Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » MOSFET-ek
 
Témaindító: Dzót, idő: Okt 1, 2005
Lapozás: OK   38 / 38
(#) proli007 válasza nickname hozzászólására (») Máj 11, 2024 /
 
Hello!
Egy Fet-et a G-S között kell vezérelni. Tehát a S-et kötelező az Ardu GND-re kötni. Az áram pedig a G-S között fog folyni. Így teljesen értelmetlen, hogy csak a Gat-et kötöd az Ardu-ra. Még jó hogy nem megy tönkre a Fet, mert ha az Ardu táp és a szkóp GND között feszültség van, megpusztulhat a Gate. Egyébként pedig a Fet belső kapacitásai miatt, most kapacitív csatolás van a szkóp bemenet felé. Azért látod a jelet.
Azt remélem tudod, hogy a Fet-nek "logikai" típusnak kell lenni, annak kisebb a G-S küszöbfeszültsége. És ha mérsz, akkor munkaellenállás kell a D és a + táp közé. Különben értelmetlen a mérés. (N-MOS esetén.)
(#) Bakman válasza nickname hozzászólására (») Máj 11, 2024 /
 
Ha jól értem, te a felső esetet (lásd melléklet) építetted meg. Ha igen, akkor normális az, amit mérsz. Az oszcilloszkóp feszültséget mér, de a FET nem kap sehonnan feszültséget, nincs mit kapcsoljon, az oszcilloszkópnak sincs mit mérnie.

Építsd be egy ellenállást az alsó kapcsolási rajz alapján, így talán mérni fogsz valamit. Ha így sem mérsz semmilyen változást, akkor valószínűleg nem jó típusú FET-et használsz. Ahhoz, hogy a FET kinyisson, kell egy minimális gate feszültség, ez az adatlapjában megtalálható, Gate Treshold Voltage sor. Ha nagyobb terhelést akarsz FET-tel kapcsolni, akkor további fontos adat (grafikon) a kimeneti karakterisztika. Ha megnézed a harmadik képet, látható, hogy vannak FET-ek, amelyek még 6 V gate feszültségre sem nyitnak ki rendesen. Illetve hiába kapcsolsz 5 V-ot a gate-re, 11 A-nél nagyobb áram nem tud a tranzisztoron áthaladni.
Megoldás lehet, ha logikai FET-et használsz, ezek a típusok kevesebb gate feszültséggel is beérik. Lásd utolsó kép, adott típus gate lábára adsz 3.5 V-ot és a DS között akár 100 A is folyhat.
(#) wbt válasza Bakman hozzászólására (») Máj 13, 2024 /
 
Minden szavaddal egyetértek! A kérdezőnek (is), ha jól emlékszem "gate-visszahatásnak" hívják, tehát minél nagyobb áram folyik, annál nagyobb vezérlőfesz kell (csatorna-visszahatás némelyik könyvben..), ami az ábrán ott van. Ami tévedés szokott errefelé előfordulni a statikus és a dinamikus üzem, tehát "lehelésre is kapcsol" (ami igaz), de 20kHz-el már nem. A gate kapacitás sajnos 20-100nF is lehet, azt meg kell hajtani, de ki is kell sütni (mééémelegszik, hát mee analóg üzemben van másodpercenként 40000-szer és nem 0 idő alatt kapcsol), fetmeghajtók röppennek el (mert "csak" 2A-t tudnak), amit a fiókák nem olvasnak a pdf-ből, hogy a "hajtsuk meg jól" mellett, van egy maximális gate-áram is feltüntetve, tehát nem lehet +-100A-el pilickázni a gate-et, hogy gyors legyen a kapcsolás (meg van ott még töltésmennyiség is feltüntetve, de arra tesznek) Otthonra 1-2kHz-en kis melegedéssel, uC port túlterheléssel elmegy a dolog sokáig, mert egy uC kimenete is korlátoz szerencsére (logikai FET-re gondolva persze). Nem okoskodni akartam, csak segíteni...fröccsent az asztalra 6x180A FET mindenestől, mert elbénáztam
Következő: »»   38 / 38
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem