Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum
Nem 8A lesz az.
Mivel a ledek hármassával lesznek sorbakötve + egy előtétellenállás így összesen a 3 leden 20mA fog átfolyni. Azért nem 4 ledet rakunk sorba mert akkor a feszültségük értéke több lenne mint 12v, ugyan is egy leden 20mA áramerősség mellett kb. 3.5V feszültség esik. Egyszóval elosztod a 400ledet hárommal, azt beszorozzuk 0.02A-al és végezetül a 12V feszültséggel beszorozva 32W-ot kapunk. A tranzisztorok mindenképp kellenek, ne spórold ki mert nem fog működni az akkuőr, meg egyébként is filléres meg otthon is fellelhető bármiben. Mellékeltem egy másik nyomógombos kapcsolást ami jóval több áramot bír el mint a te általad belinkelt. plusz még egy sémát hogy a ledeket hogy kösd be.
Bonts szét pár relét, mágneskapcsolót (behúzótekercse kell neked). Ezekből a huzalokból príma kis sodratokat lehet készíteni, ami elfér már.
Én régebben Ecopityu leírásával indultam el. AT 200W-os tápból való trafót használtam átkötözve. A feszültség 2 x 30V körül alakult üresjáratban, terhelve szépen leesett. Egy 12x12mm-es keresztmetszetű vassal és áttekerve viszont stabil 500W teljesítmény megvan. (2 x 22V - 12A)
Szia!
Igazad van! Egyre kisebb generátort adnak el nagynak! A egyik oldalon 7x7cm es 19 lemezes generátor árulnak úgy hogy 0,5-1,5 liter és 5A-12A áramfelvétel!? Ehhez még egy adalék hogy a 7x7cm lemez nincs kihasználva mivel egy ~1cm széles kör alakú gumi tömítés van benne. Szerintem lassan áttérnek a marketinges módszerre. http://www.youtube.com/watch?v=Cqq9nuSQSBk&feature=player_embedded Ha ezt megnézed a kijövő buborékokból ~3dl keletkezik percenként nem hiszem hogy sok "vizet zavar" annál a ford-nál. Az lehet hogy a próbaúton a sofőr nem merte nyomni és így kevesebb lett a fogyasztás de nem attól a pár buboréktól!
Hali! Örülök hogy "előkerültél"
Egy szintis zenész cimborámnak készülök megtervezni majd elkészíteni egy kicsi (egyszemélyes) de hatékony 2.1-es hangosítós rendszert. Topok: Em.Beta 12A, FS audio comp 34S driver. A szub pedig kérdéses. A sal PA 40100 szerinted milyen lenne 1. rendű bandpass-ban? A BBpro val nézegettem, de nem jutok vele dűlőre. Mindenképpen a 40100-at szeretném felhasználni, hordozható méretben. 400W-os d-osztályú erősítő fogja hajtani a szubot, a topokat pedig 7294 híd. Mindegyik láda aktív lesz. Van valami jó ötleted? Gondolkoztam még az LW-1203 mély-középen is:Bővebben: Link Mi a véleményed róla?
Igen 2 utast szeretnék. Egyébként erre gondoltál?Bővebben: Link
Eddig 19,67V 0,32A tud.
Egyébként a képen a dióda sima vagy shottcky?
Bizony nem, erre céloztam is nemrég. Fordítva működik a dolog: 168*0,02a=3,36Ampert fog felvenni 12Von.
Miért is kerülne egy hármas led sorra 30mA? A zámolás: három led sorba: 3*3,2V=9,6V 12V-9,6V=2,4V 2,4V:0,02A=12Ohm
Tehát a három sorba kötött leddel sorba kötsz egy darad 120Ohmos ellenállást, majd ezekből kötsz párhuzamosan: 504/3=168sort. Az, hogy a tápod 5 Amperes, nem azt jelenti, hogy mindig 5A fog kijönni belőle (hiszen akkor a 12V-nak kellene változni) hanem azt, hogy MAXIMUM ennyivel terhelheted. Ha kevesebb az jó, ha több, elhagyja a tápot az éltető füst.
Szia! Alapvetően jó a számolásod, de azért egy két megjegyzés: nem esett le elsőre mi az áram számításod alapja, igazából fordítva szokás, a tápot választani a szükséges áramhoz, itt most szerencséd volt mert pont kijött a ledek áramához. Viszont elég sok energiát elfűtesz az ellenállásokkal. Jobb lenne ha három ledet kötnél sorba, és nem kettőt. Az 504 úgyis osztható hárommal
1/3-nyi árammal kevesebbre lenne szükséged. Nyugodtan számolhatsz 0,02A-rel led soronként.
Szia!
Akkor én még a Trabi 42A-es generátorát is féltettem, ezért kapta hátra a 66Ah-s HOPPECKE akksit, a 35mm2-es "drótokkal" Pityu
Sziasztok,
Tirisztor - triak kérdésem lenne. A triakkal nagyjából képben vagyok, de a tirisztorral nem nagyon. Egy fűtés "vezérlést" szeretnék átalakítani. A fűtőszál 1200W 220V-os. Most 24V-al van meghajtva, egy nagy (és nehéz) trafón keresztül. Ezt a trafót szeretném kihagyni. A fűtés kapcsolás most MOC3060 és egy triak, ami a letranszformált 24V-ot kapcsolja a fűtőszálra. Eredeti gondolatom az volt, hogy a trafót simán kihagyom (szabályozóban lehet erősítést állítani). Azután meg arra gondoltam, hogy ha csak fél hullámokat kapna, (egy diódás egyenirányítás) akkor a kisebb teljesítmény miatt mégis jobban szabályozható lenne. A kérdés lényegi része pedig, hogy ha már "egyenirányítva" van a 230V-os feszültségem, akkor egy Moc 3060 + tirisztor is elegendő-e? Illetve jobb választás-e ilyenkor a tirisztor? Illetve, ha már tirisztort használok hálózati feszültség kapcsolására, akkor kell-e az egyenirányító dióda? Vagy elég a tirisztor? Én egy olcsó tipust, BT151-800R -t (12A, 800V) néztem ki.
Szia. Háát szerintem nem árt, kisebb az esély arra, hogy a végfokban a melegedés hatására valamiféle asszimetria lép fel, és kisebb az esély a hőmegfutásra is. Viszont nekem tegnap este sikerült eldurrantanom a végfokot, 70V 2ohm terheléssel egy komolyabb basszusnál halálos volt a végfokra, nagy valószínűséggel sikerült átlépnem a a tranyók 12A-es határadatát, ezt abból gondolom, hogy 2 db RCF kültéri hangosításra való hangfal volt párhuzamosan a végfok kimenetén, és a 38 centis mélynyomók kb. 1,5 cm-t mozogtak, szóval szerintem jóval 200W fölött voltam kimenőteljesítményben, és az már sok volt neki. Szóval szerintem 50V-os táp is bőven elég a kapcsolásnak, arról is elegendő a kimenőteljesítménye. Egy koppanásgátlót mindenképpen építs hozzá, bekapcsolásnál iszonyatosan nagyot rúg a hangfalakon
Szia
Kettönknek már biztos elhiszi ![]() Nekem van olyan léptetöm ( 2 fázisu ) amire köthetsz 10 - 12A is de esetleg csak langyos lessz töle ( 2,8V és 8A-el probáltam de még csak nem is langyosodott ) az is igyaz hogy 9Kg és a tekercsek minimum 1,1mm átméröjü huzalbol vannak ( 0.34 ohm / tekercs ) .
Sziasztok! Kezem közé került 2 db KSH13009AL tranyó, egyik elektrós kollégától kaptam őket, azt mondta, hogy annó egy monó végfokot akart belőlük csinálni a műhelyébe, de én utánnanéztem, és az adatlapjuk szerint ezek kifejezetten nagyfeszültdégű kapcsolótranyák, kapcsolóüzemű tápokba ajánlja az adatlap, szerintetek attól bírhatják még az analóg üzemet is ? Eléggé combos tranyók egyébként 400V 12A 130W, szóval ha bírnák az analóg üzemet, akkor felhasználnám őket.... A válaszokat előre is köszönöm, mellékeltem az adatlapot
Ezzel a delta 12A-val nem nagyon kell 55 Hz-es hangolást csinálni. Ekkora dobozban csak minimális terhelhetősége lesz. Én mindenképpen 30 liternél kisebb dobozba raknám, 80-100 Hz-es hangolással. Ebből tipikusan olyan kétutas láda építhető, ami alá kötelező szubládát rakni, "szatelitnek" való. Nagyon érzékeny, de kicsi az Xmax és alacsony frekin már minimális kivezérlésnél eléri ha rosszul méretezett ládában van. Ha mégis ilyet építesz, akkor érdemes kb 100 Hz alatt aktív aluláteresztőt (18dB/okt) beiktatni a végfoka elé.
Ha szélessávút akarsz, akkor csinálj inkább Beta 12A-ból 50 literes reflexet, vagy ITT van a Ptesza-féle Delta 15" láda, ez már bírja a mélyet is
Sziasztok
Az lenne a kérdésem, hogy kiszámoltattam a winiSD pro val ennek a hangszóró adatait használtam. A kérdés az, hogy reálisak-e ezek az értékek vagyis h megfelelő lenne-e ennek a hangszórónak az alábbi adatok? 65,41 liter 55 hz hangolással Reflexcső 2 darab átmérő: 10,20 hossz: 17,25 Előre is köszi.Eminence delta 12A
A kapcsolás 9V -ot kap egy állítható feszültségű tápról fix 12A-al.Ha sok vagy kevés akkor változtatok.
Ok. Nem akarok hülyeséget kérdezni ,de a kondi töltését multival meg tudom mérni??
Bővebben: Link
Nem tudom jól csatoltam e be ezt a linket, gyanítom nem. Mindenesetre az itt található töltésvezérlő leírás azt írja, hogy a kimeneten max 10A lehetséges. Ezért gondoltam a másik megoldást, az akkumulátorra való direkt kötést. Erre a kimenetére azt írja, hogy max. 12A. A kérdés már csak az, hogy ennél nagyobb áram felvétel esetén, (mivel az 500W inverter nagyobb áramot vesz fel ) mi történik. Remélem az, hogy az aksi bír amennyit bír, a töltő áramkör pedig töltöget 12A-rel szabályozva áramgenerátoros üzemmódban. Aztán mikor az aksi mint puffer már nem ad 10,5 V-ot, (mert ennyinél kapcsol le az inverter a gyári papírok szerint), az inverterem lekapcsol. Az aksi töltődhet tovább. Remélem azért az inverterem nem fog prellezni, hát ez majd kiderül.
200 Volt, diódánként 6 A, 1 tokban összesen a 2 dióda 12A-rel terhelhető. Cserélném.
Nézegetem a fet-es meghajtórészt: nem kevés oda 100V/12A-es fet páros? (IRF530/IRFR9530 - vagy csak a hiányos orosz tudásom miatt nem tudom, hogy mi van odaírva a +Ucc-s részekhez - külső tápfeszültségre utalna?)
Szia!
A gondolatmenet és a számolás is jó (0.12A / 100 = 0.0012A). Evvel a bázisárammal a tranzisztor még a normál aktív tartomány szélére eső munkapontbe fog csak kerülni, azaz a kollektor - emittter feszültség nagy lesz, ami magas disszipációhoz (hőtermeléshez) vezet. Ennél az ellenállásnál kisebbet célszerű alkalmazni, ekkor a tranzisztor telítéses üzemmódba kerül, kellően nagy bázis árammal a kollektor - emitter feszültsége 0.2 .. 0.3V -ig vihető le, a hőtermelés csökkenthető. Elsőre 1 kohm -ot javasolnék.
Szervusz!
Első látásra ami feltűnt hiba, az az áram. 120mA az 0,12A, nem pedig 0,0012A! Máté.
Na, az égőn azt írja, hogy 12V, 37R, akkor az azt jelenti, hogy I=U/R azaz Áram egyenlő fesz per ellenállás, egyenlő: 0,32A, akkor 12V-ra kötöm, oké?
Janikám! Az kéne, hogy tudatosuljon benned, hogy az árammérés nem más mint feszültség mérés. A sönt ellenállásán átfolyó(!) áram, az ellenálláson feszültséget ejt. Ezt az ejtett feszültséget tudod majd mérni. Ez csak akkor lesz, ha van kimeneten egy fogyasztó amin keresztül és söntödön keresztül is áram tud átfolyni. Egy leden 20mA folyik át. (normál esetben). Ez 0,02A Ekkora áram a 0,1 ohm -os ellenálláson mekkora feszültséget hoz létre? Mert ugye majd ezt fogod mérni... (Segítek: U=I*R, azaz Fesz=0,02*0,1 tehát: 0,002V-ot kell mérned.) Szerinted a 0,2V érzékenységű műszered mit fog ebből mutatni? Ha 10 LEDet sorbakötsz, akkor is 20mA áramot tudsz átfolyatni!
Egy ágon (3 db led) 20mA áram fut 3, V led nyitófeszültség esetén. 3,4V esetén ennél kevesebb (12mA). Vegyük a nagyobbikat.
100*0,02A=2A a sor fogyasztása. Mivel 2 led sort szeretnél, a 600 db ledhez 4A-es táp igénye van. 5 A-es tápot használj legalább. A led sorodhoz 4A*12V=48W teljesítményre van szükséged. A dimmered bírni fogja. A használt eszközökről küldenél egy linket? Rádiós irányítót leginkább RGB ledsorhoz szoktak alkalmazni.
Szia!
Elöljáróban köszi a támogatást és a biztató szavakat, illetve ötleteket. Van két unipoláris mocim (elég bikák) 1: Vexta PK264-02A 2: Poweremax P21SRXB-LSS-SN-02 Egyik 2A- másik 3.3 Mindkettő 1.8/step Mondjuk van pár gyengébb kategóriás is. Van 4 lineáris csapágyam 2 tengellyel és van 2 lineáris csapágyam tengely nélkül. 0.8-as tengely kell neki. Szerintem ezeken a cuccokon szépen fog szaladni a mechanika. A mozgáshoz pedig menetes szárat gondoltam, ("van is ithon") csak valami egyszerű vezérlés kéne hozzá, meg a mocikhoz szabályozható feszültségű meghajtó áramkör (Hogy esetleg gyengébb motorokkal is tesztelhető legyen)
Konkrétan attól függ.
Ha egyszer beépíted valahova, és utána nem mozdítod, akkor ilyesmit rendesen krimper és/vagy forrasztott sarukkal, 2,5-4 nmm-es gumikábellel. Ha mobilnak kell lenni, akár a szabvány 32A-es DAF csatlakozót, kérdés, hogy mekkora helyen kell elférnie a csatlakozónak, hány lába kell legyen...
"1 db 75 wattos sima izzó (0,55?!) 0,32A"
Na itt kezdődnek a bajok. 0,55 Cos fi egy sima 75w-os izzónál. Annál 1-nek kéne lennie mert az csak ohmikus terhelés. Valamit nagyon elmértetek. Üdv nyemi.
A mérési eredményeket sima táblázatban vezettük, egyenlőre! A kérdés azért foglalkoztat, mivel akarok építeni hamarosan egy szélkereket, mely esetében sokat számít a megtermelt áram felhasználásának hatásossága, illetve a nagy teljesítményű fogyasztók megfelelő kiszolgálása!
A megfigyelt eszközök a következők voltak: zárójelben a cos-fi értékek, utána az A! Tápfeszültség 232 volt (+2-3 volt) átfolyó áramértékek 1 db 75 wattos sima izzó (0,55?!) 0,32A 1 db kompakt lámpa 11 watt (0,86) 0,032A 1 db kompakt lámpa 21 watt (0,82) 0,055A 1 db p4 számítógép (0,76 - 0,65) 0,68A - 1,7A (ez változik ha a gép feladatot végez! Terhelésre romlik a cos fi! 1 db DVD lejátszó ( 0,88) 0,064A 1 db Panasonic televízió 92 cm képátmérővel! (0, 89) 0,56A 1 db fűrészgép villanymotor 2200 watt (0,65) 9,48A 1 db inverteres klíma 3,6 watt névleges teljesítménnyel meglepően ez sem volt 1,0 ( 0,92 - 0,68) 3,4A - 5,2A (terhelésváltozástól függően) 1 db keringtető szivattyú grundfos ups 25-60 (0, 76) 0,23A 1 db klíma ventilátor 40 watt (0,5) 0,22A 1 db hagyományos neon 2 x 18 watt (0,5) 0,27A Minden olyan eszközön, melyek induktívak, egy beépített 50 mikrós kondival és egy fázishasító áramkörrel sorba kötve, beállítva próbáltuk meghatározni a terhelés csökkentést! A fázishasító szerepe ez esetben a csatlakoztatott kapacitás változtatását szolgálta! Tapasztalatok: A legtöbb induktiv fogyasztó esetében használt a kondenzátoros csatlakoztatás! Nem a cos fi javult, hanem a valós átfolyó áramértékek csökkentek! A cos fi általában mindig romlott! a vásárolt cos fi mérő a fórum ajánlása alapján lett megvásárolva 4660 Ft-os áron vatera hirdetés alapján. Az üzletben készségesek voltak, segítettek a bekötési leírásban és a használatát ismertették! A mérésekről készültek videók is! Megpróbálom valahogyan olyan formába önteni, hogy elérhetőek legyenek, valamilyen torrent ingyenes oldalon, vagy a you-tube-on. Ehhez kell még egy kis idő számomra is! A villany motorok esetében érdekes tapasztalatok születtek! Aszinkron motor esetében (ami segédfázis kondis) is lehetett javítani a teljesítményen is és az üzemi körülményeken is! A segédkondi (üzemi) értékeket úgy állítottuk be, hogy a legkevesebb legyen az átfolyó áram mennyisége! (így kaptuk a legnagyobb nyomatékot és a legjobb fogyasztást is!) Hűtőgép motorok esetében találtunk olyan fogyasztót (háztartási hűtőgép motor 214 wattos) aminek a valós fogyasztása 45%-al csökkent azáltal, hogy a gyári motor csak indító kondit használt, üzemit nem. Mi pedig bekötöttünk részére egy 4,8 mikrós üzemi kondenzátort (mért adataink alapján)! A hőmérséklete is csökkent a motornak. (eredetileg 94 fokon üzemelt, most csak 76 fokos volt) A segéd üzemi kondin kívül figyeltük, hogy lehet e javítani párhuzamos kondenzátorral a fogyasztáson! Minden esetben két dolgot figyeltünk meg: Az átfolyó áram nagyságát illetve a nagysághoz viszonyított időben eltelt fordulatot a mérőórán! A legtöbb esetben 2-25 mikrós érték között, további 2-15% áramcsökkenés volt tapasztalható! Hogy ez a párhuzamos kondi mennyire használ vagy sem, most nem vitathatom, minden esetre ne ártana egy szkópos vizsgálat sem, de ennek vizsgálatára, erre nyitott partnerekkel én is nyitott lennék! Az említett orosz áramkör mintájára megépített kapcsolás, tulajdonképpen mindig akkora teljesítménnyel kapcsolja a kondit a rendszerre, ami a legjobb áramfogyasztást eredményezi. Az áramkörben jobban megvizsgálva két bemeneti kapu van! az egyikre van kötve egy simító kondenzátor, a másikon nincs! Ez figyeli a fáziscsúcsok letörését, és ennek függvényében avatkozik be! A belső oszci szerepe nem tisztázott de gondolom a szinkronizálódást segíti elő. A végfokozat egy 450 mikrós kondi és annak egyenáramú soros becsatlakoztatása, teszi lehetővé a különböző töltési tényező kialakulását ( 0-450 mikró tartomány között). A végtranzisztor E C közé beépítettünk egy hagyományos lengőtekercses magnóból kiszerelt decibel skálás műszert ellenálláshíddal fesz mérésére! A műszer terhelés nélkül alap, teljes terheléssel pedig teljes kilengésben áll! Amit észre vettünk, hogy bármilyen fogyasztó kapcsol a rendszerre, mindig történik változás, beavatkozás a rendszerben! Ami a jó tapasztalat az, hogy a fő beléptető automatánál a fogyasztó oldalon egy 32A kismegszakító után betettünk egy további sönttel feljavított gyári 30-60A mérésére alkalmas mechanikai műszert! Az elektronika, van amikor észrevehetően nem változtatja a terhelési áramot, de van amikor jelentősen csökkenti azt (fogyasztók függvényében) Ha a készüléket lecsatlakoztattuk a rendszerről, akkor sokszor (főleg induktiv fogyasztók működésekor) jelentős áramterhelés növekedés volt tapasztalható! Főleg amikor fűrészgép, flex, körfűrész, fúrógép, vagy kompresszor klíma motor indul el, de nem volt elhanyagolható a 7 db keringtető szivattyú üzeme esetén sem! Nálam egyrészt hőszivattyú működik télen egy rakás induktiv motorral, másrészt pedig vizes talajkollektorokkal megy a nyári klímahűtés, ugyancsak induktiv motorok meghajtásával, igy nem mindegy mennyi a vége a számlának! A jó hír az, hogy tényleg takarít meg átfolyó áramot, és az áramszolgáltató kapcsolt vezérelt jeladóját sem zavarja. a rossz meg az, hogy fogalmam sincs, hogy ez szabályos e! Minden esetre a COS fi az tuti hogy romlik a mért adatok alapján! A kis kütyü pedig szinte mindig 0,5-re húzza! Az biztos hogy a cos fi -nál elviekben törekedni kell a lehetőség szerinti minél közelebbi 1-hez!? Mivel ekkor hatásos a fogyasztásunk! De a méréseim nem ez irányban mutattak!
Sziasztok! Jelenleg ott vagyok, hogy van egy napelemem.
Paraméterei: Üresjárási fesz: 25V Rövidzárási áram: 3A A tárolt napenergiát egy 12V 44Ah akkuban fogom tárolni egy töltésvezérlő segítségével. A gond csak annyi, hogy hogyan is lehetséges 12VDC-ből 19VDC-t előállítani. Ugyanis a notebookom működtetése a célom. Notebook tápja: 3,42A, 19VDC Aki tud kapcs rajzot, vagy hol lehet beszerezni megfelelő boost/step up konvertert az kérem írja meg. |
Bejelentkezés
Hirdetés |

1/3-nyi árammal kevesebbre lenne szükséged. Nyugodtan számolhatsz 0,02A-rel led soronként.