Fórum témák

» Több friss téma
Cikkek » WILL-I - Robot, AVR mikrovezérlővel
WILL-I - Robot, AVR mikrovezérlővel
Szerző: Fizikus, idő: Dec 1, 2009, Olvasva: 60359, Oldal olvasási idő: kb. 2 perc
Lapozás: OK   1 / 12
Elhatároztam, hogy megismerkedem az AVR mikrovezérlők használatával, és gondoltam, hogy erre egy egyszerű kis robot építése lenne a legmegfelelőbb feladat. Nem nagyon találtam a neten magyar nyelvű, kezdőknek szóló, robotikával foglalkozó oldalakat, ezért gondoltam, megosztom másokkal is WILL-I (Vili) építése során szerzett tapasztalataimat.

  

A netet böngészve ráakadtam az Inex cég MicroMega 2.0 robotepitő kit-jére, ez adta az ötletet, hogy jó volna megismerkedni a mikrovezérlőkkel és egy robotot építeni, de ezt a kit-et egy kicsit drágának tartottam.

Másik lehetőségnek egy Arduino panel használata merült fel. Az Arduino egy ATMEGA168 mikrokontrollert tartalmazó panel, melyet egy egyszerűsített C - nyelven lehet programozni. A megírt programot 1 kattintással USB-n keresztül tölthetjük a mikrovezérlőbe. Az Arduino programozásához nem szükséges ismernünk a rajta található mikrovezérlő működését. Egy kevés programozási ismerettel és minimális elektronikai tudással már el lehet kezdeni robotot építeni. Ez egy egyszerű, gyors megoldás, de a fejlesztő környezet elfedi előlünk a mikrovezérlő működését (pl. az I/O, ADC, PWM egy-egy utasítással megoldható). Akit érdekel a robotika, de nem nagyon ért az elektronikához és inkább programozó beállítottságú, annak ideális választás lehet kezdésnek egy Arduino panel.

Mivel az AVR-rel való ismerkedés volt a célom, ezért úgy döntöttem, hogy magam építek egy vezérlőpanelt a robotom számára, mert ez a legrugalmasabb megoldás és ez szolgálja legjobban az AVR mikrovezérlők működésének a megértést.

Robotépítésnél 3 főbb területhez is értenünk kell egy kicsit, hogy működőképes robotot hozzunk létre. Névszerint: mechanika, elektronika és a programozás. A cikkben is ezen felosztás szerint tárgyalom az építés menetét.

1 Mechanika

Ebben a részben a robot vázát építjük meg, különböző alapanyagokat felhasználva, Nem írok részletes építési útmutatót, mert többféle építési megoldás létezik, mindenkinek csak a képzelete / kreativitása és a rendelkezésre álló anyagok / alkatrészek szabhatnak határt.

2 Elektronika

Ebben a fejezetben fogjuk megépíteni kis robotunk “agyát”, a mikrovezérlőt tartalmazó vezérlőpanelt. Nem vagyok a forrasztópáka mestere, ezért a legtöbbször a kapcsolásokat egy dugdosós próbapanelen raktam össze. Mivel VILL-I méretei elég korlátozottak, a végleges kapcsolást kénytelen leszek valahogy rávarázsolni egy kisebb próbanyák panelra. Egy teljesen kezdőnek (mint pl. én), ez tűnhet a legnehezebb résznek, de mindent megpróbálok elmagyarázni. Néhány dolgot részletesen leírok, de lesz egy-két lépés, ahol nem fogok belemenni a részletekbe, mert ezt mások már megtették helyettem, csak hivatkozni fogok az elolvasandó cikkekre.

3 Programozás

Ebben a fejezetben kis robotunkat megtanítjuk “gondolkodni” (beprogramozzuk, hogy egyes környezeti ingerekre miként is válaszoljon). A programozás sem az erősségem (nem fogok bonyolult algoritmusokat írni, mert csak most ismerkedem a C-vel), ezért szegény WILL-I (Vili) igencsak butácska lesz.

Jogos lehet a kérdés, ha valaki nem ért sem az elektronikához, sem a programozáshoz, akkor miért ír cikket a robotépítésről? Olvastam itt a HE-n a Nulláról a robotokig - PIC Mikrovezérlők és a Nyolc lábbal cikksorozatokat, de elsőre bizony nem sokat értettem meg belőlük. A célom ezzel a cikkel pont az, hogy az alapokról indulva, a teljesen kezdőkkel, megosszam Vili építése során szerzett tapasztalataimat.

Nos kezdjük is el! Építsünk egy Robotot!


A cikk még nem ért véget, lapozz!
Következő: »»   1 / 12
Értékeléshez bejelentkezés szükséges!
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem