Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » 110V/60Hz-es készüléket itthon hogyan lehet működtetni?
Lapozás: OK   1 / 11
(#) alfasprint68 hozzászólása Júl 8, 2008 /
 
Sziasztok!

Remélem, valaki választ tud adni a kérdésemre:
Az USÁ-ban vásároltam egy tölhető, hordozható lámpát Candela Tooli), ami a használati utasítás szerint 110V/60Hz mellett üzemel. Mivel tölthető a lámpa, az áram a töltőbe megy be (feltölti a fényforrást, és amikor leveszed a talapzatról, elkezd világítani a lámpa). Találtam itthon áramátalakítót MW 2P100) de az 110V/50Hz-et gyárt. Kutakodtam az interneten, de csak annyit sikerült kiderítenem, hogy a frekvenciának forgómotoroknál van nagy jelentősége. Ebben viszont nincs motor. De ennél tovább nem jutottam. Szóval, a kérdésem, amiben segítséget várok tőletek: Mi történik akkor, ha a fenti konverterrel rákötöm a hálózatra a lámpát? Mivel elméletileg egész nap a hálózaton van, előfordulhat-e, hogy leég, vagy tönkremegy? Vannak-e még lényeges adatok, amiket nem adtam meg?

Előre is köszönöm a segítséget!

alfasprint68
(#) ha6pc válasza alfasprint68 hozzászólására (») Júl 8, 2008 / 4
 
Ha megvan az átalakítód,akkor semmi probléma.
Gyakorlatilag üzemkész a dolog.
A frekvenciaeltérést elhanyagoljuk.
(#) (Felhasználó 1947) válasza alfasprint68 hozzászólására (») Júl 8, 2008 /
 
Szia !

A frekvenciának ilyen esetben nincs jelentősége.
Nyugodtan használhatsz triakos átalakitót(amit irtál),vagy egy egyszerű 230V/110 V-os transzformátort.
(Ami lehet autotrafó is)

Üdv! Luki
(#) ha6pc hozzászólása Júl 8, 2008 /
 
Kipróbálhatsz mondjuk trafóméretezést; Ahol a szorzatban a frekvencia is szerepel: hány százalékos eltérés is lesz,ha 50,avagy 60Hz a frekvencia.
Rohadt egy holmi ám a trafó;képzeld-"forgógép"!
(#) alfasprint68 válasza ha6pc hozzászólására (») Júl 8, 2008 /
 
Köszönöm mindenkinek a gyors választ!
Őszintén szólva, abban bíztam, hogy nincs jelentősége a frekvenciának, de nem mertem kirpóbálni. A gyártót is megkérdeztem, azt a választ kaptam, hogy ha áramátalakítóval használom, elvész a garancia

Köszönöm még egszer!
(#) Sebi válasza (Felhasználó 1947) hozzászólására (») Júl 8, 2008 / 4
 
FIGYELEM!

Minden triacos átalakítón szerepel egy minimum terhelési adat (50...100W) ami alatt nem indul be rendesen, és akár 180V is jön a kimenetén.

Ezenkívül rajta van, hogy ohmos jellegű legyen a terhelés (ezért ír W-ot és nem VA-t): hajsütővas, vasaló, izzó,stb.

A linken szereplő 100W-os feltehetőleg trafós kivitel, ez jó. (meg lehet ismerni a súlyáról!)
(#) alfasprint68 válasza alfasprint68 hozzászólására (») Júl 9, 2008 /
 
Bocsánat, hülyeséget írtam. Nem 110V kell neki, hanem 120V AC, 60Hz, 32mA (ezt a talapzatról, a töltőről olvasom le). Változtat ez valamit a dolgon?

Köszönöm!
(#) Sebi válasza alfasprint68 hozzászólására (») Júl 9, 2008 /
 
Nem. Tudjuk, hogy az USA hálózat 120V 60Hz-es, sőt a legtöbb helyre 2fázis van bevezetve, mely kettő közt 240V van. Így aztán a nagyteljesítményű (mosó-szárító, stb) gépek tkp 240V-ról járnak...

Nálad csak az a lényeg, hogy trafó legyen az adapterben (súly!), mert ilyen kis teljesítménynél mást nem lehet biztonsággal hasznáni.
(#) patexati válasza ha6pc hozzászólására (») Júl 9, 2008 /
 
Mindegy a frekvencia az áttétel az áttétel a trafónál!A hatásfok lesz más,de szerintem 10Hz elhanyagolható ebben a dologban
(#) wanstonic hozzászólása Okt 22, 2009 /
 
Én vásároltam kint egy 1200W-os kávéfőzőt. Vettem hozzá egy 1600W-os trafót, ami szerintem gagyi volt, mert azonnal lefüstölte a gépet. A gond azzal van, hogy nemcsak egy melegítő van benne, hanem egy áramkör is, ami vezéli az időzítést, a melegítést, a kijelzőt, órát, stb. Ezen is leégett valami.
Mit tehetnék, hogy újra működjön, de már 220V-ról?
(#) _JANI_ válasza wanstonic hozzászólására (») Okt 22, 2009 /
 
Az elektronika tápegységének a cseréjével a 240V os táplálás megoldható. A fűtőbetéteket ha ki lehet cserélni, akkor a készülék teljes mértékben átalakítható 240V-ra. Ha a fűtőbetétek nem cserélhetők akkor, egy soros diódával a hálózati feszültség megfelezhető. Az ohm-os terhelésnél, észrevehető változás nem nagyon lesz tapasztalható. ( A sorbakapcsolt dióda ohm-os fogyasztónál lehet csak megoldás. ) Ha a fűtőbetétek nem cserélhetők, akkor talán jobb egy megfelelő teljesítményű 240/120V-os transzformátor beszerzése. Autotranszformátor is jó. De a megcsapolt helyett a hagyományos ( kéttekercses leválasztó-) transzformátor lesz az igazán jó megoldás.
(#) wanstonic válasza _JANI_ hozzászólására (») Okt 23, 2009 /
 
És ezt te meg tudnád csinálni? Ugyanis én nem vagyok profi. Köszi
(#) hucci hozzászólása Máj 18, 2010 /
 
olyan problémám lenne, hogy van egy ipari szárítógépem aminek 2*110v-ra 60Hz-re lenne szükség a készülék teljesítménye 5700W, a trafó ami meghajtja megvan hozzá csak a frekvenciát kellene megváltoztatni 50-röl 60Hz-re. Mennyibe kerülhet ??
(#) vilmosd válasza hucci hozzászólására (») Máj 19, 2010 /
 
Hali
Altalaban nem jelent problemat a frekvencia, ha a feszultseg rendben van. Ha jol veszem ki ez elektromos futesu keszulek. A futesnek nem jelent semmit a frekvencia. A trafo 50 Hz-en lehet hogy kicsit tobbet vesz fel, de ez sem lehet jelentos. Lehetne esetleg csinalni 60 Hz-et de ekkora teljesitmenyre nem olcso mulatsag. Ki kell probalni igy, es ha a trafo nem fut nagyon akkor lehet hasznalni.
Udv Vili
Ps: Esetleg meg meg kellene nezni, hogy a futest at lehet-e alakitani 230-ra, mert akkor a tobbi resz sokkal kevesebb teljesitmenyt venne fel. Most nezem ez 2*110 V. Akkor nincs problema, mert a 2*110 kozott 240 V van, tehat siman bekotheto 230-ra.
(#) Lacika válasza vilmosd hozzászólására (») Máj 19, 2010 /
 
Hogy simán beköthető-e a 60Hz-es trafó 50Hz-re jó kérdés.
Én, még ahány 60Hz-re készült trafót rákötöttem a hálózatra, erősen melegedett. Igaz, ezek kisebb teljesítményűek voltak, ki kellett cserélni.
(#) balogh válasza vilmosd hozzászólására (») Máj 19, 2010 /
 
„Altalaban nem jelent problemat a frekvencia”

Általában tényleg nem.
Csak akkor, ha egy 60 Hz-re méretezett trafót 50 Hz-ről akarunk működtetni.
Egyébként, soha!
Nézzünk már rá egy egyszerű trafó méretező képletre, képletekre.
(#) Lacika válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Máj 19, 2010 /
 
Hát igen, ez van. Amíg az európai készülékek vígan ráköthetők az amerikai hálózatra,(ha a feszültség ül) max. egy kicsivel kisebb lesz a kiadott teljesítménye, addig fordítva már általában nem lehet.
Egy érdekesség:
A régi, nálunk a szociban gyártott transzformátorok amelyek eredetileg 220-ra voltak méretezve, vígan elmentek a 240V-os norvég hálózaton is.
Az amerikai trafók, úgy az 1970 előttieknek meg se kottyant az európai frekvencia különbség.
Hát igen, valamikor nem voltak a maximális teljesítményre "kisakkozva". Akkor még nem spóroltak a rézzel.
Hogy mit lehetne ezzel most a te esetedben csinálni? Ha nem akarsz trafócserét, akkor fogj egy közepes teljesítményű régi trafót, és a szekunderjét kösd sorba az amerikai primárral.
Azt hiszem, valahol 20-30 volt a különbség, de ez trafófüggő. Kísérletezni kell. Meggondolandó, hogy ezt használd, mivel hogy egy nagy teljesítményű trafó csere nem olcsó mulatság, a te esetedben ez majd 6KW, pláne ha van ilyen régi trafód otthon, tehát ingyen.
Sok sikert.
(#) Lacika válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Máj 19, 2010 /
 
Amikor elment, észrevettem, hogy nem a jó kérdésre válaszolok, de nem volt kedvem törölni és újraírni. Reméltem így is megtalálja. Nincs itt olyan sok.......
Én mindig azon a véleményen voltam, és a mai napig is vagyok, hogy amit szinte majdnem ingyen meg lehet oldani, azt úgy is kell megoldani, ha még az a megoldás nem éppen a legelegánsabb, de egyenértékű a többi, jóval drágább megoldással.
(#) hucci válasza vilmosd hozzászólására (») Máj 19, 2010 /
 
Az a helyzet, hogy van egy pár ilyen készülék és minden működik csak ez a szárítógép FE hibaüzenetet küld a trafó simán elbírja az egész házat 3Fázisú 15KW-os más gépek simán mennek róla, rákerestem és az FE hibakód frekvenciahibát dob ezért vagy a frekin vagy a szárítógépbe kellene valami megoldást találni, átverni az érzékelőt!
Előre is kösz ha van valami ötleted rá.
(#) vilmosd válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Máj 19, 2010 /
 
Hali
Ismerni kellene a keszulek kapcsolasi rajza, mert azt irja, hogy 2*110V betap kell neki. Az pedig 240V AC az amerikai halozati rendszerben. Ha a futes erre van kotve akkor szerintem a trafo nem szukseges. Meg kellene nezetni szakemberrel az egeszet, mert igy latatlanba konnyu rossz tanacsot adni. Pl. ha lenne kezikonyve, kapcsolasi rajza az alapjan sokkal konnyebb lenne tanacsot adni. Esetleg ha a kerdest felveto kollega aktivan reszt venne a csevelyben es valaszolna 1-2 kerdesunkre hamarabb elorejutnank. Lehet mar reg megoldottak.
Udv Vili
(#) hucci válasza vilmosd hozzászólására (») Máj 19, 2010 /
 
egy barátomé a 110v-os gép(ek) időbe telik míg szerzek kapcsolási rajzot meg komplett leírást, van róla csak angol ha nálam lesz felteszem
samsung ipari szárítógép és maga az elektronika tilt le minden féle működést
60Hz-et hangsúlyoz a készülék nem úgy mint nállunk 50-60Hz
(#) vilmosd válasza hucci hozzászólására (») Máj 19, 2010 /
 
Hali
Ez mar mindjart mas. Varjuk a gepkonyvet es abbol mar lehet hogy okosabbak leszunk. Lehet kulfoldi nyelven is , csak ne kinai legyen.
Udv Vili
(#) vilmosd válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Máj 19, 2010 /
 
Termeszetesen
(#) Lacika válasza vilmosd hozzászólására (») Máj 19, 2010 /
 
幸運的是,有一個谷歌 :google:
(szerencsére, van egy google))
(#) hucci válasza Lacika hozzászólására (») Máj 20, 2010 /
 
samsung
modellszám:dv218aew/xaa
serial:W02q54bs301542f
erről lenne szó
(#) Lacika válasza hucci hozzászólására (») Máj 30, 2010 /
 
Utána néztem egy kicsit, és mint kiderült, mechanikai robbantott rajzot nem nehéz szerezni ingyen, addig az elektronikai rajza fizetős oldalakon van meg, és még azt sem lehet tudni, hogy ez most szimpla kapcsolási rajz, vagy szervizdokumentáció.
Csakhogy, a Samsung nagyon is létező cég, talán megpróbálhatnál nekik egy emailt írni előbb a Magyarországi, majd ha itt nem jársz sikerrel, akkor a Kóreai címükre. Jobb ötletem sajnos nincs.
(#) secmaxx hozzászólása Ápr 16, 2011 /
 
NTSC rendszerű kamerákat vásároltam az usából és nem működnek az itthoni 50Hz frekvenciával . Egy olyan EGYSZERŰ áramkört elkészítésében kérném segítségeteket ami 12V, 24V Dc/Ac vagy 230V Ac bemenőfeszültségből 24V Ac 60Hz színuszos feszültséget állít elő a terhelés nem lenne nagyobb mint 1-5A . Egyszerű legyen és ha lehet ne kerűljön sokba . Próbáltam már frekiváltót és trafót de ez egy kamerához drága megoldás . Várom javaslataitokat ötleteiteket !

Előre is köszönöm : secmaxx
(#) kadarist válasza secmaxx hozzászólására (») Ápr 16, 2011 /
 
Szia!
De miért nem működik? A hálózati frekvenciából veszi a szinkron és egyéb jelekhez az időalapot? Érdekes.
(#) Hp41C válasza secmaxx hozzászólására (») Ápr 16, 2011 /
 
Szia!

Roman Black honlapján, úgy a középe táján pontosan ilyen készüléket ismertet. Egy olcsó kontrollerrel oldotta meg a problémát.
(#) secmaxx válasza kadarist hozzászólására (») Ápr 16, 2011 /
 
El sem indul a kamera 50Hz-es frekin . És ez nem olyan fajta ami ac-dc feszültséggel működik.
Következő: »»   1 / 11
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem