Fórum témák

» Több friss téma
Cikkek » Step-Up DC-DC konverterek (MAX856)
Step-Up DC-DC konverterek (MAX856)
Szerző: Topi, idő: Ápr 3, 2007, Olvasva: 54233, Oldal olvasási idő: kb. 2 perc
Lapozás: OK   1 / 4
Ebben az elméleti és egy kicsit gyakorlati cikkben bemutatom a Step-Up konverterek széles skálájából, egynek a működését. Avagy hogyan hajtsunk meg egy 5V-os eszközt egy cerka elemről...
A step-up konverterek akkor törtek nagyon a felszínre, mikor megjelentek a hordozható kisebb kütyük. Pl. MP3 lejátszó, vagy mobiltelefonok, stbstb.
Nem hiszem, hogy egy elektronikával ismerkedni most kezdőnek még sohasem jutott eszébe, és sohasem gondolkodott azon, hogy vajon hogy lehet, hogy az én mp3 lejátszóm világít, kártyáról olvas, erősítőt hajt meg, lcd-t működtet, egyetlen egy ceruzaelemről. Hát akkor ha még nem jöttél rá, akkor elmondom, hogy ez a cikk pont erről fog szólni.

A Step-Up konverterekről általánosságban

Először is érdemes tisztázni mi az AC-AC, AC-DC, DC-DC és DC-AC konverter.
Az AC-AC konverterrel elég sűrűn találkozhatsz, minden hálózatról működő eszközben. Leegyszerűsítve az AC-AC konverter AC azaz váltakozó áramból hoz létre vagy nagyobb, vagy kisebb váltakozó áramot. Ezt mi a köznapi életben transzformátornak hívjuk. A trafó azért ilyen egyszerű, mert kihasználja az AC előnyeit, és mágneses tér, mágneses fluxus segítségével "viszi" át az áramot. Persze valójában azért ennél bonyolultabb, de dióhéjban ennyi elég.
A másik konverter az AC-DC. Ezt köznapi nyelven egyenirányításnak hívjuk. Váltóáramból egyenáramot. Itt okos kis kapcsolásokkal lehet feszültséget is növelni.
A soron következő alanyunk a DC-AC. Ezt inverternek hívjuk nem helyesen, de ez van. Ilyen az autó szivargyújtójáról működő 230V-ot előállító kis fekete doboz. Lényegében egy oszcillátorból egy végfokozatból és egy trafóból áll.
És legvégül elérkeztünk a témánk alanyához, a DC-DC konverterekhez. Létezik pl 5V/5V DC-DC konverter. Ezek rettentő drágák, de ahol galvanikusan le kell választani egységeket, ott elengedhetetlen.
A mi DC-DC konverterünk, mint a nevéből is ered felfelé növel egyenfeszültséget.
Ezt úgy képes elvégezni, hogy kihasználja az induktivitások úgynevezett önindukcióját. Tekercsekről vagy induktivitásokról itt olvashatsz bővebben: Passzív alkatrészek: Tekercsek
Gondolom ha ezen az oldalon vagy, akkor figyeltél fizika órádon. Van az a tipikus szemléltető kísérlet, mikor egy laposelemről képesek vagytok felvillantani egy glimm lámpát... Ha emlékszel rá, akkor már kezdheted érteni a dolgot.

A step-up, mint folyamat két fázisból áll. Első fázisban áram alá helyezzük az induktivitást, másik fázis pedig mikor "ráengedjük" az áramkörünkre.
A baloldali rajz, jól szemlélteti ezt a folyamatot. A kondenzátornak egyrészről szűrés funkciója van, másrészről pedig azidő alatt míg az induktivitáson áram folyik, az általa raktározott töltésekből vígan táplálkozik az áramkörünk. Majd mikor visszakapcsolódott az induktivitás, feltöltődik újra és az egész folyamat kezdődik előről.
Nem csak ilyesfajta step-up létezik, hanem van a tisztán csak kondenzátorokkal megvalósított, vagy belső induktivitásos kis áramú konverterek. Erre jó példa a MAX232-es Soros-TTL konverter. A soros 5V-os jelből csinál -14V-ot, és a 0V-ból csinál +14V-ot. Mindezt az +5V-os saját tápfeszültségéből. Ezeket másnéven szeretik boosterként is emlegetni, bár ezt a kifejezést használják már lassan mindenre...


Lapozz és nézzünk egy példa kapcsolást.
A cikk még nem ért véget, lapozz!
Következő: »»   1 / 4
Értékeléshez bejelentkezés szükséges!
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem