Fórum témák

» Több friss téma
Cikkek » GPS alapú magasság- és sebességmérő v2
GPS alapú magasság- és sebességmérő v2
Szerző: Bakman, idő: Szept 26, 2016, Olvasva: 17970
Lapozás: OK   2 / 4

GPS v2 kapcsolasi rajz

A rajzra kattintva új ablakban egy nagyobb méretű kép jelenik meg.

 

Maga az áramkör különösebb élesztést nem, stabil 5 V-ot viszont igényel.

C1 - C6: A tápfeszültséget hivatottak szűrni. A kész NYÁK-on elszórva helyezkednek el, lásd a későbbiekben, a vonatkozó terveket. Az eszközt alapvetően autóba szántam, így a C1, C2 és C3 kondenzátoroknak jó minőségű tantál, vagy kerámia alapú alkatrészeket javaslok, hiszen télen akár -15 °C-nak, nyáron pedig 45-50 °C-nak is ki lehetnek téve. Utóbbit elvileg bírják az elektrolit kondenzátorok, a nagy hideget viszont már kevésbé. C4-C6: kerámia kondenzátorok.

LDR1: Ez érzékeli a környezeti fényviszonyokat, és ennek alapján állítja be a kontroller a kijelző háttérvilágítását. A pontos típus nem kritikus, ha valakinek már van hasonló alkatrésze, nyugodtan használja azt, a programból könnyen hozzá lehet igazítani a paramétereket. Mivel LDR1 és R1 egy feszültségosztót alkot, mindenki úgy válassza meg R1 értékét, hogy nappali fényviszonyoknál kb. 2 V jusson a kontroller bemenetére (A1-es port), és a fényellenálláson se keletkezzen a megengedettnél nagyobb villamos teljesítmény!

U2: DS18B20, viszonylag jól ismert, hőmérő IC, OneWire csatlakozással. A páratartalom és légnyomás mérő modulok tartalmaznak hőmérő egységet is, de tapasztalatom szerint ez az IC a hőmérsékletet pontosabban méri, ezért döntöttem ennek a használata mellett. Nem keverendő össze a kisebb felbontású, DS1820 típusú IC-vel! Adatlapja letölthető szinte bárhonnan, részletesebb leírásba nem kezdek bele.

GPS1: A GPS műholdak jeleinek vételéért felelős modul, UART kimenettel. A korábbi cikkemben már írtam róla, akit érdekel, megtalálja itt: ublox NEO 6M.

BUZ1: Buzzer, ami hangos figyelmeztetést ad szaggatott sípolás formájában, ha elérjük, vagy meghaladjuk a beállított sebesség-értéket. A típusa szabadon választott, két feltétellel: aktív buzzer legyen beépített meghajtó elektronikával, és 5 V-ról is üzemelni tudjon. Tehát ha 5 V-ot kapcsolunk a lábaira, kezdjen el sípolni. A buzzert kapcsolgató tranzisztor típusa szinte mindegy: NPN, bírjon ki 5 V kollektor-emitter feszültséget és a buzzer áramát viselje el.

U1: PIC18F26K22, maga a vezérlő kontroller. Van benne minden, ami az áramkörhöz kell: ADC, két HW-es UART (egy a kijelzőhöz és egy a GPS vevőhöz), I2C, belső órajel, stb. Nem ragoznám túl, adatlapja könnyedén elérhető.

Button1: Alaphelyzetben nyitott nyomógomb. Szerepe mindössze akkor van, ha a kijelző érintőfelületét szeretnénk kalibrálni, részletek a következő oldalon.

U3: Si7021, páratartalom (és hőmérő) IC, I2C kommunikációs protokollal. Meglepően gyorsan reagál a páratartalom hirtelen változásaira, több modult egymás mellett tesztelve a legnagyobb mérési eltérés két modul között, azonos körülményeknél 3-4% körül volt. Maga az IC egy 3x3 mm-es DFN tokozású mütyűr, hobbistáknak nem kis feladat  ilyet beforrasztani komolyabb beruházás és gyakorlat nélkül, így én is egy már szerelt modult választottam:

 Si7021

A modul beforrasztott tüskesor nélkül kapható. Ügyeljünk arra, hogy melyik oldalra kerül a csatlakozó, különben a modul lábkiosztása nem lesz megfelelő a NYÁK-tervhez!

Si7021

U4: BMP180 légnyomás (és hőmérő) IC, szintén I2C protokollal. Hasonlóan a páratartalom mérő IC-hez, ezt is érdemes modul formájában megvásárolni, és itt is figyeljünk a tüskesor helyes irányára!

bmp180_2.jpg 

Display 1: A Nextion cég által gyártott intelligens kijelző, érintőfelülettel és UART kommunikációval. A kijelzőnek van dedikált témája a fórumon, megtalálható itt: Nextion érintőképernyős HMI, UART kommunikációval. A kapcsolásban használt típus: NX4832T035_011R. Ez egy 3,5"-os, rezisztív érintőfóliával ellátott, 480x320 pixeles, színes kijelző. A kijelzőhöz tartozó szerkesztő ingyenesen letölthető. A cikkhez kapcsolódó csomagban megtalálható a kijelző forráskódja is, így az szabadon módosítható, kinek-kinek igénye szerint (betűkészlet, háttér, akár a kijelző is lecserélhető nagyobbra, kisebbre).

Teszteltem egy nagyobb, 5"-os és egy kisebb, 2,8"-os Nextion megjelenítőt is. Előbbi olyan elektromágneses zavart sugároz, hogy a kijelzőtől mérve egy-két méteres sugarú körzetben elnyom minden GPS jelet, így a vevők "megvakulnak". Ezt három, különböző típusú GPS vevővel is teszteltem, az eredmény egyezik. A 2,8"-os verziónál ilyen jelenséget nem tapasztaltam. Hibának rónám még fel a betűk élsimításának hiányát. Ez a képernyőfotókon jobban látszik, mint a valóságban, azonban szakavatott DTP-s szemnek biztosan szemet szúr. A kijelző betekintési szögét jónak mondanám, polarizált napszemüvegben is tökéletesen látható a teljes felület, iránytól függetlenül. Mindezek mellett az ár/érték arány sokkal jobbnak tűnik a hasonló HMI kijelzőkkel összehasonlítva, de ez csak saját vélemény, mindenki döntse el maga. A kijelzőre szánt képek elkészítése a felhasználó feladata, így azok elkészítése igényelhet némi grafikai (program) ismeretet, de legalább ez a rész nem foglalja a helyet a kontrollerben. Igaz, ez egyben be is határolja a kijelző felhasználhatóságát, de a feladat eldönti, jó-e ilyen kijelzőt alkalmazni vagy sem.


A cikk még nem ért véget, lapozz!
Következő: »»   2 / 4
Értékeléshez bejelentkezés szükséges!
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem