Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » 12 V / 230 V inverter
Lapozás: OK   4 / 4
(#) Ge Lee válasza Istyu97 hozzászólására (») Márc 28, 2019 /
 
Én meg azt mondom, hogy a kapcsolóüzeműt felejtsd el, mert a tudásoddal nem fogod tudni megcsinálni. A trafókba tekerhető huzal mennyisége adott, mivel adott a mag mérete és az abban lévő ablak aránya. Nyilván, minél nagyobb teljesítményről van szó, annál nagyobb huzal keresztmetszetre van szükség, és mivel az az adott magba már nem fér bele, ezért egyre nagyobb magot kell választani a teljesítmény emelkedésével. Plusz, ugye ezáltal a menetszám is csökken, minél nagyobb a vas keresztmetszete.
Az áramsűrűségre készítettem régebben egy mérést, hogy mennyire volt korrekt a jó ég tudja, PC táp trafóra rátekertem a huzalt, a huzalra ragasztószalaggal ráragasztottam a hőmérő szenzort, majd betekertem darab ronggyal az egész trafót, és átengedtem rajta 6A/mm2-nek megfelelő áramot. Ment vagy 20 percig, figyeltem a hőmérőt. Mivel nem volt vészes, felemeltem az áramot 8A/mm2-re. Így is járattam vagy fél órát, és ha jól emlékszem nem ment 55 fok fölé a hőmérő.
Hogy ez így mennyire volt korrekt nem tudom, meg több dologtól is függ a melegedés (melegíti a mag is), szóval nem lehet általánosítani és azt mondani hogy ennyi vagy annyi. Én általában túl szoktam méretezni ha lehet. Adott trafót (inkább mindet) egyébként is úgy kell elkészíteni, hogy a rendelkezésre álló ablakot teljesen ki kell tölteni, azaz annyi huzalt kell beletekerni amennyi a szigeteléssel együtt csak belefér. Úgy ahogy az a csatolt képeiden is látszik.
(#) AttilaZ hozzászólása Dec 1, 2019 /
 
Sziasztok!

Kocsi akkumulátorról szeretnék üzemeltetni elektromos ágymelegítőt kempingezések ideje alatt.

Egy külön erre a célra rendszeresített akkumulátort szeretnék használni (nem kell aggódni hogy a kocsi indulni fog-e, csomagtartóba meg elfér).

Pár dolog nem egészen világos.

Ezek a fűtőeszköz 220v, 120W -os, így kell egy inverter is, ami persze nem 100%-os hatásfokkal fog dolgozni.
Olyan invertert néztem amibe van akkumulátor kimerülése elleni védelem, (remélhetőleg nem engedi 10.5v alá az aksit, és így nem károsodik). Konkrétan erre ezt a típust néztem ki: SAL SAI 600USB.

Eddigi fórum olvasgatások után amit tudok:
Akkumulátor például: 12V 60AH
A fűtőeszköz áramfelvétele (P=U*I): 1,8A
Így kb 33 óráig tudnám üzemeltetni a fűtőeszközt (60AH/1.8A).
Hozzá kéne még vennem az inverter és a kábeleken keletkező veszteségeket, de akkor is túl jól hangzik.
Az itteni fórum hozzászólások alapján hozzávettem, hogy az aksi 1/20-ad résznyi árammal terhelhető, de így is benne vagyok a 3A/H értékben ami még mindig 30 óra körüli üzemidővel kecsegtet.

Mit hagyok ki vagy rontok el?

Illetve egy olyan is felmerült bennem ha külföldről szereznék be ugyan ilyen melegítő eszközt és inverter, akkor az 110V 120W -os lenne, így 1.09A lenne az áramfelvétele, ami még jobban kitolja az üzemidőt (kb 55 órára).
Ez is túl szép.

Illetve Zselés akkumulátor vagy kocsi (savas) akkumulátort javasolnátok?

Remélem valaki tud segíteni a fenti kérdésben Köszönöm előre is!
(#) vargaf válasza AttilaZ hozzászólására (») Dec 1, 2019 /
 
Idézet:
„A fűtőeszköz áramfelvétele (P=U*I): 1,8A”

Ez hogyan jött ki? 230 V és 120 W az 0,52 A áramfelvétel, de nem az akkumulátorból! 12 V 120 W az 10 A az akkumulátorból, ami nem 33 órás üzemet ad. Teljesen feltöltött akkumulátorral is csak kb. 5 óra üzemelés várható. Most az egyszerűség miatt hatásfokkal és egyéb veszteségekkel nem számoltam, azok tovább csökkentik a használati idót.
A hozzászólás módosítva: Dec 1, 2019
(#) Bakman válasza AttilaZ hozzászólására (») Dec 1, 2019 /
 
230 V ; 120 W = 12 V ; 120 W

Ha némi veszteséget is hozzászámolunk, akkor a 12 V-os oldalon legyen 150 W-nyi fogyasztás. Ez 12.5 A. 60 Ah/12.5 A = 4.8 óra. Elméletileg.

Az akkumulátorok kapacitását C/10 - C/20 terhelőáramra adják meg, te C/5 árammal akarod terhelni, így a 60 Ah, körülményektől függően, lecsökkenehet 40 Ah-ra is. 40 Ah/12.5 A = 3.2 óra.

Az, hogy az akkumulátor mekkora árammal terhelhető, katalógusadat, valószínűleg a fenti értékkel keverted össze. A munkaakkumulátor jobban bírja az ilyen terhelést mint a normál autóakku, cserébe drágább is.
(#) szsrobert válasza AttilaZ hozzászólására (») Dec 1, 2019 /
 
Udv!
12V-os ulesfuto betet. Ha sok a hő sorba kotod a 2db ulesfuto betetet.
En Pb-gaz ego-vizes csokigyo-matrac kombinaciot hasznalnek, öngyujtonyi lang eleg lehet a matrac 12W-nyi futesehez.
A hozzászólás módosítva: Dec 1, 2019
(#) AttilaZ hozzászólása Dec 2, 2019 /
 
Köszönöm a válaszokat és a felvilágosítást

Igyekeztem okulni belőlük. Így jutottam el oda hogy létezik 12V-os elektromos ágymelegítő. Így máris javul a helyzet mert kihagyható az inverter, és kisebb teljesítménnyel is hasonló hőmérsékletet ígér a gyártó.

Melegítő általános adatai:
12v, 50W, ~4A, 2 kapcsolható hőmérséklettel: 35-45°C (a teljesítményt a magasabb hőmérséklethez írják).

Így 60 Ah/4 A = ~15 óra. Az akkumulátor C/15 árammal lesz terhelve, ami rontani fog teljesítményén de nem sokat, elméletileg így is 12 óra körül kell járjak ami kb 2 alvási periódus

Akkumulátornak egy munkaakkumulátort fogok választani (Pl: BULL 95601 80/60 AH)

Kell még egy akkumulátor védelem, hogy ne tudjon mély merülni, és kész is! Erről találtam itt a fórumok között is leírást.

Köszönöm még egyszer!
(#) vargaf válasza AttilaZ hozzászólására (») Dec 2, 2019 /
 
Te a kérdéseidre kaptál választ, de én nem. Hogyan számoltad ki azokat az értékeket amit írtál, továbbra sem értem ezt, légyszíves válaszolj.
(#) Bakman válasza AttilaZ hozzászólására (») Dec 2, 2019 /
 
Idézet:
„kisebb teljesítménnyel is hasonló hőmérsékletet ígér a gyártó”
A papír sokat elbír, a fizikai valóság kevesebbet. Lehet hasonló hőmérsékletet elérni kisebb teljesítménnyel de kisebb felületen. Azt pedig neked kell majd eldöntened, hogy ez elég-e vagy sem.
(#) AttilaZ válasza vargaf hozzászólására (») Dec 3, 2019 /
 
Szia,

Elnéztem véletlen felcseréltem a két számadatot.
Neked van igazad és az 0,52 A.
(#) Atis57 válasza AttilaZ hozzászólására (») Dec 3, 2019 /
 
Szia!
Az áram most már rendben van ,de 60Ah akku csak 20 órás kisütéssel értendő. tehát kissé lecsökken az a 15óra.
saccra uj akkunál 8óra.......használtabb darabnál meg akár 2óráig is.!

Nem aggodunk az inditás miatt ha beteszel közé egy kapcsolót/mágneskapcsolót .
A diódás nem megfelelő.

cyrix.jpg
    
Következő: »»   4 / 4
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu