Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » 7 szegmenses LED kijelzős hőmérő
Lapozás: OK   11 / 23
(#) Kari55 válasza proli007 hozzászólására (») Nov 16, 2010 /
 
Helló!
Igazad van elírtam a 7 láb értékét.
Holnap folytatom, köszönöm
Üdv:Kari55
(#) Haszuboy hozzászólása Nov 17, 2010 /
 
Sziasztok. Kellene építenem egy digitális hőmérőt, és a probléma annyi, hogy a hőmérséklet érzékelés, és a kijelzés helye között van kb 20méter. 7szegmenses kijelzőre gontoltam, tudnátok ajánlani egy olyan kapcsolást, amiben nem probléma, ha van 20méter az érzékelő és a kijelző között? Árnyékolt kábelre gondoltam,(az összekötésre) és az elektronika a kijelzőnél lenne, de persze lehet fordítva is, hogy csak a kijelző van fent, nekem mindegy, mindkét helyen van táp elhelyezési lehetőség, szóval igazából a problémám csak a távolság. Nem kell nagyfelbontású, 1°C bőven elég, a mérési tartomány 20-90°C-ig kellene kb. A kazán vizének a hőmérsékletét kellene mérni, a kijelzés meg fent a lakásban lenne. Előre is köszi, üdv
(#) proli007 válasza Haszuboy hozzászólására (») Nov 17, 2010 /
 
Hello!
Megépítheted a digitális hőmérőt, úgy mint az analógot, amik itt az oldalon vannak. Azért kérdezz rá a PIC-es topikban, hogy az SPI kommunikáció milyen kábellel, milyen távolságban megfelelő, biztos van rá tapasztalatuk. Az analógnál, ha két-belsőeres árnyékolt kábelt használsz, ahol a belső erekre van kötve a dióda, és az árnyékolást csak a kijelző oldalán kötöd a GND-hez, nem lehet gond. A diódával párhuzamosan egy 100..470nF-os kondit is köthetsz..
üdv! proli007
(#) Haszuboy válasza proli007 hozzászólására (») Nov 17, 2010 /
 
Köszi a tippeket. Egyébként elírtam, mert nem feltétel, hogy digitális legyen, csak annyi a lényeg, hogy 7szegmenses kijelző jelezze ki az értéket. Az érzékelés, meg a mérés, meg az adattovábbítás is lehet analóg. Csak nem látom át, mi a különbség az analóg, és digitális hőmérés között. Üdv
(#) proli007 válasza Haszuboy hozzászólására (») Nov 18, 2010 /
 
Hello!
Alapvetően mind két megoldás "digitális", mert számkijelzőn jelenítjük meg a mért értéket.
- Amit "analógnak" nevezünk, ott a hőmérséklet érzékelő szenzor (jelen esetben egy dióda) a hőmérséklettel arányos feszültséget (AD590-nél áramot) szolgáltat. Ez az analóg jel megy a vonalon (kábelen) a jelfeldolgozóig, ami jelen esetben egy 7107-es digitális voltmérő. Ebben van az analóg-digitális átalakító és analóg áramkörrel (potméterekkel) végezzük a nullpont és végérték beállítást.
- Amit "digitálisnak" nevezünk, ott a hőmérő szenzorban van az érzékelő és a jel digitalizálása. Ennek kimenete már már logikai szintű, kódolt jelet szolgáltat. Ez kerül továbbításra a kábelen. A jelfeldolgozó egység, itt egy mikroprocesszor. Ami elvégzi a kódolt jel dekódolását és megjelenítését a hétszegmenses kijelzőn. A nullpont és végérték korrekció, itt már digitálisan végezhető el.
Lehetőség van, úgy a szenzorban, mint a uP részen a linearizálásra (ami analóg áramkörökkel keserves eljárás). Ezzel a mérés pontosítható, érzékelőre egyedileg is linearizálható, testre szabható.
- Számodra a lényeg, az adatátvitel zavarvédettségén van. Ez a digitális jelátvitelnél sokkal jobb lehet. De ez kábel kérdése is. Mert analóg jelnél, az árnyékolás és helyes földelés kialakítása adhat védelmet, míg digitális jelátvitelnél esetleg egy sodrott érpár is megfelelő. De az átvitel sebességét, a kábel kapacitásai, és impedancia helyes lezárása is befolyásolhatja. (De SPI átvitelnél, az átviteli sebesség lehet lassú is emlékeim szerint.)
üdv! proli007
(#) Kari55 válasza proli007 hozzászólására (») Nov 18, 2010 /
 
Szia!
Megoldódott a problémám!
Ma kaptam meg a 741-es és 4049-es IC ket, kicseréltem és remekül működik. Azért mindkettőt, mert nem akartam kockáztatni, hogy valamelyik régi esetleges hibájából az új is meghaljon.

Köszönöm a segítséget!!

Jöhet az új projekt, egy forrasztóállomás az új pákámhoz.
Üdv: Kari55
(#) Peticilin hozzászólása Nov 18, 2010 /
 
Sziasztok!

Érdeklődni szeretnék,hogy a mellékelt hőmérő kapcsi rajzon a hőmérséklet mérő 1N4148-as diódát milyen fém házas tokozásúra ( pl. TO-220) lehetne kicserélni,mert a rögzítése és a jó hőátadás kialakítása elég nehézkes a 4148-nak.
Segítségeteket előre is köszönöm.

Üdv. Peti
(#) Frankye válasza Peticilin hozzászólására (») Nov 18, 2010 /
 
Szerény véleményem szerint használhatsz helyette egy régi, fémtokos (pl.: BC 107-108-109 család) tranzisztorból egy B-E diódát. (Ha jól emlékszem, az ICL adatlapján is szerepel egy ilyen mintakapcsolás.)
(#) Peticilin válasza Frankye hozzászólására (») Nov 18, 2010 /
 
Köszi szépen a segedelmet. Megpróbálom.
(#) proli007 válasza Kari55 hozzászólására (») Nov 18, 2010 /
 
Hello!
Örülök, hogy megoldódott a problémád. A 4049-el nem lehetett gond, mert a negatív táp megvolt. De nem a hiba elhárítása a fő cél, hanem, hogy megértsd az áramkör működését és logikus hibakeresését. Ez, ami előre mutathat és előnyt jelent a következő projektnél..
üdv! proli007
(#) proli007 válasza Peticilin hozzászólására (») Nov 18, 2010 /
 
Hello!
Gyakorlatilag bármely tranzisztort tudsz használni. Lehet NPN és PNP is. (csak meg kell fordítani) Ha tranyót használsz, érdemes a kollektort a bázissal összekötni és úgy használni "diódaként". A TO126 tokozású BD139/BD140-ek is könnyen felfogathatók egy Hűtőfelületre. Kisebb mint a TO220. De kollektort érdemes elszigetelni.
üdv! proli007
(#) Haszuboy válasza proli007 hozzászólására (») Nov 18, 2010 /
 
Köszönöm a segítséget! Jövőhéten nekilátok az építésnek. Üdv: LEvi
(#) Peticilin válasza proli007 hozzászólására (») Nov 20, 2010 /
 
Köszönöm válaszodat. Megpróbálom.
(#) Erick hozzászólása Jan 13, 2011 /
 
Helló!

Én megépítettem egy ICL7107-es ic-vel működő 7 szegmenses kijelzőkkel működő hőmérőt, melynek a rajza itt található az oldalon. Az a bajom vele, hogy ugrál a kijelzés, hiába állítom be valahova a trimmerekkel, utána el indul vagy felfelé vagy lefelé a kijelzett érték. Olvastam hogy a dugasztápokkal lehetnek problémák, és én egy olyat használok, amibe én tettem bele egy trafót, és van benne egy graetz híd, és egy 1000µF-os kondi, és egy 100nF-os kondi. Szerintem nem ezzel a táppal lesz a gond, de remélem tudtok segíteni. Itt van segítségül a rajz amit megépítettem.
(#) zoly15 válasza Erick hozzászólására (») Jan 14, 2011 /
 
Hali! A Panel le van mosva rendesen? Tapasztaltam már olyat, hogy a hígítós/ acetonos lemosás nem vezetett célra, csak a vízzel való lemosás..
(#) Erick válasza zoly15 hozzászólására (») Jan 14, 2011 /
 
Hát, lemostam többször is aromás hígítóval. Olyat hogy vízzel mosni a panelt, sosem halottam még, de lehet nem tudok eleget. Hogy tudnám vízzel lemosni ha már benne vannak az alkatrészek?
(#) zoly15 válasza Erick hozzászólására (») Jan 14, 2011 /
 
Ugyan úgy lemosod mint a hígítóval!. Semminek nem lesz baja, csak meg kell szárítanod a panelt! A mosáshoz jól jöhet pl egy fogkefe...
(#) Erick válasza zoly15 hozzászólására (») Jan 14, 2011 /
 
Értem, hát megpróbálom majd. Egyébként megmértem most valamit, nem tudom mennyire jelent az gondot, hogy az UA741 negatív tápfeszültsége -3,58V csak, a pozitív pedig 5V. Jelenthet ez valami gondot neki?
(#) proli007 válasza Erick hozzászólására (») Jan 15, 2011 /
 
Hello!
Nem! De talán olvasd el ezt a hozzászólást.
üdv! proli007
(#) Emberke válasza proli007 hozzászólására (») Jan 25, 2011 /
 
Hali!

Lenne egy pár kérdésem.
Valaki megépítette
már ezt a Hőmérőt. Van tapasztalat?Ha esetleg boltban nem kapok ilyen IC-ket akkor mivel lehet őket helyettesíteni?
Következő kérdésem. A kijelző előtt lévő 470 ohmos ellenállást hova kell kötni a kijelzőn? A 2 1N4002 diódát hova kell kötni a kijelzőn?
Nekem csak 1-es és 3-as kijelzőm van. A negatív mutatáshoz berakhatok egy 1-est a 3-as elé? Vagy ki is hagyhatom, mert a mínuszra nincs szükségem mert fűtéscsövet mérnék vele? A trimmer lehet sima trimmer is? Mert gondolom a több fordulatos trimmer sokkal többe kerülhet (és persze nem is tudom hogy azt hogy kell bekötni).
Valamint maga az elektronika hány fokig mér (150) ?
És még egy. Valakinek meg van ez a kapcsolás sprintben vagy eagle-ben?

Mivel EZ a kapcsolás jobban néz ki ez is jó lenne. Kb mennyibe kerülhet mire beszerzek mindent?

Köszönöm a türelmet és a válaszokat.
(#) agressiv válasza Erick hozzászólására (») Jan 25, 2011 /
 
Ha folyamatosan vándorol, akkor ónozd be a nyákon a táp vezetősávjait és rakhatsz plusz kondikat is az IC lábai felé, nálam az megoldotta ezt a problémát, viszont amikor bemelegszik az IC (15-20 perc) bizony elmászik a mért érték és ezen annyit tudtam csak javítani, hogy hűtőbordát raktam az IC-re, de sajnos nem valami stabil cuccok ezek.
(#) Frankye válasza Emberke hozzászólására (») Jan 25, 2011 /
 
Mind a három IC teljesen hétköznapi típus, minden "normális" alkatrészbolban kaphatóak.
A 470 Ohm-os ellenállást a közös katódra (mert a kijelző közös anódos!) kell kötni. Ha pl. több db ilyen kijelzőből állítod össze, akkor mindegyikre külön egy-egy kell belőle!
Igen, berakhatsz egy önálló, 1-es kijelzőt az első digitnek, és igen, ki is hagyhatod, ha nem kell.
A többfordulatos trimmer mindenképpen javasolt a pontos beállításhoz. A bekötése ugyan az, mint a sima trimmeré. Valóban drágább, de a pontosság miatt célszerűbb ezt alkalmazni.
Az elektronika abszolut maximuma a 999°C.
A beszerzéshez javaslom, nézd meg a HEStore oldalt (Bővebben: Link).
(#) Emberke válasza Emberke hozzászólására (») Jan 25, 2011 /
 
Köszönöm szépen a választ!
(#) Emberke válasza Emberke hozzászólására (») Jan 25, 2011 /
 
Előkerestem a kijelzőmet.Próbáltam neten rákeresni de semmit nem találtam róla.Csatolok róla képet hátha Ti tudjátok hogy ez jó lenne-e a fentebb linkelt áramkörhöz.

Van ennek egyáltalán közös anódja vagy katódja?Mert ahogy a multiméterrel néztem a ledeket össze-vissza kellet zárnom a ledek lábait hogy világítson egyik-másik szegmens.Bár valószínű én értelmezem félre a dolgokat,de valaki felhomályosíthatna.

Köszi!
(#) Ricsi89 válasza Emberke hozzászólására (») Jan 25, 2011 /
 
Ez egy multiplexált kijelző, ez nem jó neked ehhez a kapcsoláshoz.
(#) Emberke válasza Ricsi89 hozzászólására (») Jan 25, 2011 /
 
Akkor ehhez az áramkörhöz milyen kijelzőt kell szerezni és mennyibe kerülhet (piros vagy sárga fényű)?Egyáltalán tudom valamire használni ezt a kijelzőt?
(#) Emberke hozzászólása Jan 25, 2011 /
 
Ismét lenne kérdésem.Az alsó részen lévő 100 mikrofarádos elko kondi nem lehet fordítva van ábrázolva?Mert a pozitív oldala van a földre kötve.
(#) Ricsi89 válasza Emberke hozzászólására (») Jan 25, 2011 /
 
Nincs fordítva, mert ez az IC, amire kötve van -5V-ot állít elő a 741-es és a 7107-es IC számára. Így a kondi negatívja a -5V-on van, a pozitívja meg a GND-n.
Kijelzőből pedig közös anódosat keress. Ára meg a színtől és mérettől függ.
Bővebben: Link Ez jó is lenne neked hozzá.
(#) Emberke válasza Ricsi89 hozzászólására (») Jan 25, 2011 /
 
Köszönöm!
(#) Erick válasza proli007 hozzászólására (») Jan 25, 2011 /
 
Helló!

Nem mindenhol volt egyértelmű a hozzászólás, de megpróbáltam méregetni valamit az áramkörön. A 30-31-es lábat rövidre zártam, az UA741-et kivettem az áramkörből, és ekkor a 35-36-os láb között mérve 591mV-ot mértem, a kijelzőn pedig -1,4 látható, és a trimmereket akárhogy tekergetem, ezt nem tudom levinni nullára. Ha az UA741-is benn van, akkor pedig -6,9-et ír ki, és folyamatosan megy felfelé az érték. Így már az első lépésnél leragadtam. Nem tudom mi lehet a baja, de rakok fel két képet a panelről, hátha valaki talál valamit! A forrasztási oldalon azok a huzalok azért vannak, mert a "°C"- karakterek kijelzői más típusúak, így azokat máshogyan huzaloztam be. Ez okozhat gondot?
Következő: »»   11 / 23
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem