Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum
Egy 230/230Vos, legalább 10-12A terhelhetőségű trafót javaslok.
Ma megnéztem egy általánosan használt szabályozót. (A kínai akkus csavarozók sorából.) Arra 7,2-24V (12A)-t írnak.
Nagyjából igen. Egyfázisra mindenképpen érdemes megigényelni a 32A-t, ha jelenleg nem annyi áll rendelkezésre. Ha a méretlen fővezetéket cserélni kell, az is ingyen van, azt a szolgáltató adja. A szerelő dolga a mérőhely szabványosítás, ebbe beletartozik a földelés kiépítése, a megfelelő keresztmetszetű vezetékek cseréje, és ha nem megfelelő a szekrény, akkor ennek cseréje is. A "többit" meg bárki megcsinálhatja.
Szia!
Nem tudom melyik szolgáltató területén laksz,de az ELMŰ-ÉMÁSZ területén csak a tüzihorganyzott földelő szondát fogadják el.Ha leverted, rakj egy 100x100-as dobozt a szonda végére,ide kell az oldható kötés.Már néhány regisztációs tanfolyamot elvégeztem,de arról még nem hallottam hogy 10-es vezeték lenne a szükséges a földelő vezetéknek. Lakásoknál a szabvány MKh 6-ost ír.A lakás elosztótól ezzel állj le a 100-as kötődobozba.Ha a mérő mellett nem 32A-es biztid van, érdemes megbíznod a regisztrált szerelődet a bővítésre is, mert ennyi jár alanyi jogon.Bár ha megbízol egy szerelőt az ügyintézéssel,Neki úgy is kőtelessége meggyőződni a földelés meglétéről,az igénybejelentés után leveheti a zárópecsétet,és felújítja a mért fővezetéket MKh 6-os ra.Az előírások szerint,ha a bővítés megoldható csak a kismegszakító cseréjével,nem kell a mérőhelyen más felújítást végezni.
Tapasztalat: a szolgáltató minden esetben gyorsabb leoldású kismegszakítót használ. Adott esetben lehet, hogy a tiéd kisebb áramú, de más a karakterisztikája.
A fokozatosságot minden esetben be kell tartani, de, ha csak lekapcsolásra használsz valamit, van kismegszakító méretű kapcsoló is, vagy sorolható kapcsoló 0-1 állással. Áramtalanítani ezzel is tudsz és akkor már csak a világítási (6A B), konnektor(16A C) stb megszakítók következnek a B vagy C jelölés gyártmányfüggő is lehet! Minden esetben gyorsabb működésű megszakító kellene, mint a betápodé. Azonban vannak olyan fogyasztók, jellemzően az induktív jellegűek, amik üzemszerűen is levernék. Ilyen problémákra találták ki a lomhább megszakítókat, vagy a NEOZED típusú olvadóbetéteket, de használhatsz egyes esetekben lágyindítókat is. Tehát a 20A-es megszakító helyett használhatsz: Tytan olvadóbetétes kapcsolót, kapcsolót, Neozed biztosítót stb. A betápodat bedig X ezer forintért felbővítheted, ha nem bírja el a fogyasztóidat, mivel 32A alanyi jogon jár, de a többi áramért Amperenként kell fizetni - Vagy tegyél fel napelemet és elmehet a szolgáltatód a sunyiba - kb ennyi.
Azért jó volna megtudnod hogy hol van nálad a zárlat. Azt meg jó volna kivédeni kismegszakítóval. A fő 20A es kismegszakítót meg kicseréltetném a helyedben, 32A ig nem kérnek hálózatbővítésért pénzt. (ELMŰ) Csak egyszeri kiszállási díjjat. Persze ehhez is papírmunka tartozik és lehet hogy nem fogadják el a mérőhelyet.
![]() A fő kismegszakító karakterisztikájához kéne a belső hálózati kismegszakítókat választani.
Na hazaértem. Szóval feltöltöd 1,28kg/dm3 sűrűségű savval. Ha melegszik akkor sima, ha nem akkor szárazon töltött. Hagyod néhány minimum 2 órát pihenni. Ezután feltöltöd maximum a kapacitás huszadrésze árammal. A te esetedben 12A. Azután megint pihenteted néhány órát. Ellenőrzöd a savszinteket és a feszültséget. Ha kell a savat pótlod ugyanazzal amivel feltöltötted. A sav sűrűségét is ellenőrizni kell. Ha minden rendben 1,25-1,28kg/m3 között kell lennie. a feszültségnek is el kell érnie minimum a 12V-ot. Töltés közben a sav hőmérséklete ne haladja meg a 40C°-ot. Ha mégis akkor a töltőáramot csökkenteni kell. Nagy vonalakban ennyi. Legalábbis ez a könyv nem ír többet. De az emlékeim szerint növeli a kapacitás, ha ezután maximum az amperóra kapacitás tizedével kisütni és újra tölteni. A te esetedben 24A. Sok sikert hozzá.
