Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » A Napenergia kihasználása más alternativával
Lapozás: OK   1 / 2
(#) illesoszkar hozzászólása Jún 20, 2016 /
 
Elgondolkodtam egy nap energia nyerésen,igaz kicsit bonyolultnak tűnik de alapjába véve nem az. Szakemberek véleményét kérném,de az ötlet biztos jó.
Először is készitenék egy nap kollektort,ami kőrbe szigetelve van csak az alja nincs a tetején termo dupla üveg lenne és alulra szintén egy ekkora edényt készitenék sik lemez felső résszel mint a kollektor de teljesen függetlenül a kollektortól.Kb 1 m2 felülettel.a kollektorra alsó részére felragasztanék hóvezető pasztával amennyit csak lehet Peltier elemet és aláemelném szintén hővezető pasztával,az ellen darabot amibe mondjuk kútvizet keringetnék egy keringető szivattyúval ami 140 Wattos csak.De ez hűtene akár 20 m2 is.a kollektor része a naptól akár 130 fokra is felmelegszik,de a kút viz csak 12-15 fokos.Ez a külömbség biztos elég lenne a Peltier elem áramtermelésére..akkorát lehet csinálni belőle amennyit az anyagi lehetősége enged az embernek,de egy biztos nem kerül többe mint közvetlen a nap elem,nekem még csak sajnos 41 db van 40x40 mm 12 voltot 60 wattos,de ha sikerül még ennyit szereznem hozzá biztos meg csinálom,de még lehet fokozni tükörrel a kollektorra,de szerintem felesleges.Igy a melegvizet is lehet használni,meg áramot is termel.
Kérném a hozzászólásokat

És kérném a Moderátort hogy ne csatolja a többi napenergiához mert egyikkel sem egyezik az ötlet.
Köszönöm Tisztelettel Illés
(#) erbe válasza illesoszkar hozzászólására (») Jún 20, 2016 /
 
Az ötlet működik, de...
Idézet:
„biztos nem kerül többe mint közvetlen a nap elem”

1 db 40*40 mm Peltier elem 6000.- Ft. Peltier árak
A 41 db elemed 0,065 m2 felület, bolti ár szerint 246000.-Ft. Ezres tételben ~fele.
1,5 m2 napelem 250 W-os 57600.-.
Eddig még nem is beszéltünk a keringetőszivattyú energiafogyasztásáról.
(#) illesoszkar hozzászólása Jún 20, 2016 /
 
Szia én 30 db -ot egyben a Győri piacon vettem 6000 Ft ért.és a többit meg lomosoktől hűtőtáskákból.De ezek 42 meg 60 Wattosak ,de ha 10 db-ot számolsz 60000 Ft 600 Watt.de és karácsony elött feltettem 600 Ft-ért / db a kutya sem kérdezte meg miért raktam fel.itt a fórumon is vannak olcsón.
A keringető meg 120 Wattos is van a 160 Wattos grundfos már nagy
(#) Tomi111 válasza illesoszkar hozzászólására (») Jún 20, 2016 /
 
Üdv! Szerintem így használva nagyon rossz a hatásfokuk. Nem termel annyit, hogy a keringetőszivattyút működtesse, hol van még a plusz energia.
(#) erbe válasza illesoszkar hozzászólására (») Jún 20, 2016 /
 
60 W-tal fűtheted. De mennyit ad le X hőmérsékletkülönbségnél?
Idézet:
„30 db -ot egyben ...”

Nincs mindenkinek ekkora szerencséje. A gyártótól konténer tételben nem kapod meg ennyiért.
(#) ronin75 válasza illesoszkar hozzászólására (») Jún 20, 2016 /
 
Ha jól értem, akkor a peltier modult fordítva szeretnéd használni, kihasználva a Seebeck effektust. Ez nem fog működni áramtermelés szempontjából. Nagyon rossz a peltier modul hatásfoka visszafelé használva. Javítok olyan készüléket, ahol pwm-mel hajtják meg a modult, a szünetekben megméri a visszfelé termelödő feszültséget, a betáplált feszültség max. 10%-a jön vissza. Áramról még nem is beszélve. Problémás, hogy ekkora hőfok különbséget elvisel-e a peltier modul. Szerintem próbáld ki egy modulon, tapasztalni fogod, hogy semmire nem jó.
(#) illesoszkar válasza erbe hozzászólására (») Jún 20, 2016 /
 
Szerintem lophatta de nem igen érdekelt és nem tudta mit ad el.
(#) illesoszkar válasza erbe hozzászólására (») Jún 20, 2016 /
 
Nem tudom mennyit adhat le de az biztos hogy tavaly láttam a TV-be hasonlót de az igaz nem igy nézett ki.az két féle drótokból volt össze hegesztve de rengeteg és a sarkkutatóknak a jég házban volt ilyen és egyszer fel melegitették és a kinti minusz 40 a benti 18 fok különbséggel fűtötték tovább és a világitást is arról v ették le
(#) vargaf válasza illesoszkar hozzászólására (») Jún 20, 2016 /
 
Az hőelem volt, folyamatosan kel melegíteni ahhoz, hogy feszültséget adjon.
(#) illesoszkar válasza vargaf hozzászólására (») Jún 20, 2016 /
 
Az lehet de tetszett a dolog
(#) tursaba válasza illesoszkar hozzászólására (») Jún 20, 2016 /
 
Szia !

Annak idején, amikor a hazai kereskedésekben megjelent, én is csináltam vele teszteket, ötletként.
Rossz hatásfok (is), teljesítmény és ár arányok jöttek ki.
Letettem az ötletről.

Üdv.
(#) vargaf válasza illesoszkar hozzászólására (») Jún 20, 2016 /
 
Itt van egy hőelemről működtetett rádió:
Hőelemes rádió
Zsámbékon a lámpamúzeumban is van kiállítva ilyen készülék.
(#) illesoszkar válasza vargaf hozzászólására (») Jún 20, 2016 /
 
Tetszik, érdekes.
(#) Doky586 hozzászólása Jún 21, 2016 /
 
Ha a testedre erősíted a Peltier elemeket és kívülről hűtőbordákat raksz, akkor napenergia sem kell pl télen kiülsz a parkba benne és termelődik az energia...
(#) illesoszkar válasza Doky586 hozzászólására (») Jún 21, 2016 /
 
Ja a szemem meg villog ?
(#) weend válasza illesoszkar hozzászólására (») Jún 22, 2016 /
 
Simán működik a dolog, linkelek egy videót a sok közül. Itt 40 Voltot állítanak elő 2x8 db cellával. Én is kipróbáltam 4 db cellával, mobil töltésre sikeresen használtam. Mondjuk, én egy mobil készüléken gondolkodok, amit erdei túra alkalmával a szalonna sütése közben a tűzbe lógatva, használható lenne a mobil eszközök feltöltésére. Amúgy erre is van példa a neten, sőt gyártanak gyári készüléket is, ami kis faágak eltüzelése közben termeli a világításhoz, vagy a töltéshez szükséges áramot.
Bővebben: LinkBővebben: Link
(#) szsrobert hozzászólása Jún 22, 2016 /
 
Tekeros generator nagyobb hatasfoku.
(#) BarnaPili válasza szsrobert hozzászólására (») Jún 22, 2016 /
 
Méretben egy vagy több hordozható"Power-bank" veri a hőelektromos generátort.Bár világvége után jól jöhet
(#) Traimmm hozzászólása Júl 17, 2016 /
 
Ötlet: 100 watt villamos energiával kiszivattyúzzuk a kútvizet. A kútvíz fölmelegszik napra kitett csőkígyón át 20-25 fokra. A 14 fokos kútvíz éjszaka is 20-25 fokos lesz, mert a lakás fűtésrendszerén is átmegy hőcserélőn át. Lakást hűti, kútvizet melegíti a sok radiátor, padlófűtési kör stb.
A kifolyó langyos vizet a kertbe engedem + csőkígyókon át a talajba csöpögtető csővel egyenletesen. 12 méter mélyen van a talajvíz - fölötte 8 méter tufakő, 2 méter vastagon apró kavics és 1 méter vastagon termőföld van. Hány méter mélyen melegedne át a talaj 20-25 fokosra ? Meddig tartaná a talaj a 20 fokot, ha a kiengedés helyét több m2-en "lehőszigetelném" 2 rétegű fóliával ( + napsütéskor forró víz folyna a kertbe )? http://www.hobbielektronika.hu/forum/getfile.php?id=149966
(#) Traimmm hozzászólása Júl 17, 2016 /
 
Talaj nagyon nyeli a vizet, nem lesz mocsár a kertből. Kút 10 liter/perc vízhozamú. A talaj 100 liter/perc vízhozammal is nyelné a vizet pár négyzetméteren belül.
http://img.index.hu/imgfrm/5/7/3/1/BIG_0011225731.jpg
(#) illesoszkar válasza Traimmm hozzászólására (») Júl 17, 2016 /
 
A a gond annál a linknél amin a tetőn van a műanyagcső hőcserélőnek,hogy nem tudják sokan megfogni a hőt pedig ott van. mert ha lezárnák a cső tetejét dupla szigetelt üveggel akkor fel tudna melegedni jóval 100 C főlé de akkor meg nyomás kellene ,hogy legyen benne mert különben gőzzé alakul a viz,ezésrt szerelnek a nagyobb napkollektor rendszerbe ventilátorral ellátott hűtőrendszert,ha erős a nap akkor ha nem használnák a melegvizet felrobbanna.
Ezért működik a tetőn lévő napkollektor és a Puffer tartály között 6 bár mert ha erős a nap 130 C körüli meleget csinál a napsugár és csak nyomás alatt nem válik gőzzé. ezt onnan tudom mert 11 évet Ausztriában éltem és Instalateur ként mint autógén hegesztő voltam egy cégnél akik ilyent szereltek,és vagy vascsövel vezettük a rendszert vagy rézcsővel de nem cinezve volt mint a sima fütés hanem ipari ezüsttel forrasztva ,mert a cin nem birta volna ki a forró nyomást
(#) illesoszkar válasza Traimmm hozzászólására (») Júl 17, 2016 /
 
10 liter vizhozamú kút az nudli,mert nekem a kutban egy kis búvár szivattyúm van amit az ukránok kezdtek el gyártani egy membrános ,annak 80 -85 l / perc a teljesitménye,és volt hogy délután bekapcsoltam és elfelejtettem kikapcsolni egész éjjel ment a kertre a viz .50 cm van leengedve a viz szint alá,és még soha sem szivta ki a kutat annyira hogy el fogyjon a fél méter viz,pedig az csak 400 liter körül lehet. és azért kell keringető mert 100 Watt nem igen hozza a vizet folyamatosan,de a keringető nem nyom csak keringet nem kel neki vizet emelni.
Még annyit sem mint egy átemelő szivattyúnak,és e keringetőt több fokozatba lehet müködtetni .és hőkapcsolovan ki be kapcsolást vezérelni
(#) illesoszkar válasza illesoszkar hozzászólására (») Júl 17, 2016 /
 
És a legrosszabb megoldás szerintem a csőkigyó.Szerintem egyszerűbb ha egy dupla lapradiátort kettévágsz és a belső felét forditod a nap felé amire ponthegesztve vannak lemez csikok hő leadás végett.Ugyanúgy működik hőcsapdának és és a kiteritett felszine kedvezőbb min az egymás mellé tekert csőnek. ennyit a hő kihasználásáról
(#) csavarkulcs hozzászólása Júl 30, 2016 /
 
inkább csinálj napkohót, vagy forrald fel a vizet a napkollektorral, és irány a gőzdugattyú, 60-80% hatásfok, maximum.
(#) illesoszkar válasza csavarkulcs hozzászólására (») Júl 30, 2016 /
 
Lehet hogy tévedsz mert a gőz dugattyú 28 % haszonnak dolgozik a turbina 32-33 %.de egy igaz ha ingyen van ajándék,és a napkohógoz meg görbe tükőr rendszer vagy lencse rendszer szükséges. És komoly elektronikus vezérelt forgató is.
A hozzászólás módosítva: Júl 30, 2016
(#) illesoszkar válasza illesoszkar hozzászólására (») Júl 30, 2016 /
 
No meg nem kis tőke
(#) schneiderl hozzászólása Szept 20, 2016 /
 
Sziasztok.
A magam részéről egyfajta szakmai (gondolkodásbeli) ártalomnak tekintem, hogy mindenáron áramot szeretnétek nyerni a naptól, miközben valójában elsősorban hőre van szükségetek. Ez fölösleges köröket jelent, ellenkező irányba visz, és közben eliminálja a kérdésre fordított lelkierőt és lendületet. Újra és újra. Elektronikában totál kutyaütő vagyok, de abban biztosak lehettek, hogy ez így van.
A gondokodásmód a kulcsa mindennek, és a legtöbben bezárjuk magunkat mindenféle szűk helyekre.
(#) illesoszkar válasza schneiderl hozzászólására (») Szept 20, 2016 /
 
A hő felfogáság én már megoldottam frappánsan,a napsütésben akkor veszel le belőle hőt amikor akarsz,nem tud tud tú fűteni és száraz puffer tartály kell hozzá ha érdekel priviben megoszthatom veled
(#) Ge Lee válasza schneiderl hozzászólására (») Szept 20, 2016 / 1
 
Nem akarnak mindenáron áramot nyerni, csak jelenleg ez az egyetlen értelmes módja a napenergia kinyerésének. Miért? Leginkább azért, mert amikor van belőle bőven (nyáron) olyankor általában az ember nem fűt. Télen amikor fűtene, akkor meg van hogy hetekig nem is látni a napot, amikor meg látni akkor is kicsi a beesési szög.
De biztos kitaláltál valami hatékony módszert, technológiát a nyáron összegyűjtött hőenergia télen történő felhasználására, így kérlek oszd meg a fórumközösséggel. Az Ausztráliával és Dél Amerikával Európát összekötő, és azon a dróton az évszaknak megfelelő irányba folyó áram nem játszik.
(#) illesoszkar válasza Ge Lee hozzászólására (») Szept 20, 2016 /
 
Nem valami ördöngős módszert alkalmaztam csak nem vizzel vezetem a hőt hanem forró levegővel és a buffer tartályba nem viz van hanem két csőkigyóvak betontömbbe.2 m3.
És a beton tömb ellenáramú csőkigyóval lehet vizet melegiteni.de radiátort is de meleg levegővel is lehet fűteni
Következő: »»   1 / 2
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem