Fórum témák

» Több friss téma
Cikkek » Menetszámláló tekercselőgéphez
Menetszámláló tekercselőgéphez
Szerző: Bakman, idő: Ápr 11, 2017, Olvasva: 13319
Lapozás: OK   3 / 4

A kapcsolás különösebb élesztési folyamatot nem kíván, stabil 5 V-ot viszont igen. A tápfeszültség rákapcsolása után a kijelző kontrasztját kell beállítani a potenciométer segítségével, valamint ellenőrizni, hogy a forgásirány megfelelő-e. Ez az alapértelmezett irány, a számláló minden bekapcsoláskor ezt veszi alapértelmezettnek. Ha a számláló lefelé számlálna a normál forgásirány szerint, egyszerűen az enkóder A és B vezetékeit kell megcserélni.

Menetszámláló

Bekapcsoláskor a fenti képen látható módon várja a készülék az enkóder jeleit és a felhasználó beavatkozásait a nyomógombok segítségével. Ha az enkóder forog, a mért fordulat (század pontossággal) az első sorban olvasható le. A második sorban a beállított menetszám látható. Amennyiben ez az érték nulla, a "több" és "kevesebb" nevű LED-ek nem világítanak és a vezérlő kimenetek is inaktívak.

A kívánt menetszám megadásához nyomjuk meg az "Enter" elnevezésű gombot. A kijelzőn az alábbi elrendezés lesz látható:

Menetszám megadása

A kettős lefelé mutató nyíl a kurzort jelöli. A fel és le gombokkal növelhetjük illetve csökkenthetjük a beállítani kívánt menetszámot. Az értéket a számláló a kurzor szerinti helyiértékkel növeli vagy csökkenti. A kurzor a jobbra és balra gombokkal mozgatható, a teljes tartományban. A nullázó (Reset) gombbal nullázhatjuk a beállított értéket. Megadható minimum -32 767,00, maximum 32 767,00. A negatív beállíthatóság letekerésnél lehet érdekes. Az Enter gomb megnyomásával a számláló visszatér a normál üzemmódra.

Amennyiben már mért fordulatot a számláló, akkor a beállított és a számlált menet szerinti LED világítani fog, illetve a hozzá tartozó kimenet lesz aktív. Ha a mért menet kevesebb, vagy egyenlő, mint a beállított érték akkor a zöld LED, ha számlált menet több, vagy egyenlő mint a beállított, akkor pedig a piros LED világít. Ha a mért és a beállított érték egyezik, mindkét LED világít, illetve mindkét kimenet aktív.

Az enkóder jeleit folyamatosan (megszakításból) figyeli a kontroller, de a mért érték megjelenítése másodpercenként kb. ötször történik meg. Gyors tekercselésnél megeshet, hogy a kijelzésnél kimaradnak értékek, és a két LED egyszerre történő világítása kimarad. A használatnál ezt mindenki vegye figyelembe!

A számlálás iránya alaphelyzetben megváltoztatható, ehhez egyszerűen nyomjuk le egyszerre a fel és le gombokat. Ekkor a kijelzőn alaphelyzetben látható kettős nyíl (a "Mért:" szöveg után) iránya megfordul:

Forgásirány

Normál üzemmódban a nullázó gombbal a mért értéket tudjuk nullázni.

Szintén normál módban, a jobbra és balra gombok egyidejű lenyomásával a beállított menetszámot lehet nullázni anélkül, hogy a menetszám megadásának menüjébe lépnénk. Ilyenkor a LED-ek kialszanak és a kimenetek is inaktívvá válnak, mint bekapcsoláskor.

Az enkóder felbontásának megadása:

Ehhez egyszerűen kapcsoljuk ki a számlálót, nyomjuk meg, és tartsuk is lenyomva az Enter gombot, majd kapcsoljuk be a készüléket. Ha megjelenik a kijelzőn az "Enk. felbontása:" szöveg, engedjük el az Enter gombot.

Enkóder felbontása

Ebben a menüben a fel és le gombokkal az értéket eggyel, a jobbra és balra gombokkal pedig tízzel tudjuk növelni vagy csökkenteni. Itt az enkóder teljes, "Gray-kód" szerinti felbontását kell megadni! Hibás érték esetén a számláló is hibásan fog számlálni! A beállítás véglegesítéséhez nyomjuk meg az Enter gombot. Ezt az értéket a számláló megjegyzi kikapcsoláskor is, a többit viszont nem. Amennyiben a számláló pl. egy fordulat alatt kettőt számlálna, ezt az értéket kell duplájára növelni.


A cikk még nem ért véget, lapozz!
Következő: »»   3 / 4
Értékeléshez bejelentkezés szükséges!
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem