Fórum témák

» Több friss téma
Cikkek » Arduino shield-ek házilag
Arduino shield-ek házilag
Szerző: zsolt58, idő: Jún 7, 2017, Olvasva: 14707
Lapozás: OK   1 / 5
Ebben a cikkben az Arduino shield méreteire és alkatrészekre fogok kitérni, és néhány shield tervet is megosztok veletek.

Arduino UNO R3

Az Arduino nagyon népszerű az elektronikával és robotikával hobbi szinten foglalkozók körében, mert nagyon egyszerű a használata. A neten rengeteg angol nyelvű Arduino-s robotprojekt és tutorial található. Ez a cikk az Arduino használatának alapjait mutatja be.

Arduino hardver

A legelterjedtebb az Arduino Uno és a Nano panel. Ezek az Atmel AVR ATMega328-as mikrovezérlőre épülnek. Az ATMega328-as egy 28 lábú mikrovezérlő, ami 20 db felhasználható I/O lábbal rendelkezik. Ebből a 20-ból 6 db használható analóg bemenetnek, 6 db használható PWM kimenetnek és két láb használható külső megszakításokhoz. Az Arduino panel a számítógéphez egy USB kábellel csatlakoztatható. Ezen keresztül történik a panel tápellátása, a mikrovezérlő programozása és a PC-vel történő kommunikáció. A panelen lévő mikrovezérlő több ezerszer újraprogramozható. 

Az Arduino nemcsak a hardvert takarja, hanem az egész fejlesztőkörnyezetet is magában foglalja. A PC-n futó Arduino nevű programmal könnyen írható a mikrovezérlőre kód, ami lefordítás után az USB kábelen keresztül az Arduino panelre tölthető. A fejlesztőkörnyezet által használt Arduino programnyelv a C++ egy egyszerűsített változata, amely rengeteg beépített könyvtárat tartalmaz. Ezek a bonyolultabb programozási feladatokat nagymértékben leegyszerűsítik. Az Arduino panel programozásához nem szükséges ismerni a rajta található AVR mikrovezérlő részletes működését, mert a fejlesztőkörnyezet elfedi előlünk a hardvert. Ez nagyon megkönnyíti a kezdők dolgát, mert a robotikával való ismerkedés elkezdéséhez nem szükséges a mikrovezérlők és a bennük integrált perifériák működésének regiszter szintű ismerete. A perifériák használata legtöbbször néhány, egyszerű paranccsal megoldható. (pl. az ADC, PWM, soros kommunikáció szinte egy-egy utasítással megoldható). 

Az alábbi kép az Arduino Uno lábkiosztását és kivezetéseit mutatja.

Lábkiosztása

Az Uno csatlakozóit tartalmazó hüvelysorra könnyen, forrasztás nélkül csatlakoztathatunk vezetékeket.

Bevezetésként enyit az Arduinoról. Aki többet szeretne tudni az biztos, hogy megtalálja, amit szeretne.


A cikk még nem ért véget, lapozz!
Következő: »»   1 / 5
Értékeléshez bejelentkezés szükséges!
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu