Fórum témák

» Több friss téma
Cikkek » Nyolc csatornás időkapcsoló
Nyolc csatornás időkapcsoló
Szerző: Bakman, idő: Okt 29, 2018, Olvasva: 10333, Oldal olvasási idő: kb. 1 perc
Lapozás: OK   2 / 6

kapcsolasi_rajz.jpg

Katt a képre a nagyobb méretért!

Pár szó az alkatrészekről:

U1: PIC18F26K22-I/SP kontroller.

U2: ULN2803-as tranzisztormező. A kimenetek meghajtásáért felel, nyitott kollektoros, aktív alacsony üzemmódban.

U3: DS3231-es, nagy pontosságú RTC IC-vel szerelt modul. Egy kép az alsó és felső oldalról:

ds3231.jpg

Amennyiben olyan modult van szerencsénk kifogni, amelybe a megjelölt dióda és az ellenállás is be van forrasztva, mindenképpen ügyeljünk arra, hogy akkumulátort használjunk az elemtartóban! Ellenkező esetben távolítsuk el a két alkatrészt, különben az elem - extrém esetben - fel is robbanhat! A modulon található egy EEPROM (24C32) is, ezt az időzítő programja nem használja, kiforrasztható.
Maga a DS3231-es IC az adatlapja szerint 2 ppm-es pontossággal rendelkezik. A tesztek során a gyakorlatban ez nálam egy másodpercnyi sietést generált két hét alatt.
Az SQW lábon 1 Hz-es négyszögjelet szolgáltat a modul, ez tulajdonképpen csak arra kell a kontrollernek, hogy tudja, mikor kell ellenőrizni az időt.

DP1: A Nextion cég legkisebb, érintésre érzékeny kijelzője. NX3224T024_011R kódszámmal fut, 2,4"-os és 320 x 240 pixel felbontású.

LDR1: A fotóellenállás szerepe a kijelző fényerejének beállításában van, opcionális alkatrész. A kapcsolás nem túl érzékeny a típusra, de a hozzá tartozó R1-es ellenállást úgy válasszuk meg, hogy a kontroller AN0-ás lábára jutó feszültség nappali fényviszonyok esetén kb. 2 V legyen! Az esetleges eltérések beállításból kompenzálhatóak. R1 ellenállást mindenképpen ültessük be a kapcsolásba, még akkor is, ha a fotóellenállást nem szándékozunk használni. Ezzel biztosítható, hogy a kontroller bemenete ne lebegjen. Utóbbi esetben 1 - 10 kΩ között bármilyen értékű ellenállás használható.

BTN1: Alaphelyzetben nyitott nyomógomb, a kijelző kalibrálása esetén szükséges.

C1: Bármilyen, a fiókban talált 3,3 - 10 µF-os kondenzátor megfelel a célra.

C2, C3: Kerámia kondenzátorok.


Maga a kapcsolás bonyolult élesztési folyamatot a kijelző kalibrálásán kívül nem kíván, csak a stabil 5 V-os tápfeszültséget, illetve a kontroller és a kijelző felprogramozását. A kalibráció folyamatát részletesen ismertetni fogom a következő oldalak egyikén, ennek elvégzését mindenképpen ajánlom, lévén a kijelzőn igen kis vezérlő ikonok vannak.


A cikk még nem ért véget, lapozz!
Következő: »»   2 / 6
Értékeléshez bejelentkezés szükséges!
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem