Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » 230V-os spot lámpák mátrix vezérlése
Lapozás: OK   1 / 1
(#) Mate78 hozzászólása Jún 29, 2022 /
 
Sziasztok!

Adott egy épület, amiben a mennyezetbe be van építve 5x4db 230V-os spot lámpa.
Tehát összesen 20db.Minden lámpa fázisa, nullája külön-külön ki van vezetve, tehát a lámpák bárhogy köthetőek.A tulaj a lámpákat többféle minta szerinti kombinációban szeretné bekapcsolni, akár egyesével is, egy választó kapcsolóval.Ami lehet nyomógomb, többállású kapcsoló is.A minták nem váltakoznának gyorsan, hanem kb.1 órát így, 1 órát amúgy.

Ehhez kellene vezérlést csinálnom.
Ha jól gondolom, akkor mindenképpen 20db relé kell, ha egyesével is fel szeretném kapcsolni igaz?Tudom, létezik multiplex vezérlés, de az itt szerintem nem járható út.Vagy?

Az egyik tervem, programozható relé(pl.Logo), azzal könnyen megvalósítható, de nem lesz olcsó a 20 kimenet miatt.
A másik ötlet mikrovezérlő,relékkel, az olcsóbban kijön, csak több vele a munka.

Esetleg tiszta relés megoldás?

Ki hogyan csinálná?

köszönöm.
(#) Bakman válasza Mate78 hozzászólására (») Jún 29, 2022 /
 
Mindegy, hogy PLC-vel vagy mikrovezérlővel csinálod meg, azt úgy készítsd el, hogy legyen hozzá grafikus kijelző amiken a mintákat (valamint a váltások közötti időket) át tudja variálni. Most így kell neki, egy hónap után megunja és majd másik mintákat szeretne. Legyen 50-60 mintának helye, aztán majd játszik ahogy akar.

Mátrix meghajtást nem lehet megvalósítani ebben az esetben, relék helyett pedig SSR-t használj, a sok kattogás zavaró lehet ha olyan helyen van a vezérlő.
(#) proba válasza Mate78 hozzászólására (») Jún 29, 2022 /
 
A: Ha egyszerű olcsó, akkor 20 relé (dc xV), és amelyik az adott mintához kell, azokat összediódázod. Így egy kapcsolóval 1 minta megvan. Ha léptetni akarja pl a 4017 10 lépést tud. Nulla processzor, a diódák helyzetével programozható. Ha jól csinálod, jumperrel a tulaj is tudja programozni.

B : mikrovezérlő, ez egyszer elkészült , a minta kőbe vésve, téged fog csesztetni...

C : Mintha a SONOFF ezközök csoportba rendezhetők lennének ha igen 20 ilyen csoda, és más semmi... Telefonról vagánykodhat vele.
(#) Bakman válasza proba hozzászólására (») Jún 29, 2022 /
 
Idézet:
„mikrovezérlő, ez egyszer elkészült , a minta kőbe vésve,”
Miért lenne kőbe vésve? 20 kimenet, 20 bit (3 byte, pazarlóan), 50 minta = 150 byte pl. EEPROM-ban tárolva, amit valamilyen kezelőfelületen változtatni tud. Ennyit egy egyszerű, 8 bites, 28 lábú mikrokontroller is lazán elbír.
(#) mcucoder hozzászólása Jún 30, 2022 /
 
Egyetértek Bakman-al.
A programot nem kell változtatni, az EEPROM-ban pedig annyi mintát tárolhat le előre amennyit csak akar.A mikrovezérlőkben ott van 512 vagy 1024 byte EEPROM, de külső EEPROM-ot is lehet csatlakoztatni.
(#) mcucoder hozzászólása Jún 30, 2022 /
 
Jut eszembe, azért még lehet fokozni a dolgot.
PL. ESP32 vezérli a lámpákat (relé vagy SSR), a minták az ESP FLASH-ben tárolva, és WiFi-in keresztül frissítési igény esetén csatlakozik egy PC-és programhoz, amin a grafikus tervező felületen előállított minták leküldhetők a ESP-be. Stb ...
(#) Mate78 hozzászólása Júl 4, 2022 /
 
Sziasztok,

Mindenkinek nagyon szépen köszönöm a hozzászólásokat, javaslatokat!
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem