Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » 433MHz adó hatótáv növelés
Lapozás: OK   5 / 5
(#) lastewer válasza Kékróka hozzászólására (») Márc 29, 2019 /
 
Az jó lenne. Jövőhétre meglesznek a cuccok , térjünk vissza rá majd
(#) pucuka válasza Kékróka hozzászólására (») Márc 29, 2019 /
 
Nem tudom nálad mit jelent az "okosítás", de a HC12 nem egy egyszerű RF modul, hanem egy komplett kommunikációs modul, modem. AT parancsokkal lehet, és kell is beállítani, úgyhogy a "segédproci" nem megúszható. Dehát az átviendő adatok is származnak valahonnan, a vett adatokat is fel kell dolgozni, ami ezt a feladatot ellátja mikrovezérlő, az elláthatja a kommunikációs modul macerálását, beállítását is.
A hozzászólás módosítva: Márc 29, 2019
(#) Kékróka válasza pucuka hozzászólására (») Márc 29, 2019 /
 
ha jobban megnézed a modul két részből áll, egy rádió (SI4463) és egy stm8s mikrovezérlő.
A panel hátoldalán van két pötty, amin keresztül átírható a mikrovezérlő progija, ezt mások is megtették előttem.
itt egy példa rá
hack
A hozzászólás módosítva: Márc 29, 2019
(#) pucuka válasza Kékróka hozzászólására (») Márc 29, 2019 /
 
Ezért kérdeztem, mert nekem eszembe se jutott ilyesmi, de jó.
(#) Kékróka válasza pucuka hozzászólására (») Márc 29, 2019 /
 
nekem is a véletlen hozta, alapból én egy kopasz si4463 és egy e06-tb01 összekombinálásával kezdtem, utána jött csak az ötlet, minek ilyen sok panel
(#) pucuka válasza Kékróka hozzászólására (») Márc 29, 2019 /
 
Érdemes egy ilyet összebarkácsolni, hamar el lehet dönteni, hogy merre kell kutakodni.
(#) zaza99 hozzászólása Nov 7, 2019 /
 
Sziasztok! superheterodyne antennát szeretnék készíteni adóra és vevőre 433Mhz-re. Valaki meg tudná adni a méreteket hozzá?
(#) pucuka válasza zaza99 hozzászólására (») Nov 7, 2019 / 1
 
Micsodát? A szuperheterodin elv a vevőberendezéseknél használatos, a vételi frekvenciát egy állandó középfrekvenciára keverik le, ahol viszonylag egyszerűen lehet nagy erősítést, különböző sávszélességeket, demodulátorokat használni, mert ezeket az érzékeny fokozatokat már nem kell hangolni.
Antennánál nincs ilyesmi, ahogy színes, meg digitális antenna sincs. (digitálisan vezérelt van, de az más tészta)
Az antenna méretei alapvetően a hullámhossztól (frekvenciától) függenek, de befolyásoló tényező a sugárzó (tápvonal) hossza, és átmérője is.
Az antenna típusának megválasztásánál fontos még, hogy körsugárzó, vagy irányított lesz -e.
Az interneten találhatsz antenna számoló progikat is, de ha egy a hullámhossz negyedénél hosszabb drótot használsz, az egy diódás nagyfrekvenciás mérő segítségével, csipkedéssel beállíthatod pontosra.
(#) Inhouse hozzászólása Jún 2, 2022 /
 
7-8 évvel ezelőtt egy tanyán került beszerelésre egy BESTAR DTK 4 szett (433MHz, 3 csatorna).
Az épülettől messze (150m) levő kaput tudják vele nyitni. Az eltelt idő alatt az épület és a kapu között levő fasor komolyat nőtt, sűrűsödött. A nyitás elkezdett bizonytalankodni. Arra gondoltam, hogy ez a készülék bevált, ezért ebből lesz beszerelve egy második szett, így csökkentve az elérendő távot és 3 ponttal már a fasor is megkerülhet, rálátása lehet a pároknak egymásra. Meg is lett véve, és fel is raktam egy közbenső pontba, az eredeti adóhoz közelebb. Az adó az épület sarkán levő mérőszekrényben található, fa ajtóval. A ház sarka kicsit belenyúlik a vevő felé mutató irányba. Az új eszközzel ez is javul, csak a fa ajtó van az útban mint tereptárgy. Az átjátszó pont kb. 30m-re van az adótól. Egy műanyag szekrénybe került a vevő, ami egy oszlopon áll, kb. 80cm magasságban. Az adó sajnos elég közel van hozzá, tőle bő méterre van egy fa oszlop, aminek a tetejére lett beszerelve egy mű. dobozba, légvonalban olyan 1,5m. Az antennája a kerítés mentén rálát a kapunál levő vevőre, az antennája is ezen az oldalon van. A 2 szett így egy igen tompaszögű háromszög 2 befogója mentén található. Ez a két eszköz egy 4-eres telefon vezetékkel van összekötve.
A 2 szett külön-külön tökéletesen működik. Az A csatornát használom negatív triggerrel. Ha testre zárom az adó ehhez tartozó pontját, azonnal indul a kapu. Ha nyomják a gombot a házban, akkor kattan a vevő reléje. A kettőt összekötve azonban nem megy. Ahogy kattan a vevőben a relé és jelzi a LED is az A csatornát, illetve a STATUS LED az RF vételt, indul a másik adó, mert a STATUS ilyenkor is villog, de nem indul a kapu. Sőt, ha a vevőnél zárom a 2 pontot, akkor sem. Természetesen a relé testet kapcsol és a vezeték sem szakadt, megmértem és ugye a STATUS LED mutatja a második adó jelét (ilyenkor természetesen a közbenső vevő A csatornája nem kapcsol, mindkét szett külön van párosítva).
Eredetileg közös tápra képzeltem őket, egy régi csengőreduktor volt az új vevő szekrényében kihasználatlanul. Kapott egy graetz-et és puffert, 12,5V van a kimeneten. Persze nem stabil, de nincs nagy feszültség esés, az elvárt 10-16V között marad.
Amiket már próbáltam:
1. Rákötöttem egy kb. 8m-es darabot a közbenső helyre került adóra az A- és a test közé és én zártam a vezeték végén, működött.
2. Külön vezetéket vittem a kapcsolószálnak, az egyik csak a táp, a másik kapcsol. Így sem lett jó.
3. A vevővel a 12V-ot kapcsoltattam és raktam egy relét az adó dobozába és ott rövid vezetékkel zárta testre az A- pontot, nem lett jobb. Itt már néha lement 9,8V-ra a táp az adónál a relé miatt. Csak 120ohm behúzójút találtam hirtelen.
4. Kapott külön tápot a 2 egymás melletti eszköz, a vevőre egy 12,8V-os stabil feszültség került. Így is bizonytalankodott.
Azt már látom, hogy külön tápot kapnak, stabil 12V-al. De szerintem itt RF anomália is van. Valószínűleg túl közel raktam az átjátszó ponton a vevőt és az adót. Esetleg megpróbálom, hogy a nem kívánt irányba rakok árnyékoló lemezt, testre kötve az adóhoz és a vevőhöz is.
A következő az adó áthelyezése egy másik oszlopra az első vevőtől távolabb, a másodikhoz közelebb. Ez az ásás és a vezetékezés miatt macerásabb.
Pucuka! Szerinted? Úgy néz ki nem tudok menni a találkozóra, pedig jó lett volna beszélgetni...
(#) proba válasza Inhouse hozzászólására (») Jún 2, 2022 /
 
Lehet ugyan azon a frekvencián megy a két adó. Kapunál a vevő mindkét jelet megkapja és nem tudja kiválogatni. Esetleg a második adó felengedésre, az első gombnyomásra küld egy jelet ? ( lehet egyáltalán ilyet csinálni vele?) Ne egyszerre menjen a két adó. Kezelésben is lehet kicsit zavaró.
(#) pucuka válasza Inhouse hozzászólására (») Jún 2, 2022 /
 
A 433 MHz -en egyetlen csatorna van. A vevő közelében nem működhet adó.
Az "átjátszót" késleltetéssel kéne üzemeltetni, ha a vevője veszi a jelet, akkor ne induljon azonnal az adója, hanem kicsit késleltetve, valami astabil áramkörrel.
Lehet külső antennával nem kéne az átjátszó
A hozzászólás módosítva: Jún 2, 2022
(#) Inhouse válasza proba hozzászólására (») Jún 2, 2022 /
 
Köszi, ebben is lehet valami...bár ha venné a távoli vevő is, akkor nem kéne az átjátszás, illetve akkor is működne, nem? Esetleg lehet benne tiltás, ha 2 jelet vesz ugyanazon a frekvencián?
Azon én is gondolkodtam, hogy késleltetem a második adód pár másodperccel egy kis monostabillal...hmmm...még egy lehetőség a próbára.
A negatív bemenetet aktiválva 2s-es jelet küld, ami alatt 40x adja a kódot. Annyi van még, hogy a negatív csak a táp után él, a pozitív bemenet előre ráadható és úgy is indítható. De ott 4s-nekénti szakaszos adás van.
A vevőn az A kimenet 5s-ig aktív...hmmm...amikor ez lejár, már mehetne is a másik. Csak az 5s kicsit sok. Nem fognak annyit várni, mert látják, hogy nem nyílik és nyomogatnák tovább...afranc...
A hozzászólás módosítva: Jún 2, 2022
(#) Inhouse válasza pucuka hozzászólására (») Jún 2, 2022 /
 
Köszi. Igen, erre a késleltetésre gondoltunk az előbb, mi is.
A külső antenna is felmerült, de a fák csak sűrűsödnek majd, lehet az is csak ideig, óráig lenne jobb. Illetve csináltam egy irányított próbaantennát, ami végül nem került kipróbálásra, szerintem jobb is.
(#) gg630504 válasza Inhouse hozzászólására (») Jún 2, 2022 / 1
 
Vagy másik, például 868 MHz-es sávban dolgozzon az egyik.
Késleltetés ( papagáj átjátszó ) helyett frekvenciaosztás.
A hozzászólás módosítva: Jún 2, 2022
(#) Inhouse válasza gg630504 hozzászólására (») Jún 2, 2022 /
 
Ez már meg van, 25.000Ft volt, egyelőre ebből kéne kihozzak valami működőt. Ezt ismertem, mert bevált és évek óta nem volt vele baj, megbízható.
A hozzászólás módosítva: Jún 2, 2022
(#) proba válasza Inhouse hozzászólására (») Jún 2, 2022 /
 
Ami méd eszembe jutott, az antennát jellemzően magasra teszik, mert az jó hely. A fáknak viszont a törzse lent van, fent a lombja. Lehet érdemes volna szakítani a hagyományokkal....És átjátszó sem kellene.
(#) Inhouse válasza proba hozzászólására (») Jún 3, 2022 /
 
Az első adó fejmagasságban van, az ehhez tartozó vevő derékmagasságban, de kb 30m-re. A második adó megint kicsit fejmagasság felett, a vevő ugyanott. Jelenleg ebben a felállásban mindegyik párnak szabad rálátása van egymásra.
Az eredeti felállásban ugyanez, csak ki kell hagyni a 2 középső elemet. Viszont az adónál a ház sarkából már van pár tégla az útban, majd következik egy kb. 130m hosszú fasor, gyakorlatilag srégen egy vonalban hosszára. A lombjuk sokkal magasabban van, a törzsük van útban és komoly fák lettek mostanra. 7-8 éve van fenn a cucc az eredeti felállásban, akkor ugyanígy még működött. Szóba került az adó áthelyezése, de azt a 30m-t sem akarják felásni, hogy vezetékkel vinni a nyomógomb jelét az új adó jelenlegi oszlopához. Ezért lett véve egy második adó. Azért ez lett véve, mert már bizonyított, jó, stabil, a fákról nem tehet a készülék. Mégiscsak egy kaput kell nyitni csukni, akármit nem rakhatok rá, illetve itt azért volt ígérve egy komoly hatótáv. Az eredeti helyen is felmerült az adónál egy irányított antenna, de nem is találtam igazán megfelelőt, meg nem akarják látni sem a falon.
Este azon gondolkodtam, hogy ha azért nem nyit a kapu, mert a második vevő veszi mindkét adó jelét (hiszen szinte egyszerre adnak), akkor miért nem nyitott alapból? Vagy arra nem elég a jel, viszont azért bezavarja a másodikat? Illetve még azt is próbáltam már átszerelve, hogy a vevőnél zártam a bekötött pontot és akkor sem indult már el, ilyenkor az első adó nem működött. Inkább olyan, mintha a 2 összekötött készülék (adó és vevő) zavarná egymást. Mintha bejutna egy zavaró jel az adóba, ha a vevővel összeköttetésben van. Pedig alapból független relé kontaktjai vannak. A "legjobb" eredményt akkor értem el, amikor külön tápon voltak, a vevő beépített reléje egy másik relét kapcsolt, ami közvetlenül az adónál volt és az zárta a szükséges pontokat rövid vezetékkel. Ez néha működött, néha nem...
A legközelebbi kitelepüléshez viszek mindent, ami eszembe jut, aztán kiderül, hogy melyik (vagy milyen kombináció) válik be...vagy beborul...
Köszönöm nektek a segítséget!
(#) proba válasza Inhouse hozzászólására (») Jún 3, 2022 /
 
Akkor az van amit Pucuka írt. A közbenső vevő veszi a közbenső adót, és a falon lévőt is. Ettől kezdve bukta. A közelebbi adó rádiósan mindenképp elnyomja a távolabbi gomb adóját.
(#) Inhouse válasza proba hozzászólására (») Jún 3, 2022 /
 
De a közbenső vevő még vesz és aktív is lesz a kimenete (kattan a reléje és világít a STATUS és az A csatorna LED-je is), indítja is a másik adót...az indul is, mert aktív a STATUS LED ilyenkor is a közbenső vevőn (ezt látom ilyenkor, ehhez vagyok közel), csak a távolabbi vevő ilyenkor nem dolgozik. Azt lenne jó még látni, hogy a távolabbi vevőn ilyenkor mi világít...ha a STATUS LED igen, akkor az RF jel odaér. A csatorna LED-je biztosan nem, hiszen nem kapcsol. Ha a STATUS sem, akkor passz...
Én arra tippeltem még, hogy a közbenső adóba bejut valami zavar ilyenkor, és talán nem jó kódot küld, interferálna?
Valahogy megnézem majd a távoli vevőt ilyenkor, hogy mit csinál...
A hozzászólás módosítva: Jún 3, 2022
(#) pucuka válasza Inhouse hozzászólására (») Jún 3, 2022 /
 
Adóba nem jut zavar, de ha mégis, akkor az adó oldali intermodulációt okoz, és az más frekvencián okoz zavart.
Az azonos frekvencián dolgozó vevőket zavarja jelentősen, ha két adó működik azonos frekvencián.
A 3 - 400 m-es távolság olyan kicsi (az elválasztáshoz legalább 20 dB térerő különbség kéne a vevőnél, hogy a zavar elfogadható legyen), hogy lényegében azonos helyen levőnek kell tekinteni a két adót.
Idézet:
„STATUS és az A csatorna LED-je is), indítja is a másik adót...”

Ez a baj, ide kellene egy késleltetés, hogy az adó addíg ne induljon, míg a vevője vesz.
Vagy a másik megoldás (gg630504 javaslata) 430/868 MHz.
(#) Inhouse válasza pucuka hozzászólására (») Jún 5, 2022 /
 
Köszi. Elkészítettem egy kb. 2,5s-es késleltetőt. A vevő 5s-es "impulzusa" fogja adni neki a tápot, elindul, majd amikor letelik a 2,5s (az első adó 2s-ig ad, ez addigra elmúlt), indítja a második adót és addig marad így, amíg az 5s le nem telik. Így ez a második vezérlő impulzus is kb. 2,5s lesz. Ha jól rémlik felfutó élre kapcsol, így nem lesz felesleges késlekedés, talán ez a +2,5s még belefér nekik, csak legyen stabil. Valamint kapnak külön tápot, mert amikor így próbáltam legalább néha elindult az alap összekötéssel is. Közös tápnál még úgy sem tudtam elindítani, ha én zártam a vevő kivezetését, ilyenkor pedig nem is ment az első adó, tehát több zavaró tényező is van, nem csak az együtt adás.
Illetve, talán írtam már, hogy anno mikor az első 1 adó/vevős páros lett felszerelve 7-8éve, adódott egy probléma. A kapu eredeti és az új Bestar vevő sem tűrte egymást közel szerelve (az antennák és a vevők is közel voltak). Eredetileg a kapu RF távvezérlőjével 30-40m-ről már tudták nyitni a kaput, amikor autóval hajtottak ki. Amikor a Bestar vevő ugyanarra az oszlopra felszerelésre került, ez drasztikusan lecsökkent, sőt néha nem is ment. Aztán arrébb lett rakva az új vevő 3 oszloppal és ez a zavar megszűnt. Pedig itt csak vevők voltak közel egymáshoz.
(#) Inhouse válasza Inhouse hozzászólására (») Jún 21, 2022 /
 
Kijutottam a helyszínre. Kapott a közbenső vevő és az adó egy külön szekunderes tápot. Maradt a relé (cseréltem egy kisebb fogyasztásúra) közvetlenül az adónál. 8 alkalommal sikeresen működött, majd nincs tovább. Pont mikor már kezdtem örülni. Nem raktam be a késleltetőt még, de lehet nem is fogom.
Aztán végre elsétáltam a kapuhoz és a vevőt kivettem a dobozából. Aztán átraktam a második szettet A-ról B csatornára, bár ezek párosított eszközök, de hátha... Újra ment vagy 10 alkalommal, visszaraktam a vevőt a dobozába. Aztán megint nem ment....
Ahogy lógott a vezetékein, újra működött minden. Ennél az egyetlen nem bolygatott eszköznél lehet valami kontakt hiba. Nem jelenti azt, hogy más nincs, de itt biztosan van baj, mert visszagyömöszölve a dobozába, újra nem ment. Igen merev koax az antenna vezetéke, ez cserés lesz. Csak itt van egy botantenna, a többi eszköznél egy méretezett drót van. Még a végén kiderül, hogy nem is a fák nőttek be, hanem a vevőnek csökkent le a vételi érzékenysége (vagy múlt el) az antenna vacakolása miatt. Sz.patom magam már...
(#) pucuka válasza Inhouse hozzászólására (») Jún 22, 2022 /
 
Szabadban levő koax szeret "beázni". No nem a szó szoros értelmében, hanem a sodrott köpeny, és a sodrott középső ér felszívja a párát, (mint az ónszívó sodrat) és az megváltoztatja a koax tulajdonságait.
Célszerű a csatlakozáskat kellő képen védeni, a pára bejutásától. Régen léteztek olyan zsugorcsövek, amelyek belsejében valamiféle ragacs volt, ezt rámelegítve a csatlakozókra abszolút időjárás védetté volt tehető. A forrasztott végeket pedig olyan kínai módra, melegragasztóval védeni.
Célszerű a vékonyabb, és hajlékonyabb koax használata is, a nagyobb csillapítás nem nagyon számít, a rövidebb hossz miatt.
(#) Inhouse válasza pucuka hozzászólására (») Jún 22, 2022 /
 
Simán lehet ez is.
Most úgy néz ki itt a helyzet (végső vevő), hogy derékmagasságban van egy műa dobozban a vevő. Innen egy koax indul a földben levő csőbe, ami felfut a kb. 1m-re levő oszlopra. Ebben valahol van egy toldás a koaxon, mert vastag megy be és vékony megy ki, ez a botantenna gyári vezetéke.
A terv most az, hogy a vevő a dobozával felkerül az oszlopra és vagy a gyári koax méretve vágásával alulról megy a dobozba a vevőhöz (max 40cm vezeték és így nem folyik bele a víz), vagy kihagyom a botantennát és mint a többinél, egy méretre vágott rézdrótot kap a dobozon belülre. A csőben meg szépen lefut a 4 eres telefonvezeték és az lesz toldva (12VDC és a kapcsolt szál) a vevő előző helyén.
Következő: »»   5 / 5
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem