Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » 6V-os akkumulátor töltése
Lapozás: OK   2 / 6
(#) bobba16 hozzászólása Ápr 14, 2007 /
 
sziasztok!
egy repülőmodelhez készítettem akksit 1,2V-os cellákból nyolc darabot köttötem sorba ezért a feszültsége 9,6V. egy dugasztápról szeretném tőlteni ami max 100mA-rel terhelhető de csak 9V-ot vagy 12V-ot tud leadni a 9V kevés lenne a 12V pedig túl sok, ha a tőltővel sorbakapcsolnák egy ellenállást akkor tölthetném-e 12V-ról az akksikat? az akksik egyébként 2000mAh-sak
(#) bobba16 válasza bobba16 hozzászólására (») Ápr 14, 2007 /
 
ezt az előbb elfelejtettem leírni az akksi belső ellenállása számításaim szerint 3,736ohm, a 12V-os táppal ezért egy 0,934ohmos ellenállást kötnék sorba és így a feszültség az akksikon nem lenne nagyobb 9,6V-nál. Szerintetek lehetne-e így tölteni a 12V-os dugasztápról?
(#) potyo válasza bobba16 hozzászólására (») Ápr 14, 2007 /
 
Ha az a dugasztáp csak 100mA-el terhelhető, akkor jó eséllyel önmagában elég nagy a belső ellenállása ahhoz, hogy közvetlenül is ráköthetőek az akksik. Megnézheted úgy, hogy az akksikat rákötöd, és ha az áram nem megy 100mA fölé, akkor mehet ellenállás nélkül is. Ahogy az akksik töltődnek, úgy növekszik a feszültség rajtuk, és az áram tovább fog csökkenni.

Viszont ez így nemigazán nevezhető akkutöltésnek. Az akkumulátorokat állandó árammal kell tölteni, és közben figyelni a feszültséget. Amikor a fesz eléri az akksira megadottat (nem az 1.2V-ot, mert az csak a névleges feszültsége), akkor van az akksi feltöltve.
(#) bobba16 válasza potyo hozzászólására (») Ápr 14, 2007 /
 
kösz a választ, de már próbáltam így tőlteni az akksikat de akkor egy óra múlva nagyon melegek lettek, leolvadt róluk a szigetelés és zárlatos lett az egész úgyhogy mégegyszer nem próbálnám meg csak így simán 12V-ról tölteni. a másik ötletem az lenne hogy két olyan töltőt amivel négy akksit lehet tölteni sorbakapcsolok és akkor azzal tölteném a nyolc akksit. ez szerinted működne?
(#) potyo válasza bobba16 hozzászólására (») Ápr 14, 2007 /
 
Ha van két négyes töltőd, akkor miért nem töltöd az akksikat négyesével?
(#) bobba16 válasza potyo hozzászólására (») Ápr 14, 2007 /
 
mert a repölőbe nem tudom elemtartóval együtt betenni ezért össze vannak forrasztva hogy minnél kissebb helyen legyenek, töltésenként szétszedni pedig nem lenne jó.
(#) roland0327 hozzászólása Szept 19, 2008 /
 
Hellosztok!

Szereztem egy 6v 4Ah akksit de sehogy sem tudom fel tölteni
Tudnátok segíteni?
(#) commandos hozzászólása Dec 3, 2008 /
 
Sziasztok.Szükségem van a tanácsotokra, mivel nem vagyok jártas az elektronikában.
Elmondom miről lenne szó.
Vásároltam egy univerzális adaptert amivel, tölteni szeretnék egy 6V-os , 6.0Ah zselés akkut. Tölteni tölt, viszont szeretném ha kikapcsolna a töltést amikor az akku feltöltödött.
Azt nem tudom hogy árt az akkunak ha tovább töltöm a kelleténél, ezért szeretném ezt a megoldástt.
A drágább töltök ezt tudják, viszont csórika nem.

A töltö paraméterei:
Tipus: SAX 500D
Pri:230V / 50Hz /12W
Sek:3-4,5-6-7,5-9-12V 500mA 6VA(max)

Az akku paraméterei: 6v, 6,0AH/20HR

Használd kérlek a keresőt!
-szamóca
(#) szabo.gth hozzászólása Jan 25, 2010 /
 
Hello!
Deguss fentebb leírt akkutöltő kapcsolását (Bővebben: Link) megépítette már valaki ? Esetleg tapasztalatok vannak vele kapcsolatban ?

Előre is köszi a válaszokat
(#) deguss válasza szabo.gth hozzászólására (») Jan 25, 2010 /
 
Igen, én egy próba erejéig megépítettem, mivel valakinek ilyen kellett, de mivel nekem nincs is 6V-os akkum, sokáig nem használtam.

Ma már nem építeném meg, feleslegesen bonyolult. Milyen akkut szeretnél tölteni? Mekkora kapacitásút?
(#) szabo.gth válasza deguss hozzászólására (») Jan 26, 2010 /
 
Hello!
Köszi a válaszod. Egy kézi reflektorból kiszedett 4Ah-s lead-acid akkumlátor töltéséhez kellene. Hordozható erősítőt csinálok és ahhoz kellene töltőelekktronika. Esetleg tudnál ajánlani valami egyszerűbb/jobb kapcsolást e célra ?
Köszi
(#) deguss válasza szabo.gth hozzászólására (») Jan 26, 2010 /
 
Hát 4Ah kapacitás még épp a felső határa ennek a kapcsolásnak. Az ólom-savasnál fontos, hogy ne menjen a feszültség max. 6.6V fölé. Kicsit kísérletezgetni kell vele..

Vagy még egyszerűbb: 9-10V-os szűrt egyenfeszültségre táteszel sorosan egy 3-4Ohmos teljesítményellenállást (3W) és egy 7805-öt úgy, hogy a GND lábát 3-4 diódával sorosan kötöd a testre. Érthető így?
(#) szabo.gth válasza deguss hozzászólására (») Jan 26, 2010 /
 
Értem, köszi. És akkor honnan lehet tudni, hogy feltöltődött ? A sorosan kapcsolt ellenáláson kell áramot mérjek, vagy az akkun feszültséget ?
(#) potyo válasza szabo.gth hozzászólására (») Jan 26, 2010 /
 
6,6V elég kevéske, arról nem fog sosem feltöltődni. Én inkább LM317-ből csinálnék neki töltőt 7-7,1V-ra belőtt feszültséggel, az LM317 meg úgyis korlátozza az áramot kb. 2A-ra - már persze ha ez nem sok az akkunak, el kell olvasni a feliratot rajta. Ezt a kapcsolást rajta szabad felejteni az akkun hosszabb időre is (pl. éjszakára), de azért állandóra nem maradhat rajta. Ha az kell, hogy minél gyorsabban feltöltse, akkor 7,3-7,4V-ot kell beállítani, de ezt le kell vanni akkor, amikor az áram lecsökken 40mA alá (a 4 ohmos soros ellenálláson ha méred a feszültségesést, akkor ha már 160mV alá esett a feszültség, akkor le kell venni az akkut a töltőről).
(#) r3pl4y hozzászólása Márc 24, 2010 /
 
Hello!

Valaki segítsen nekem pls..
Nagyon béna vagyok, kellene nekem egy töltőt építenem ami, feltölt nekem egy 6V-s 3Ah -s akksit... szóval van dugasztápom is ami képes 12V-n 1A leadására, gondolom ez elég is lenne annak a szerencsétlen 3Ah-s akksinak, de ha nem akkor AT-s táp 12V-s része...

Na most találtam ezt:

Bővebben: Link

Ezt a kapcsolást gondoltam, hogy megépítem, csak nincs uA741 -em, helyette viszont van LM311, nincs az a FET se ami ott van, de van pl BUZ11 helyette, meg nincs olyan dióda se itt ami ott van, helyette nem tudom mi kellene,.... esetleg valaki tudna ebbe segíteni... meg kicserélni a rajzon az uA741-et ML311 -re..? azaz tudnom kellene, hogy pontosan melyik szál melyik lábára megy a comparátornak... mert igy nem értem azt az ábrát.. tudom béna vagyok...
(#) kadarist válasza r3pl4y hozzászólására (») Márc 24, 2010 /
 
Szia!
Kaptál már válasz egy másik topicban.
(#) r3pl4y hozzászólása Márc 25, 2010 /
 
Hát most azt csináltam, hogy sajnos éppen nem sok minden van itthon, és nincs időm vásárolgatni, de az akksi kellene ez már eleve rosszul kezdődik

De a lényeg, van egy 12V-s 1.2 A -os fali dugasztápom... na most ezt belevezettem egy 7805-be amit megemeltem 4 1n4148 -al a földtől így a max fesz 7.6 - 7.7 V körül alakul, ez nyilván sok, de gondolom annyira nem, hogy kinyírja az akksit, bár mindegy mert folyamatosan figyelem és 7.2V-s kapocsfesznél úgy is leveszem a töltőről... az amperfolyás kicsit gázosabb, mert az sajnos elmegy 1.5 körülig is ... amit a 7805 nem igazán díjaz, na most felszereltem ezt egy nagy hütőbordára amit ventivel hűtök, igy ez nem melegszik annyira... szerintem ki fogja bírni...

De egyébként jó lenne valami olyan kapcsolás, ami azt tudná, hogy ha ráteszem ezt a dugasztápot akkor szépen töltené mondjuk 1-1.5A -al... gondolom ennél többet nem igen lehetne kihozni belőle... bár lehetne több mert, 12Ah-s akksit töltenék fel... és hogyha a a töltőáram leesik nem tudom hány mA -ra akkor levenné a feszt. olyan 6.8V-re, hogy ne töltse túl az akksit... esetleg ha valaki össze tudna dobni egy ilyen kapcsolást.. azt nagyon megköszönném, mert akkor építenék magamnak egy töltőt, hogy tudjam töltögetni a motor akksimat... mert ez azért így csak nem egy megbízható dolog meg nem is túl értelmes és elég felelőtlen is, ahogy most van nekem.
(#) r3pl4y válasza r3pl4y hozzászólására (») Márc 25, 2010 /
 
Na találtam egy 9V-s tápot ami csak 1A-t ad le.... ezzel már jó lesz mert igy max 1.1A -t ér el a töltőáram... csak mire így feltöltődik... na mindegy, de így legalább nem hal meg semmi biztosan...
(#) r3pl4y hozzászólása Márc 28, 2010 /
 
Hali!
Akkor senki nem tud egy ilyen kapcsolásban segíteni nekem?

Tehát nézzük, hogy mi is kellene.
Van 12V-s 1.2A-es DC dugasztápom.
Na most erre kellene nekem egy olyan kapcsolás ami 1A -el töltené az akksit, gondolom ez elég lenne, nem hiszem, hogy szükségem lenne nagyobb töltőáramra igaz, hogy ez elég lassú töltést biztosít 12Ah-s akksi esetén, de nem baj, várni tudok meghát ha kisebb akksit kellene tölteni akkor nem biztos, hogy az szeretné ha ennél nagyobb árammal lenne töltve.

Szóval feltöltené 1A-val az akksit, és ha kész akkor átkapcsolna automatikusan kisebb feszültségre, ami csak tartja a töltést, tehát ha pl. rajtafelejtem az akksit a töltőn akkor ne legyen túltöltve. Kellene bele egy kétszínű led ami pl. piros lenne ha nincs csatlakoztatva az akksi a töltőre, (ez azért lenne hasznos ha valami kontakt hiba van a csatlakozásnál, vagy leesik a krokodil csipesz ilyesmi...) sárga lenne ha töltene, és zöld ha készen van.

Tehát nekem egy ilyen kapcsolásra lenne szükségem, meg persze kellene egy-két védelem is azért... fordított polaritás védelem meg, hogy ne folyjon vissza az akkuból az áram a kapcsolásba.

Ha valaki egy ilyet össze tudna dobni nekem azt nagyon megköszönném.
(#) magyar67 hozzászólása Ápr 9, 2010 /
 
Nem találtam jobb topicot ezért ide írom!!!

A fiam elektromos quadja 2db 6v12ah aksival megy ezek sorba vannak kötve. A gyári töltő 12 v 1000mA ac/dc adapter. Az aksik gondozásmentes ólomzselések. A kérdésem a következő.:
Tőltésnél az aksikat érdemes-e teljesen lemeríteni (kisütni),alkalmas-e erre a célra a járművön lévő világítás ami 12v-os pici "zseblámpa izzó" kb.mennyi a tőltési idő ami még bíztonságos?
(#) magyar67 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Ápr 10, 2010 /
 
A körülbelüli tőltésidőröl tudnátok valamit mondani. Mivel a tőltön semmi visszajelző nincs és adatokat sem kaptam hozzá.
(#) norbi8325 válasza deguss hozzászólására (») Márc 9, 2011 /
 
Elkezdtem megépíteni ezt a kapcsolást Bővebben: Link, de szeretnék egy töltésvisszajelző LED-et is beépíteni. Ebben kérnék segítséget. Köszönöm
(#) Dee Dee hozzászólása Ápr 3, 2011 /
 
Sziasztok!

Sajnos a téli állásban lemerült a motorom akkuja(6V), és csak autó akkutöltő van itthon(12V). Valaki meg tudná mondani, hogy tudnám feltölteni a legegyszerűbben?
Specifikációk:
Akku: Unibat 6n11a-3a (elvileg 11Ah-s)
Töltő: folyékony ólomsavas akkuhoz, 12V. 80W. Effektív töltőáram: 6A, Átlagos töltőáram: 4,2A. ""15Ah és 80Ah között használja".

Előre is köszi!!!
(#) lapose válasza Dee Dee hozzászólására (») Ápr 3, 2011 / 1
 
Szia!
Köss az akku és a töltő közé egy 12V 10W körüli izzót. Mérni kell folyamatosan az akkun a feszültséget nehogy túltöltődjön.
(#) Dee Dee válasza lapose hozzászólására (») Ápr 4, 2011 /
 
Szia!
Köszönöm válaszod! És ugye akkor így nem lesz baja egyik eszköznek sem (elméletileg?
Eleinte azért nézzem az akkura folyó áramot, hogy ne legyen nagyobb 1,2A-nél? És az akkun lévő feszültséget úgy nézem, hogy rárakom töltés közben a multimétert, vagy leveszem a töltőt és megnézem időnként? Ja, és mekkora feszültség számítana túltöltésnek?
köszönöm, és bocsi az amatőr kérdésekért!
(#) zolika60 válasza Dee Dee hozzászólására (») Ápr 4, 2011 / 1
 
Az izzó miatt nem lehet nagyobb az áram. 7,2V-ig töltsd.
(#) Dee Dee válasza Dee Dee hozzászólására (») Ápr 17, 2011 /
 
Nagyon köszönöm mindenkinek, működött a dolog!
üdv,
Dee Dee
(#) buksibuci válasza deguss hozzászólására (») Aug 19, 2011 /
 
Üdv. Ez a kapcsolás akkor ugye jó egy 6v/7Ah zselés akkuhoz is?
(#) snake84 hozzászólása Dec 17, 2011 /
 
Sziasztok
Van egy adapterem ami 10V 1.2A tölt
De nekem 6v zselés akksit kellene vele töltenem
egy 12Ah és egy 4Ah van párhuzamosan kötve(szükség esetén szét szétszedhetőek töltés idejére)
10v-ból kellene csinálom 6v a legegyszerűbben hogy ne tegyem tönkre az akkukat. Ellenállást sorba kötök a + kijövő vezetékkel nem tom jó megoldás e? Ha igen tipus milyen legyen hány Ohmos stb?
(#) kovacsj76 hozzászólása Aug 14, 2012 /
 
Sziasztok nekem egy megbízható 6 voltos aksi töltő kéne
amit használhatnék, zselés és savas aksik hoz is
nézelődtem az interneten, de rajz akad egy csomó
az UC3906 jó is lenne csak eléggé drága megoldás
valami olcsó és hatásos kapcsolás kéne!
Következő: »»   2 / 6
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem