudják tölteni a drága celláinkat, de szerettem volna egy olyan kapcsolást ami bármelyik töltőre ráköthető.

Ennyi bevezető után nézzünk egy kis irodalmat:

A képen is látható, hogy a hőmérséklet a 100%-os töltöttség után emelkedni kezd, viszont a feszültségesés jóval e fölött történik meg (kb 110%-nál). Ekkora túltöltést az akkuk kibírnak, de minden esetben a élettartamuk kicsit rövidül, enyhén károsodik a cella. Egyik sem tökéletes megoldás, de ha választani kell, a hőmérséklet figyelés jobb, mert megakadályozza a cellák túlmelegedés miatti károsodását.

Az itt leírt akkuőrrel mindkettőt egyszerre figyelhetjük és az általam készített programmal akár szemmel is nyomon követhetjük a töltést.

Nézzük, mit is tud a szerkezet.


A cikk még nem ért véget, lapozz!
Következő: »»   1 / 5
Értékeléshez bejelentkezés szükséges!
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem