Fórum témák

» Több friss téma
Cikkek » LED-es hőmérő
LED-es hőmérő
Szerző: vicsys, idő: Júl 17, 2008, Olvasva: 82760, Oldal olvasási idő: kb. 1 perc
Lapozás: OK   1 / 3
Egy nagyon látványos, LED csíkkal működő, szobai hőmérő. 10˚C-tól 40˚C-ig jelzi ki az aktuális hőmérsékletet.

Az ismertetésre kerülő hőmérő igazán impozáns látványt nyújt lakásunk bármely pontján, mert hűen szimulálja higanyos elődjét. Itt a higanycsík helyett egy világító LED-sor kúszik fölfelé, ahogy melegszik a környezete.


A kapcsolásban néhány jól ismert alkatrészt használtam fel. Így a LED-sorhoz a HEStore-ban is kapható LED-oszlopokat, és az őket meghajtó lineáris kivezérlésmérő LM3914 IC-t. Magát a hőérzékelést egy speciális hőmérő szenzor végzi (LM35), melynek kimenetén a feszültség 10mV-tal változik meg 1˚C-nyi hőmérséklet-eltérés hatására. Ezt a feszültséget hozzárendelve 1-1 kivezérlésmérő bemenetéhez, máris megkapjuk a hőmérséklet nagyságának megfelelően hosszú világító LED-csíkot. Mivel szobai hőmérőről van szó, ezért az átfogható tartomány 10-40˚C, ezért célszerűen 30 darab LED vonalkára lesz szükség. Mivel egy kijelző oszlopban 10 LED van, célszerű 1-1 LM3914-et rendelni hozzájuk (mert 10 LED-et tud meghajtani) és ezáltal pontosan átfogtuk a 30˚C-os intervallumot.

A kapcsolási rajz:

 kapcsolási rajz

 (Kattints a képre a kapcsolási rajz letöltéséhez! PDF-állomány nyílik meg!) 

Látható, hogy 1-1 tartomány meghajtója (LM3914) külön-külön van kalibrálva, trimmerekkel. A rajzon feltüntettem a beállítandó értékeket, melyek mérése egy multiméterrel könnyen kivitelezhető. A trimmereknél fontos, hogy sokfordulatú, helikális potméterek legyenek!

Mivel az IC alsó referencia értéke és a beállítás is az előző dekád magas referenciájára van kötve, biztosítva van, hogy a megszólalás szintje az előző dekád felső értéke után történik. Magyarán: a 10 LED kigyulladása után a második LED-csoportban lévő legelső LED kezd el világítani, ezáltal folyamatos fénycsík kúszik felfelé. Az IC-k működési módját vezérlő bemenete (9-es láb) magas szintre van kötve, tehát fénycsík üzemmódban fog működni. (Ha ezek a lábak L szintre lennének kötve, akkor futópontos kijelzés lenne, azaz mindig csak 1 LED világítana.)
 

Ténylegesen csak 10-39˚C-ig jelez a hőmérő, hiszen 10˚C-tól indul a kijelzés.


A cikk még nem ért véget, lapozz!
Következő: »»   1 / 3
Értékeléshez bejelentkezés szükséges!
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem