Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum
Az ÁVK csak kiegészítő védelemre használható. Ha elromlik, és lesz egy testzárlat, életveszély lesz azonnal, és sokáig. A 95 Ohm földelési ellenállás azt jelenti, hogy egy testzárlat esetén 2,42A fog folyni a végtelenségig, mert a kismegszakítók nem fognak kioldani. És csak akkor veszitek észre a zárlatot, ha valakit megráz az áram. És ezt észre fogja venni az illető, mert az összes, védőföldelt készülékek fémrészein 230V lesz.
Nem venném félvállról a dolgot, és nem bíznám az életünket csak és kizárólag az ÁVK-ra...
Szerintem jó lesz. Minél nagyobb áramút válassz, az a tuti. 12A már elegendő lehet. Tesztelni kell, mit kér a géped.
Alapból 1 ingatlanra 1 db 32 A-es mérőhely. Társasház esetén, amennyi lakás, de csoportos mérőhelyet kell kialakítani.
Mennyibe kerül a teljesítménybővítés? 32 Amper igényléséig alanyi jogon jár, tehát az áramszolgáltató felé nincs költsége, kivéve a 7.328 Ft-os szerelési díjat, melyet utólag fizettet és számláz ki a szolgáltató. 32 Amper feletti igény esetén 3.600 Ft+Áfa/Amper hálózatfejlesztési díj fizetendő. DE! A mérőóra helynek azonban az ELMŰ és a szabványok előírásainak meg kell felelnie, melynek felülvizsgálata, dokumentálása, illetve kivitelezése, a műszaki feltételek megteremtése a regisztrált villanyszerelő kompetenciája. A regisztrált villanyszerelőnek fizetendő összeg mindig a helyszíni adottságok függvénye, ezért pontosan nem meghatározható. A leggyakrabban előforduló kivitelezési díjak az alábbiak: - mérőhely felülvizsgálat és dokumentáció elkészítése: 22.200 Ft - ELMŰ ügyintézés (opcionális): 15-30.000 Ft - mért és méretlen fővezeték cseréje: 30.000 Ft-tól - 1 fázisú villanyóra 32 Amperes teljesítménybővítése: 22.200-160.000 Ft. Pontos, tételes árajánlatot kizárólag előzetes helyszíni felmérést követően lehet adni. 3 fázis esetén a leírtakat figyelembe véve, plusz a 32A és a 75A közötti különbözetet figyelembe véve a hálózatfejlesztési hozzájárulás az ELMÜ felé.
Masmilyen tuzhelyet nem lehet kapni es ertelme se lenne.
Az egyetlen megoldas, hogy okosan hasznaljak Egyebkent erdekes, hogy a fonokom lakasaba is csak 32A megy be. Elektromos suto indukcios fozolap, 2db klima, mosogep, telikertben elektromos padlofutes es ketto darab 1800W infra hosugarzo. Amikor fi relet csereltem neki figyelmeztettem hogy nagyon nagyon keves a 32A. Azota es elotte sem vagta le neki. Ezzel arra szeretnek kilyukadni, hogy ha atgondolja az ember akkor lehet hasznalni a tuzhelyet is, foleg hogy nincs lehetoseg nagyobb betapra. A masik, hogy hogy nez ki egy vadi uj konyha tuzhely nelkul? A kis lapok csak 1200asok altalaban egy nagyon max ketto lapot fognak hasznnalni 3000w ba bele is fernek. Egyutt kell vele elni
Igen arra gondoltam, hogy ha a vevő tudja, hogy 32A van otthon akkor mit engedhet meg magának, avagy ne gondolkodjon nagy teljesítményű konyhai gép vásárlásáról. A nejem az összes olyan háztartási gépet beszereltette már velem amire én már a kezdetek kezdetén túlméreteztem a rendszert és a vezetékeket és akkor én még nem is barkácsoltam semmit a csak kézi szerszámgépeimmel.
Szerintem sokszor nem lesz villany a lakásban .... az a 32A az nagyon kevés. A tűzhely kapcsolását kellene ismerni, hogy hogyan lehetne ésszerűen elosztani a terhelést a lapok illetve a sütő használatakor. A kettő együtt egészen biztos, hogy nem fog menni arról nem is beszélve, hogy mást is szeretnének még ezen kívül működtetni a lakásban. A vásárláskor ez nem tűnt fel vagy örökölt darabról van szó?
Igen sajnos egy fázis van 32A. 25A-ről lett felbővittetve,de többet nem bír el a társasház.
33A a teljes áramfelvétel szóval már figyelmeztettem, hogy kompromisszumokkal fog járni a használata, mivel van egy 1200W-os bojler is és nyáron lesz klíma is. Köszi a választ.
Szerintem nincs más lehetőség, a két kábelben a nullákat és földeket közösíted, az egyik kábel fázisát a 25A-on keresztül bekötöd a tűzhely egyik fázisára, a másik kábel fázisát meg a két maradék fázisra. Így két kismegszakítóra lesz elosztva.
Egy fázisa van? 32A? Lehet kevés lesz! A tűzhelyen sem mehet egyszerre minden, meg a mosógép, más nagy teljesítményű gépek.
Gondolom az izzóra adott áramot maga az Arduino fogja kapcsolni egy FET-tel? Vagy fixen ég amikor áram alatt van a rendszer - tehát amikor fut az Arduino programja?
Johnycorp megoldásához hasonlóan nem csak diódán, hanem akár egy egyszerű sorba kötött ellenálláson (úgynevezett sönt ellenálláson) is lehet mérni a feszültséget, és ezzel az áram meglétét. Probléma, hogy az izzó ellenállása gyorsan változik bekapcsoláskor, erre fel kell készíteni a programot. De nem látom akadályát annak, hogy ez megbízhatóan működjön. Az Arduino ADC lába 1024 lépésben tud feszültséget mérni, tehát ha úgy állítod be az ellenállást, hogy a 20mA 0,2V feszültségesést jelentsen (0,2V÷0,02A=10Ohm, ugye jól írtam?), akkor az már biztosan mérhető lesz: 1024×0,2÷5=40 lesz kb a kiolvasott érték ha működik az izzó, és 0, ha nem. Sőt, a referencia feszültséget kisebbre is állíthatod, akkor még nagyobb lesz a leolvasott számérték. Persze ki kell próbálni, hogy mennyi lesz a mérés zaja, megbízható lesz-e a leolvasás - az analóg mérések zaja rengeteg dologtól függhet, jobb mérni mint becsülni. A Johnycorp által javasolt diódás megoldás azért jobb, mert a leolvasott feszültség független lesz az izzó pontos ellenállásától. A bbalazs_ által javasolt fotóellenállás még jobb lehet, viszont nehezebb jól beállítani, hogy a külső fény ne zavarja meg a mérést. A fotóellenállás bekötése is úgy történik, hogy egy feszültségosztót csinálsz egy fix ellenállással és a fotóellenállással, és az osztó közepén kialakuló feszültséget méred az Arduino ADC-vel. Tehát ezt is két alkatrészből össze lehet rakni. A megfelelő ellenállás és fotóellenállás kiválasztása számolást, vagy próbálgatást igényel. Létezik Hall effektuson alapuló árammérés is, aminek előnye, hogy nem kerül az áramkörbe sönt, azaz nem esik feszültség a terhelésen kívül sehol. De nem tudom elképzelni, hogy erre szükség volna itt.
Igen megírtad, de TE is csak fél információkat osztasz meg...
Idézet: „A 32A-re bővítés nem nagy dolog.” Nem nagy dolog, igen, ha szabványos a mérőhely, és az utána lévő elosztó, és hálózat. A fenti nem nagy dolgos információ átadásod is olyan, mint ez a hozzászólás: Bővebben: Link Na és ezzel meg is válaszoltam a miért gyulladna ki esetet. A szakemberes résztől most tekintsünk el. Bár láttam én már "szakember" munkáját...
Megírtam, szerintem érthetően, hogy [b]ha szükséges akkor szakemberrel kell megcsináltatni a vezetékezést, ha nem megfelelő.[b] A 32A-re bővítés nem nagy dolog.[/b][/b]
Mi az a km? - persze tudom, kismegszakító, de írd ki, ha már emlegeted. Ugyan miért gyulladna ki bármi, ha szakemberrel van csináltatva és megfelel az előírásoknak, a szabványoknak? Üdv! A hozzászólás módosítva: Feb 26, 2020
És szerinted, ha a lakás 6A-es km-ekkel van biztosítva, akkor elbírja a 32A?
Ha a lakás ilyen állapotba van oda ráakasztanak neked csak úgy 32A? Tiszában vagy a 32A bővíttetésének menetével? kadarist: Idézet: „Leírom még egyszer: Ha nem bírja, akkor nagyobbra cseréled vagy cserélteted. 500 Ft egy új kismegszakító.” Csak úgy bővítgessünk míg valami ki nem gyullad? Nem hiszem, hogy csak hobbiból van ott 6A-es megszakító. Polka1021: Lehet elbírja, lehet nem. A km-ek az életük során veszítenek a terhelhetőségükből. A hozzászólás módosítva: Feb 25, 2020
A 6A-os automata ma már igen kevés készülék üzemeltetéséhez elég. Sokféle háztartási gép ettől sokkal nagyobb áramot is fogyaszthat, pláne beinduláskor, indításkor. Érdemes lenne lecseréltetni az automatákat szakemberrel, persze, lassú kioldásúra.
A legjobb az lenne, ha bírja a lakás belső vezetékezése, hogy a bejövő áramigényt 32A- re megnövelni, ez biztonsággal elbír egy nagyobb háztartást, ha a belső vezetékezés is ennek megfelelő. Ez a 32A áramigény nem kerül plusz pénzbe, csak ha a vezetékeket is cserélni kell. Üdv!
Na ezt nem tudtam, errefelé már láttam falon kívül és oszlop tövében is óraszekrényt, ezért feltételeztem, hogy akkor ésszerű keretek között van választási lehetőség. Járt már itt regisztrált szerelő az ügyben korábban, de akkor a hely kérdése nem került szóba, csak a körülbelüli ár (120eFt mindenestül 32A-re bővítéssel).
A TIC126 egy 12A-es tirisztor, viszonylag érzékeny Gate árammal.
A BTW68 pedig egy 30A-es tirisztor. Ennek megfelelően kicsit érzéketlenebb Gate-el. Megnézed az adatlapokat,, és választasz. De ne egy tranyóval próbáld helyettesíteni.
Pakolgattam a műhelyben és egy kis csomagocskába futottam, felirat rajta:
5-35V/15A STR7102 + SI8021 meghajtó. Ez még olyan 12 éve vásároltam egy rádióamatör börzén, de azóta sajnos a sok költözés miatt elkallódott. Esetleg valakinek van halvány fogalma a kapcsolásról, hátha vett más is az eladótól ilyen készletet (adatlapra rákeresve viszont csak 12A-t tud és ott van is egy kapcsolás, de szerintem én nem ezt kaptam meg annó hozzá...) A hozzászólás módosítva: Jan 19, 2020
Ez sima Triac. 12A 600V. Bármelyik elektronikai boltban kapható. Például
A hozzászólás módosítva: Jan 19, 2020
Ahhoz nagyot határ a 12A-es szilárdtest relé.
Üdv Mindenkinek, Most tudtam olvasni a hozzászólásokat. Gyakorlatilag a 32A -es IGBT is elég, ln csak azért írtam a 60A -set, mert az mindent kibírt idáig. A futó- szalag, és a deszka között időnként sűrű szilikon olajjal be kell kenni, csökkentve a súrlódást. 2 féle jeladó van, az egyik a meghajtott tengely végén egy reed relé, a másik a motoron, opto kapu, ez lehet 3, vagy 4 vezetékes.
Igen, minden lépésnél rászabályoz az elektronika a PWM jelre, mikor nő a terhelés a motoron. zsoltee0001, hol van az az ellenállás pontosan? Ami a kondinvan, ha van az 2-400 KOhm szokott lenni, csak kisütő ellenállás. 1 db olyan kondi is elég szokott lenni bele, de a 2 sem baj.
Miért kell bontani? Akkusaru levesz, ampermérő sorba, venti bekapcsol. Punto II fűtőventije 12A felvesz max fokozaton.
Legyen csak 8. De akkor is bődületes a bekerülési költség, plusz az energiafelhasználás sem csökken csak látszólag, azaz az ökolábnyom sem lesz kisebb. Mert elő is kellett állítani meg majd meg is kell semmisíteni. Régen elég volt egy házba egyetlen 6A-es automata, ma 32A-es kell. Az összes régi építésű ház hőgazdálkodása kritikán aluli, mert 40-50 évvel ezelőtt még ez nem volt szempont.
És nincs alternatíva, csak olyan van amivel anyagilag egyáltalán nem jársz jobban...
Üdv!
Még álló motornál sem okozhat semmilyen problémát! Gondolj csak bele. Pl. ilyenkor télen megy a motor, megy a hátsó ablakfűtés, tükörfűtés (netán kormány- és ülésfűtés), első tompítottak, hátsó helyzetjelzők, az akksit is vissza kell tölteni, ezek több 10A fogyasztást (elnézést, áramfelvételt) jelentenek. Ez a két kis panel meg üresjáratban (rákapcsolt fogyasztó nélkül) megeszi akár a 0,02A-t is. A hozzászólás módosítva: Dec 15, 2019
Mivel ez a kapcsolás a legtöbb megoldással szemben kevésbé kötött, így igazából (adott keretek között) csak az elfűthető hő mennyisége szab határt a paramétereknek. Tehát ha vesszük mondjuk az 50V-3A-t ami legyen 150W (nem annyi de ez most nem lényeg), akkor teljesen mindegy hogy azt egy 25V-6A-es vagy egy 150V-1A táp produkálja-e.
Ha nem lenne egyértelmű akkor ezzel azt akartam mondani, hogy megépítheted nagyobb áramúra és alacsonyabb feszültségűre is és fordítva. De akár extrém terhelhetőségűre is, csak akkor számolni kell azzal, hogy egy esetleges rövidzár esetén mondjuk 1-2s múltán megadja magát az áteresztő elem. Nekem nem ezzel hanem egy másik (hasonló) kapcsolással létezik 12V-12A-es tápom is, meg 310V-0,5A-es tápom is.
Mert folyamatban van a teljesitmény bővités 16 A ről 32A bővitem Az talán elég a 2,2Kw-os motorhoz.
Túlzás, ez igaz. IT szakma, mérettől függően 10-50 számítógépes munkahely, esetleg ahol HW is jelen van az plus 500W irodánként. Tehát mindenképp túl van méretezve. Nem zárom ki, hogy van olyan tesztelésre használt helységünk, ahol előfordul 3*32A csatlakozó, de 3*16A is csak abban a 2-3 szobában van, minden más monofázis. Emeletenként van 10, szerintem az emeletre menő nem 630A van biztosítva, saját trafós az épület.
Azért valljuk be, egyszerűbb a konstantán, mint egy 100 elemű tömböt interpolálni. Jelenleg a 7db 0.1Ohm 2W-os sönttel (párhuzanosan kapcsolva) is elég jó eredményt érek el, 12A fölött visz be kis hibát, de éppen ezt akarom most kiküszöbölni. Egyébként 12A fölött már a biztosíték foglalat is rendesen melegszik
![]() Éppen ezért jó kihívás 20A-re méretezni, úgy gondolom az még menni fog az árakat is figyelembe véve. Persze lehetne speciális, alig beszerezhető söntöt használni méregdrágán, de nekem nem ez a célom, ha a sima, 0.27$-os sönt is kielégítő (esetleg szuper) eredményt hoz. "még a sönterőstő kezdeti offsetjét is belemérve az egész áramérő hurkod 1 csapásra kalibrálva lesz." - ez már a kezdetek óta így van, két ponton kalibrálok és LM358-at használok, az alsó 100-250mA-t tabunak tekintem emiatt. De arra gondoltam, jobb lenne az offszetet pozitív irányba eltolni, és akkor még a -3mV-os bemeneti offszetű IC sem okozna gondot, tudnék 0mA-től mérni. Hogy miért nem hamarabb jutott ez eszembe? A hozzászólás módosítva: Nov 23, 2019
2,5-ös kábel 16A-es kismegszakítóval a betápláláson. 10A ahonnan táplálni akarod a készülékeket. Ha többet akarsz akkor 4-6-10-es kábel 32A a betápláláson, 10-16-25-32A a kimenő oldal.
Köszönöm a linket és a tanácsokat, átolvasom. A sav jó eséllyel nem boruláskor folyt el, inkább "kifagyott" belőlük. 2 évig állt az emelő, 1.06-os, némely cellánál még gyengébb savsűrűséggel. Nem kizárt hogy az utóbbi két - egyébként enyhe - tél során részlegesen megfagyott, és a tágulás kilökte a "felesleget". Cellazárlat, illetve burokrepedés szerencsére nem történt.
Töltő helyett labortápom van: 36V, 12A. Ezzel az első két szakasz töltése lényegében automatikus, bár a 2.4V-os cellánkénti kapocsfeszültséget 25 óra töltés után sem sikerült elérni, 1.34V a maximum. Vagy a mélykisülés miatt sokkal több töltést igényel, vagy a savat kell tovább sűríteni. Most a kisütési szakaszban vagyok, ami két sorbakötött 60W-os reflektorizzóval elég lassan megy. A balansz engem is foglalkoztat. Ha a tele cellák pezsgése nem károsítja őket (természetesen ügyelve a víz-utánpótlásra) akkor nincs okom a panaszra. Egyik cella viszont gyengélkedik, pontosabban, a kisütés alatt gyorsabban veszít a kapocsfeszültségéből mint a többi. Azt tervezem hogy a másik 11-et pufferként használva impulzustöltőt építek, így a 200A-es impulzus sem kizárt, bár oda combos vezeték kell.
Pedig az enyémek ilyenek: 2 telet voltak kint a szabadban, de legalább fedett helyen. Előző tulaj facsavarokkal és 24V-os töltővel bűvészkedett, több-kevesebb (inkább kevesebb) sikerrel. Mire hozzám került, a savsűrűség 1.05 alatt volt az összesben, szóval egy keményebb tél és szétrepednek. Persze simán lehet hogy előző télen részlegesen megfagytak, azért bugyogott ki.
Egyenként kezdtem átnézni, mérni és tölteni őket. A 8 "jó" cellát sorbakötöttem, és elkezdtem tölteni cellánként 2.4V / 12A-el. Közben a maradék 4 majdnem az akkuboltban landolt, de egy kis kénsav megindította és már együtt töltődik mind a 12. Kb. félig feltöltve szépen muzsikál a cumó, a "szikrapróba" vége majdnem vakulás lett, a 2.5mm2-es vezetékről leégette a szigetelést. A sarucsavart is cserélni kellett.
Köszönöm. Végül egyikre se lett szükségem, 1-1 deci kénsav a 4 cellába (2V, 200Ah) megindította őket. Gondolom ezek az ipari cellák arányaiban több ólmot tartalmaznak mint a gépkocsiindítók. Valószínűleg a cellák megkötötték az összes kénsavat, és csak víz maradt ami jóindulattal sem nevezhető elektrolitnak.
A deci kénsav hozzáadása után elkezdték felvenni a töltést. Először 500mA-rel mentek egy napig, majd 20A-t is lazán vették. Csak a pezsgés miatt kellett visszavenni 12A-re... |
Bejelentkezés
Hirdetés |

A kis lapok csak 1200asok altalaban egy nagyon max ketto lapot fognak hasznnalni 3000w ba bele is fernek. Egyutt kell vele elni