Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Alapismeretek (tranzisztor)
 
Témaindító: m.joco, idő: Szept 14, 2006
Lapozás: OK   12 / 12
(#) Heki69 hozzászólása Jún 20, 2021 /
 
Sziasztok! Tranzisztor párba válogatásában kérném a segítségeteket. Egy sztereó erősítőről lenne szó, ebben szeretnék végfokokat cserélni, viszont párba kellene válogatni.. A kérdésem az lenne, hogy egy ESR02 Pro típusszámú műszerrel miként lehetséges ez? A google nem a barátom, egyértelmű leírást nem találtam, hogy melyik értéknek kell stimmelnie. A válaszokat előre is köszönöm!
(#) proli007 válasza Heki69 hozzászólására (») Jún 20, 2021 / 2
 
Hello! Ezzel a műszerrel kb sehogy. Ugyan is..
- A végfokban a végtranzisztorokat áramerősítésre szokták párba válogatni.
- Ez a műszer (nem ismerem, de csak egy 9V-os elem van benne) az áramerősítés megállapításához legfeljebb 1..10mA kollektorára mellett fogja megállapítani. Neked viszont a végfogban amperek fognak folyni.
- Tehát a válogatást abban a kollektoráram tartományban célszerű végezni, amiben használva lesz a tranyó.
- A válogatás egyébként sem lesz egyszerű. Mert ha megnézed a mellékelt ábrát, az áramerősí tényező, erősen kollektoráramfüggő. Az áramerősítés (béta, vagy Hfe, vagy H21) a kollektoráram és a bázisáram hányadosa. Tehát Hfe=Ic/Ib. És ez csak egy kollektorárampontban és statikusan lesz igaz. Mert valójában a dIc/dIb (delta) viszonyt, vagy is a meredekséget kellene szemügyre venni.
- Tehát mérés gyanánt egy tápegységre lenne szükség, ami 5..10V feszültséget és akkora áramot szolgáltat ahol mérni szeretnéd a tranyót. Aztán egy potival és egy ellenállással akkora bázisáramot beállítani, hogy a kollektoráram a kívánt értékű legyen. Ekkor megmérni a bázisáram értékét és elosztani vele a kollektoráramot. Így egy pontban megtudod az áramerősítés értékét, a viszonyításhoz.
Természetesen a tranyót rendesen hűteni kell, de az áram még így is fog változni..
Ha nincs kisértékű potid, akkor egy tranyót be lehet vetni emitterkövető gyanánt.
(#) fecameca válasza proli007 hozzászólására (») Jún 20, 2021 /
 
Nem túlzás ez egy kicsit? Ugyanis nekem sosem volt egy zsák pénzem, hogy kilóra vegyem a végtranzisztorokat, mégis javítottam néha erősítőt. Max. annyi, hogy egy széria, egy típus, ha egyszerre vettem meg őket. Egyetlen dolog volt amit esetleg hallottam, ha túl alacsonyra állítottam a nyugalmi áramot, megjelent a keresztezési torzítás. Ennek a duplája fölé meg nem volt érdemes menni, mert beindult a hőlavina. Ha van gyári ajánlás, akkor inkább picit alá, mint fölé, ha nincs, akkor 10 és 20 mA közti értéket kell beállítani. Most 20 és 50 W közötti erősítőkről beszéltem, nagyobbakkal ritkán volt dolgom. Azt, hogy max. teljesítménynél picit kisebb az egyik fél periódus, nem hiszem, hogy lehet füllel egyáltalán azt hallani.
(#) proba válasza Heki69 hozzászólására (») Jún 20, 2021 /
 
Én áramkorlátos táppal csináltam ilyet, mikor kellett. Kerestem 3-4 megfelelőnek tűnő ellenállást. Tranzisztor kollektor emitter tápra, az ellenállás meg bázis kollektor közé. A tápegységen beálló feszültség minél egyformább, annál inkább egyeznek a tranzisztorok. Pontos grafikont nem tartom fontosnak, átlag embernél úgysem fordul elő több tíz tranzisztor. Azokból a legegyformábbak így kijönnek. Az áramkorlát a kívánt munkapontnak megfelelő legyen, az ellenállás meg olyan, amin már áramkorlátba megy a táp.
(#) proli007 válasza fecameca hozzászólására (») Jún 20, 2021 /
 
Nem az volt a kérdés, hogy mi túlzás mi nem, mert az nem is erre a topikra tartozik. Hanem hogy hogyan lehet mérni..
Következő: »»   12 / 12
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem