Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum
A 16-odik oldal elején fent van a mostani kapcsolás pdf-ben.(nem tudom hogy kell belinkelni)
A második videón van egy rész amikor a meghajtó kimenetén van a szkóp.Áramkorlát nélkül szép a meghajtás,viszont áramkorláttal látni hogy egy perióduson belöl teljesen lezár majd rögtön nyit is.Holnap megnézem hogy ilyenkor hogy alakul a TL kimenete. A meghajtó TC4451 12A tud csúcsban és szerintem igen gyorsan mozgatja a 20db fetet,de a gate-kel soros ellenállás értéke 30 vagy 33 ohm.Most nem tudom pontosan. JÓ SZKÓP.Összeteszem a kezem hogy ez is van.Ennélkül még itt sem járnánk.
Azt a mindenségit neki! Ezt nem hiszem el.
Azt elfogadom, hogy a hálózat sok mindent összeszed, sőt, erőszakkal is küldenek rá jeleket. De hogy ezt egy kismegszakító, meg a 10-es drót befolyásolja? No, ez inkább a képzelet játéka lehet, mint valóság. Ráadásul, egy több 10km-es hálózat utolsó 6-7 m-ével játszik. Mi lenne, ha az utcasarkon cserélgetné a 10/0,4kV-os trafót, vagy annak a primerbiztosítóit, hogy az hogy befolyásolja a hangot? Azt gondolom, ennyire nem kell belemászni a hifibe, ez már a hülyeség határait súrolja. Erősáramú szempontból is lenne észrevételem. A kismegszakítók "lépcsőzése" túlterhelésre korrekt, zárlatra nem igazán megoldható (a körnek a 230V-hoz képest olyan kis impedanciája van, hogy bőven kialakul a 32A-os kismegszakítót kioldó zárlati áram. Ha az óránál található egy 32A-es MBC, akkor mi a fittyfenének oda egy másik 32A-es? Miért nem próbálja ki annélkül? Ez miért nem jutott eszébe?
Sziasztok egy hálózati zavarszűrőre lenne szükségem egy triakos kapcsolóhoz. A triak 400V-t és max 32A kapcsolna. Nézelődtem a retnél hátha találok ekkora fojtót de csak a 10A-s volt a legnagyobb. Azt szeretném kérdezni hogy ekkora teljesítményhez milyen típúsú vasmagot (lehetőleg amit a LOMEX-ben vagy RET-ben kapni lehet) mekkora huzalátmérőt, hány menetet, a tekercseknek hogy kell elhelyezkedni a toroidon.
Válaszotokat köszönöm.
Sziasztok!
Van ez a kapcsolás amit mellékeletem, és azt szertném kérdezni hogy tic126 tirisztorral ami 12A-t tud kapcsolni, azzal ugye simán kapcsolhatok egy 1000W-os halogén izzót? Persze hogyha a diódahíd is elbírja. illetve most ez a 12K-s ellenállással beállítótt időközönként kapcsolhja az izzót egy pillanatra? Vagy ugyanannyi ideig világít amennyi ideig nem? Tulajdonképpen én "sztroboszkópot" szeretnék ebből csinálni, nam villanócsővel hanem izzóval, most akkor nekem milyen kondit kell betenni hogy csak pillanatra villanjon fel? Köszi!
A multkor olvasom, baj volt a FET meghajtok aramaval:
kaphato a ChipCad-nal 12A-es Microchip meghajto is.
Sziasztok
Légyszives segítsetek, váltóáramot kellene nekem egyenirányítani és stabilizálni úgy , hogy a 12v 12a-es akumulátoromat tudjan vele tőlteni, mindez egy robogóba kellene. amit még el tudok mondani róla a fogórész a lenkerék és az alatta elhelyezkedő tekercs fordulatol függöen váltó áramot termel kb 20v-ig, na ezzel a feszültséggel kellene nekem az aksit tölteni, valahogy, ehez kellene neke valami megbizható kapcsolási rajz. köszönöm.
Hol lehet beszerezni olyan hőpasztát ami vezeti az áramot is?
A Gate ellenállások 30ohm-osak.A meghajtó tipusa TC4451.Ez 12A-es fetmeghajtó.Igaz ezt csak 18V-on tudja és most a kis akksiban csak 11V van.De ha nemelég ez a meghajtó,akkor mivel lehet rendesen üzemeltetni?Vagy meg kell emelni a tápfeszt 16-18V köré és birná?Viszont erre te vagy az egyik legalkalmasabb ember.48V bol 12 és 18V os DC-DC konverter.12V az autó elektronikájának,18V pedig a vezérlésnek.Már nézegettem az autóshifi táp fórumot de az a baj hogy ott mindenki forditva csinálja.Viszont neked nem okozna gondot átméretezni a te tápodat ide alkalmasra. De addig is első lépésnek kicserélni a diódákat shottkyra.Lehet megpróbálom visszábvenni a frekit olyan 300Hz-re,és megnézem mit csinál.Szerintem a Gate ellenállásokat nem kell nagyobbra választani.Szerintem.
cimopata
Meg csináltam a tápodat egyoldalas nyákon. Nem ez a lényeg, hanem az, hogy csináltam terheléses méréseket is. A táp alapjáraton terheletlenül 0,12A-t eszik. Az első mérés: 12Vos bemeneten: 12,45V és 3.55A volt, ez 44W A kimeneten 59.7V 0,321A 19.1W Második mérés: 12Vos bemeneten: 10V és 33.5A volt, a teljesítmény ilyenkor 335W A kimeneten 59.6V 3.81A-t mértem, a teljesítmény 227W A kérdésem az lenne, hogy a hatásfok miért olyan rossz kis terhelésnél? A nagyobb terhelésnél se vagyok elégedett azzal a 67%-os hatásfokkal. Hol a bibi? Hogy lehet javítani a helyzeten? A kábelezésem nem volt tökéletes, mert a mérések végén jó forróak lettek a 2.5-ös mérőzsinórok. Ezt holnap korrigálom, de szerintem olyan sok nem múlhat rajta. A kitöltést néztem ezzel a terheléssel és még volt mit szabályoznia a tápnak, tehát kb ránézésre 30%-os volt. Több terhelést nem tudok tenni, mert nincs sajnos több, pedig jó lenne tudni mi a vége, és a terhelésről szívesen csinálnék egy hatásfok diagrammot. Amúgy ezzel a 227W terheléssel simán hideg maradt a trafó, és a feten a jelalak még mindig szép szögletes volt. a fet kikapcsolásakor van egy kis rezgés. Lehet attól rossz a hatásfok, hogy a kitöltés nincs teljesen kivezérelve? A TL431 fesz beállítóban ki kellett cserélnem a 100pF-os kondit 10nF -ra ,mert amíg a 100pF volt bent, addig nagyon ganés volt a jel össze-vissza szabályozgatott, amíg a fetek meg nem őrültek. Légyszi ha tudsz írd le nekem. Kössz
Simán bírja a számítógép táp, csak kicsit bele kell nyúlni.
Nálam egy Signat 4 csatornás autó erősítő van rátéve a 12V-os kimenetére, de akkor még nagyon pislogott az erősítő ledje. Akkor betettem a tápba 30000µF kondit, és ez a dolog máris meg szűnt. Meg hozzá kellett nyúlni a tápfesz figyelőhöz is, mert nem árt, ha terheletlenül meg tudja csinálni a 14.4V-ot, mert akkor tovább bírja a terhelést, és nem old le. Amúgy én egy 450W-os Mercury tápot használtam, ami már egyszer kihasalt egy számítógépből, és a gazdája félt volna javítás után számítógépet kötni rá. Nekem adta, és tök jól működik. Itt egy kép galéria, nézzétek meg mit hajtok róla. Bővebben: Link Ezek 8 centis Sony hangszórók+ a magas ()a képeken a sok magas csak kísérlet volt. az egyik maradt véglegesen. A sub meg egy pár 16 centis Monacor hangszóró, izobár bekötéssel egy 10 literes reflex ládában. Ha oda pörkölök neki, akkor tudja az ablaküveget mozgatni a keretében, meg a bejárati ajtóban a hevederzárat rezgetni 39Hz-nél Szerintem egy 100W-os erősítőt el kell, hogy vigyen. Ja, azt elfelejtettem, hogy az én tápom 20A-t tud 12V-on, a kissebb ATX tápok, csak 10A-t tudnak, és ha bekapcsoláskor azokon 4 A-nál nagyobb terhelés van, akkor le is oldanak egyből. Az én tépomat 12A-el lehet terhelni, és akkor még bekapcsol, utána meg tehelheted még, mert azt bírja. Pont azért volt fontos, hogy mennyi puffer kondit tehetek be még az erősítővel párhuzamosan, hogy stabilan be tudjon kapcsolni tiltás nélkül. Az erősítőt úgy kötöttem be, hogy a remote mindig közös a + al, ne kelljen kapcsolgatni még azt is.
Látom hogy oldalakon keresztül nincs válasz a 220V DC motor szabályzására. Egy könnyü megoldás ha a kézi fúrók 1000W fázishasítós "gombját" használod egy 25A-es greatz kockával. A motorral párhuzamosan köthetsz 10...100 µF/ 400V kondit.
Én évekkel ezelőtt egy 650W -os fúrót üzemeltettem így DC-vel, nagyon nyomatékos volt! Ott egy IC-vel vezéreltem az áramkőrt. Irodalom:Bővebben: Link Ha most kellene fejleszteni, akkor minimum 700V/12A Mosfettel csinálnám, pl. egy uA3842-vel vezérelve. Kicsit hasonló cipő töri a lábunkat, egy ismerős egy önindító motort szeretne szabályozni persze az elektronikához gőze sincs de szeretné 5EFt-ból megoldani!? Néhány ötlet adó oldal:http://webpages.charter.net/dawill/tmoranwms/Elec_SMPS2.html http://www.elecfree.com/circuit/electronic-control/pwm-motor-speed-...lm324/
Elkezdtem lerajzolni ,egy IGBT a lelke az egesznek ,amit egy LM339 hajt meg, es van benne egy PROM is HL46R47 es a täpban egy VIPER 12A ,de nemtudom minek bonyolitottäk igy agyon szerencstelent. A hibajelenseg pedig abbol äll hogy bedugäskor csippan egyet a buzzer-je es felvillan a power led ,de nem reagäl semelyik gombra sem.
Én az Eminence Kappa-ról beszéltem. Ez egy zenekari mély(7,6cm a cséve és "csak" 500W-ot mernek ráírni. Régen 450W-os volt, csak közben változott a szabvány, vagy mi!
. )A pille ügyben lehet, hogy nem mindegy, hogyan áll a membrán. Nekem évekig hanyatt volt 45%-ban. De mindegy is, mert ránézésre nem nagyon lehet megmondani, melyik nem fog megsüllyedni. Van valami infód, ami lebeszélne a Pioneer-ről? Láttad már az Air Suspension megoldást robbantottan? Csatoltam egy képet róla ha netán nem. A akksis fúrócsavarozó szabályzó ötlet nem rossz, adott teljesítményig. Egy akksisfúró max 100-150w-ot fogyaszt, ezt kell elviselnie a szabályzónak. A rollermotorod 140-300w-os lehet, ami 24v-ról 5-12A áramot vehet fel az akksikból, tehát ezt kell bírnia a vezérlőnek. Nos, a 7,2v-os fúróban a vezérlő 5v-12v között működtethető, de ez még rá is van írva/majd olvasd el, kíváncsi vagyok/, ezért ment neked 12v-ról is. Ha maradni akarsz a kalapácsnál, és távol áll tőled az elektronika, akkor ugyanezen felállással: - A 18v-os akksisfúrókban már 7-24v-ig működő szabályzó van, de ez is csak 5-10A áramerősséget képes szabályozni, de a legtöbbje megtuningolható. Méghozzá azok a fajták, ahol a kis kapcsolóműből kilóg 3db vezeték, és lóg a végén egy hűtőbordára suzerelt fekete kütyü, ez egy teljesítmény MOSFET (Metal Oxid Semiconduktor Field Effekt Tranzistor/ Fémoxid alapú félvezetőre épített térvezérlésű treanzisztor/) , és ez a 3 lábú cucc kapcsolgatja megfelelő mértékben a motorodra a feszültséget. Ez az alakatrész határozza meg, hogy mekkora teljesítményt tudsz kapcsolgatni a vezérlővel. Ennek az "erősebbre" cserélésével elmehetsz akár az 500w-ig is, bár ozz már a vezetékek lesznek a vékonyak, de hagyjuk... - A másik megoldás, a soros /párhuzamos kapcsolása az akksiknak, első esetben az akksik párhuzamban 12v-ot biztosítanak a motornak /megy valamennyire/, avagy sorosan kötve , átváltás után, mint egy turbó fokozat 4x-es teljesítménnyel /megy mint állat/. Csakhogy itt az ugrásszerűen bekövetkezett teljesítménynövekedés "báncsa" a motort, és csökken az élettartama.
Tudni kellene hogy a mérő mellett B vagy C karakterisztikájú a a kismegszakító.Feltételezem hogy B.
Az elmenő (mért) oldali kismegszakítók viszont C karakterisztikájúak. A jobb megoldás az lenne ha a mért oldalon a "főbiztositó" szintén 32A lenne és C karakterisztikájú. Az összes többi meg B karakterisztikájú. Értéket nem irok mert a kismegszakitó értékét az elmenő hálózat keresztmetszete határozza meg.
Túrtam a rajzok közt,100A gépekben valóban 600V/1A diódák vannak a snubber áramkörben,de e felett (130-140-....A gépek) változó,van ahol 600V/8A (MUR860) és van ahol 12-15A (STTA1206G,RURP1560) diódákat találtam.Én 12A diódákat raktam a gépeimbe.
Ha már itt tartunk megkérdezném,miért nem használunk más megoldású meghajtót és miért ragaszkodunk annyira a disszipatív snubber áramkörökhöz?
Én a te helyedben nem hagynám ki a lehetőséget. Még akkor sem, ha írásban kell megindokolni. Én pl. a következőt írnám: Gyakori az egyidejű mosógép;mikró használat, valamint beszereztél egy 2kW-os 1 fázisú körfűrész motort,amely indítókondenzátoros. Az indítási árama meghaladja a 32A-t, ezzel indokolt a "C"-jelű kismegszakító használata,hogy a lakásban tartózkodók a motor használata alatt is zavartalanul folytathassák addigi tevékenységüket. Egyébként minden szolgáltató "fázik" a "C" vagy "D" kismegszakítótól.
Egyébként a személyes megbeszélés ilyen esetben aranyat érhet, különösen ha jó"beszélőkével" vagy megáldva.
Mifelénk az áramszolgáltató az egyfázisú mérővel rendelkező fogyasztóknál 4400Ft szerelési díj ellenében kicseréli a régi automatát 32A értékűre,ha a betáp kábel legalább 10mm2. Nem kell rá plusz hálózatfejlesztési hozzájárulást fizetni. Azt kell mondani,hogy a tüzifavágó körfűrészed leveri. Próbálkozz be náluk, hátha sikerrel jársz. Ha eléggé meggyőző tudsz lenni,akkor talán még a "C" jelűt is felteszik,de azt neked kell megvenni,mert a szolgáltató ilyent nem tart. Ha sikerül velük megegyezni,akkor a munkalapra is a "C" jelűt írasd rá!
Ez fontos,mert egyébként egy ellenőrzéskor az ellenőrök lecserélik "B"jelűre a kismegszakítódat.
Sziasztok!
Lenne egy 24V-os rendszer, kb. 10-15A terheléssel. A fogyasztó akkuról (2x12V) menne, amire rá van kötve folyamatosan egy 12A-es töltő Maradhat a töltő folyamatosan az akkun? Terhelhetem az akkut miközben rajta van a töltő? Egyáltalán mi a véleményetek? A cél hogy tápláljam a rendszert, bónusz hogy így "szünetmentes".
Ez egy tévhit, amit célszerű lesz feloszlatnod, ha komolyabban szeretnél a dologgal foglalkozni.Itt egy SAL 9 ezerért, amihez szinte lehetetlen dobozt tervezni, 1,5"-os, hulladék tekercse és lengőrendszere van, érzékenysége pedig nagyban alulmúlja a legalacsonyabb szintű elvárásokat is.
Ez egy Eminence, ami szintén 30 cm-es és eléggé ütős PA dobozt lehet belőle csinálni, mindössze 6600 Ft felár ellenében. Ez azért elgondolkodtató, ugye? Érdemes alaposan tájékozódni, mielőtt bemegyünk az első boltba és veszünk valami jó kinézetű, hangszórónak látszó tárgyat.
Szia Pisti! Hogy áll a gép? Már tiszta stresszbe vagyok hogy nemtudod megcsinálni. Utánna kérdeztem a 380 bekötésének. Igazad volt, csak kicsit durvábbak az árak. A kiépítési hozzájárulás 4500ft/A. Tehát nekem ha 3x16A kell akkor plussz 16A kell a 32A mellé ami áfásan 72000ft-ba kerül. Plussz a doboz, munkadíj! Üdv
Ez már elég húzós, én nem tenném be.
Ha csak azt nézzük hogy ez 5A-es, ez eredeti pedig közel 3x-a ennek (12A)
A circuit diagram szerint két biztosíték és egy hőellenállás van benne.
A bizti(k?) 12A, az ellenállás 50 ohm, de hogy hogy változik
Bővebben: Link
Nem értem mi is a baj ezzel a nagyszerű hsz-el? Megjegyezném mélyládát szeretne építeni , nem sub-ot. Vagy nemigazán tudhatta mi különbség van a kettő között.
Ebben nincsenek végfetek...
A tranyók amik vannak 50V 12A 40W. Nesze neked 300W -os erősítő!
Itt valóban, ha csak egy panelt nézünk kicsi az áram, de...
A led(ek) nem csak villannak, hanem akár folyamatosan is világíthatnak, ugyanis ha a tároló IC-t FF H-val töltjük fel, s azt kiküldjük a kimeneteire, akkor az addig ott marad, amíg más értékkel nem módosítjuk. ez nem csak ezred, hanem akár másodpercek vagy ki tudja milyen sok idő is lehet. Mivel 24 ilyen panel lesz sorba kötve, panelenként 8 LED, az összesen 192 LED, Egy LED legyen Max 20mA, akkor az össz. áram 192*0,02A = 3,84A + az IC-k fogyasztása. És ez nem az IC-ken haladna át, hanem a paneleken, a tápgerincen.
Helló!
Van egy laptop töltő. A gazdája azt mondta, hogy mikor bedugta a laptopba szikrázott majd kicsit éget szaga volt a dolognak és utána megadta magát. A csatlakozoja ugyan meg volt rongálva, ezt helyre hoztam viszont a táp nem működik. Szét bontottam és láttam, hogy a biztosíték elszállt ... gyermeki hittel tettem egy másikat, mondanom sem kell, hogy úgy végezte mint az elöző. Kicsit jobban szemügyre vettem. A KA3842B IC ketté van törve. Egy 0.39 ohm-os ellenállás kicsit megégve. Van egy 2SK2333-as jelölésű MOSFET(?) amit, ha jól értettem nem lehet tesztelni vagy, ha igen akkor kérek felvilágositást hogyan. A diódák közül egy 22V zenner elszállt. Kondikon nem látszik, hogy baj lenne. A graetz "kocka" szerintem jó. Külső sérülés nem látszik rajta. Hogyan lehet ezt tesztelni? Adtam neki 18VAC és adott 24VDC-t terheletlenül. Probáltam a számot leolvasni és google-be keresni de semmi értelmeset nem kaptam. (GB04K 0108A) Van itthon KA3842A bele lehet műteni? Mivel tudnám helyetesíteni a 2SK2333-at? FS7KM-12 megfelelne? Az optocsatoló meghallhat ezekben a kütyükben? (Esetleg hogyan lehet tesztelni? Ha jól értettem 1 dióda van benne meg 1 tranzisztor ami fényre kapcsolgat(?)) Lehet-e baja a tekercselésnek a magon? A táp adatai: LiteON, model A-1700-02 input: 100-240~ 1.8A 50-60Hz output: 19v 3.42AMegjegyzem nem vagyok ász elektronikából. Amolyan "hobby" szinten foglalkozok vele. Elnézest kérek az esetleges hibákért, először irok a fórumra. :vigyor3: Köszönöm.
A három fázis bevezetésénél a meglévő ampert figyelembe veszik, ami ezen felül kell,az amperenként kb. 2500-3000Ft. 3x20A esetén 28x2500-3000Ft (mert 32A már van). Ez a hálózatfejlesztési hozzájárulás.+ bekapcsolási díj+új mérőszekrény és betápláló lég(föld)kábel+szerelési költség.Szerintem inkább 200000Ft körül lesz a vége.
Idézet: „akkor a kapcsolási rajzot nem nagyon lehetne elérni?” Mivel lerajzolva nem nagyon van, próbapanelre lett összerakva az egész bin/dec átalakító+driver, nem! A lényeg, 5v-os rendszert figyelembe véve, 74-es sorozatú IC-ket kell keresned rémlik valami 74154, de már nem emlékszem, mert k.b. 4 éve építettem. Szétszedni, még egy fényképezés erejéig sem vagyok hajlandó, mert többet össze nem raknám, meg minden le van rögzítve... Most jut eszembe, CMOS áramkör az egész, optocsatoló sorral a bemenetén, az illeszti az 5v-os rendszert a 12v-oshoz. A 74-es sorozatú a tesztáramkörben van, ami LED -es... 4db összefűzött bin/dec átalakító CMOS IC, olyan, aminek a kimenete alapállapotban "0"-án van. Az oszlopok emitterkövetőben vannak, a sorok pedig bázisáramos vezérlésben BC337-es tranyókkal. Minden relével sorban egy dióda, ja és párhuzamosan is a behúzójukon... (csak a relék 30-40E Ft-ot kóstáltak, aztán még össze is kellett vagy 4 tubus pillanatragasztóval ragasztgatnom őket egy 15x8-as tömbbe.) utána jöhetett a mátrixosítás, ami nem csak abból állt, hogy bevettem a piros bogyót, és követtem a fehér nyulat... A pulton van 2 db 80 eres gyorscsatlakozó, amitől megy kifelé csatinként egy 50 eres, és egy 16 eres kábel, a 16 eresből 6 ér a test. a k.b. 5m hosszú kábel minden egyes végén egy VAGO gyorcsatlakozó, ez már az izzógyujtó kábelére csatlakozik. Mivel a pultban vannak az akksik, és a relék is, egyből onnan már 12v-ot kap. a kábel 5méteres szakasza 1 ohm-os, ezért már max. 12A folyhat, amit a 16A-es relék, még rövidzárrá égés esetén is elviselnek. |
Bejelentkezés
Hirdetés |

Egyébként a személyes megbeszélés ilyen esetben aranyat érhet, különösen ha jó"beszélőkével" vagy megáldva.
A-1700-02 input: 100-240~ 1.8A 50-60Hz output: 19v 3.42A