A klasszikus 3fázisú rendszerben a nullavezetőn sosem folyik nagyobb áram, mint a fázisokra megengedett maximum, amit biztosítóval állítasz be. Én 3x25A-ig 5x4mm^2 vezetéket használnék e-fölött 5x6mm^2 keresztmetszetűt. (32A-nál nagyobbat lakossági fogyasztónál nemigen kötnek be, több csak a kendernek kell
)( 3 fázisnál ha az egyik fázison folyik pl 25A, akkor a nullán is annzi fog, ha egy másik fázisra még ráterhelsz 25A-t, a nullán még mindig 25A fog folyni csak a vektora ellentétes lesz az előző állapottal, ha a 3. fázist is beterheled 25A-rel a nullán nem fog áram folyni. ) Sajnos a nem szinuszos áram megjelenése azzal járt, hogy a fenti okfejtés megborulhat és a nullán kialakulhat akár 50A-is, de háztartásokban erre nem kell méretezni, elvileg a modern berendezések PFC-je kiküszöböli ezt a problémát, gyakorlatban nem , sokszor leég a nulla anélkül, hogy a szaki értené, mi a baj. TrueRMS árammérő nélkül ki sem tudja deríteni mi a probléma.
Mindenképp az lenne a lényeg, hogy az elektro mágnes erősebb legyen mint az állandó mágnes, mert külömben nem lessz elegendő az "ellökő" erő!
Sőt! Az általam készített két tekercs egyike sem birja legyőzni a mindössze 10mm átmérőjű Neodímium mágnes "vonzó" erejét! Tehát ez az elektro mágneses ellökés nem fog működni az én kis "örökmozgó" project-emben, mivel a rohadt kis korong mágnes sokkal jobban vonzódik az elektromágnesem vasmagjához, mind ahogy az valaha is el tudná magától taszítani azt... Mondjuk ezt rögtön sejtettem hogy így lessz, de most már biztossan tudom is, mivel le lett tesztelve! Az is igaz hogy a vasmagom is csak szintén 10mm átmérőjű és lehet hogy csak ezen az átmérőn nem tud kifejteni elég nagy "taszító" erőt... A hossza 50mm, és a vastag tekercs huzal átmérője 1mm! Hogy hány menet van rajta, azt meg nem mondom, de nem túl sok... Tekergettem míg el nem fogyott a huzalom... Kb. 150-200 menet azért ráment! Állításod szerint akkor ez a tekercs mindössze 3 A. kellene hogy húzzon? Mert az én kis (Made in China) mérőműszerem szerint 12A húz! Fűtésre még lehet hogy megtartom!
"Tehát nem három fázisú a trafóm csak kettő és én ebből egyet használok és ezért csak fele teljesítmény jön le! Van ilyen?"
Van. De ezt ott is leírtam. Sőt, úgy emlékszem,kértem hogy légy szíves tegyél fel képet a gépedről. Nem a külsejére lennék kíváncsi,hanem a trafóra,ami benne van, és annak a bekötésére. A németek vannak annyira precízek,hogy a trafó hálózati kapcsait a gépen egy sorkapocsba vezetik ki,és fölé írják hogy melyik elkötési móddal milyen feszültségről járatható a gép. Lajos barátomat ki kell javítanom, ha egy gépet 400V-ról üzemeltetünk,akkor azt kétfázisúnak nevezzük még akkor is,ha működéstechnikailag teljesen azonos az egyfázisúval. Ezt a megoldást akkor szokás alkalmazni,amikor akkora teljesítményt akarunk a gépről levenni,ami 230V primer feszültségnél nagyon magas felvett áramot eredményezne. Ez pont amiatt érdekes,mert az egyfázisú rendszerek felvett fázisárama a nullavezetőn folyik vissza,és ez megemeli a nullavezető földhöz mérhető potenciálját. Egy bizonyos érték felett ez már veszélyes mértékű lehet,emiatt határolták be az egyfázisú készülékek által felvehető legnagyobb áramot 32A-ban. De ez a része a dolognak nem ebbe a fórumba tartozik. A lényeg: A 400V-ra tekert primerrel rendelkező gépet 230V-ról csak úgy lehet használni,ha rendelkezik a 230V-os működtetéshez szükséges megcsapolással. Ha ilyen megcsapolás nincs,akkor bizony a gép igen gyengécske eredményt produkál 230V-os táplálásnál.
Aztán megterhelt állapotban meg néztem, hogy a puffereken mekkora a fesz. Felső kondi 138V, alsó kondi 148V
10 voltot esett mindkét feszültség a terheletlen állapothoz képest. Ezután rátettem egy 78,5uH-s fojtót. Szürke a mag, 27mm átmérő, a mag keresztmetszete 6,7X11,5mm. 1,3-as huzalból van rajta 22 menet. Erről is van képem beteszem. Olyan marha dzsuvás lett a jelalak, hogy szégyen! Bezavarta a rádiót. A digit multiméterem, amivel a kimeneti áramot mérem, ugrál 6, és 12A között. Hát ez így egy rakás... Itt van egy kép róla: 012-es kép. Kivettem azt a fojtót, és betettem egy másmilyen fojtót. Ez egy 1uH-s fojtó. Erről is beteszek egy képet. Ezzel egész jól kezdett működni a táp. Csináltam is róla áram jelalak képet. 013-as kép.
Ez rossz hír
lenne még egy kérdésem. van egy régi akksitöltőm jó nagy még apám kapta a volántól buszaksikat töltöttek vele 20-25 darabot is lehetett vele tölteni egyszerre, végül is ez mindenféle átalakítás nélkül vitte a rutilos elektródát , viszont a bázikust nem akarja csak leragad ha véletlen sikerül is ívet fogni vele nagyon hamar kialszik egy ismerős mondta, hogy alacsony a gyujtófesz, és hogy tekerjek a szekunder oldalra még néhány menetet, de mivel nem fért rá ezért szétszedtem a trafót és csináltam neki helyet levágtam a lemezekből 10mm-t most már 46v 63v lett az üresjárati fesz de nem akarja vinni így sem sőt ha sikerül ívet fogni akkor lecsapja a 32A kismegszakítót szeretném valahogy megnövelni a teljesítményét de lövésem sincs hogy hogy lehetne utólag nagyon bánom hogy szétszedtem és elvágdostama lemezeket, mert ezzel csak szarabb lett már a rutilost sem nagyon akarja vinni amúgy tirisztoros gép, ha valakinek lenne ötlete akkor nagyon örülnék neki, mindenképp szeretném hogy vigye a bázikust mert rengeteg elektródám van. elöre is köszönöm a fáradozásokat.
Értem. ÉS 32A-es változat nem létezik? A 25A-es elég ide?
Sziasztok. Most tervezek építeni egy 3 fázisú elosztódobozt hangosítás/színpadtechnika betáplálására és védelmére. 3*32A-es rendszer lesz. Szeretnék beletenni egy FI-RELÉT is. Ebben kérném a segítségeteket, hogy hogyan határozzam meg az értékét. Hány mA-es legyen?
Előre is köszönöm.
Üdv!
Igen új tervezés az egész. A min 2mm vezetősáv szélességet betartom. EAGLE-ben tervezgetek, és ott ahol lehet az 0,1 a 0,15 sőt a 0,254 colos méreteket használom. A gondom pl. a triacok lábinál van, ahol max 0,066" szélességet használhatok. Nálam sem fog (várhatóan) 10A futni 230VAC mellett. Ez az érték csak amolyan lehető legesleg... rosszabb eset. Inkább túlbiztosítom, túlbiztosítanám magam. A 15VDC 40A az egy 400W-os Peltier-elem lenne. 350Wosnak találtam meg az adatlapját, ami szerint Imax az 30,7A. 400asnek kb 32A lehet és 27A a folyamatos áram felvétele. 2db BT139-800-as triak elég lenne vagy inkább 3db-ot kéne alkalmazni? (én 3db-bal kezdtem el tervezni) A hűtéssel kapcsolatban: Egy SK68/100/SA bordára rátehetem a Peltierbe be- és a Peltierből kimenő triacokat, vagy csak azokat amik ugyanolyan töltéssel rendelkeznek? SB
Nos, nem ismerem a szolgáltató szabályzatát, de: - Amekkora teljesítményű igényt bejelentettél és kaptál a szolgáltatótól állandó fogyasztásra (ez most alapból 32A), azt a nap 24 órájában használhatod. Most őszintén, hogy állapítja meg a manus az oszlopról hogy nem a villanytűzhely megy hanem a vízmelegítő? Ha fűteni akarsz vele, hát fűtesz. Mindegy hogy a lakást vagy vizet, de az a teljesítmény Neked jár! Ez nem lopás.
A szabályzat csak fixen bekötött készüléket enged a vezérelt áramról üzemeltetni, a teljes lakás pedig nem az. Gondolom ezért vágták meg a rokonodat
Sziasztok. Most tervezek építeni egy 3 fázisú elosztódobozt hangosítás/színpadtechnika betáplálására és védelmére. 3*32A-es rendszer lesz. Szeretnék beletenni egy FI-RELÉT is. Ebben kérném a segítségeteket, hogy hogyan határozzam meg az értékét. Hány mA-es legyen?
Előre is köszönöm.
Sziasztok! Kamionba (24V) szeretnék egy laptop tápot csinláni. Erre a kapcsolásra gondoltam, csak a gyári táp 19V 3.42A Nagyon necces lenne ez az IC a 3 ampere miatt? Mert nem biztos az, hogy egyáltalán 3A-t is felvesz a laptop. Köszi.
Sziasztok!
Kis segítséget szeretnék kérni.Van egy EI magos trafóm aminek a vasmag keresztmetszete 16.8 cm2.Ezt szeretném megtekerni úgy, hogy a szekunder 18v 12A és 8v 1A legyen.Ez alapján számoltam: Pszek= 18v x 12A=216VA Pszek2=8v x 1A=8VA Pszek+ Pszek2= 216 + 8 = 224VA Iprim= 224VA : 230v=0.97A Nprim=38 : 16.8 x 230=520 menet dprim=0.69 mm Nszek=42 : 16.8 x 18=45 menet dszek=2.42mm Nszek2=42 : 16.8 x 8=20 menet dszek2=0.7 mm Azt szeretném ha esetleg valaki átnézné hogy mennyire felenek meg ezek az adatok a valóságnak,vagy is jó-e a számításom, mert két trafó méretező programot is néztem,de mindkettőre más adatok jöttek ki. Ja és az egyik szerint ez a keresztmetszet nem is elég ekkora teljesítményhez . Mellesleg ez az első trafótekerési kísérletem és jó lenne összerakás után mégegyszer szétszedni Előre is köszönöm
Hello Mex! Ehhez az elektronikához mit szólsz?Úg nem kivitelezhető ha kicserélem a gyújtótrafót valami más tipusra?Szerinted működne?
Univerzális induktív jeladós CDI gyújtóegység (robogókra, krosszmotorokra és más tekercses jeladós CDI gyújtással rendelkező motorkerékpárra) * Kizárólagosan induktív jeladóval rendelkező gyújtásokhoz (CDI) * Tirisztor maximum áram (I): 12A * Maximum bemenő gerjesztőfeszültség: 600V * Használatával nő a teljesítmény (nyomaték), csökken a fogyasztás és a káros-anyag kibocsájtás * Magas szikraenergia * Nyák méret: 45x65mm * Vezetékes csatlakozás * 1 hengeres 2, illetve 4 ütemű motorokhoz
A honlapon már találtam bővebb infót. A generátor standard kivitel esetén 12V 12A teljesítményű.
Szia!
Ha nem ragaszkodsz feltétlenül a kéttranzisztoros verzióhoz, akkor mellékeltem egy egyszerűbbet, ezzel könnyebb számolgatni is. Tehát: a tápfesz 5V, ez egy normál lednél 20 mA kollektoráramot jelent majd. Így R2 értéke R=5-3V/0,02A~100 ohm. Egy 300-as bétájú (átlagos) tranzisztornál 20 mA kollektoráramhoz 0,02/300 azaz 60 mikroampernyi bázisáram szükséges. Az R1 értéke a fentiek, és az Rx értékének függvényében számolható ki. Ha ezt mind tudtad, akkor elnézést a "szómenésért"!
Én ugyan ezt a panelt használom évet óta, 555Ic.vezérli a But 12A-t, a szűrő fojtót se szoktam kispórolni, és a szűrő kondikat sem, 470uF,220uF,2x150nF.
A primer és a szekunder kör, egymástól teljesen elvan választva.
Lehet ilyet csinálni, bár a 12A a 19V-on elég necces. Ehhez lehet, hogy legalább 300, vagy inkább 350W-osnak kellene lennie eredetileg a tápnak, még akkor is, ha a többi ágon nem lesz teljesítményfelvétel. A tápban lévő trafón a tekercselés nem úgy van méretezve, hogy az egész leadott teljesítményt a 12V-ról le tudd venni huzamosabb ideig.
Az egyik társtopicban, itt írtam le épp, hogy nemrég egy PC tápot hogyan alakítottam át pont ilyen célra, bár nekem csak 4A kell 19V-on.
Szia! A HT 12-es típust nézd meg úgy emlékszem amit te keresel az a HT 12D(lehet hogy 12A),HT 12E lesz. Ezet lehet használni infra adó vevőnek 4 csatornás de ha jól tudom egy RF modullal összekötve is működik. A kódolással viszont bajba vagyok azt nem tudom hogy megcsinálja-e az IC nézd meg az adatlapján!
De TME-n olcsóbb sokkal ott csak 400Ft/db+áfa. HE-Store-on sajnos nem találtam. Üdv.
Ezt úgy kell érteni (a leírtak alapján, a mérő előtt van - nagy valószínüséggel - egy 32A-es biztosíték) , hogy ha Te is be teszel egy 32A biztosítékot a mérő és a FI közzé, a felszerelt késszülékek tűréstartományára jellemző módon, mindíg ugyan az fog kikapcsolni hiba esetén, tehát a másik felesleges. Egyébként elosztó rendszerekben előfordul a többszintű biztosítás, de ezek között az alacsonyab szint legnagyobb értékű biztosítója legalább egy értéktartománnyal alacsonyabbra kell tervezni, vagy a magasabb szinten lévőt időzítővel késleltetni kell. Persze egy csomó más dolgot is figyelembe kel venni, mint beépített teljesítmény, egyidejűség,... és talán előre kellet volna venni a vezeték-keresztmetszeteket, stb. A Te esetedben ez azt jelenti, hogy a mérő és a FI közzé nem kell a 32A-es bizti.
Üdv! Készült egy LPT port illesztő, PC-hez. A LED-eken a kimenetek, és két bemenet állapotai láthatóak. A kimeneti csatlakozón hozzáférhető az 5 és 12V-os feszültség, amelynél a pár 100mA feletti áramfelvételt egy LED jelzi, s később határolja. Veszélyes lenne ugye a 12A-t rászabadítani a rácsatlakoztatott eszközre. Az adatirány átkapcsolható, s lesz lehetőség I2C-módon kommunikálni. A 12V-ból nyerhető még egyéb feszültség, egy LM317-tel. A DIP kapcsolóval a kimenetekre egy piezo kapcsolható, detektálandó a szoftverek működését.
A rajzod egyértelmű, csak túl sok téma fut egyszerre, és már keverem a dolgokat, és nem volt időm visszaolvasni.
A lényeg, a rajzodon van a mérő és a FI között egy 32A-es kismegszakító, az mi? Ha az áramszolgáltatóé, akkor nem jó helyen van, ha a tiéd, akkor szükségtelen, mert a lépcsőzés miatt buksz 5A-t, azonos értéküek sorbakötése pedik értelmetlen. A rajz jónak tűnik.
Azt hittem egyértelmű, de akkor leírom; Egy fázis 32A. Dugaljak 16A.
Köszi: E. |
Bejelentkezés
Hirdetés |

)

lenne még egy kérdésem. van egy régi akksitöltőm jó nagy még apám kapta a volántól buszaksikat töltöttek vele 20-25 darabot is lehetett vele tölteni egyszerre, végül is ez mindenféle átalakítás nélkül vitte a rutilos elektródát , viszont a bázikust nem akarja csak leragad ha véletlen sikerül is ívet fogni vele nagyon hamar kialszik egy ismerős mondta, hogy alacsony a gyujtófesz, és hogy tekerjek a szekunder oldalra még néhány menetet, de mivel nem fért rá ezért szétszedtem a trafót és csináltam neki helyet levágtam a lemezekből 10mm-t most már 46v 63v lett az üresjárati fesz de nem akarja vinni így sem sőt ha sikerül ívet fogni akkor lecsapja a 32A kismegszakítót szeretném valahogy megnövelni a teljesítményét de lövésem sincs hogy hogy lehetne utólag nagyon bánom hogy szétszedtem és elvágdostama lemezeket, mert ezzel csak szarabb lett már a rutilost sem nagyon akarja vinni amúgy tirisztoros gép, ha valakinek lenne ötlete akkor nagyon örülnék neki, mindenképp szeretném hogy vigye a bázikust mert rengeteg elektródám van. elöre is köszönöm a fáradozásokat.
. Mellesleg ez az első trafótekerési kísérletem és jó lenne összerakás után mégegyszer szétszedni