Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Alapismeretek (ellenállás)
Lapozás: OK   1 / 4
(#) (Felhasználó 19794) hozzászólása Máj 2, 2008 /
 
Az ellenállás hasznát keresem, hogy mire lehet használni mire jó mire elengedhetetlen.
Ismerem a képleteket, de pl már elfelejtettem miért is kell a LED-hez egy ellenállás, vagy, hogy mire lehet még használni.
Össze szeretném gyűjteni egy kis cikkbe azt, hogy egy szimpla programozói aggyal megáldott ember is megértse
(#) Norberto válasza (Felhasználó 19794) hozzászólására (») Máj 2, 2008 /
 
Az áramkörben folyó áramot korlátozza.
(#) (Felhasználó 19794) válasza Norberto hozzászólására (») Máj 2, 2008 /
 
Vagyis az áramerősséget (I)?
És mire jó ez nekünk? Anno, ha jól emléxem a lednél maximalizálni lehetett az áram erősségét, ha adott a feszültség és ez arra volt jó, hogy nem szállt el a LED ami csak egy bizonyos áramerősséget bírt el?
(#) AtomCity válasza (Felhasználó 19794) hozzászólására (») Máj 2, 2008 /
 
Az ellenállásnak munkapont beállító szerepe van (U,I).
Pl. feszültségosztó, áramosztó...
(#) gtk válasza (Felhasználó 19794) hozzászólására (») Máj 2, 2008 /
 
Olvasd el Topi cikket
Tanulmanyozd Ohm torvenyet es mindent megertesz.
(#) Norberto válasza (Felhasználó 19794) hozzászólására (») Máj 2, 2008 /
 
Idézet:
„Anno, ha jól emléxem a lednél maximalizálni lehetett az áram erősségét, ha adott a feszültség és ez arra volt jó, hogy nem szállt el a LED ami csak egy bizonyos áramerősséget bírt el?”


Hát ezt te magad írtad. Most akkor hol van a bibi?!?

Ha számodra is nyilvánvaló, hogy arra jó, hogy pl. egy LED ne menjen tönkre, akkor utána miért kételkedsz ennek a valószínűségében és miért kérded, hogy mire jó?
(#) (Felhasználó 19794) válasza Norberto hozzászólására (») Máj 2, 2008 /
 
Ez az egyik amire jó, de ezen kívül majdnem minden a legkisebb kapcsolási rajzban is van egy halommal és gondoltam akkor nem csak a ledekhez jó
(#) lamalas válasza (Felhasználó 19794) hozzászólására (») Máj 2, 2008 /
 
Mivel az ellenallason atfolyo aram feszultseget is ejt rajta ezert megfelelo feszultsegszintek letrehozasahoz is elengedhetetlen.
(#) gg630504 válasza (Felhasználó 19794) hozzászólására (») Máj 2, 2008 /
 
Lehet vele fűteni ( beavatkozó ).
Az izzólámpa is ellenállás...
Lehet referencia mérőhídban.
Speciális anyagból készítve hőmérsékletérzékelő ( termosztor ), fényérzékelő ( fotoellenállás ) készíthető.
Ugyancsak ellenállás a nyúlásmérő bélyeg ( erőmérő, mérlegben ).
Ellenállás
(#) (Felhasználó 19794) válasza gg630504 hozzászólására (») Máj 2, 2008 /
 
Ok kezdem érteni. A speciális ellenállások érdekesek lehetnek, jól értem, hogy pl egy sima áramkörbe beépítve egy fotoellenállást meg valami fogyasztót az a fényre változtatja az R értékét és így a feszültséget meg az áramerősséget is?
Ha jól emléxem van olyan alkatrész is ami egy bizonyos feszültség alatt nem engedi át az áramot így akkor ezzel lehet csinálni fényre be-ki kapcsolódó lámpát?
(#) lamalas válasza (Felhasználó 19794) hozzászólására (») Máj 2, 2008 /
 
Idézet:
„Ha jól emléxem van olyan alkatrész is ami egy bizonyos feszültség alatt nem engedi át az áramot így akkor ezzel lehet csinálni fényre be-ki kapcsolódó lámpát?”


Jol emlekszel, tranzisztornak hivjak Igaz, hogy az aramvezerelt eszkoz, de ahhoz hogy aram follyon egy aramkorben potencialkulonbseg szukseges ami majd az aramot athajta a vezetokon, felvezetokon, ellenallasokon. De van feszultsegvezerelt felvezetonk is: FET-nek hivjak. Plusz van masfajta felvezeto is ami inkabb kapcsolasra hasznalatos: tirisztor a neve.
(#) (Felhasználó 19794) válasza lamalas hozzászólására (») Máj 2, 2008 /
 
Vagyis akkor elméletben az ellenállás egyik funkciója a szenzor funkció is amire ha rákötök egy tirisztort akkor kapcsolóként lehet használni. Például helyes ellenállásokkal meg hasonlókkal bekötve egy hőmérőt üzemeltetni stb.....

Úgy érzem megértettem legalább is olyan szinten ahogy most szükségem van rá.

Köszönet Önöknek.
(#) gg630504 válasza (Felhasználó 19794) hozzászólására (») Máj 2, 2008 /
 
Háááát a szenzorként nagyon kevés ellenállást használnak.
Speciális eset.
Sokkal gyakoribb az illesztési feladat.

Pl. van egy feszültségmérőm, ami végkitérésben 1 V-ig mér.
Ha elékapcsolok egy megfelelően méretezett ellenállást, akkor pl. 1000 V-nál lesz a végkitérése, addig tudok vele mérni.
Itt az ellenállás illeszti az 1000 V-os mérendő feszültséget az 1 V-os műszerhez.

A hangerőszabályozó potméter egy mechanikusan programozható analóg számítógép, ahol Uki = p * Ube, ( p valós, [0,1], a potméter gombjának szögével arányos ). Khmmm a potenciométer is speciális ellenállás...
(#) lamalas válasza (Felhasználó 19794) hozzászólására (») Máj 2, 2008 /
 
A hagyomanyos ellenallasok is homerseklettol fuggo erteket mutatnak, de ezeket megsem "szenzorkent" hasznaljuk. Vannak persze kifejezetten ilyen (szenzor jellegu) celra keszulo ellenallasok is (fotoellenallas a beeso feny mennyisegetol fuggoen valtoztatja az ellenallasat, vagy az NTK ill. PTK ellenallasok amik pedig homersekletre erzekenyek). De a Te peldad sajnos nem jo. Ha egy ellenallast rakotsz (megis hogy?) egy tirisztorra az semmit nem fog csinalni.
(#) lamalas válasza gg630504 hozzászólására (») Máj 2, 2008 /
 
Amirol Te irtal az nem illesztes, hanem egyszeru feszultsegosztas. Az illesztes mas fogalom.
(#) Tomi20 válasza gg630504 hozzászólására (») Máj 2, 2008 /
 
Idézet:
„A hangerőszabályozó potméter egy mechanikusan programozható analóg számítógép, ahol Uki = p * Ube, ( p valós, [0,1], a potméter gombjának szögével arányos ). Khmmm a potenciométer is speciális ellenállás...”


Ez nem semmi, így megfogalmazni, hogy mi a poti...
(#) ferci válasza (Felhasználó 19794) hozzászólására (») Máj 2, 2008 /
 
Ha már itt említetted...
van olyan alkatrész is ami egy bizonyos feszültség alatt nem engedi át az áramot
... ezek inkább a diac, zener ( egy irányban), varisztor, stb..
A vezérelt eszközöket nem sorolnám ide, mert ott nemcsak a feszültségszint, hanem a vezérlőáram, ill. a polaritás is érdekes lehet. Ez már komplex dolog.
(#) oleg53 válasza (Felhasználó 19794) hozzászólására (») Máj 2, 2008 /
 
Szerintem ez kicsit olyan kérdés, mint hogy mire jó egy rugó. Konkrétan nehéz megmondani. Az ellenállásnak az a dolga, hogy megvalósítsa Ohm törvényét. Hogy hol mire jó, ahhoz példák kellenek.
gg630504 1000V-os méréshartár példájában előtétként szerepelt, és feszültségosztót képezett a műszerrel. A lednél ugyanígy korlátozza az áramot. Máshol a rajta eső feszültséget "figyeljük", és abból következtetünk az átfolyó áramra. Vagy konenzátor töltésénél a rajta eső pillanatnyi feszültség szabja meg a töltődés áramát.
Digitális eszközökben a felhúzóellenállás biztosítja a logikai H feszültségszintet azzal, hogy kicsi áram esetén kicsi feszültség esik rajta, de egyben az L szinthez tartozó áramot is korlátozza.
Ha a konkrét szerepe a kérdés, akkor talán azt kell vizsgálni, hogy mi lenne, ha szakadással, és mi lenne, ha rövidzárral helyettesítenénk.
(#) Tomi20 válasza (Felhasználó 19794) hozzászólására (») Máj 2, 2008 /
 
Egyébként iskolában így tanítják: Egy áramkör tetszőlegesen választott két pontja közötti töltés áramlást korlátozó hatás az ellenállás.
(#) gg630504 válasza oleg53 hozzászólására (») Máj 2, 2008 /
 
Idézet:
„Ha a konkrét szerepe a kérdés, akkor talán azt kell vizsgálni, hogy mi lenne, ha szakadással, és mi lenne, ha rövidzárral helyettesítenénk.”

Nahát, hogy is maradhatott ki az olvadóbiztosító Egy darabig rövidzár, majd szakadás.
És igen, a kapcsoló is 0 és végtelen ohm között mechanikusan vezérelt ellenállás.
(#) oleg53 válasza gg630504 hozzászólására (») Máj 3, 2008 /
 
Jó, ez igaz, de akkor kihagytad a levegőt, a drótokat, és persze az embereket. Szerintem nem kéne felsorolni, hogy mi mindent lehet ellenállásként tárgyalni.
Én inkább ilyesmire gondoltam:
Ha a felhúzóellenállás helyett szakadás lenne, akkor H szint esetén nem kapna (nem kapnának) táplálást a következő fokozat bemenete(i). Ha rövidzár lenne, akkor meg túlterhelődnének a kimeneti tranzisztorok L szint esetén.
Tehát a felhúzóellenállás vezető és áramkorlátozó szerepet is betölt. Persze így minden ellenállásnak több szerepe van. Talán próbáljuk meg így megfogni, bár továbbra sem tartom megválaszolhatónak a kérdést.
(#) FlashFWD hozzászólása Jún 26, 2008 /
 
Sziasztok!

Van egy eszközöm, amivel ellenállást lehet mérni, csak éppen nem tudom, hogy hogyan tegyem.
Azért van rá szükségem, mert van egy ellenállásom, amit szeretnék kiváltani egy leddel, de nem tudom az ellenállás méretét, így nem merem leddel pótolni.

Tehát: hogyan kell ellenállást mérni?
Válaszaitokat köszönöm.
(#) Frankye válasza FlashFWD hozzászólására (») Jún 27, 2008 /
 
Ellenállást - célszerűen - multiméter ellenállás-mérőjével, vagy ellenállásmérő műszerrel lehet mérni. Ezen kívül ki is lehet számítani, ha az adott ellenállásra jutó feszültséget, valamint a rajta folyó áramot megmérjük/ismerjük. (Ohm törvénye)
A LED nem ellenállás, hanem egy speciális dióda, amely megfelelő körülmények esetén képes fényt kibocsátani.
Minthogy dióda, (nagyon leegyszerűsítve a dolgot!) az egyik irányban "0", a másik irányban pedig "végtelen" nagy az ellenállása. Ebből adódik, hogy - az ellenállással szemben - csak az egyik irányban viselkedik úgy, hogy ellenállást fejt ki, míg a másik irányban quasi "rövidzárként" üzemel.

A fentiekből adódik, hogy a LED nem equivalense az ellenállásnak, ha úgy tetszik, nem helyettesíthető be egyik a másikkal "egy az egyben".

Ellenállást egyébiránt úgy kell mérni (multiméter esetén), hogy a két tapintót az ellenállás két kivezetéséhez érintjük. Mindig a legmagasabb mérhető értékű beállítással kezdünk, majd haladunk lefelé, amíg értelmezhető mérési eredményt nem kapunk.
(#) FlashFWD válasza Frankye hozzászólására (») Jún 27, 2008 /
 
Szia!

Köszönöm a választ.

Értem amit írsz, de ha nem ajánlod a LED-et, akkor mit tegyek, hogy csökkentsem egy ventilátor fordulatszámát?
Gyárilag egy ellenállást adtak hozzá, de arra gondoltam, hogy inkább elvilágítom, mint elfűtöm azt az energiát.

Egyébként ezt a ventilátort a TV-állványom aljába szerelem be, hogy hűtse az erősítőmet... oda gondoltam a ledet, mint hangulatfényt.
Még hideg katód fénycsőre gondoltam, mint alternatívára, de konkrétan az ellenállás miatt írtam, arra - vagy helyette - keresek megoldást.
(#) Frankye válasza FlashFWD hozzászólására (») Jún 27, 2008 /
 
Szívesen.
Ami azt illeti, több lehetőség is adódik.
Részint lehet fordulatszám-szabályzóként szabályozható kimenetű feszültség-stabilizátort beépíteni, de komolyabb projekt esetén pl. egy PIC-es, PWM modullal (ahol a kitöltési tényező állítható be) is lehet a fordulatszámot csökkenteni.
Ha csak és kizárólag világításra akarod felhasználni a "fölös" energiát, akkor egy izzó (megfelelően méretezett, persze!) is megfelel.
(#) FlashFWD válasza Frankye hozzászólására (») Jún 27, 2008 /
 
Gondolom, a kérdésemből leszűrhető, hogy segghülye vagyok az elektronikához.
Így, hogy említetted, már emlékszem az Ohm-törvényre, de ezekkel a PIC, meg PWM dolgokkal ne okozz álmatlan éjszakákat.

A lényeg, hogy vettünk egy TV-álványt, ami elvileg zárt hátulról, viszont az erősítő akkora (7.1-es házimozi), hogy mikor a régi állványon volt, akkor még közvetlen rá volt téve a DVD-olvasó, s másfél óra után elakadt a lemez, olyan forró volt... mint kiderült az erősítő fűtötte át a DVD-t annyira, hogy akadt a film.
Viszont a TV-állvány labilis, mert most nincs bent a hátsó lemeze, ami merevíti az egész dolgot... egy kisebb lökés is elég lenne szvsz, hogy elfeküdjön az egész állvány mindenestül, ezért be kell tennem a hátsó lemezt, de akkor kell a légkeverés.
A ventik helyét már kivágtam, most már csak az elektronikai része van hátra, s ezért írtam, mert hideg katódos fénycsővet 1. nem kaptam, 2. ott van valami induló áram, meg valami trafó (egyébként az egészet sz.gépházba tervezték) úgy hogy lemondok a fénycsőről, s ezért gondoltam a led-re.

Sorban kötöm a ventivel, feltételezem, hogy a venti el fog indulni, a led meg fog világítani. Jól gondolom?

Régebben arra gondoltam, hogy 220V-os ventit szerelek be, s egy szabályozható csillárkapcsolóval szabályozom a fordulatszámlát, de ezt elvetettem, nincs kedvem a hálózati árammal szórakozni.

Csináltam régebben ledes előszobavilágítást, azóta is f@szán működik... ezért gondoltam, hogy itt is megpróbálom.

Rosszul gondolom, hogy ha a 12V-os 0,2A-es ventilátort sorbakötöm egy 3,2V-os 0,02A-es leddel, akkor pont optimálisra csökken a ventilátorra jutó feszültség? 12V-ot és 0,8A-t biztosítok a két fogyasztó számára, s amit még elfelejtettem írni az az, hogy a feszültségcsökkentés lényege a venti halkabbá tétele, nem kell, hogy daráljon, elég, ha picit megmozgatja a levegőt.

köszi, hogy szánsz rám időt!
(#) Frankye válasza FlashFWD hozzászólására (») Jún 27, 2008 /
 
Azért ez nem ennyire egyszerű.
A motorok (így a ventillátor motorja is) dinamikus terhelések, nem lineárisak, vagyis nem ugyan akkora az ellenállásuk.
A LED-eknek viszont - az optimális működésükhöz - fix feszültség- és áram-értékekre van szükségük, mégpedig színtől/gyártmánytól függően adott esetben más és másra.
Ha tehét nem az a lényeg, hogy világítson, hanem hogy a fordulatszámot lehessen szabályozni, akkor javaslom inkább egy ilyen kapcsolás megépítését, ez - amellett, hogy csendesebbé teszi a ventillátor működését, még - automatikusan szabályozza is azt.
Ha nem akarsz automata szabályozást, akkor pedig ez a Te kapcsolásod!
Idézet:
„köszi, hogy szánsz rám időt!”

Ne viccelj! Azért vagyunk itt, hogy segítsük egymást!
(#) Krisz015 hozzászólása Jún 27, 2008 /
 
Sziasztok! Elárulnátok, hogy hogyan kell bekötni? A rövidebb, vagy a hosszabb vége legyen az elem felől?
(#) pic_nagyistvan hozzászólása Ápr 30, 2017 /
 
Sziasztok!
Lenne egy óriási kérdésem.
Az egyik órai feladathoz számítást kellene elvégeznem. Kérlek segítsetek ebben.
Adott egy ellenállás értéke 2,23 ohm. Ezt az értéket kellene összeraknom 3 kereskedelemben kapható ellenállásból. Segítene valaki a képletben? Esetleg valami számító programot nem tud valaki?

Előre is köszönöm!
(#) erbe válasza pic_nagyistvan hozzászólására (») Ápr 30, 2017 /
 
A kiszámításhoz szükséges képleteket tanultátok. A legegyszerűbb, ha veszel két olyant, aminek a párhuzamos kötésével már közeli értéket kapsz. 4,7 Ohm szokásos érték, 2 db 2,35 Ohm-ot ad ki. A harmadikat kell már csak visszaszámolni. Ez elég magas érték lesz (arányosan), könnyen találsz közelítő értéket.
Következő: »»   1 / 4
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem