Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » 555-ös IC-s kapcsolások
Lapozás: OK   11 / 188
(#) Fery válasza lgyk hozzászólására (») Máj 15, 2008 /
 
Sziasztok.
Még hozzátenk egy picit.
Valóban nem kicsit van elrontva - nagyon.
Az 1 k-s ellenállások helyére valamilyen 1 k-nál jóval nagyobb trimmerpotikat kellene betenni, / 25-50k / akkor a külömböző hangmagasságokat szépen be lehetne állitani, mert igy nyomkodhatsz amit akarsz egy hangon fog szólni.
(#) radiomano válasza Fery hozzászólására (») Máj 15, 2008 /
 
Szia Fery! Szerintem te félreértetted a dolgokat, nekem egy kapásjelzőhöz kell, nem pedig zenélni, úgyhogy a gombokat elhagyom és fikszre kötöm őket, tehát csak egy hang kell, amit tudok állítani. Azt honnan lehetne tudni, hogy mekkora ellenállás kell ahoz hogy a hangot kb. 700-2000Hz ig tudjam szabályozni? Lehet hogy hülye kérdés, de hátha valaki tudja. Mellékeltem egy rajzot, amit nagyon kezdő fejjel hoztam össze, úgyhogy a hibákra szeretném ha fény derülne És még arra gondoltam, hogy még egy 555-öst rakok be monostabil módban, ami egy ledet vezérelne, kapás után kb 5 másodpercig. A kalkulátort használtam az értékek meghatározásához, de a C2 értéke nincs megadva, oda 100nF-ot tettem, a 2. lábat (BE) pedig kötöttem mind a földre, mind a pozitívra, de a multisimnek a szkópja folyamatos vonalat mutatott, 6v-on. Mindent a rajz szerint csináltam, de semmi. Ehhez is kérnék egy kis segítséget! radiomano

kapjel.JPG
    
(#) Fery válasza radiomano hozzászólására (») Máj 15, 2008 /
 
Szia
Oké, rendben de akkor is az a legegyszerübb módszer, ha beforrasztasz ode egy trimmer potit és beállitod a neked megfelelő hangmagasságot, utána kiveszed a trimmer potit és leméred abban az állásban és keresel egy olyan ellenállást, ami a legjobban megközeliti, utána a másik potival véglegesitheted a beállitást.

Fery
(#) radiomano hozzászólása Máj 20, 2008 /
 
Sziasztok! Felmerültek újabb problémák, ezúttal nem a hang generátor részével, az jól működik, hanem rájöttem arra, hogyha csak simán az opto vezérli a hangot, akkor ha pont úgy áll meg a lukas tárcsa, akkor folyamatossan fog sípolni, ami ugye nem túl előnyös, ezért gondoltam még egy 555-öst elé teszek, amit 1 mp-re időzítek (nem tudom, hogy jól adtam-e meg ms-ban, de én úgy gondolom hogy 1 s=60ms, ha nem így van akkor megmondanátok hogy mennyi?) és így cask egy másodpercig fog szólni, de aztán kiderült számomra, hogyha a bemeneten nincs pozitiv jel, akkor folyamatossan adja a jelet az 555 és nem kapcsol le. Nekem valami olyasmi megoldásra lenne szükségem, hogy egy jel után (amit az optotranyó kapcsolása vagy kikapcsolása alatt értek) kapcsoljon be 1-2 másodpercig, utána szünet az újabb jelig. Ha valaki tudja a megoldást, az kérem írja le. Köszi! radiomano
(#) Frankye válasza radiomano hozzászólására (») Máj 20, 2008 /
 
Idézet:
„én úgy gondolom hogy 1 s=60ms, ha nem így van akkor megmondanátok hogy mennyi?”

Rosszul gondolod! Egy méter = 1000 miliméter, ergo egy secundum = 1000 milisecundum.
(#) _JANI_ válasza radiomano hozzászólására (») Máj 20, 2008 /
 
A megoldás a problémádra az élvezérelt MMV.
(#) proba válasza radiomano hozzászólására (») Máj 20, 2008 /
 
Ezt az oldalt még nem találtad meg.
(#) zsuscsinyo válasza radiomano hozzászólására (») Máj 20, 2008 /
 
Szia! Erre a legjobb megoldás az 555-ös monostabil multivibrátorként, a kapcsolást mellékeltem, énis csináltam már optocsatolós változatot 555-re viszont az egy jelet küldött csak a következő modulnak. Viszont ha nagyobb az áramfelvétele tegyél még be a 3-as lábra egy NPN-es tranyót. Bármilyen megteszi pl. BC547

üdv: Zsuscsinyo

idozito.JPG
    
(#) zsuscsinyo válasza zsuscsinyo hozzászólására (») Máj 20, 2008 /
 
Amugy mire értetted hogy optotranyó? Fotovevő tranyóra gondoltál vagy optokapura? Mert nem mindegy. A fototranzisztor általában a kimeneti lábon negatív fesz jön alapállapotban, és jelre pozitívot ad (javítsatok ki ha tévednék) és nem indítaná a triggert. ha viszont optokaput használsz akkor az előző kapcsirajz jó neked.
(#) radiomano válasza _JANI_ hozzászólására (») Máj 20, 2008 /
 
öhmm öhmm... Ez TUTI hogy szép és jó, de hogyan is működik? hova kéne neki adni valamit, ami majd elindítja a jelet?
(#) radiomano válasza zsuscsinyo hozzászólására (») Máj 20, 2008 /
 
Helyesbítek OPTOKAPU az én emberem méghozzá ő
(#) zsuscsinyo válasza radiomano hozzászólására (») Máj 20, 2008 /
 
Az 555-ös Trigger lábja (2-es) ha negatív jelet kap az indítja az időzítőt. amugy meg ahol oda van irva a "Space" felirat a kapcsolóhoz oda kell kötni. (a helyére)
(#) radiomano válasza zsuscsinyo hozzászólására (») Máj 20, 2008 /
 
Tehát akkor ha a kapcsoló helyér bekötöm az optokaput, akkor fog adni egy jelet ha "zárom"(közötte van valami) és ha "nyitom"(nincs közötte semmi)?
(#) zsuscsinyo válasza radiomano hozzászólására (») Máj 20, 2008 /
 
Mivel nem említetted hogy mikor induljon vagyis milyen a jel így alapból ugy fog indulni hogyha "nyitva" van, igy földeli a triggert, ha "zárva" van akkor a 10K-s ellenálláson a tápra húzza a triggert és igy kikapcsol az 1 mp impulzus után.
(#) radiomano válasza zsuscsinyo hozzászólására (») Máj 20, 2008 /
 
Nos igen, de nekem olyan kell, hogyha folyamatossan ( akár perceklig) nyitva van a kapu, akkoris lekapcsoljon 1mp után, de ha bezáródik a kapu akkoris 1mp es jelet adjon, és csak a következő nyitódásnál legyen a köv. jel. Remélem elég érthetően akarom leírni amit gondolok
(#) zsuscsinyo válasza radiomano hozzászólására (») Máj 20, 2008 /
 
Igazából hosszú napom volt, tehát ha ugy értelmezem hogy ha bekerül valami a csati közé akkor sípoljon, és akkor is amikor kikerül onnan? Az 555-ös triggere csak 1 irányban működik (negatív jelre indít és 1 mp után leáll, ezért monostabil) . ha ezt akarod megvalósítani valószínű hogy ezzel nemsokra mész.

Viszonyítani csak egy elektromos öngyújtóhoz tudom, ha lenyomod szikrázik, ha felengeded és ismét lenyomod akkor megint, igy adja az impulzust monostabil módon.
Remélem érted

Ez arra jó hogy figyelje a zárást vagy a kinyitást, de egyszerre csak az egyiket. Ha esetleg van valakinek jobb ötlete az javítson ki.
(#) proba válasza radiomano hozzászólására (») Máj 20, 2008 /
 
Ez addig folyamatosan adja ajelet amíg fororg,ha megáll (bárhol) az utolsó zárás után az időzítés letelte után abba hagyja.Ha elindul azonnal ad. Az 555 trigger lábán lévő kondenzátor csak a változást engedi át ,tehát csak MINDEN záródásra indul újra (a folyamatos zárás nem okoz változást ezért az lényegtelen.),Egyébbként a szakítást sem érzékeli. (tehát a folyamatos bontás sem befolyásolja.)
(#) _JANI_ válasza radiomano hozzászólására (») Máj 20, 2008 /
 
A nyomógomb helyére az OPTO tranyóját (értelemszerüen az emitere a GND-n, kollekotja a felhúzóellenállásra.). Mint láthatod az oszciloszkópon, a nyomógombal akárhány impulsust külthetsz, csak az előtől indul az időzités. S ha az időtzítás jelárt, csak utána tud ismét aktív állapotba kerülni. Attól nem kell félni hogy az opto állandóan "zárva tartja" a kontakt pontot! Mert kapasitív leválasztás van a kontaktpont és az időzítő bemenete között. S ugye a kondenzátor az egyenáramú áramkörben nem vezeti az áramot!
...
Az áramkör működését most nem részletezem!
Használd a keresőt légyszives... újrainditható, monostabil, időzítő. STB.
(#) proba válasza zsuscsinyo hozzászólására (») Máj 20, 2008 /
 
CD 4538 pozitív / negatív élvezérelt monostabil ,ha mindkettő bemenetére kötsz indítójelet akkor mindkettőre indít ,ha csak az eggyikre akkor pedig értelemszerűen adja az inpulzust .
De erre a célra szerintem is jó az 555.
Lehetne még esetleg valami kondis tranzisztoros kapcsolással, de nem hiszem hogy egyszerűbb lenne.
(#) _JANI_ válasza radiomano hozzászólására (») Máj 20, 2008 /
 
Az éldetektálát egy frekisokszrózóval is meg lehet oldani...

Lásd: Madarászn László. digitális cmos kapcsolásgyűjtemény. 79. oldal.
(#) zsuscsinyo válasza _JANI_ hozzászólására (») Máj 21, 2008 /
 
Idézet:
„S ugye a kondenzátor az egyenáramú áramkörben nem vezeti az áramot!”


Ez igy nem teljesen igaz, vezeti viszont csak addig amig fel nem tölt Majd a kisütés után újra vezetőképessé válik egy ismételt feltöltődésig.
(#) _JANI_ válasza zsuscsinyo hozzászólására (») Máj 21, 2008 /
 
Persze... De mint egyenáram nem lüktettő, nem szaggatott, nem tőltési - kisülési áramot,
hanem egy statikusan állandó(!) semilyen formában nem változó, a komkenzátor fegyverzetein
jelenlevő FESZÜLTSÉGSZINTET értettem.
Ha férreérthető voltam akkor 1000 bocs.
(#) zsuscsinyo válasza _JANI_ hozzászólására (») Máj 21, 2008 /
 
Tudod te ezt látom, csak azért javítottalak kicsit hogy más ne essen abba a tudatba hogy egyenáramu áramkörben csak pufferként lehet használni a kondit
(#) _JANI_ válasza zsuscsinyo hozzászólására (») Máj 22, 2008 /
 
Akkor ezt is letisztáztuk!

Mostmár csak az a kérdés, hogy hogyan halad a kapásjelzőproject!
(#) Brienter hozzászólása Máj 26, 2008 /
 
Építettem egy egyszerű riasztót 555 IC-vel a kimenetére direktbe raktam egy BC182-est és annak a kimenetére egy újabb 555-öt aminek a kimenetére szintén BC182-őt és annak a kimnetére egy piezo zümmert. DE a riasztásért felelő555 nagyon melegszik ha elindul a riasztóst amíg nyugalomban addig teljesen normális. Mi lehet a probléma? Mivel kezdő vagyok kérdezném mert több kapcsolásban láttam hogy a tranyó bázisa elé egy ellenállást kötnek. Ide is szükséges lenne? Ha igen mire szolgál és az értékét hogyan kell meghatározni?
Segítségeteket előre köszönöm!
(#) mex válasza Brienter hozzászólására (») Máj 26, 2008 /
 
A tranzisztorok bázisáramát feltétlenül korlátozd le! Az 555 kimenete és a tranyók bázisa közé köss egy-egy 2.2Kohm,vagy nagyobb értékű ellenállást.
(#) Brienter válasza mex hozzászólására (») Máj 26, 2008 /
 
OK kösz ez mitől függ hogy mekkora ellenállás kell oda? Ez okozhatta hogy melegedett az IC?
(#) mex válasza Brienter hozzászólására (») Máj 26, 2008 /
 
Igen ettől melegedett az ic. A bázisellenállás nagyságát az alkalmazott tápfeszültség,a tranzisztor áramerősitési tényezője,és a kapcsolástechnika határozza meg. Jelen esetben kisjelű eszközről van szó,feltételezhetően többszázszoros áramerősitése van a BC-nek és kapcsolóüzemben (zárt,illetve nyitott) állapotban használjuk. 5V tápfeszt feltételezve,és ebből a tranzisztor bázis-emitter nyitófeszültségét levonva marad~4.4V. I=U/R=4.4V/2200ohm=2mA
2mA szorozva százszoros áramerősitéssel=200mA-ami egyenlő a tranzisztoron átfolyható maximális áramerősséggel a katalógusadat szerint. Tehát 2mA hatására teljesen nyitásba lehet vezérelni.
Ha többet akarsz megtudni a méretezésekről akkor itt a cikkek között is sok hasznos információra lelsz.
(#) Brienter válasza mex hozzászólására (») Máj 27, 2008 /
 
Kösz a segítséget mostmár nem melegszik
(#) uli hozzászólása Máj 30, 2008 /
 
Sziasztok!
VAlaki aki ért az 555-ösökhöz tudna nekem segíteni???
Problémám az lenne, hogy a trigg. lábra érkező imulzusokat meg kéne duplázni. De sajnos nem értek annyira hozzá, hogy ez kútfőből menne.
Fordulatszám mérőhöz kellene.
Ha lehet 5 Vról működjön (7805), 12 Vos motorba lesz.
Aki tudja hogy kell egy ilyet tervezni kérem segítsen!
Kössz előre si: Uli
Következő: »»   11 / 188
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem