Fórum témák

» Több friss téma
Cikkek » Fordulatszámmérő indukciós érzékelővel
Fordulatszámmérő indukciós érzékelővel
Szerző: nemgyuri, idő: Nov 25, 2020, Olvasva: 11097, Oldal olvasási idő: kb. 1 perc
Lapozás: OK   1 / 3
Fordulatszámérzékelés (SOKOL?) fülhallgatóval

Van egy hobbi célú kisesztergám. Fordulatszáma szabályozható, de a kijelzés hiányzott róla.

Komoly átalakítást nem akartam rajta végezni az ügy érdekében, és a külsőt sem akartam megváltoztatni. Iduktív közelitéskapcsoló a méretei miatt szóba sem jöhetett, az optikai érzékelés vagy komolyabb mechanikai átalakítást igényelt volna, vagy könnyen meghibásodhatott volna a repkedő forgács- és kenőanyagtól.

Kezembe került egy klasszikus (SOKOL?) fülhallgató, ez adta az ötletet.

A főorsó hátsó részén fixen van rögzítve egy fogaskerék az előtolás meghajtásához, de mellette nagyon kevés hely van. A fülhallgatót viszont el lehet benne helyezni. 

Figyelem: A mai fülhallgatók ugyanolyan felépítésüek mint egy din. hangszóró -> lengőtekercses, azaz erre a célra alkalmatlanok!

fulhallgato.png

Az ötletet tesztelni kell!

Gyorsan leszedtem a membránt és a csatlakozóját szkópra kapcsoltam, majd egy csavarhúzót  (az volt kéznél) huzigáltam előtte. Néhány mV-tól 100 mV-ig sikerült jeleket produkálni. A nagyobb sebességhez tartozik a nagyobb feszültség.

Szennyeződés és mechanikai sérülések elkerülése érdekében a tekercset, ill. az üreget kétkomponenses epoxi ragasztóval kiöntöttem.

A fülhallgató hátsó részét felragasztottam egy erre a célra készített tartóra:

szenzor1.jpg

Fordulatszámmérő elektronikát, 4 digites LED kijelzővel és egy kis segédtáppal az eredeti elektronika "dobozába" tettem, ehhez egy kicsit át kellett alakítanom. (Ki kellett vágni a kijelző ablakát, átlátszó műanyaggal lezárni, LED-et áthelyezni, és új előlapot is kellett készíteni.)

Az előlapot kinyomtattam, majd lamináltam, de csak a külső oldalát. A papírt könnyebb ragasztani mint a laminált felületet!

elolap_t.jpg

 

Következik: Működési elv (Akit nem érdekel, lapozzon!)


A cikk még nem ért véget, lapozz!
Következő: »»   1 / 3
Értékeléshez bejelentkezés szükséges!
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem