Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum
Nekem is volt már ilyen , de " csak" a MCLR lábat hagytam lógni .Ez is elég volt ahhoz , hogy az áramkör bizonytalan legyen.
A tápot is jól meg kell szűrni.Én a relét is OPTO - n keresztül szoktam hajtani. Minden relé lábai közé teszek 275 Voltos varisztort és egy soros 220 ohm-220nF X2 - es kondis ívoltót.És a relé tekercsével párhuzamosan is teszek kondit.
Köszi a véleményt , ez már szép cucc..
Már meg van rendelve a progi, remélem hamarosan megjön. Sajnos úgy néztem , hogy 8 lábúból aminek van AD konvertere csak 1 fajtát kezel, 12F675. Ezzel kell majd próbálkoznom. Sajna a régi csak valamilyen trükkel volt képes ezt kezelni. Egy kis segítséget kérnék .A mellékelt rajzon látható erősítő fűrészjelet ad , 0 voltos bemenő jelnél. Ezt a kapcsolást már használtam máskor is , nem volt vele gond. Most napok óta keresem a hibát , de nem találom.Elvileg DC erősítőnek kellene lennie. Nem tudom analóg áramkörben ki tudna segíteni? Köszi: mezga A hozzászólás módosítva: Szept 15, 2014
A relé behúzó tekercsére tegyél diódát fordított irányban Pl 1N4007. (katód pozitívra) Szerintem nem a kondi a ludas, hanem a relé mikor elenged és az energiája a tápegységen keresztül nyelődik el ipulzus szerűen. éppen tegnap "szív...tt" meg egy hydraulika szelep, amit ráadásul relén keresztül kapcsolok. A relé megvan diódázva, a behúzótekercs végeit elfelejtettem. "Megcsináltatta magát"...
Rossz volt a fogalmazás, elnézést. Arra akartam utalni, amit dcsabi is mondott, hogy esetleg van olyan programozott, de jelenleg nem használt láb ami a levegóben lóg és bemenetként van programozva.
Mióta kell a nem használt lábakat felhúzni? Soha nem kötöttem rájuk semmit, gond ebből még nem volt.
A relé érintkezőkre kell kötni az ívoltót.
Szia!
A programozó lábakat szabadon hagyhatom? Vagy azt is kössem fel 5V -ra,csak tegyek bele diódát,hogy a programozó ne játszon vissza a + felé? Vagy az nem baj?
Páruzamosan a motor kondira? Vagy a relé érintkezőre,ami ívet húz?
Szia! A dióda elvileg elhagyható, ilyen RESET hibát nem okozhat. Viszont a levegóben lógó nem használt lábak igen. Azokat kösd fel 5V-ra pl.: 1k-val. "kaqkk" kollégával is egyetértek, az ívoltó áramkör megléte sem baj, bár ezt én korábban egy soros ellenállás-kondenzátor körrel oldottam meg. Egyébként a hibás vezetékezés, alkatrész elhelyezés is okozhat hibát.
Idézet: Akkor próbálj a relére "ív oltó" kondit tenni (mondjuk olyan 10-47 n 1500v ) „fagyás akkor van,mikor a motor kondija kicsit ívet húz.”
A " nullától a robotokig" című cikkben így van a test áramkör. onnan vettem. Akkor a dióda elhagyandó?
Szia!
Lehet hogy hardveres is,mert még csak próbapanelon van összedugdosva az áramkör. 4 MHz-s rezonátort használok. A reset 10k 1N4148-on keresztül. Csak azok a bemenetek lógnak a levegőben,amelyeket nem használok. Azokkal is kellene valamit kezdenem? Mivel a PIC egy 220-as motort vezérel,relén keresztül forgásirányváltásra,a fagyás akkor van,mikor a motor kondija kicsit ívet húz. Erre valami konkrét ötlet? Esetleg a relék optóval leválasztva,külön táp agyonszűrve?
Nekem még ilyen gondom soha nem volt. Esetleg nem valami hardweres hiba van? Pl az oszcillátor (2x 22pF és quartz) és a reset (10k) környékén... Pl ha 628-s esetén kispóroltad volna a Quartzot, akkor ennek pótlásával a hiba megszünhet. Vagy esetleg valamelyik bemenet "lobog a levegőbe"
A hozzászólás módosítva: Aug 25, 2014
Ne az őrkutyát bizgeráld hanem az oszcit állítsd HS re ,4 megánál már ott jó....
A hozzászólás módosítva: Aug 24, 2014
Sziasztok!
Egy kis tanácsot kérnék. Van egy progim,ami néha kifagy. Javasolták,hogy a programban kapcsoljam be a watchdog-ot. A parsic-ban ez hogy lehet megtenni,ha egyáltalán meg lehet vele csinálni. Előre is köszönöm válaszotokat.
Ha a régivel nem volt gondod, akkor ezzel biztosan nem lesz. Én már a legnagyobb "kezelt" PIC-et nyúzom. (128kB). (most éppen itthon és az Eu-ban hiánycikk, de HK-ból kaptam még a DHL szállításal is olcsóbban). A magyar ékezetes karakterek és makró kezelési lehetőség, SPI, I2C, UART 115200-ig 2x RS485 is 1Wire ...stb ezek mind profik. Azért van néhány dolog amire nem árt figyelni...Ezzel már egy jó kis PLC-t lehet csinálni, mint itt ez...
A hozzászólás módosítva: Aug 23, 2014
Sziasztok!
Én nemsokat használtam még, müködik rendesen. Ha cégesen veszed regisztálj be, levelezd le küldjön elöszámlát utalasost, utald át, küldi a csomagot. Tisztelettel: Viktor
Sziasztok !
Előre is elnézést kérek , hogy nem olvasok vissza. Úgy emlékszem valamelyikőtöknek már megvan a V4 -es Parsic . Hogy is volt a megrendelése ? Megnéztem a Parsic italia oldalt , de egy E-mail címet is alig találni , vásárlási gombot meg végképp nem találtam csak kosarat ??!! Cégnévre szeretném megvenni , számlával . Egyébként mi a tapasztalat vele ? Vannak hibák benne , jól használható ? A régivel nem volt semmi bajom. Üdv: Mezga
Semmi gond, gondoltam hogy elnézted. Aki olyan CNC dolgokat csinál mint te annak adok a véleményére.
A hozzászólás módosítva: Júl 27, 2014
Én csak magát a programot néztem. L298-al kiegészítve teljesen igaz, Bipoláris vezérlés lesz belőle. Félreértés támadt, csak a program vezérlésre gondoltam. Elnézést kérek!
Már elnézést "Zoli_bácsi", de megnézted az L298 adatlapját?
14. oldal. Idézet: „This circuit drives bipolar stepper motors with winding currents up to 2 A. The diodes are fast 2 A” Egyébként leírtam, hogy működik. A hozzászólás módosítva: Júl 27, 2014
Ezek unipoláris vezérlések. Bipolárishoz H híd kell, és annak megfelelő - a tekercseken polaritáscsere - vezérlés.
Ja és a 0,5Nm motor esetén kb. 5 perc után az L298 elég meleg kis passzív hűtőbordával.
Sziasztok! Módosítanék: a 20-30KHz téves információ volt (nem volt össze GND-zve a generátor és az áramkör). A valós működési frekvencia: max. 500 Hz 12V motor-tápnál (PWM=98%). Persze ha feljebb megyek a táppal a határfreki is nő. Megnéztem (mert van ilyen panelem) az L287-298 páros sem jobb ferkiben, viszont ugyanolyan freki esetén a motor erősebb a PIC-PWM megoldással. (Mindezek, kb. 0,5Nm-es motorral próbálva.) Üdv: Zsolt
Szia! Ez most csak egy póba, de gondolkodtam az üzemi PWM szabályozáson. Az L298-nak van áramkontrol lehetőség kimenete és egy 16F88-al, vagy 16F876-al lehetne A/D bemeneten figyelni ezt és terhelés fűggvényében változtatni az üzemi PWM-et. Amennyiben nagyobb terhelhetőség kell, diszkrét FET-es H-híd-al is lehetne operálni. Jelen kísérlet oka, hogy egy projekben kis bipoláris motorokat kellene mozgatni (mint a cd meghajtó fej motorja), minél kisebb meghajtó áramkörrel. Persze erre vannak céláramkörök, de megnéztem a házi lehetőséget.
Szia. A 16F628 (A) az simán tudja a 20Mhz-t és a frekid ezáltal javulhat...Az üzemi kitöltést is célszerű lenne szabályozni. Egy egy adott motornak megvan az optimális feszültség és áram igénye (illetve határa)
A hozzászólás módosítva: Júl 27, 2014
|
Bejelentkezés
Hirdetés |