Fórum témák

» Több friss téma
Cikkek » MSGEQ7 equalizer IC használata Arduino-val
MSGEQ7 equalizer IC használata Arduino-val
Szerző: Fizikus, idő: Szept 23, 2013, Olvasva: 16456, Oldal olvasási idő: kb. 1 perc
Lapozás: OK   1 / 5
Az alábbi cikk a Mixed Signal Integration cég MSGEQ7 equalizer IC-jének Arduino-val történő használatáról szól. Az MSGEQ7 egy hét csatornás equalizer IC, amely a bejövő audio jelet 7 frekvenciasávban vizsgálja és az egyes frekvenciasávokban mért amplitúdóval arányos feszültségértékekké alakítja.

A Hobbielektronikán olvasva a LED kocka spektrum analizátorrá történő átalakításáról szóló cikket ( LINK ), azon gondolkodtam, hogy építek egy 5x5x5-ös LED kockát magam is. A neten talált projektekben az audio jelet és annak vizsgálatát a kockához kötött PC végezte, egy WinAmp plug-inen vagy egy külön erre a célra írt programon keresztül, és a megjelenítendő adatokat, soros porton küldte el a kockát vezérlő mikrokontrollernek. Az alábbi két linken erre láthatunk példát:

ledcube.jpg

( kattints a képre)

ledcube2.jpg

( kattints a képre)

 

Én mindenképpen ki akarom majd iktatni a PC-t a rendszerből, hogy a kocka hordozható legyen. Ez azt eredményezi, hogy a kockának egy csatlakozón keresztül kell kapnia az audio jelet, vagy egy mikrofonnal kell érzékelnie a hangot. Az audio jel feldolgozása is többféleképpen lehetséges. Az alább linkelt Piccolo projekthez hasonlóan történhet például digitális jelfeldolgozással a Fast Fourier transzformáció segítségével (FFT).

piccolo.jpg

( kattints a képre)

 

Ezt a lehetőséget azonban elvetettem, mert az FFT eléggé számolásigényes és leterheli a mikrovezérlőt, ezért nem voltam biztos abban, hogy a LED kockához is elég gyors lenne-e majd.

Ezután fedeztem fel a neten egy tutorialt, ami a Mixed Signal Integration cég MSGEQ7 equalizer IC-jét használja (LINK). Ez alapján született ez a cikk is, ami az equalizer IC kipróbálásáról és Arduino-val történő használatáról szól.


A cikk még nem ért véget, lapozz!
Következő: »»   1 / 5
Értékeléshez bejelentkezés szükséges!
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem