Fórum témák

» Több friss téma
Fórum
Keresés
Lapozás: OK   40 / 179
(#) kaqkk válasza mezga hozzászólására (») Jan 11, 2014
Ha a sebességet állíthatóra szeretnéd csinálni , keress egy picet aminek van adc bemenete , és az ütemadót csináld meg így .Egy potival folyamatosan állítható lesz ..2-255ms között
A hozzászólás módosítva: Jan 11, 2014

freki.pic

(#) mezga válasza kaqkk hozzászólására (») Jan 11, 2014
Szia !

Nem tudom mire gondolsz . Végül is nekem erre volt szükségem.Még nem néztem bele a progiba.
Bár arra jó lenne valami megoldás , hogy a sebességet kivűlről lehetne állítani ,a motor határainak feszegetésére.
(#) kaqkk válasza mezga hozzászólására (») Jan 11, 2014
Szia! Valami ilyen megoldással sokkal egyszerűbb és könnyebben konfigurálható lenne a programod

NONAME.PIC

(#) mezga hozzászólása Jan 11, 2014
Sziasztok !

Jó ideje próbálkozok léptetőmotor vezérlés építésével. Most hogy elkezdtem PIC -el foglalkozni adta magát a dolog . Volt néhány érdekes és bonyolult minta kapcsolás itt is -ott is.
Nem mindegyik működött sajnos. Belemélyedtem a dologba , szkóppal nézegettem,gondolkodtam , és sikerült egy nagyon egyszerű és működőképes programot kitalálnom. Szépen egyenletesen megy .
Ezt most közreadom , használja aki akarja , fejlessze tovább. Ez egyelőre unipoláris full step -es , de dolgozom a half step -en is . Tervben van még a bipoláris motor is.
A kapcsolást nem közlöm , tele van vele az internet . ULN 2003 as ic közvetlenül csatolva a PIC hez.
Két láb előre hátra (RA0, RA1), egy pedig gyors forgás ( RA7) , a másik állás lassú.
Betölthető kisebb ic be is.
Üdv :mezga
A hozzászólás módosítva: Jan 11, 2014
(#) dcsabi hozzászólása Jan 6, 2014
Harang vezérlés (ha valakit érdekel)...A lényeg, kell egy húzó tekercs harang mérettől függően. ez általában 3-6000 menet 0,8-1,5 CuZ. 50cm -140cm hosszon 40-60mm PVC csőre. A tekercs elé tegyünk egy dióda hidat (túlméretezve) pl: 50A-800V, tehát a telercsre egyenáram jusson, kondi nem kell. A teljesítményt egy triac vagy SSR, vagy kétirányú tirisztor modul ...stb kapcsolgatja egy opto csatolóval illesztve a PIC kimenetéhez, pl: MOC3083. A tiac, tirisztor SSR méretével se spóroljunk. A villámvédelem is legyen rendben a helyszínen. Az egyész áramkör védelmére használjunk "méretes varisztort", vagy gáztöltésű csövet. A progi Parsic új verziójában íródott, ezért csak a képét küldöm, A Hex filt is küldöm ha valaki egyből akarja használni. Működő project, a helyszínen rögtönöztem, lefagyott kézzel. A lengésí idő a potméterrel állítható, ezzel együtt a húzási idő is. Elég közelítéssel beállítani, az infra tárgyreflexiós érzékelő (0-10cm) ha megszakít azonnal húz és már szinkronban is jár. Az infra azért jobb, mert nem annyira érzékeny Pl a villámlásra...stb (ára kb 4-5e ft) Az infát kitakaró lemezt úgy kell méretezni és beállítani, hogy már a holtpont fölött egy-két cm-rel takarjon és a teljes húzási szakaszon takarnia kell.
A program más PIC-re is megírható, csak legyen analóg bemenete. Az aktuális verzió 12F683-ra készült.
A hozzászólás módosítva: Jan 6, 2014
(#) kaqkk válasza mezga hozzászólására (») Jan 5, 2014
Nem kell elnézést kérned (nem bántottál meg:friday ) ,csak legközelebb pontosabban fogalmazz .Egy kicsit sikerült elbeszélnünk egymás mellett..
A hozzászólás módosítva: Jan 5, 2014
(#) mezga válasza kaqkk hozzászólására (») Jan 5, 2014
Nem voltam elég pontos : a beállításokban persze hogy be lehet állítani a frekit .
Én az ütemadó funkcióblokkjának TR) időalapjáról beszélek. Az 2 ms nél kisebb érték beírása esetén hibaüzenetet ad.
Alapvetően nem akartam trükközni , ezt Ti ajánlottátok...., mert nem ismerem annyira a pic lelkivilágát. Azért is használom ezt a progit. Arra voltam kíváncsi ( ha már feldobtátok) milyen hatása lesz annak ha nem ugyanazt állítom be a progiban mint amilyen kvarcot használok.Ezzel is "tanulom az alapokat" !Alapvetően meg sem fordulna a fejemben hogy bármi mást állítsak be. Elnézést kérek ...............
Kösz dcsabi !
(#) dcsabi válasza mezga hozzászólására (») Jan 4, 2014
Állíts be egy Timert pl: 10ms-ra vagy (2ms) nézd a forrásfájlt, milyen osztást állít be hozzá a Parsic. Menj lefelé a Quartz frekivel, ha már nem változik, akkor elérted a trükközés határát...
A hozzászólás módosítva: Jan 4, 2014
(#) kaqkk válasza mezga hozzászólására (») Jan 4, 2014
Idézet:
„mondjuk 1MHz re állítod a programban a kvarc frekvenciát de 4MHz-s kvarcot használsz”
Elolvastad amit írtam ? És át is gondoltad mielőtt válaszoltál? Egyébként előbb az alapokat próbáld megtanulni azután kezdj " trükközni"
(#) mezga válasza kaqkk hozzászólására (») Jan 4, 2014
Nem erre gondoltam , hanem a TR modul paraméterére !
Mi történik ha kisebbet állítok be mint a kvarc frekije?
Idézet:
„Parsic -ban nem lehet kisebbet állítani”
Ezt miből gondolod ??? Nézd a képet ! 200Hz-t állítottam be ! Bármit beállíthatsz csak a pic határadatait nem lépheted át .

Névtelen.png

4 megás kavicsot használok, de a Parsic -ban nem lehet kisebbet állítani . Nyilván a pic tudna gyorsabbat is ha mással programoznék.
M
(#) mezga válasza proli007 hozzászólására (») Jan 4, 2014
Köszi , valóban ez lehet az oka , erre nem gondoltam , úgy véltem egy porton azonosak a kimenetek.(
M
(#) proli007 válasza mezga hozzászólására (») Jan 4, 2014
Hello! Lehet elkerülte a figyelmedet, hogy az RA4 nyitott Drain-es kimenetű. Vagy is az Magas logikai szintet nem tud kiadni, csak ha van felhúzóellenállás rajta. üdv!
Szvsz a program honnan tudja melyik kimenetre milyen jelet kéne tennie? Természetesen be kell neki állítani hogy mindketten tudjátok mi hol jön ki és hol megy be ....
Ha az adatlapban utánaolvasol ki tudod deríteni hogy az MCLR láb sok picnél csak gnd-re tud kapcsolni ha kimenetnek állítod .Ezért érdemes az adatlapot böngészni . A gyorsabb órajelet meg egy kis csalással lehet megoldani : mondjuk 1MHz re állítod a programban a kvarc frekvenciát de 4MHz-s kvarcot használsz (én nem próbáltam még de egy haverom szerint működik)
Szia !

Köszi a választ ! A progiban az összeköttetések határozzák meg a ki és bemeneteket .szvsz. A forrásban ennek ellenére kérdőjelek voltak. Valamiért azóta működik.
Viszont lenne egy ezzel kapcsolatos kérdésem : 873/876 ban a 6 os láb ,RA4 semelyik ic nél nem megy !ki kellett hagynom.Az ini ben úgy láttam be van állítva.Mi lehet az oka ?
Illetve még egy kérdés : miért nem lehet 2 ms nál kisebb pulzust beállítani ? hogyan lehet gyorsabb léptetést csinálni ? Bár érdekes 5 ms alatt nem lép a motor . Rövid lenne a mágnesezési idő? Utánaolvastam gyorsabb fordulatnál már fontos a felfutás áram/ fluxus arány is.

mezga
(#) kaqkk válasza sprofan hozzászólására (») Jan 4, 2014
De eszembe jutott egy "mégsokkalegyszerűbb"megoldás

freki2.pic

(#) sprofan válasza kaqkk hozzászólására (») Jan 4, 2014
Nahát, ez egy nagyon ötletes megoldás! Biztos hogy soha nem gondoltam volna ilyesmire, köszönöm! Így már meg tudom csinálni a teljes programot amivel ha kész vagyok, jelentkezem.
(#) kaqkk válasza kaqkk hozzászólására (») Jan 4, 2014
Elsőre valami ilyet próbálnék (ha minden igaz 50% a kitöltés) Az adc értéke itt nem mehet le 0 ig , de ezt csak ötletadónak szántam.

freki.pic

(#) kaqkk válasza sprofan hozzászólására (») Jan 4, 2014
A pwm el nem a frekvenciát változtatod , hanem a kitöltést , erre nem tudod használni . Inkább egy számlálót futtatnék és az adc vel (logikai komparátor segítségével )változtatnám az "osztásarányt"
(#) sprofan hozzászólása Jan 4, 2014
Sziasztok!
Sokat agyaltam mostanában miként lehetne a következőt megvalósítani de nem igazán sikerült semmi működőt alkotni. Pláne hogy a PWM modult még nem nagyon tudom hogyan kell használni. A lényeg az lenne hogy egy analóg bemeneten 0-5V között állítanám a feszültséget egy potival, és kimeneten ehhez mérten 0-500Hz frekvenciát produkálni. Nem muszály a linearitás, lehet 10Hz-enként lépkedni vagy ahogy könnyebb megoldani. Lehetséges ez? Tudnátok valami egyszerű példát mutatni rá? Köszönöm!
(#) kaqkk válasza mezga hozzászólására (») Jan 3, 2014
Szia ! A kimeneteket-bemenetet nem állítottad be !
A hozzászólás módosítva: Jan 3, 2014
(#) mezga hozzászólása Jan 3, 2014
Sziasztok !

Először is mindenkinek BUÉK!

Máris belevágnék.
Megpróbáltam egy mintapogit lepteto.pic áttenni c84 ről 876 ra ,és a komparátorokat nem ismeri fel fordításnál. Szimuláció működik.
Megnéztem a forrást , a ki és bemeneteknél ?????? jelek vannak a komparátorok részben.
Hiába teszem fel újra akkor sem jó. Mi lehet az oka ? Nincsen benne komparátor ?
Csodálkoznék.

Mezga
A hozzászólás módosítva: Jan 3, 2014
(#) dcsabi válasza Zoli_bácsi hozzászólására (») Dec 12, 2013
Írsz egy levelet a parsicitalia kukac libero.it címre, hogy meg szeretnéd vásárolni. (Google fordított angol simán megfelel) Kettőszázötven euro az ára. esetleg megemlítheted, hogy nem tudnak-e kedvezményt adni 15-20%-t. (rám ne hívetkozz ebben) Paypaal-on elküldöd az árát, vagy kérsz kereskedelmi bankszámlazámot és oda utalod. Postán normál rgisztrált csomagként 5-6 nap alatt megkapod. Cd és USB kulcs. Feltelepíted és az USB kulcs használatával teljes értékűen tudod használni. De csak azon a gépen ahol a kulcs benne van. Nem klónozható a kulcs, névre szóló licensz...(a legújabb MPLAB fordítót is fel kell tenned a gépedre, a Parsic ezzel fordít)
(#) kaqkk válasza Zoli1974 hozzászólására (») Dec 11, 2013
Az a baj hogy
Idézet:
„kéne egy módosított hex.”
az eredeti program nem parsicban készült ,tehát nem módosítani kell hanem egy teljesen újat írni . Talán töltsd le a parsicot és írd meg a programot magadnak .Ha lelkes vagy és tudsz tanulni , szerintem egy hét alatt tanulsz annyit itt a témában hogy meg tudod írni . Van fent ezer példa a 7 szegmenses kijelzők kezelésére és a számlálók használatára is .
(#) Zoli1974 hozzászólása Dec 11, 2013
Sziasztok!

Egy kis segítségre lenne szükségem. Sajnos nem tudok PIC re programot írni és nekem ehhez a számlálóhoz :Számláló kéne egy módosított hex. A módosított hex-be egy 100-as osztót kéne beilleszteni azaz a számlálón minden századik impulzusra lép egyet a kijelzőn az érték.

Előre is köszönöm.
(#) kaqkk válasza klaszlo61 hozzászólására (») Dec 10, 2013
A gugli barátomtól kaptam ....
(#) klaszlo61 hozzászólása Dec 10, 2013
Kaqkk köszönöm a rajzokat,azt hiszem hogy a 3. variációval fogom megpróbálni .
(#) Zoli_bácsi válasza dcsabi hozzászólására (») Dec 9, 2013
Szia Csabi!

Előbb-utóbb szeretném én is megvenni a Parsic V4-et. Mennyibe kerül? Elsősorban laptopon használnám. Szeretném összegyűjteni rá pénzt.

Szeretnék majd segítséget kérni a vásárlás lebonyolításával és egyéb teendőkkel kapcsolatban. Lehet erről szó?

Köszönöm.
Következő: »»   40 / 179
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem