Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Dobozolási technikák, műszerdobozok
Lapozás: OK   88 / 88
(#) kameleon2 válasza Alkotó hozzászólására (») Dec 27, 2023 /
 
Tisztelem a türelmed,de én akkor inkább valamilyen előre perforált lemezt használtam volna fel. Persze szép dolog, ha az ember japános precizitással készíti a saját dolgait. De annyi szép, esztétikus megoldás érhető már el készen is. Egy rácsbetét sem isten ellen való vétek.
(#) Alkotó válasza exabit hozzászólására (») Dec 27, 2023 /
 
Attila86 SMPS-II. labortápjának egy 70V/5A-re átalakított változatához készül a doboz.
(#) Alkotó válasza kameleon2 hozzászólására (») Dec 27, 2023 /
 
Erős túlzás precizitásról beszélni, inkább a "célnak megfelelően pontos" a helyes jellemzés.
Az egyáltalán nem baj ha bíbelődni kell vele, és nem akartam teljes perforációt, csak a képen látszó részlegeset. (Mint említettem, valószínűleg találtam volna termelékenyebb technológiát, de nem kerestem ilyet.)
(#) Ge Lee válasza kameleon2 hozzászólására (») Dec 29, 2023 /
 
Az élet néha felülír ezt azt. Egyszer készítettem egy viaszprést mert egy gyári az aranyárban van, vettem 2500Ft-ért egy üres gázpalackot, levágtam kézi fűrésszel az alját és a tetejét azaz csináltam belőle egy csövet amit aztán 2/3-ad hosszban kifurkáltam 2,5-es fúróval, vagyis készítettem egy perforált csövet több ezer furattal. Jó élmény volt.
A sablon egy hajlított perforált lemezdarab volt, azt jelöltem rá a palack palástjára. Nem kellett hogy szép legyen ellenben tartós igen, tartósabb mintha perforált lemezből csináltattam volna, és megspóroltam vele néhány százezret. Teszi a dolgát azóta is.
(#) yagi válasza yagi hozzászólására (») Dec 29, 2023 / 6
 
Arra gondoltam, hogyha az erősítőnek van hátulja, akkor legyen eleje is
Íme . . .
(#) kameleon2 válasza Ge Lee hozzászólására (») Dec 29, 2023 / 1
 
Persze. De ehhez azért már kell egyfajta technikai mazochizmus is. Mondanám, hogy perverzió, de mivel én is elkövetem ezt időnként, maradok inkább az első definíciónál. Már csak azért is, mert egy-egy prototípus elkészítése is hasonló vénát igényel, amikor például homokszem méretű alkatrészeket kell beforrasztgassunk egy panelre, vagy furatolni kell egy nyákot. De, hogy én se maradjak le, megrendelésre készítettem 1024db furattal egy plexi mátrixot. Ebben mi a perverzió? 0,7mm-es furatok voltak. CNC-vel, kopogtatásos fúrással, vízhűtéssel, 25óra alatt készült el hibátlanul. Miért? Mert az apró furatokba könnyen bele tudott ragadni a fúró folyadék nélkül. Mert inkább biztosra mentem, hogy ne törjön a fúró és ne melegedjen fel annyira, hogy megolvassza az anyagot és beleragadjon. Mert a furatokból felszedett apró forgácsok szivaccsá váltak és felszívták a hűtőfolyadékot, amit apránként kellett pótolni... stb.
(#) somitomi hozzászólása Dec 29, 2023 /
 
Üdv!
Kábé egy hónapja készültem el a mellékelt képen látható készülékkel, ami azóta arra vár, hogy kitaláljak valamit a jobboldalon lévő visszajelző LED-ek elé. Eredetileg maguk a LED-ek lógtak volna ki annyira az előlap mögötti panelből, hogy pont a furatokban legyenek, de persze összeszereléskor sosem akarnak a helyükre találni. Szóval a LED-ek lábát kicsit rövidebbre vágtam és gondoltam a teszek a furatokba valami kis átlátszó pucukát helyette, mert ez így elég snasszul néz ki. Melóban találtam is egy valamit, ami pont megfelelne a célnak (lásd második kép), csak ugye nincs belőle négy. Valakinek esetleg van ötlete, honnan/miből lehete szerezni/csinálni még? Vagy ti hogyan oldanátok meg ezt a dolgot?
(#) Alkotó válasza yagi hozzászólására (») Dec 29, 2023 /
 
Vitathatatlanul csinosan néz ki. De ez már bőven túlmutat egy otthoni amatőr dobozoláson, hiszen professzionális technológiák sorát használod.
Remélem/kívánom, hogy a beltartalom is hasonlóan sikerüljön, és a majdani hangzás is legyen kedved szerinti, mert ez lenne az igazi lényeg (akár jöjjön az egy cipősdobozból).
(#) Bakman válasza somitomi hozzászólására (») Dec 29, 2023 /
 
Nem biztos, hogy elfér, de ezek jól néznek ki élőben: SMQ1089 LED foglalat. Itt is van pár opció: Bővebben: Link.
(#) Alkotó válasza somitomi hozzászólására (») Dec 29, 2023 /
 
Forraszd ki a panelből a LED-eket és kösd be őket valamilyen flexibilis módon. Így lehetőséged lesz akár pontosan az előlap furatába ragasztani, vagy használhatsz divatos foglalatokat.
(Mint látom utólag, Bakman is hasonlót javasol.)
A hozzászólás módosítva: Dec 29, 2023
(#) bbb válasza somitomi hozzászólására (») Dec 29, 2023 /
 
Mekkorák a furatok? Én makett készlet átlátszó elemeinek összekötő műanyagját használtam legutóbb. Ha pedig van plexilapod, abból is ki tudod faragni a dugót.
(#) yagi válasza Alkotó hozzászólására (») Dec 29, 2023 /
 
Köszönöm szépen
Igazából két dolog van amit itthon nem tudtam megcsinálni:
1. a lézergravírozás
2. a 3D nyomtatás. A "Hiraga" felirat ugyanis azzal készült (persze tervezni én terveztem mindent), majd ez lett besüllyesztve az MDF-be, de ez már itthoni barkács, kis marás, fúrás, ragasztás, gittelés,csiszolás, festés . . .
Természetesen a számomra megfelelő hangzás elérése a fő cél, az, hogy közben elbíbelődök a dobozzal csak extra.
Egyébként maga az erősítő is alakul, még néhány dolgot kipróbálok és jöhet a végleges verzió elkészítése.
(#) somitomi válasza bbb hozzászólására (») Dec 30, 2023 /
 
Makett öntőkeret nekem is eszembe jutott már, csak szerintem nincs már egy darab se sajnos. Plexilapból kifaragni egy kis hengeres csapot meg elég nagy munkának tűnik. A furatok egyébként 3 mm átmérőjűek.
(#) somitomi válasza Alkotó hozzászólására (») Dec 30, 2023 /
 
Nem akarom összedrótozni az előlapot a panellel, mert ha a dobozt bármiért ki akarom nyitni, akkor az előlap alsó része is lejön, de mondjuk a második linken lévő lencsék akár működhetnek a jelenlegi elrendezéssel.
(#) elactrofan válasza somitomi hozzászólására (») Dec 30, 2023 / 1
 
Nem tudom mekkora a meret de en pl 5x5mm plexit befognak furogopbe kerekre csiszolnam utana poliroznam
Lezerdioda ele igy csinaltam fenyvezetott
A hozzászólás módosítva: Dec 30, 2023
(#) bbb válasza somitomi hozzászólására (») Dec 30, 2023 /
 
Van más megoldás is, bár a 3mm-eshez nagyon könnyen lehetne megcsinálni a rudat. Levágsz egy plexilapból valamivel nagyobb méretet, amibe már bele tudod rajzolni ezt az átmérőt, majd befogod fúróba és lassú fordulaton vizes csiszolópapírral (hogy ne ragadjon bele) szépen formára húzod.

De a másik megoldás, amit én még ajánlanék, az a víztiszta epoxy - kézműves boltban üveglakk néven találod kis kiszerelésben: link. Én ezt használtam már, egyetlen hátránya, hogy UV-ra besárgulhat idővel. Ha egy nagyon pici akrill festéket csöppentesz bele, mikor kikevered, akkor megtartja a színét. Mondjuk nekem van két olyan golyóm, amit ebből készítettem, az egyik teljesen megőrízte a színét, a másik sárgásabb lett, pedig egyszerre készültek.

Másnál a fehér is besárgult, nekem autóban visszajelző készült ugyan ebből már jó néhány éve és semmi sárgulás - ott fehér akrillfestékkel színeztem meg.


A te előlapodra kipróbálnám, hogy fémszínű festékkel színezem be, akkor mennyire átlátszó... Nagyon bitang lenne a fémen átszűrődő visszajelzőfény
A hozzászólás módosítva: Dec 30, 2023
(#) JZoli válasza somitomi hozzászólására (») Dec 30, 2023 /
 
Nekem van itthon régebbről plexi "fényvezetőm. Ilyenek mint a képen van. Két baja van, ezek 3,5mm-esek, meg félgömbben végződnek
Ebből van több is, ha esetleg érdekel adok belőle.
A hozzászólás módosítva: Dec 30, 2023

Plexi1.jpg
    
(#) Massawa válasza somitomi hozzászólására (») Dec 30, 2023 / 2
 
Egyet csinálhatsz ami egyszerü és ugyanolyan hatásos mint a LED. Az elôlapba beragasztasz 4 átlátszo burájú LEDet amiknek töböl levágod a lábát ( mindegy milyen színü). Egy ilyen LEDet hátulrol szépen át lehet világitani. Ha kell belülröl ragaszthatsz rá 5-8 mm hosszu 5-6 mm átméröjü fekete zsugorcsövet ( zsugorodás nélkül). Azzal kizárod, hogy a szomszédos LED fénye eljusson a vak LEDbe. Esetleg belülröl készíthesz rekeszeket fekete papirbol stb. Akkor még az sem fontos mennyire vannak a világito LEDek a lyukak tengelyében.
(#) kameleon2 válasza somitomi hozzászólására (») Jan 2, 2024 /
 
Ha van egy darab plexi, cnc-vel pár perc. Ilyet , csak téglalap alakút én is csináltam már magamnak, amikor kellett egy bekapcsológomb a mini erősítőmre és szerettem volna, ha a mögé tett led fénye is átjön rajta. Még gravíroztam is rá egy kikapcs szimbólumot, ahol megtörik a fény és ez teszi láthatóvá. Hulladék plexiből is dekoros cégeknél simán meg tudják oldani, ha épp nincsenek fullon. De 3D gyantás nyomtatóval is simán elkészíthető átlátszó anyagból. Ugyanígy, mivel forgástest - esztergálható is, akár egy sima fúrógéppel. Utána csak polírozni kell.
(#) Moszkvai válasza somitomi hozzászólására (») Jan 22, 2024 /
 
Folyékony takony? Kívülről leragasztod, hogy ne folyon ki, belülről pedig odafolyatszt belőle egy keveset.
(#) somitomi válasza Moszkvai hozzászólására (») Jan 22, 2024 /
 
Na, ezt is jól elfelejtettem azóta is
A melegtakony marha gyorsan sárgul, bár ha lenne még normális műgyantám, azzal meg tudnám csinálni.
(#) somitomi válasza kameleon2 hozzászólására (») Jan 22, 2024 /
 
Ebben nem a darab plexi a nagy "ha", hanem a CNC

Minden esetre köszi mindenkinek az ötletelést, valami majd egyszer csak lesz belőle, ha nem vonja el a figyelmem valami sokadik új ötlet.
(#) compozit válasza yagi hozzászólására (») Jan 22, 2024 / 1
 
Egyszerű, sima vonalak, gyönyörű. A B and O jut az eszembe.
(#) yagi válasza compozit hozzászólására (») Jan 22, 2024 /
 
Köszönöm szépen. Lassan összeáll az erősítő, majd rakok fel képet milyen lett a végeredmény.
(#) kameleon2 válasza somitomi hozzászólására (») Jan 23, 2024 / 1
 
Itt a fórumon is sokunknak van cnc-je és van aki a sört is szereti. De ma már egy 3018-as sem ördögtől való. Lassan egy Weller többe van.
(#) szamóca hozzászólása Márc 2, 2024 /
 
Uraim! Milyen anyagból lehetne ennek a kaszninak a keretét, fedlapjlát ily módon elkészíteni?

réz.jpg
    
(#) Skori válasza szamóca hozzászólására (») Márc 2, 2024 /
 
Érdekes dizájn, nyilván valami átlátszó kellene. Plexi, polikarbonát, üveg, perforált lemez, esetleg (fehér és fekete) teflon, polírozott rozsdamentes lemez, és ezek megfelelő kombinációja.
A hozzászólás módosítva: Márc 2, 2024
(#) szamóca válasza Skori hozzászólására (») Márc 2, 2024 /
 
Steampunk stílus. Így ránézésre elsőnek szálhúzott vörösréznek hat, de van egy olyan sejtésem, hogy ez valami inkább spéci struktor-bevonatolt, felületében (vagy anyagában) színezett, műgyanta alapú lemez lehet.
A hozzászólás módosítva: Márc 2, 2024
Következő: »»   88 / 88
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem