Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » A Napenergia kihasználása más alternativával
Lapozás: OK   2 / 2
(#) illesoszkar válasza Ge Lee hozzászólására (») Szept 20, 2016 /
 
Még annyit alapból nyáron 135 fokra is melegszik két irányitott tükörrel 160 fokot is de télen nap sütésben is 100 fok fölé is megy.
de a kollektor is házi gyártás fémből és üvegből
(#) cimopata válasza illesoszkar hozzászólására (») Szept 21, 2016 /
 
És mivel jobb a beton mint a víz? Rosszabb a fajlagos hőkapacitása ráadásul 1m3 beton sokkal drágább mint a víz. Ennél még az is jobb lenne ha ásnál egy 1m3es gödröt pl homokos talajba és kibéleled hungarocellel a széleit.

Én már agyaltam rajta hogy a szuterin egy része még nincs lebetonozva és mi lenne ha fel lenne ásva a falakhoz jó vastag hungarocell 1m mélyen pedig szintén szigetelés és betekerni csővel. Lenne jó pár köbméter.
A hozzászólás módosítva: Szept 21, 2016
(#) cimopata hozzászólása Szept 21, 2016 1 / 1
 
Egyébként vissza az napelemes dologhoz tényleg nem hiszem hogy érdemes peltier el játszani. Elektromos energiát manapság amúgy is drága tárolni annyi amennyi neked kell hirtelen csúcsban semmiképp sem tudná akkor meg inkább napelem. Egyébként tárolásra illetve inkább még csak csúcsterhelés áthidalására már léteznek levitációs szabadon forgó kereke amik vákumban forognak iszonyatos fordulaton. Nasa fejlesz a műholdakra ilyet 50.000RPM néhány 10kg és 1kWh körül tárol energiát ha jól rémlik. Ha valakit érdekel Flywheel energy storage néven fut. El tudnám képzelni minden kertben leásva pörögne egy ilyen nem kellenének akkumlátorok szépen áthidalnák az éjjszakákat, de ez már iszonyat high tech magyarország meg csak összeszerelő üzem ugyebár.
(#) illesoszkar válasza cimopata hozzászólására (») Szept 21, 2016 /
 
Szia ! Igazad lenne de nekünk mér fagyott szét szigetelt cső télen,jó lehet a nagy szél miatt. és a beton annyiból célszerűbb ,hogy nem kell nagy nyomáson tartani mert a kollektor 135 fokos vizzel dolgozik és hogy ne legyen gőz nagy nyomást kell tartani a viznek,itt nem forr fel a viz,és a beton 160 fokot is elvisel simán de erre is szükséges a szigetelés,az is igaz,hogy a levegő rossz hővezető .de amit vesztünk raja a hőtárolás hatékonyabb,2 m3 beton sokkal tovább tartja a hőt több hőt tart mint a 2 m3 viz ezt hidd el nekem,és a hibalehetőség is kisebb , de tealán a két köbméteres buffer tartály viznek lehet többe kerűl mint a beton,persze nem akkor ha mixer hozza. Nincs szivárgás,nincs fagy kár.
(#) Hp41C válasza illesoszkar hozzászólására (») Szept 21, 2016 / 1
 
Fajhő..
Beton: 0,88kJ/kg0C, Víz: 4,2kJ/kg0C
(#) illesoszkar válasza cimopata hozzászólására (») Szept 21, 2016 /
 
A peltier elemmel egyet érek veled valahol . Én alkalmilag jutottam hozzá rengeteghez de már pénzé tettem.de ez a levitációk szabadon forgó kerék érdekes lehet.uténa fogok nézni.
Itt nálunk nagyon sokat fújj a szél de a szomszédok nem irják alá a szélkerék felszerelését mert bejelentési kötelezettség alá tartozik és a szomszéd hozzájárulásával és mérnöki jóváhagyással.igaz tanyán nem ilyen szigorú.hiába van 1400 nm kert a centrumba vagyunk és a szomszédot zavarja akkor nem lehet,télen pedig jó lenne fütés rásegitőnek
(#) illesoszkar válasza Hp41C hozzászólására (») Szept 21, 2016 /
 
Ez a hőcserélőtől is függ
(#) Hp41C válasza illesoszkar hozzászólására (») Szept 21, 2016 /
 
Ez a mérőszám legfejlebb a beton minőségétől és a víz tisztaságától függ.

1m3 beton hőmérsékletét 1 Celsius fokkal megemelni (1000 * 2.8 * 0.88 =) 2464 kJ, 1m3 vízét pedig 4200 kJ energiával lehet.
A hozzászólás módosítva: Szept 21, 2016
(#) illesoszkar válasza Hp41C hozzászólására (») Szept 21, 2016 /
 
Persze meg az adaléktól amit a padlófűtésnél tesznek a betonba
(#) cimopata válasza illesoszkar hozzászólására (») Szept 21, 2016 /
 
Hidd el jobb nem lesz akármilyen adalékot adsz hozzá. Még annyival kiegészíteném hogy be kell szorozni a fajlagos sűrűséggel mivel 1m3 víz könnyebb mint 1m3 beton így kicsit javul a dolog a beton javára egészen pontosan 4,2/(0,88*2,8)=1,7x továbbra is jobb a víz a betonnál. Kísérletezhetsz 36 éve de a fizika az akkor is fizika marad még ha nem is tetszik.
A hozzászólás módosítva: Szept 21, 2016
(#) cimopata hozzászólása Szept 21, 2016 /
 
Az más dolog, hogy ga gőzzel valamilyen módon nem csak 80 fokig melegíted hanem mondjuk 130 így 20 fokról akár dupla annyi hőt is tárolhat akkor már valóban jobb a víznél de ha költséghatékonysága még így is kérdőjel számomra.
(#) illesoszkar válasza cimopata hozzászólására (») Szept 21, 2016 /
 
Létezik ebből már üzemelő és nincs rá panasz
A hozzászólás módosítva: Szept 21, 2016
(#) dsanya válasza illesoszkar hozzászólására (») Okt 4, 2017 /
 
T. Illesoszkar!
Szeretném megkérdezni, az eltelt időben történt-e valamilyen fejlemény? A beton alkalmazásán nem csodálkozom, a gőz rendkívül veszélyes dolog. A környezetemben vannak napkollektort használók. Beszélgetésükből tudom hogy 130 fokos hőmérséklet egy nyári napon simán van. Egyikük lekötött két tagot a paneljeiből, hogy elkerülje a problémát.
Padlófűtésem van. Mielőtt bele nyúlnék, érdekelne mások mire jutottak. Több hónapnyi hőtárolást megoldani ugyanis komoly feladat, a "mellényúlás" drága dolog lenne.

Üdvözlettel: dsanya
(#) illesoszkar válasza dsanya hozzászólására (») Okt 7, 2017 /
 
Üdv ! Nem feltétlen kell több hónapnyi mert ami működik felsőausztriába azt nyáron is használják az állatoknak Disznóknak főznek vele nem keveset csak lassabban mint a tüzhelyen Novemberben kezdik csak a háztartásban használni,de elég kemény tárolot csinált az ember mert 6mx16m és 4m mély.és télen is fűt a kollektor amikor süt a nap de már ügy hallottam hogy van egy szélgenerátora is ,majdnem teljesen levan választva a közműtől,de egy hatalmas parasztházról van szó.A házat úgy szigelte le,hogy mindenkinek leesett az álla :csinált a ház körül egy 2 m széles üvegházat kidobott termó üvegből az egész ház körűl és ott téli kertet üzemeltet.nyáron meg ki vannak a sarkain lévő ablakok nyitva hogy huzat legyen és akkor meg hűs az egész ház télen meg melegitit a házat ill szigeteli
Üdv Oszkár
(#) otvenkilenc válasza illesoszkar hozzászólására (») Okt 7, 2017 /
 
Kanadában a köveket melegítik fel a nap által felfórrósított lvgővel. Ez egy hőszigetelt tartályban van és azon keresztűl keringtetik levegőt.
(#) illesoszkar válasza otvenkilenc hozzászólására (») Okt 13, 2017 /
 
Salzburgba láttam ilyent de a kövek felett ott is termoüveg volt a tetején,ott szürke bazalt kő volt benne,ötletes volt mert a hegyen erős a nap télen is a hóban különösen jb 400 Négyzetméter volt és egypanzió fütése 80-90 %-át fütötte meg valamennyi melegvizet is csinált de neki a lényeg a fűtés volt,de ügyesen meg volt csinálva
Következő: »»   2 / 2
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem