Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PIC programozás assemblyben
 
Témaindító: sonajkniz, idő: Máj 30, 2015
Témakörök:
Lapozás: OK   22 / 22
(#) cua válasza benjami hozzászólására (») Jún 12, 2020 /
 
Szerintem 16 bitesnel kisebb PIC nincs arra a celra es feltetelezem abbol 20+ pin a minimum. De egy ideje nem kovetem a PIC vonalat, lehet azota van valami kisebb, nagyon cel kivitel.
(#) zenetom válasza cua hozzászólására (») Jún 12, 2020 /
 
De van, viszont 28 láb a "legkisebb". Mármint ami 8 bit és CAN.
(#) sonajkniz hozzászólása Jún 12, 2020 /
 
Sokan tudják rólam, hogy kommunikáció terén én az 1-Wiret favorizálom. A CAN buszról csomó rémtörténetet hallottam már autószerelőktől. Ezért most kicsit utána olvastam.
Nos az egész lényege, hogy nincs mester-szolga viszony. Mindegyik eszköz mondja a magáét. Minden eszköz adás közben is figyeli az adatvonalat, így azonnal észreveszi, hogy vele egy időben más is "pofázik". Ilyenkor beszünteti az adást és ha szabad a vonal újra próbálkozik. Tehát mindenki ad, és minden adást mindenki vesz. A címzésekből ki-ki leszűri, ha neki szól.
Ezt írja róla a szakirodalom:
Idézet:
„Mennyi lehet a hibázás? Hogy ezek az alarm-üzemmódok nem túl gyakran váltogatják egymást egy jól üzemelő rendszerben, azt a következő adatok bizonyítják: Egy 25%-os terheltségű buszon, 500 kbps sebesség mellett, a hibázás statisztikai gyakorisága: 200 év.”

Hú de jól hangzik. Mindjárt megtérek.
De akkor mi a helyzet a rémtörténetekkel?
Talán az, hogy ha valamelyik eszköz meghibásodik, és adás közben nem ellenőrzi az adatvonalat, akkor csak ad folyamatosan, blokkolva a rendszert? Vagy a kényes két végi lezárás sérül? Vagy netán a folyamatos ugatás miatt az egyes eszközök állandóan az adatokat elemzik, mi szól nekik és mi nem, ezért a saját dolgukra nem marad idejük?
Nem tudom, csak tippelgetek, mert nem értek hozzá. Csak azt tudom, hogy amiket hallok, meg a statisztika nem fedi egymást.
A hozzászólás módosítva: Jún 12, 2020
(#) silent15 válasza benjami hozzászólására (») Jún 12, 2020 /
 
Jelenleg a legkissebb 28 lábú, amiben van.
(#) cua válasza zenetom hozzászólására (») Jún 12, 2020 /
 
Igen, tevedtem. Hosszu ido utan elovettem a mcu selector-t es latom van nehany tipus a 18F csaladbol. A legkisebb is 28pin es 32kb (program) memoria.
En a labszamot nem latom problemasnak amig aruljak 6x6-os vagy 4x4-es qfn/uqfn tokban, bar az en hobby kategoriam a CDIP/PDIP (surubbeknek mar adapter kell, hogy tudjak veluk jatszani)
..es a 32k-ba azert belefer par sor C program is, igaz eletemben nem hasznaltam CAN bus-os interface-t de nem gondolom hogy rettentoen bonyolult lenne.
(#) Pali79 válasza cua hozzászólására (») Jún 14, 2020 /
 
Na igen.... Nem merültem bele nagyon, de a picekben lévő kommunikációs hardvereket meg lehet valósítani szoftveresen is. Nem hiszem, hogy a CAN lenne ez alól a kivétel.
(#) moltam válasza sonajkniz hozzászólására (») Jún 15, 2020 / 1
 
A rémtörténetek legtöbbször hozzá nem értésből, elektronikában nem túl jártas autószerelőknél keletkeznek, egy sima szkóppal legtöbbször felderíthetőek a can hibák. Leggyakoribb a táp/test zárlat valamelyik vonalon, az még multival is szinte. Ilyenkor persze blokkolva van a can vonal. Az 1Wire teljesen más dolog mint a can, zavarvédettség, hatótáv, sebesség. Mindkettőt másra találták ki.
Következő: »»   22 / 22
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem