Fórum témák

» Több friss téma
Fórum
Keresés
Lapozás: OK   44 / 56
(#) Ricsi89 válasza JZoli hozzászólására (») Szept 18, 2010
Szerintem erdgab erre az adatra gondolt.
Idézet:
„>100kHz Operation . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 390V, 12A
200kHz Operation . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 390V, 9A”

Meg az adatlapon a grafikonokat sem árt megnézni.
(#) sooty válasza lui144 hozzászólására (») Szept 13, 2010
A z568m-nek tulajdonsága, hogy zörög mivel nagy a belső alkatrészek tömege és egy kicsit kotyog a csőben, ne rázogasd, ha nem muszály. (ellentétben a z573m -el amit úgy szorítanak bele egy csillámgallérral a csőbe) Persze ha látsz benne letört alkatrészeket, akkor nem csoda ha szikrázik, meg belül zárlatos stb. Próbálkozz először az In-12A-val az elég strapabíró.
(#) lui144 hozzászólása Szept 13, 2010
A hétvégén néhány nixie-t (IN-12A, Z567M, Z571M, Z573M, Z568M) megpróbáltam működésre bírni egy kapcsolóüzemű tápegységről ami előállítja a megfelelő feszültséget. Jól kiszámoltam az előtét ellenállások értékeit, de a Z568M kivételével nem sikerült számokat megjelenítenem. A Z568M esetén is csak a 6-os számot tudtam megjeleníteni de azt is csak annyi időre, hogy egy pillanatra ekkor egyet szikrázott. A Z567M és a Z571M esetén csak egy kis része világított a bekötött szimbólumnak. Tudja valaki, hogy miért?
(#) brutu hozzászólása Szept 12, 2010
Sziasztok. Végigolvastam a fórumot,hál isten sok hozzáértő van itt. Kérdésem a következő lenne: van egy Sellő 69 típusú 36V 300W(BLDC) elektromos kerékpárom rengeteg km-rel működik jelenleg is, de folyamatosan dögleszti az akkukat. Arra figyeltem fel hogy az áramfelvétele túl nagy(szerintem): indulási 16.5A!!,üzemi(72Kg) 10-12A sík úton.A motor belső ellenállása 0,7-0,9 ohm.Ez megfelelő lehet? Mi lehet a gond??
(#) Imi65 válasza Herqles hozzászólására (») Szept 9, 2010
32A jár a népnek manapság, nálad ez jelenleg 36A. A plusz 2x6A úgy tudom, 4000HUF/A árban lenne (igen 50 E!), valamint bővítéskor szabványossági felülvizsgálat is végzendő (akol a mérőhelyed valószínűleg "elvérzik", átalakítás szabványosra) tehát a 3X16A így már 100.000HUF feletti összeget igényel, valószínűleg (persze, hivatalosan).
10A a 4kW-ost még szépen indítja, de az lesz, amit Erbe is mesélt az 5,5kW-os kapcsán, megszoruláskor csapkodás.
(#) teren56 válasza Herqles hozzászólására (») Szept 9, 2010
Ha csillag/deltába indítod,akkor elméletileg elég.Milyen az automata karakterisztikája?Ha terheléssel indul a motor,és hosszú a felfutása, akkor lehet hogy kevés.A motorodnak látom 12A a névleges árama.Hát próba szerencse.
(#) Inhouse válasza stampedlipityu hozzászólására (») Szept 8, 2010
80W-hoz kell vagy 10-12A... Nem jó ötlet egy motor akkuhoz...meg egyébként se...

vagy egy ilyen esetleg

Üdv
Inhouse
(#) bakos13gab hozzászólása Szept 6, 2010
Sziasztok!

Egy nagyon alap szintű kérdésem lenne.
Hozzájutottam pici izzókhoz (orosz)
Ez van rájuk írva: 26B 0,12A-80
Ugye ez azt jelenti, hogy 26Voltos és 0,12A-es izzók.
Ugyanakkor az izzón csak 20 ohm ellenállást mérek. Ezzel számolva és a 0,12A-el a feszültség 2,4V-ra adódik. Hány voltosak az izzók?
(#) Directors válasza shalafi.66 hozzászólására (») Szept 3, 2010
Gondolom erre utalsz.Bővebben: Link
Ehhez milyen magasra lenne szükség? Illetve akkora doboz kell amit írnak az oldalon ?Reflex legyen?
(#) newman92 válasza pucuka hozzászólására (») Aug 30, 2010
A maximális áram 0.12A vagy több is lehet. 100V a legkissebb fesz amivel a cső találkozhat az áramkörben.
(#) Sendi válasza szilva hozzászólására (») Aug 30, 2010
Helló Szilva.

Az asszimmetria lehet a két nagyfesz kondi kapacitás különbségétől is. Végigmértem a TL 494 kimenetétől, minden rendben volt. Leválasztottam a +5V visszacsatolását, és akkor a 12V helyett 13,8V-ra állt be és 12A-nél még 12V-t tartotta. De ha bent van mindkét visszacsatolás azt nem szereti.
Végigmértem a szűrő kondikat, az 5V kondenzátorai 1/10 kapacitásúak voltak. Kicseréltem, de minden maradt a régiben.
Egyenlőre ennyi, köszönöm.
(#) Action2K válasza imy70 hozzászólására (») Aug 27, 2010
Szia! Nagyon kevés a 32A, még a fűtésnek se elég, ami 35A melegen. Bekapcsoláskor jóval nagyobb árammal indulnak.
(#) imy70 hozzászólása Aug 27, 2010
Sziasztok!
Segítséget kérnék.
Az első kérdésem, 4db 2000w-os fűtőtest kerülne a felujitandó lakásba, plusz a szokásos háztartási gépek.
1 fázis 32A van. El fogja bírni a 32 amper.
Nincs földelés csak fázis és nulla,hogyan kell kialakitani a védőföldet?
(#) rozsda válasza proli007 hozzászólására (») Aug 23, 2010
Szia.
Sikerült összedobnom a kapcsolást de csak félsiker van.
Minden úgy ahogy a rajzon van.Egy 220/24V-os főtrafó aminek a szekunderén van egy 24V/21W-os izzó.És egy kis táptrafó de annak csak 21V-os a szekundere.
A főtrafó szekunderén igy 4-5V kozőtt válltozik a feszültség a kitöltéstöl függően amit az izzón is látni.
Ha az R4 értékét 12K-ra cserélem akkor ugyan ez a hejzet csak a főtrafó szekunderén 3-4V-van.
De ha R4 8.2K vagy ennél kissebb akkor egy bizonyos kitöltésnél bekapcsol az izzó teljes fényerővel (24V) és nem is lehet állitani.Az érdekesség az hogy R4 hejére beteszek egy 10K potit akkor is csak be és kikapcsol de nem szabájoz.
Sajna nincs még leválasztótrafóm és igy nem tudtam körbenézni szkóppal és mielőtt elkezdek kókányolni,vagy átpókozni 24V-osra a betápot,gondoltam megkérdezem merre keressem a hibát.
Az U1,C1 és R1 nincs még beültetve a panelra de gondolom ez nem befolyásol még semmit.Ha kivan kapcsolva az egész és csak az U2 diódáját hajtom meg PWM-el akkor 4-es 5-ös láb között multiméterrel 4.5K-0.5K ig válltozik az ellenállás a kitöltés fögvényében.
Az UJT tipusa:2N2646.A tirisztor:MCR1008. A triak:BT138. 600V 12A
Ha nincs ötleted a bibire akkor valahogy összehozom a szkópos mérést.
(#) durkonorbi válasza PioDVD hozzászólására (») Aug 14, 2010
Én sem vitázásképpen, de tulajdonképpen lehetőség kérdése... Én már megvettem a kompresszoros klímát, lecseréltem a főbiztit 32A-re, kicseréltem a gerincvezetékeket, átkábeleztem a villanyórát stb., mikor meggondoltam magam, és belevágtam a kútklímába... azért írtam, lehetőség kérdése, mert én megvettem egy profi mennyezetbe építhető, ezen felül friss levegő bevezetéssel szerelhető, és plussz 2 helységet légcsatornával ellátni képes Toshiba (!!!) klímát bőven száz ezer alatt (nem írom le mennyivel, mert nem hinnéd el), a szerelés oroszlán részét el tudom végezni, ha nagyon akarom akkor gáztöltést is (nem megyek bele hogyan, miért, stb.. ), de ha ez utóbbit szaikra is hagyom, akkor is benne lettem volna 150-ben! Egy igencsak komoly, minőségi klímával (ja, 5 kw körüli a hűtőtelj.) bár kétségkivül nem A kategóriás, inkább B-C körüli volt ha jól rémlik... az üzemeltetését olyan 30 körülire (inkább felette) saccoltam, azóta az áram is drágább, de most a kútklímám olyan 4000 Ft havi többletet ad, ha nagyon megy a nagy melegben!

Szóval ha okosan csinálja az ember, akkor az üzemeltetés sokkal olcsóbb, és a beruházás is forma-forma... De mint írtam persze: lehetőségek kérdése, kinek mire van lehetősége...
(#) EcoPityu válasza ASDAFSF hozzászólására (») Aug 14, 2010
Szia!
Idézet:

Azon gondolkozok hogy ha ki kel cserélni a feteket tranyokat akkor nem lenne e jobb nagyobb teljesítményűt rakni bele (az szeretném hogy nagyobb legyen a kimenő teljesítmény), vagy ahhoz cserélni kéne a kondikat stb. is?”

Nos:Ha a tápfeteket és a végtranyókat cserélnéd "erősebbre" talán annyit érnél el, hogy kisebb ellenállású terhelést is "elviselne" /értsd: 4ohm híd helyett 2ohm híd!/ de ez jobban igénybe venné a táptrafódat is , mert kétszeres áramok folynának. Az egyenirányításod is lehet, hogy alá lenne méretezve, bár azért oda 10A-esnél kisebb duodiódákat nem sűrűn tesznek, talán azok bírnák egyedül.

A korrekt tuning (mint azt inhouse IMI-vel már itt előbb letárgyaltuk, ott kezdődik, hogy:
-TápFET-ek nagyobb árambírásúra cserélése /esetemben a BUZ71-ek (14A),IRFZ44-re (45A)/
-Táptrafó "feljebb" tekerése /esetemben plusz 2-2 menet a szekunderre, 2x23V helyett 2x30V lett a tápfesz/
-Meghajtó IC-s volt, ami így a 2x30v-ról már melegedett, kapott egy hűtőborda csíkot. Tranyás meghajtásnál egy kis zászló, avagy hűtőcsillag elfér a meghajtó tranyókon...
-Végtranyók emitter ellenállásai /2x0,1 ohm-os kockacukor/ csak 3w-osak voltak, kaptak 2db 5W-osat.
-És végül a végtranzisztorok valami 2SA-s, 2SC-s szigetelt 12A-es TO220-as tokozású tranyók helyett a már klasszikusnak mondható BD 249-250C párost (25A?)raktam be.

A Daewoo DB23 gyárilag 15A-es biztivel durván 2x75W-ot tudott, így a tuning után hídban 300W is kijött belőle, 30A-es bizti igénnyel. Mondhatni utána nem halt meg egyszer se, csak lekapcsolt! Ugyanis a hűtése innentől már nagyon nem volt elég, bár kapott egy nagy 15cm-es hűtőventillátort, de annak meg belehallatszott a hangja.

Ennyit a tuningról...
Viszont utána inkább építettem magamnak egy 6 csatornásat, ami még mindíg tuningolható lenne, de már nem annyira érdekel. (2db 500W-os trafó, 8 tápfet /18A-esek/, 25A-es graetz 8800µF-nyi kondi a plusz-on , minuszon, 2x45V-os tápfesz, KD503-as végtranyók, ventis hűtés...) látsd lent:
(#) kadarist válasza pucuka hozzászólására (») Aug 13, 2010
Deltában 3x220V, csillagban 3x380V. Ott van a táblán, egyértelműen. Δ/Y 220/380V 0,21/0,12A
(#) dave500 hozzászólása Aug 13, 2010
Sziasztok! Van egy 56Ah-ás 450A-es Electric Power autó akkumlátorom. Ehhez van egy 12V-os 5A-es tőltőm. Ezzen annyi a gond, hogy így 16-18 óra, mire fullra feltölt. Volt olyan töltő, ami 10, meg 12A-el tölt, de az 20k környékén volt, ez meg 12k. Meg lehetne valahogy oldani, hogy gyorsabban töltsön? Ha valaki tud valami megoldást kérem segítsen, nagyon fontos lenne. Képet mellékeltem! Előre is köszi!
(#) mps válasza jocking hozzászólására (») Júl 27, 2010
Tehát: a lednek mondjuk kell 20mA, és ekkor esik rajta 2V (Led függő), van 9V tápod, amiből lejön úgy 0,4V ami a tranzisztoron esik, tehát az ellenállásnak el kell fűteni 6,6V*0,02A teljesítményt, és persze ezt 5ször, valamint a tranisztoron fog folyni 5*20mA, ha sorba kötsz 3 ledet, és a maradék kettőt,és ezt párhuzamosan, akkor a tranzisztoron fog 40mA folyni, az ellenállásokon pedig egyszer 2,6*0,02A, a másikon pedig 4,6*0,02A teljesítmény disszipálódik el. Egy ellenállást pedig nem tehetsz a párhuzamosan kapcsolt ledekhez, mert nem egyforma a nyitófeszültségük, ezért csak egy fog világítani. Remélem érthetően írtam, nem vagyok egy nagy magyarázós
Tranyónak jó lesz egy BC337. És ehhez a tranyóhoz 0,7V feszültségeséssel számolj, ne 0,4-el, a ledek áramát is a ledjeidhez igazítsd, meg a feszültséget is.
(#) edison14 válasza minmax hozzászólására (») Júl 25, 2010
Nos az az MG-s tranzisztor oda nem lesz valami jó. Úgyhogy azt cseréld ki 2N3055-re. Ajánlom hogy 4 darabot tegyél és egy jókora hűtőbordát mivel a te transzformátorod 25V-os feszültség mellett 12A-t tud leadni és ha rövidrezárod a kimenetet abból bizony nagy katasztrófa lehet. Itt a tranzisztor lesz a hibás. Azokat ha kicseréled mindennek jónak kellene lennie.
(#) Pixi válasza polgiy hozzászólására (») Júl 22, 2010
Ha jól tudom akkor olyan 12A körül van!
(#) Ricsi89 hozzászólása Júl 22, 2010
Üdv!
keresek egy lcd tv inverter adatlapját, hogy megtudjam a főbb tulajdonságait. A típusa: CMO I270B1-12A
(#) baloghzoli1 válasza smirdex hozzászólására (») Júl 18, 2010
Szia
Azt az Altivart (OUT:7,1A )használhatod a 2 motorodhoz csak 3x400v bemenet kell neki és motorokat csillagba(380v 3,32A ) kell kötni + a motorokat külön védeni kell (hökioldó,motorvédö)
(#) atya hozzászólása Júl 16, 2010
Sziasztok!

Egesz nap google baratommal probaltunk megoldast talalni a problemamra, de semmi. Alkonyat tajt ugy dontottem atnyalazom a forumot, itt is semmi.

Feladat a kovetkezo: Szeretnek Mega8535-tel 230V-os fogyasztokat kapcsolgatni. Annyit mar sikerult kideritenem, hogy a triakot hogyan kell hasznalni. Egy MOC 3020-as optoval egy BT138( 800V, 12A )-at szeretnek vezerelni.
A MOC-nak 60mA az aramfelvetele, AVR pin-en pedig 40 johet ki.
Az igazi problemak ott kezdodnek, hogy en a programozashoz ertek, az elektronikahoz meg csak nagyon kicsit ( erintesvedelemmel kezdtem )
Google baratommal egy tranzisztoros megoldast talaltunk, de azt hogyan kellene megvalositani? Addig talan meg okes, hogy a MOC infraja kap tapot, GND oldalra a tranyo, aminek a bazisara megy az AVR pinje. ( vagy ha nem igy, akkor a VDD feloli oldalba a tranz.. )
Kerdes: Milyen tranzisztor kell egy ilyen kapcsolasba?(neztem 30V, 100mA-est, az pl ki fog nyitni az AVR laban levo jeltol? )

Mely tisztelettel:
atya
(#) Gery78 válasza fleta hozzászólására (») Júl 6, 2010
Hát elég csücskös lesz, mert az ECL86-nak 660mA-es fűtőárama van, az EZ81-nek pedig 1A. Ezt összeadva 2,32A jön ki.
(#) kzsolt88 válasza uli hozzászólására (») Júl 1, 2010
Szia!

Én is ezzel a pásztorral foglalkozom, vagyis konkrétan az elődjével, amit itt találtam:
http://bsselektronika.hu/index.php?id=453#
Annyit változtattam hogy tranzisztornak a korábbi kézi rajzon használt BUT 12A-t használtam.
A kapcsolásom egyenlőre nem akar működni, a tranzisztor előtt még mérem a feszültséget, de nem megy át rajta, a trafón már nincs feszültség. Ellenőriztem az ellenállásokat meg a kondenzátorokat, nincs velük probléma. Az 555-öt nem tudom hogy szokás tesztelni.
A tranzisztor csere lenne az oka? (Eredetileg valami tv-ből kiműtött BUxxx-es tranzisztor kellene, de olyanom nem volt)

üdv!
(#) Bassmester válasza Dani45 hozzászólására (») Júl 1, 2010
Hali!
Ha ennyire kitartasz a Regent ládánál és szabadtéren is szeretnél hangoskodni a cuccal, akkor felejtsd el a SAL, a JBL meg a többi hasonló dolgot. Ezek alkalmatlanok arra amire neked kellene. Vegyél bele pl Eminence Beta 12A-t. Az majd szólni fog, mert az egy HANGSZÓRÓ (made is USA) Zártban elég lesz neki a Regent, reflexben pedig kb 50-70literes kellene neki. Az ára olyan 16 ezer forint, de ez legalább megéri a pénzét és mivel 8 Ohm-os, így nyugodtan hajthatnád a TDA hídal, akár csutkán is, ha a füled bírja
Ez az, nézegesd meg! Az adatlapja is korrekt, nekem egy Beta10A van a basszgitár kombómban, 7294 híd hajtja és brutál jól szól (megfelelő EQ beállítással még zenét is lehet hallgatni rajta)
Még egy kép, rács nélkül.
(#) Gergő81 válasza rozsda hozzászólására (») Jún 27, 2010
A védelem ZD- jével sorba illene egy 100 ohm körüli ellenállás.
A hagyományos autóvilágítás, és kényelmi extrák sokat esznek, nehéz lesz.
2*60+4*5W (világítás140W, 12A) 6*21W (fék, index, tolatólámpa 126W) 40W/db ablakemelő, 100W ablaktörlő, hátsóablakfűtés 100W, rádió... Összesen kb 500W, 40A, pillanatokra, vagy egyszerre működtetve több.
A fogyasztók nagy része viszont a bekapcsolás pillanatában többszörösét felveszi, de csak időszakosan működik.
Két lehetőség kínálkozik:
1. 48V-ról egy 13,8..14,2V -os áramkorlátozott(az UC tudja) 15-20 A- es tápegység, autóakku puffernek, a kényes fogyasztók innen, esetleg helyi védelemmel (SCR), de kisebb áramra méretezve működnének, az izzókra védelem nincs.
2. A fogyasztás radikális csökkentése, LED-es világítás, és egyes fogyasztók együtt működésének megakadályozása,(pl kézi ablakemelés, hátsóablakfűtés, rádió kikapcsol, ha a feszültség a tápegység áramgenerátoros üzemében 11V alá csökken, stb...) hogy 10-20A legyen a névleges csúcsáram, ne kelljen 40 (kb 1 s-ig 60-70!!) A-re méretezni.
Ez a hatótávolságot is növelné.
Ha ekkora a kimeneti áram, (20-60 A) akkor reálisabb csak a kényes dolgok védelme, vagy ipari méretű (50-100A) tirisztor kell, 50-100 m ohm ellenállású soros induktivitással (kb 100 uH...1mH).
Ekkora áramhoz már több nagy GATE- kapacitású FET illene, amihez az UC belső meghajtójánál nagyobb GATE- meghajtó kéne. (PL MIC4421, 4422 az egyik invertáló, de sok egyéb 6...10A-es kapható)
A bemeneti, és kevésbé a kimeneti elkók maximális effektív áramát ez a kapcsolás szinte biztosan túllépi (hasra, becslés). Több nagyáramú (low ESR) elkó kéne, elsősorban a 48V-os oldalra.
Ekkora áramra a sönt is nagyon melegedne, áramváltóval, és csak utána sönttel kéne az áramjelet az ic számára előállítani.
A schottky helyett (mellett) érdemes lenne felső oldali meghajtóval FET- et használni, 75% kitöltés és pl 20A mellett sok ott a veszteség. (0,75*0,8V*20A=12W)

Sokkal egyszerűbb csökkenteni a fogyasztást, kisebb áramra tervezni, és talán még utána is pufferelni, a csúcsok idejére.
(#) Gergő81 válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Jún 25, 2010
Az ősi TIC126- (1971 Texas i.) adatlapját most néztem meg. 12A-es, de 20ms-ig, 25°C tokhőmérséklet alatt 100A-re specifikált.
Ha ez kevés, egy 25A -es tirisztor,300A-es lökőáram sem túl drága.
Pl: Lehel u.:BT145, 2N6508 238Ft, 226Ft+ áfa + kisker árrés, <400Ft
Még valami: eszembe jutott, hogy a tirisztoroknak a megfelelő nyitáshoz időre van szükségük, túl nagy dI/dt
mellett az árameloszlás egyenletlen, és megdöglik. Kell egy soros induktivitás, néhány uH, ennek az ellenállása elég lesz az áram 100-300A-re való korlátozására, és ekkor az áramkör egyéb impedanciáit 0-nak tekintettük.
Szerintem ez egyszerű, megbízható, és a tirisztor sem fog belehalni. Ha mégis, 400Ft nem nagy veszteség.>
(#) Gergő81 válasza rozsda hozzászólására (») Jún 25, 2010
A legegyszerűbb, és elpusztíthatatlan védelem:
Olvadóbiztosító, és tirisztor.
A tirisztornál az anód-katód lábra köss egy kb 470nF fóliakondit, ne gyújtson véletlenül. A gate-et feszítsd egy ellenállással (100 ohm) záró irányba. Az ellenőrizendő tápfeszültségről megfelelő ZD+ soros ellenállás (47 ohm) a gate-re, és ha a feszültség nő, a tirisztort a ZD gyújtja, a tirisztor nyit, a tápfesz.-t rövidre zárja, a túlfeszültséget levezeti, a biztosító kiolvad. A tirisztor védelmére egy kis soros ellenállás a jót tesz, de vastag huzalból, nehogy elégjen, meghiúsítva a védelmet.
Példa:TFH 12V 2A kell a védendő dolgoknak.
Biztosító: 250V, 2A
ZD: 2*6,8V sorban, így hőmérséklet-független
tirisztor: to220-as tok, pl 12A-es, csúcsban 50A, ha ennél a bizti nem köszön el, akkor soha!
Soros ellenállás:12V/50A=0,24 ohm-os huzalellenállás
Hiba után legfeljebb cseréled a tirisztort, ha meghalt.
Következő: »»   44 / 56
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem