Fórum témák

» Több friss téma
Cikkek » LCM3 alkatrész mérő műszer - KIT lehetőség
LCM3 alkatrész mérő műszer - KIT lehetőség
Szerző: deguss, idő: Szept 8, 2009, Olvasva: 251280, Oldal olvasási idő: kb. 1 perc
Lapozás: OK   1 / 10
A cikk, egy hosszú fejlesztési munka során kifinomult, hobby célokat messzemenőkig kielégítő, műszer utánépítését mutatja be, mely induktivitást, kapacitást és soros veszteségi ellenállást (ESR) mér. KIT vásárlási lehetőség és ingyenes szoftver Új fejlesztés, InCircuit ESR mérés!

Új fejlesztés! Áramkörön belüli ESR mérés. Bővebben a 8. oldalon!

Elmélet

Ismeretlen kapacitás vagy induktivitás mérése rezgőkörben történhet a legegyszerűbben. Egy rezgőkör legalább két energiatároló alkatrészből áll, ilyenek az induktivitások (tekercsek) és a kapacitások (kondenzátorok).

Egy ismeretlen értékű kondenzátort, egy ismert értékű tekerccsel párhuzamosan kapcsolva máris egy párhuzamos rezgőkört kapunk. Ennek az oszcillációnak a frekvenciáját meg tudja mérni egy mikrovezérlő, és ki tudja számolni az ismeretlen értékű kondenzátor kapacitását a Thomson képlet segítségével.

Az induktivitás mérése hasonlóan működik, ekkor egy ismert értékű kondenzátort kötünk sorosan az ismeretlen tekerccsel, és mérjük a frekvenciát.

Az elektrolit kondenzátorok kapacitása olyan nagy, hogy egy rezgőkörbe téve nem rezegnének, illetve nagyon alacsony frekvencián, tehát "hasra-ütésszerűen lehetne csak kapacitást saccolni". Ezek kapacitását máshogy kell mérni.

Elméleti tudásunkra támaszkodva, Q = C * U illetve dQ = dI / dt, vagyis egy kondenzátorban tárolt töltés (Q) egyenlő a kapacitás (C) és a mérhető feszültség (U) szorzatával. A töltés pedig egyenes arányosságban nő a töltőárammal (I). Mit jelent ez az oszcilloszkópon? Azt, hogy egy kondenzátort egy ellenálláson keresztül, egy adott, konstans (állandó) feszültségről töltve a kondenzátoron mérhető feszültség logaritmikusan (exponenciális függvény inverze) növekszik....

Tehát elektrolit kondenzátoroknál feszültséget kapcsol a mikrovezérlő egy ellenálláson az előzőleg kisütött kondenzátorra, és megméri, mennyi idő alatt (t) emelkedik a feszültség egy bizonyos szintre (pl. 63%-ra). Ismert ellenállásnál pedig ki tudja számítani a kapacitást. T időállandó = t = R * C.
Uc = 63%*U0, általánosságban: Uc = U0 * (1 - exp(-t / T) ).
A mérés során ezt alkalmazzuk, mert a töltőáram és idő korlátozott volta miatt nagy kapacitás értékeknél nem lehet 63%-ig feltölteni a kondenzátort.

Egy részletet elhallgattam, ez pedig a soros veszteségi ellenállás mérése. Úgy gondolom, hogy a már korábban megjelent cikk mindent elmond róla.

Idáig minden szépnek és egyszerűnek tűnik, mondhatni mesébe illő. Lássuk azonban, hogy is van mindez a gyakorlatban.


A cikk még nem ért véget, lapozz!
Következő: »»   1 / 10
Értékeléshez bejelentkezés szükséges!
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem