Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Alaplapi kondenzátorok
 
Témaindító: Sammy, idő: Jan 8, 2007
Lapozás: OK   1 / 12
(#) Sammy hozzászólása Jan 8, 2007 /
 
Sziasztok!

Lenne egy olyan kérdésem, hogy 4700Uf-os 6,3V-os kondenzátort tudja e valaki, hogy honnan tudnék szerezni. Alaplapba kellene, de eddig sehol nem találtam. Esetleg még az lenne a kérdésem, hogy milyen következményekkel járna, ha 3300Uf-os 6,3V-os kondit helyeznék az eldurrant 4700-asok helyére.


Válaszotokat előre is köszönöm!


Sammy!
(#) patexati válasza Sammy hozzászólására (») Jan 8, 2007 /
 
Mindenkép 4700-ast rakjál helyette a feszültség 6.3V legyen minimum ha 10-16-25-35-40-50V-osvan csak az nem baj csak férjan bele !Tehát a feszültsége lehet nagyobb nem befolyásolja!Kisseb nem lehet mint6.3!!!!!
(#) Dudus válasza Sammy hozzászólására (») Jan 8, 2007 /
 
Szerintem nem okozol vele katasztrófális problémát, mert ami benne van valószínűleg ahogy öregedett szintén vesztett a kapacitásából és egy darabig észre sem vetted, de én is ragaszkodnék a benne lévő kapacitáshoz.

Arra nagyon figyelj, hogy 105C-os LOW ESR kondit tegyél bele, különben hamar megmakkan az új is.

Én 10V-ossal szoktam helyettesíteni, ha nem fér el elfektetem vagy ahogy adja a hely magát, de ez átmérőben általában ugyanaz, mint a 6,3V-os max magasabb.
(#) Sammy hozzászólása Jan 8, 2007 /
 
Rendben... Köszönöm szépen a válaszotokat! Akkor helyettesítem 4700Uf-ossal és 10V-ossal... azt amúgy is könnyebben meg lehet szerezni!

Sammy!
(#) patexati válasza Sammy hozzászólására (») Jan 8, 2007 /
 
Az ideális lesz bele csak a polarításra ügyej!!
(#) (Felhasználó 1542) hozzászólása Jan 8, 2007 /
 
Meg a kiforrasztásra kb 5 réteges furatgalván.
(#) Sammy válasza patexati hozzászólására (») Jan 8, 2007 /
 
Polarításra természetesen figyeltem. Nem az első ilyen volt ez, csak eddig ilyen alaplap nem volt a kezeim között amibe ilyen ritka kondi kellett volna. De sikerült szereznem és már össze is raktam. Az alaplap csodállatosan működik, mint új korában.

Még egyszer köszönöm szépen a segítséget!

Üdv: Sammy!
(#) PCB válasza Sammy hozzászólására (») Jan 8, 2007 /
 
Szia !

Gondolom megpúposodtak a kondik

Én is így jártam, meg mások is hoztak már ilyen alaplapot.
Mindenképpen 10V -ost tegyél mert a 6.3V -os egy idő után megint meg fog dögleni.

És minden kondit cserélj ki, ne csak a púpossakat !

Üdv!

* minden - összes 4700uF... 3300uF... 2200µF
(#) Thomas10100 válasza Sammy hozzászólására (») Jan 8, 2007 /
 
Szia!

Én nekem sok ilyen cserém volt már, eddig csak nagyobb kapacitásút tettem helyükre, mivel ezek az alaplapi feszeket tartják, szóval ha nagyobb a kapacitás akkor nagyobb lesz a stabilitása az alaplapnak. Ezt az alaplapoknál is megjegyzik,ha kicsik a kondik akkor nem húzható az alaplap, vagy éppen instabil lesz.

Viszont én a 6.3V ra figyelek, nem hiába tesznek ilyet bele, nem pedig 10 vagy 16V-osat.

Szerintem ennyi.
(#) Dudus válasza Thomas10100 hozzászólására (») Jan 9, 2007 /
 
Bizony nem hiába , azért a néhány centért amit így megspórolnak a Te károdra...

A nagyobb érték, határok között elmegy, de nagyobbat rúg a tápba induláskor!
(#) patexati válasza Thomas10100 hozzászólására (») Jan 9, 2007 /
 
Nem hiába 6.3V-os mert ha 10V-os lehet,hogy nem menne tönkre és nem kellene újat venni! Én minden elkócsere alkalmával negyobb feszültségű kondikat rakok be mint a gyári és jobb lessz szó szerint mint újkorában! Sőt van nemegy gagyi dvd lejátszó mit megvétel után egyből hoztak hozzám,hogy felturbózam!Kicserélem az összes elkót kivétel nélkül normális minőségűre és egyel nagyobb feszültségűre ezzel nagymértékben növelve a készülék élettartamát!Nagyobb kapacítást nem ajánlatos berakni mert ha túlpufferel gondot okoz más alkatrészekben
(#) pixels válasza patexati hozzászólására (») Jan 9, 2007 /
 
hali

nekem sistereg az alaplapi hangkarim egy régi (5év+) gépben. A kondik nem púposak. Deettől függetlenül megoldaná-e szerintetek a problémát a nagy pufferkondik cseréje?
(#) dilan válasza pixels hozzászólására (») Jan 9, 2007 /
 
szewa!

a sistergést a magasabb frekvenciájú zajok okozzák, amelyekből egy digitális rendszerben (pl. számítógép) bőven akad. ezek megtalálják az érzékeny bemeneteket - a táp szűrésével nem nagyon tudsz segíteni rajta. :no:
(#) pixels válasza dilan hozzászólására (») Jan 9, 2007 /
 
hát ez nem jó hír. bár lehet olcsóbban megúsznám új hangkarival, de ha ez a gond, amit leírtál, akkor lehet hogy még pci-s kártya is sistereghet...
(#) Dav_id hozzászólása Jan 9, 2007 /
 
Hi.
Nekem pont mostanában ment ki az alaplapomon 3 kondi, azokat kicseréltem, de semmi változás, meg se mukkan. Más hibát nem láttam rajta. Méregettem, a proci feszültsége megvan, a tápszabályzó IC jó. Milyen hibák lehetnek, esetleg a bios szállt el?
(#) kyrk válasza dilan hozzászólására (») Jan 10, 2007 /
 
USB hangkartya megoldas lehet a digitalis zajra. De csak abban az esetben, ha a tap szurese megfelelo. Ilyen IC pl.: PCM2902 ami amator korokben nagyon kedvelt.

Esetleg lehetne probalkozni hagkartya eseten kiegeszito tapszuressel. Maceras lehet felforrasztani de lehet, hogy nehany kondi csodakra kepes. Alaplapi hangkartya eseten mar nehezebb lehet a dolog.
(#) leono hozzászólása Jan 20, 2007 /
 
Nem akartam új témát nyitni, de a problémám szintén alaplapi. Pontosabban, keresek egy TM-486SPS Totem gyártmányú alaplapról használható leírást. Az Internetet már átböngésztem, de erről a tipusról semmilyen használhatót nem találtam.
(#) Dióda válasza Sammy hozzászólására (») Jan 20, 2007 /
 
Sziasztok!
Nekem van egy régebbi alaplapom ami érdekes dolgokat művel .Összedugdosom a gépet az alaplap elindul és fut is flottul , de ha leállítom akkor a következő gombnyomásra csak felpörögnek a ventik de nem akar a gép bepostolni.Ha viszont kihúzom a tápot a (220)-ból várok egy kicsit és ujjra be akkor elsőre indul .Lehet hogy nekem is kifáradtak a kondik az alaplapban?
Hozzáteszem mind a négy tápommal ugyanazt csinálja.
(#) patexati válasza Dióda hozzászólására (») Jan 20, 2007 /
 
Lehetséges,hogy kiszáradtak a kondik de sok más oka is lehet!A kondikat megéri kicserélni nem nagy beruházás!Próba cseresznye!
(#) joska29 hozzászólása Jan 21, 2007 /
 
Sziasztok Egy olyan problémám van, hogy kicseréltem egy kondánzátort az alaplapon 2200mf 6.3V viszont így egyáltalán nem indult el a gép. Teljesen kuka lett. Miután kiforrasztottam újra működött minden. Hogy lehet az, hogy egy rossz kondenzátort kicserélek jóra és akkor nem működik? Lehet hogy ez az új eleve gyári hibás? A régi egyébként szétdurrant. Ha nem teszek oda semmit ahogy most is van akkor ezzel kárt okozhatok?

Előre is köszönöm mindenkinek a segítséget.
(#) Moderátor hozzászólása Jan 21, 2007
 
Idézet:
„Kondenzátor csere alaplapban”
téma ide áthelyezve!
(#) Dudus válasza joska29 hozzászólására (») Jan 21, 2007 /
 
Szerintem régi polcon heverő ELKO-volt amit betettél lehet, hogy nem formáztad előtte és zárlatos. Mérd meg, hogy mit mutat kiforrasztva. És tegyél be helyette egy 10V 2200µF 105C LOW_ESR kondit és nem lesz bajod. Ilyenkor szerintem érdemes az összeset cserélni, vagy legalább azokat, amik ezen az ágon vannak.
(#) PCB válasza joska29 hozzászólására (») Jan 21, 2007 /
 
Véletlen nem forditva tetted be ?
(#) tibi1995 hozzászólása Feb 24, 2007 /
 
sziasztok!

Igazából csak most ismerkedek az elektronikával, de az alaplapommal én is megjártam.
Két kérdésem lenne:
1-az alaplapban kétféle 1000µF kondit találtam, az egyiknek más a színe és nagyobb is a másiknál. Szóval a kettő között van valami külömbség? Nem lehet őket ugyanolyan kondikra kicserélni?
2-a kondenzátorokat a vásárlás után egyből be lehet forrasztani, vagy csinálni kell velük előtte valamit(pl.:feltölteni)?
(#) Norberto válasza tibi1995 hozzászólására (») Feb 24, 2007 /
 
Idézet:
„az alaplapban kétféle 1000µF kondit találtam”


A nagyobbik valószínűleg nagyobb feszültségtartományra készült. Épp ezért a kicsi helyére is be lehet tenni a nagyobbat (ha befér), de ez fordítva már nem igaz. Az esetek többségében jelölni szokták az ELKO-kon a feszültségtűrést is, pl. 25V vagy 16V, stb. Egyébként nagy valószínűséggel a nagyobbik alacsony ESR értékkel rendelkezik, de lehet, hogy a kisebbik is. Egyszóval ha alaplapba kondit cserélsz esetleg, érdemes "low ESR" tulajdonsággal felvértezetteket betenni.


Idézet:
„a kondenzátorokat a vásárlás után egyből be lehet forrasztani, vagy csinálni kell velük előtte valamit”


Egyből lehet használni. Természetesen ha érzékenyebb berendezésbe kerül az új kondi, célszerű kisütni. Ami nem más, mint a feltöltés ellenkezője. Legegyszerűbb párszáz ohm-os ellenállást rákötni a kondi 2 kivezetésére, és ki is van sütve...

Feltölteni semmiképp sem szabad beültetés előtt!
(#) tibi1995 hozzászólása Feb 24, 2007 /
 
Kössz!
Egyébként mindkét kondi 6,3 voltos.
(#) tibi1995 válasza Norberto hozzászólására (») Feb 25, 2007 /
 
Idézet:
„érdemes "low ESR" tulajdonsággal felvértezetteket betenni”


ez egész pontosan mit is jelent?
(#) Dudus válasza tibi1995 hozzászólására (») Feb 25, 2007 /
 
Alacsony Equvivalent Series Resistivity


A kialakítása miatt minden kapcitás rendelkezik ellenállással is ( hozzávezetések, fegyverzetek) ami a töltőáramot egyrészt korlátozza másrészt fűt, tehát melegíti a kondenzátort. A meleg pedig a halála, mert hamarabb kiszárad. Minnél kisebb ez az ellenállás annál jobban tűri az impulzusüzemet. Ha nem ilyet teszel bele hamar felpúposodik és akár extrém esetben robbanhat is.
(#) Isti hozzászólása Feb 25, 2007 /
 
a fegyverzetek közt alapállapotban ugye végtelen nagy ellenállásnak kell lennie? És mért szoktak a kondi két kimenete közé ellenállást rakni? (kezdő vagyok)
(#) vga hozzászólása Feb 25, 2007 /
 
elméletileg végtelen nagynak, gyakorlatilag általában megaohm nagyságrendű a szivárgási ellenállás. ez viszont nagyban függ a kondenzátor típusától, meg a minőségétől.
Hogy miért tesznek ellenállást a két lábkivezetés közé ez az adott áramkörtől függ. Gyakran azért, hogy a kikapcsolás után hamarabb kisüljön a kondenzátor az ellenálláson keresztül.
Következő: »»   1 / 12
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem