Fórum témák

» Több friss téma
Cikkek » Nyolc csatornás időkapcsoló
Nyolc csatornás időkapcsoló
Szerző: Bakman, idő: Okt 29, 2018, Olvasva: 10333, Oldal olvasási idő: kb. 1 perc
Lapozás: OK   6 / 6

A megépítéshez szükséges dokumentációk letölthetőek innen: idokapcsolo.zip (2 MB).

A csomag tartalmazza a kapcsolási rajzot, NYÁK terveket fotózáshoz (pozitív, negatív), vasaláshoz, beültetési rajzot, továbbá a kontrollerbe töltendő hex fájlt, a kijelzőbe töltendő tft fájlt, és a kijelző programjának teljes forráskódját is, így akinek nem tetszik a felhasználói felület, átfaraghatja a saját elképzelése szerint.


A kapcsolásban a nyitott kollektoros kimenetek (ULN2803) közvetlen használatát normál relékhez nem javaslom, az esetleges nagyobb áramingadozások kapcsoláskor zavarhatják a kontrollert és/vagy a kijelzőt, túlterhelhetik a kapcsoló IC-t. Az alábbi meghajtó áramkört ajánlom csatornánként:

rele_meghajto.jpg

Ebben a formában a kontroller galvanikusan duplán el van szigetelve a relé által kapcsolt áramkörtől, javítva ezzel a zavarézéketlenséget. Fontos, hogy az időzítő és a relé tápegységei semmilyen módon ne érintkezzenek egymással, legfeljebb a 230 V-os oldalon, különben a leválasztás egyik fele (optocsatoló) nem ér semmit. A relék áramforrása lehet közös. Optocsatolóból, reléből rengeteg típus található, mindenki válasszon a saját igényei szerint. A Q1-es tranzisztor típusa sem kritikus, a relé tekercsének áramát kell elviselnie.

dsc_8945.jpg

dsc_8947.jpg

A NYÁK-ba tetszőleges, 2,54 mm lábtávolságú csatlakozók ültethetőek. A képen láthatóak a HEStore áruházban NSG 25... illetve NSL 25... néven futnak (Főkategória » Csatlakozók » Kisáramú csatlakozók » Wire To Board), a tápcsatlakozó pedig a PCGK... nevet viseli (Főkategória » Csatlakozók » Tápcsatlakozók).

center_positive.jpg


A fejlesztést egyedül végeztem el, a tesztjeim ellenére lehetnek hibák mind a SW, mind a HW oldalon. Az időkapcsoló miatti hibákért, és az ebből adódó esetleges erkölcsi/anyagi károkért felelősséget nem vállalok. Megkérek mindenkit, hogy ennek tudatában használja az itt bemutatott szerkezetet!

Akinek kérdése, észrevétele, megjegyzése van a készülékkel kapcsolatban, közzéteheti az Időkapcsoló c. témában, illetve a kijelzővel kapcsolatos kérdéseket itt: Nextion érintőképernyős HMI, UART kommunikációval.

Az időzítő megépítéséhez és használatához minden jót kívánok!

Bakman

Következő: »»   6 / 6
Értékeléshez bejelentkezés szükséges!
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem