Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Alacsony felépítésű motor
Lapozás: OK   1 / 1
(#) ekorsch hozzászólása Feb 2, 2022 /
 
Sziasztok!
Folyadék keveréshez keresek nagyon alacsony felépítésű, nagyon alacsony fordulatú DC motort.
Méreteit tekintve a 40x40x10 ventillátor az ideális, de annak a fordulatát nem lehet levinni 4-800/perc környékére. A PWM jel nem gond (Arduino + Mosfet meghajtó modul, DC 12v), a hajtást két kisméretű mágnes viszi át egy keverőbabra, így nem kell megfúrni a tartályt. Pillanatnyilag egy ventillátor dolgozik, de 0,5 sec után le kell állítani, hogy ne habosodjon a cucc.
Szóval egy kb 10mm magas(alacsony) dc, vagy stepper motor kellene 12 v feszültségre, és legyen egy kis nyomatéka nagyon alacsony fordulaton is. Hajtómű sajnos nem fér el.
Tudtok ilyen motort?
Köszi előre is!
(#) Skori hozzászólása Feb 2, 2022 /
 
Ha ilyen kevés a hely a tartály alatt: nem gondoltál pl. valamilyen szíjhajtásos megoldásra, ahol csak egy csapágyazott ékszíjtárcsának kellene beférni a tartály alá? A motor meg lehetne távolabb, ahol már elfér.
(#) erbe válasza ekorsch hozzászólására (») Feb 2, 2022 /
 
Kis floppymeghajtó motorja. BLDC motor, a panelján van a meghajtó IC. Kb 10 mm vastag, vagy még vékonyabb, az átmérője ~70 mm. Panellal együtt kicsit nagyobb. Bár vannak egész kis panellal szereltek. Fix fordulatú, ha igaz, 360/perc.
Merevlemezekben is elég lapos motorok vannak, de a floppy erősebb. No meg a merevlemezek 5600 - 7200-zal mennek.
A hozzászólás módosítva: Feb 2, 2022
(#) ekorsch válasza Skori hozzászólására (») Feb 3, 2022 /
 
Sajnos összességében is kevés a hely, távolabb sem fér el nagyobb motor.
(#) Massawa válasza ekorsch hozzászólására (») Feb 3, 2022 /
 
Ket ilyen tipus fordul elö ( hacsak nem szedsz szét egy gimbalt, abban vannak kisebb motorok.)
Az egyik ez a léptetö motor fogaskerékkel együtt 10,4 mm magas,
A másik meg ami a minap jött meg (majdnem fél év után) egy BLDC motor (a képen az utodja), a régebbi nyitott volt és 4 mm-el alacsonyabb. ( már be lett épitve és nincs otthon). Állitolag már nem gyártják.
(#) Gafly válasza ekorsch hozzászólására (») Feb 3, 2022 /
 
Én biztosan nem a motorra ragasztott két mágnes utat járnám, hanem a több lapos tekercs közvetlenül forgatja a babát elv alapján indulnék ki...
(#) Peter65 válasza Gafly hozzászólására (») Feb 3, 2022 /
 
Ha így próbálkoznál, akkor egy outrunner BLDC állórész is átalakítható ilyenre. Páros fogszámúval lehetene szimmetrikusan kialakítani; pl.: 12 fogú esetében mindig 3-3 szemben lévő fogat gerjeszteni. Ha foganként akarsz lépkedni, akkor a vezérléséhez bonyolultabb elektronika kellene, 12db félhíd.
(#) Gafly válasza Peter65 hozzászólására (») Feb 3, 2022 /
 
És akkor formára tekercselni sem kell.
(#) Massawa válasza Peter65 hozzászólására (») Feb 3, 2022 /
 
Neki az lesz a gondja ( amugy az a fekete motir outrunner), hogy a forgás nem egyenletes a motor az egyik polusrol a másikra ugrik, ami meglehetösen zavaro lehet.
(#) Peter65 válasza Massawa hozzászólására (») Feb 3, 2022 /
 
Ha csak 4 foga lenne, és a kettő fázisú mikrolépéses léptetőmotorokhoz hasonlóan vezérelné a tekercsek áramát, akkor is elég egyenletes forgás lenne elérhető szerintem.
A kérdés számomra ebben az esetben inkább az, hogy ilyen kis játékszer vasmagokkal, és viszonylag nagy légréssel (a vasmag és a forgatandó mágnes által létrejövő mágneses körre értem) a rátekercselhető huzalon átfolyhat-e tartósan akkora áram, ami elég nagy fluxust hoz létre.
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem