Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Házi vízmű
 
Témaindító: kiskoczka1021, idő: Márc 7, 2009
Témakörök:
Lapozás: OK   11 / 11
(#) Bakman válasza hzoli2 hozzászólására (») Máj 30, 2022 /
 
Magától nem tudja felszívni a vizet ha a szívóágban van levegő?
(#) granpa válasza hzoli2 hozzászólására (») Máj 30, 2022 / 1
 
Lábszelep mindenképpen kell! A visszacsapó csak biztosít, hogy biztosan fel tudd tölteni a szivattyút, ha belevegősödik.
(#) uniman válasza hzoli2 hozzászólására (») Máj 30, 2022 / 1
 
Összekevered a fogalmakat!:
1. Nyugalmi vízszint – az a vízszint, amely beáll amikor a kútból a vízkivétel szünetel.
2. Üzemi vízszint, amely a kút üzemelése (szivattyúzás) közben beáll.
A szivattyúd max. 8 méterről tud szívni (gyári adat!) - nálad ez a nyugalmi vízszint! Ha működik a szivatyúd, akkor már bizonyára 8 méternél mélyebbről kell felszívnia a vizet...ez pedig vagy sikerül neki, vagy nem!
Ásol egy méter mély gödröt a szivattyúnak, és elhelyezed annak az alján...
(#) hzoli2 válasza Bakman hozzászólására (») Máj 31, 2022 /
 
Ezt még nem próbáltam , hogy levegős csőből hogyan szívna , mert ez lehetséges , hogy szivattyú típus függő dolog, hogy levegős csőből légteleníti e magát , ez nem egy modern szivattyú nem valószínű, hogy tudna ilyet. Ha víz van a rendszerben és nincs levegő , akkor megy .
(#) hzoli2 válasza granpa hozzászólására (») Máj 31, 2022 /
 
Értem , akkor ezt mindenhol így szerelik össze , hogy van egy lábszelep allúl és egy visszacsapó szelep fellűl ? A plussz visszacsapó szelep fellűl nem fogja jobban terhelni a szivattyút , amikor hozza fel a vizet ?, mível a működési képessége határán van , valóban lejebb kell még vinnem , hogy gyorsabban feltőltse a tartályt . Csak attól tartok , hogy akkor is gond lehet amikor megtellik a tartálya kikapcsol, megnyitom fent a csapot és homokos víz jönne. Sajnos a talaj is nagyon kemény , agyagos , vésőgéppel kellett fellazítanom , hogy ki tudjam szedni.
(#) VIM válasza hzoli2 hozzászólására (») Máj 31, 2022 / 2
 
Szia! Lehet, hogy elkerülte a figyelmemet de még nem olvastam a kút hozamáról. Talán elég kicsi ahhoz, hogy egy-egy tartály feltöltéshez kivett vízmennyiség után a vízoszlop visszaesése felkavarja a homokos hordalékot. Ezzel arra gondolok, hogy a szűrőnél már eléggé sok összegyűlt a hordalékból és amikor visszaesik a vízoszlop a csőben lévő mennyiség a szűrőnél kifelé "öblíti" a lerakódást, majd a következő felszívásnál a részlegesen hordaléktól mentesült részen bejut a felszálló ágba a homok. Szerintem sokat segítene egy kompresszorozás és hosszabb szivattyúzás amíg ki nem tisztul a szűrő. Kicsi lehet a vízhozama ennek kútnak amin ha lehetséges csak ezzel a módszerrel lehet eredményt elérni, hogy a hordalékkos részt mosatni kell a vízadó rétegből amíg az ki nem tisztul. Ha a szűrő alja beleér ebbe a hordalékba vagy ez a vízadó réteg fel tud töltődni ezzel a homokos üledékkel akkor még nincs eléggé kitisztítva a réteg vagy nem elég nagy az az öblös rész ahonnan már nem kavaroik fel vagy nem töltődik fel homokkal a vízadó réteg.
(#) hzoli2 válasza VIM hozzászólására (») Jún 6, 2022 /
 
Szia, köszi az információkat, igen valami ilyesmi lehet , hogy az alján lévő hordalék felkavarodhat.
Valamelyik nap szedtem ki a kpe csővet 16m volt az alján lábszeleppel.
A szűrözés 27-30m között van a csövön , de a cső hossza 35m és le van zárva az alja , azt mondták, hogy az a plussz 5m hordalék gyüjtő . Azért fúrtak le 35m -re mert ez már a 2. fúrás volt és ezt vékonyabb csővel csövezték le (90) kék csöves és rendesen le is szürőzték , ennek iható , bevizsgált vize van . Az első fúrást egy hónappal elötte fúrták (160-as) csővel és 30m volt megbeszélve ,3m- el arrább, de nem vitte a fúró , így abba hagyták kb.18m -en , azt mondták ,nincs benne víz be is temethetem, én azért kipróbáltam , cső nélküli lyukba ledugtam egy szivattyút és csak jött a víz , nem akart elfogyni , vettem 160 as csővet és az alsó 5m es részbe flexel bevagdostam , valahol csak bejön a víz, és jó is lett, ennek a kútnak 6m-en van a nyugvó vízszintje , az igaz, hogy ez más érből kap vízet és nem olyan tiszta mint a másik , locsoláshoz jó, a másik meg ivó víznek jó. de mindkettőre ráfér egy kis kompresszorozás
(#) uniman válasza hzoli2 hozzászólására (») Jún 7, 2022 /
 
Idézet:
„"szűrözés 27-30m között van a csövön...
...rendesen le is szürőzték"”

Ezeket részletesen elmagyarázhatnád...esetleg rajzzal.
Bizonyára vagyunk páran, akiknek nem tiszta, hogy miről is írsz...köszi!
A hozzászólás módosítva: Jún 7, 2022

abra.jpg
    
(#) hzsiga hozzászólása Jún 15, 2022 /
 
Üdv mindenkinek. A lenti képeken szereplő szivattyú szétszereléséhez kérnék segítséget. Műanyag ház csavarok nélkül. Valamilyen ötlet? Segítséget előre is köszönöm.
A hozzászólás módosítva: Jún 15, 2022
(#) Elektro.on válasza hzsiga hozzászólására (») Jún 15, 2022 / 1
 
Könnyen el tudom képzelni, hogy hegesztett.
(#) hzsiga válasza Elektro.on hozzászólására (») Jún 15, 2022 /
 
Ebben egyetértünk. A motorra 3db csavarral van hozzáfogatva. Ezeket a kötéseket oldottam, valamennyire szét is jött egymástól. Aszt hittem szét tudom venni meg nézni a lapátot és a töm szelencét de nem jött össze. Szerintem pedig szétszedhetőnek kellene lenni, vagy nem jól gondolom?
(#) hzsiga válasza hzsiga hozzászólására (») Jún 15, 2022 /
 
Nos sikerült szét szedni egy kicsit drasztikusabban nekiestem és szét jött. Viszont a lapátkerék és a ház is kapott már nem keveset. Az idő vasfoga és a vízben lévő idegen anyagot sajnos meg tették a hatást. A lapát kereket fel lehet szabályozni de a házzal mit lehetne tenni?
(#) hzsiga hozzászólása Jún 15, 2022 /
 
A lapát kerék és a ház között kb. minimum hány mm-nek kellene lennie?
A segítséget előre is köszönöm.
A hozzászólás módosítva: Jún 15, 2022
(#) Bakman válasza hzsiga hozzászólására (») Jún 15, 2022 / 1
 
A lehető legkevesebb de több, mint nulla. Nagyobb rés -> kisebb hatékonyság.
(#) uniman válasza hzsiga hozzászólására (») Jún 16, 2022 / 1
 
Mindkét alkatrész több helyen is kapható...Pl.: Itt.
Következő: »»   11 / 11
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem