Fórum témák

» Több friss téma
Cikkek » Mélyláda vezérlés
Mélyláda vezérlés
Szerző: Baxi, idő: Ápr 2, 2020, Olvasva: 4196
Lapozás: OK   4 / 4

Az alkatrészek értékek fel vannak tűntetve  a beültetési rajzon, illetve a kapcsolási rajzon is megtalálhatók.  A  PIC 16F676-os 20 MHz oszcillátorral müködik. A NYÁK-on a relék mellet található még 2 db LED, amelyek elhagyhatók, ezek csak visszajelzőnek vannak a relékhez, programozáskor hasznosak voltak.

Panel rajzból csináltam kétfélét. Egyik, amikor maga a műveleti erősítő tápja látja el feszültséggel a mikrovezérlőt, és amikor van egy külön 5 V-os bemenet  a vezérlésnek. Ez a "zöldebb" módszer, de ettől függetlenül szükséges a +/- feszültség is. A táppal le lehet menni +/-12 V-ra, annyiról is elketyeg a műveleti erősítő. Én a +/- 15 V-ot használom és így a 24 V-os relék még húznak 15 V-ról (ez volt a fiókban). A relék, amik a NYÁK-on vannak 2 áramkörösek, viszont én a relatív nagy teljesítmény miatt 1 áramkörösként használom, azaz közösítettem a két érintkezőt, és a NC kivezetést is közösítettem rajta.

 Raktam fel még pár módosított programot:
 - 1.hex: amennyiben 60-szor mér egymás után a túlhajtást illetve DC feszt a bemeneten, letilt a vezérlés. Végtelen ciklusban megy a prg.
 - 2.hex: amennyiben 120-szor mér egymás után a túlhajtást illetve DC feszt a bemeneten, letilt a vezérlés. Végtelen ciklusban megy a prg.
 - 3.hex: amennyiben 250-szer mér egymás után a túlhajtást illetve DC feszt a bemeneten, letilt a vezérlés. Végtelen ciklusban megy a prg.
- 4.hex: amennyiben 90-szer mér egymás után a túlhajtást/négyszögjelet azaz DC feszt mér akkor  le válasza a hangsugárzót, s amennyiben nincs DC fesz a kimeneten kis idő után vissza kapcsolja a hangsugárzónak szánt relét . Ebben az esetben  a hangsugárzónak szánt relé engedd el, a trafó relé behúzva maradt! Végfok továbbra feszültség alatt maradt! Amennyiben hangszóró nélkül is DC feszt mér  végfogtól jövő bemeneten (10 szer) akkor a védelem rutin aktiválódik. Azaz lekapcsolja a 240V relét is, s a védelem led világítani kezd, a készenléti illetve a z üzem led pedig villogni. Végtelen ciklusban megy a prg.

Az időd úgy lehet meghatározni, azaz hogy ki milyen gyors védelmet akar használni,hogy az AD átalakítás ideje 40 ciklus időt vesz igényben. A 20Mhz kristály esetében egy ciklus idő 200ns. A pic adatlapja szerint.

A panelon még található egy GND, illetve a ház közösítésére hivatott csatlakozási lehetőség.   Mindenki használja belátása szerint, én személy szerint közösítettem a PEN-nel. Mivel csak egy otthon készített készülékről beszélünk, ezért a hálózati (otthoni) földelésem is rá van kötve az erősítő dobozára. A GND pedig egy kondenzátoron keresztül rá van kötve a házra. Földelt készülék esetén nagy segítség a brumm-mentes erősítő felé.

Mivel hálózati feszültég is bekötésre kerül a vezérlőbe, ezért csak megfelelő szaktudással, hozzáértéssel és odafigyeléssel reprodukáljátok a vezérlést! Ezek hiánya Életveszélyes lehet!

Az esetlegesen bekövetkezett károkért semmilyen felelőséget nem vállalok.

eros.jpg

Letölthető mellékletek

1.hex
2.hex
3.hex
4.hex
kapcsolas.jpg
sub_ero.jpg
sub_vez_beultetes_5v.pdf
sub_vez_beultetes.pdf
sub_vez_vasalashoz_5v.pdf
sub_vez_vasalashoz.pdf
Következő: »»   4 / 4
Értékeléshez bejelentkezés szükséges!
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem