Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Alaplapi kondenzátorok
 
Témaindító: Sammy, idő: Jan 8, 2007
Lapozás: OK   12 / 12
(#) motoroska hozzászólása Szept 15, 2015 /
 
Sziasztok.
Javitanék egy Acer 5755G laptopot. Sajnos az alaplap és a monitor közötti kábel szakadás miatt elégett, és megkárosította a laptop alaplapját is.
Új kábel valamelyik nap megérkezik.
Sajnos úgy nézz ki hogy elégett 2 kondenzátorom.
Csatoltam képeket.
Az lenne a kérdésem hogy milyen kondenzátorok lehetnek a bekarikázott alkatrészek?
(#) SPORE válasza motoroska hozzászólására (») Szept 15, 2015 /
 
Azok kis induktivitások, nem kondenzátorok. Szakadást mérsz rajtuk?
(#) zenetom hozzászólása Jan 19, 2016 /
 
Sziasztok!
A régi PC-ben az alaplapon van egy púpos kondi, nem is csoda, most lesz 10 éves azthiszem (bár az utóbbi 2 évben egyáltalán nem használtam).
A lényeg, hogy ki akarom cserélni, de lehet nem ártana a többit is kicserélni. Azonban a többi kondi kívülről egész "jól néz ki". Mindet kicserélni meg nem akarom, mert elég sok van rajta
Melyikeket lehet még érdemes kicserélni? (Sajnos ESR mérőm nincs)
(#) zenetom válasza zenetom hozzászólására (») Jan 19, 2016 /
 
Illetve kérdés még: a Teapo kondik mennyire jók? Elég sok boltban látni..
Egyébként csak az 1db 6.3V/1000µF-os kondi púpos, butaság lenne nagyobb feszültségűt és/vagy kapacitásút (illetve inkább nagyobb peak-áramosat) berakni?
A hozzászólás módosítva: Jan 19, 2016
(#) steelbird válasza zenetom hozzászólására (») Jan 20, 2016 /
 
Érdemes cserélni a kondikat, általában 2000 üzemórát adnak meg egy ilyen kondira. De van, amelyikre csak a felét. A zöld színű, arany feliratos CapXon kondikat sok gyártó használja alaplapokon és kapcsitápoknál, de az nehezen szerezhető be. Van nagyon sok fajta az alkatrészeket forgalmazó nagyobb cégeknél (HQ, TME, RS...), az adatlapok is fent vannak. Próbálj olyat választani, amit az adatlap is kifejezetten ilyen célra ajánl és amelyikből van több jelölt, azok közül a hosszabb élettartamút válaszd.
Mi legutóbb egy Harman-Kardon CD player kapcsitápjába próbáltunk bele több gyártótól kondikat. Bedöglött a táp és ha már úgyis javítani kellett, inkább lecseréltük a régi CapXon kondikat benne, mivel a primer oldali pufferelkó púpos volt már. A végén a Nichicon Low ESR kondik lettek a befutók, 5 és 8 ezer óra élettartammal. A készülék tulajdonosa -aki gyerekkori haverom is- kivételesen egyedi hallású és rögtön mondta, hogy melyikkel milyen a hangja. Ezekkel a kondikkal lett végül jó. A lényeg az, hogy van különbség kondi és kondi között, nem is kicsi. Számítógépnél inkább az élettartam legyen a döntő, minél hosszabb élettartamú legyen. Természetesen, a Low ESR és a 105 fokos tűrés alapból követelmény. Van forgalmazó, amelyiknél ESR értékre is tudod szűkíteni a kereséseket.
A hozzászólás módosítva: Jan 20, 2016
(#) zenetom válasza steelbird hozzászólására (») Jan 20, 2016 /
 
Köszi a választ!
Csatoltam képet az alaplapról, illetve a tápban is akarok kondit cserélni, arról is csatoltam képet. Az alaplapon a kis 4V-os kondikat is érdemes cserélni, vagy elég a "nagyokat" ?
Illetve a tápban a nagy, 200V-os kondikat?
(#) steelbird válasza zenetom hozzászólására (») Jan 20, 2016 / 1
 
Az alaplapon is, meg a tápon is látszik pár kondinál, hogy már kezd púposodni a teteje.
Ha azt szeretnéd, hogy működjön még egy jó ideig, akkor én azt mondom, mindet dobáld ki. Viszont itt már jön az a kérdés, hogy megéri -e? Ezt neked kell eldöntened.
Abból indulj ki, amit írtam, ezekre a kondikra nagyjából 1000-2000 üzemórát garantálnak a gyártók.
Utána megnő az ESR paraméterük, kiszárad bennük az elektrolit, csökken a kapacitásuk, a megnövekedett impedancia miatt pedig még jobban, egyre jobban melegednek...
A fogyasztói társadalom átka, tervezett elavulás van...
A hozzászólás módosítva: Jan 20, 2016
(#) zenetom válasza steelbird hozzászólására (») Jan 20, 2016 /
 
Megfogadom tanácsod. A púposak helyére biztosan a legjobb minőségűt fogom rakni, a többinél is természetesen low ESR-t, de költséghatékonyság miatt amik nem púposak, oda már nem a legdrágábbat rakom be.
Köszi!
(#) minitrue válasza steelbird hozzászólására (») Jan 20, 2016 /
 
Idézet:
„ezekre a kondikra nagyjából 1000-2000 üzemórát garantálnak a gyártók”

Az adatlapon megadott üzemóra a legmagasabb megengedett üzemi hőmérsékletre vonatkozik. Alacsonyabb hőmérsékleteken lényegesen hosszabb üzemidő várható, amennyiben megbízható az adott alkatrész (azaz pl. nem kínai hamisítvány).
(#) samatkanof hozzászólása Jan 20, 2016 /
 
Sziasztok!

Erősítő PCB-ről kivettem egy púpos kondit (3300µF 50V), ugyanezekkel a paraméterekkel Conrad-tól beszerezhető "noname" LG-s. Viszont Jamicon-t tudnék venni 65V-ost. Kérdésem, hogy bármi baj adódna abból, hogy 50V helyett 65V-osokra cserélem ki mind a 4 kondit?

Előre is köszi.
A hozzászólás módosítva: Jan 20, 2016
(#) steelbird válasza samatkanof hozzászólására (») Jan 20, 2016 /
 
Szia. Semmi, cseréld nyugodtan.
(#) kadarist válasza samatkanof hozzászólására (») Jan 20, 2016 /
 
Szia!
Nem adódna baj belőle, sőt! De miért éppen a Conradtól?
(#) samatkanof hozzászólása Jan 20, 2016 /
 
Köszi a gyors, kétszeresen is megerősítő választ! Kerestem nagyobb (általam ismert) boltokban, pontosan ilyet nem tudtak, ezért végső előtti próba volt a Conrad, sry... Most beszéltem Mikrovilles kishölggyel, éppen négy vár rám, ma el is hozom. Mármint a kondikat, akkor még ki sem kapok otthon
A hozzászólás módosítva: Jan 20, 2016
(#) csucsuu30 hozzászólása Feb 11, 2016 /
 
Sziasztok! Segítséget szeretnék kérni.
Honnan tudnék ilyen kondit venni?
FP5K
13bX
271
16
Előre is köszönöm

IMG_0689.JPG
    
(#) kadarist válasza csucsuu30 hozzászólására (») Feb 11, 2016 /
 
Szia!
Például innen.
(#) burninhell hozzászólása Nov 8, 2018 /
 
Szevasztok!
Ugyanez a kondi kéne nekem is, de a linkelt (hqelektronika) szaküzlet nem tudott adni.
Csak 2 cégnél találtam ilyet Budapesten és mindkettő csak cégeknek ad el nagytételben.
Minden más cégnél sima ELKO-t akartak rámsózni 50Ft-ért.
Az én kondim FP10K, 48Cz, 271, 16.
Ez egy alumínium polimer kondenzátor nem pedig elektrolitos. 271uF, 16V, furatszerelt, D = 8mm, polarizált, low-ESR (alacsony ellenállású kb 9-11 mOhm) és nagy frekvenciás....
Élettartam 5000h az elko 2000h-val szemben.
Na ilyet hol lehet kapni?

Ilyen: https://hu.rs-online.com/web/p/aluminium-kondenzatorok/7149070/
(#) eyess válasza burninhell hozzászólására (») Nov 8, 2018 /
 
Ha mindenképpen itthonról szeretnéd, akkor próbáld meg a TME.hu ról rendelni.
(#) pipi válasza burninhell hozzászólására (») Nov 9, 2018 /
 
Nem tudod a linkről megrendelni?
Van regisztrációm, esetleg megrendelhetem neked, akkor keress magán emailban.
Az alaplapon lábas, vagy smd van? Amit linkeltél lábasjószág...
Én simán betennék egy sarki közértben is kapható low esr tipust, ami befér az adott helyre.
Esetleg picit nagyobb kapaccal(270helyett 330uF).
A hozzászólás módosítva: Nov 9, 2018
(#) Peter65 válasza burninhell hozzászólására (») Nov 9, 2018 /
 
Ha jó minőségű helyettesítést akarsz, és az ára nem annyira számít, kerámia kondenzátorokból is összerakhatod. Már elérhető 100µF 16V-os kerámiakondenzátor:
Bővebben: Link
Ebből 3-t összeraksz, elég jó nagyfrekvenciás kondenzátorod lesz.
(#) burninhell hozzászólása Nov 9, 2018 /
 
Köszi a válaszokat. A TME.hu mutat hajlandóságot magánszemély rendelését is teljesíteni.
Nem feltétlen akartam belföldről csak kínából 20-40 nap lenne névtelen valószínűleg semmire sem jó kondikat szerezni.
Na meg a "Sarki közértes" kondi ami majdnem olyan és be is fér... Itt nincs mókolás amikor 100.000 ft értékű alkatrészek múlnak 100 forinton
(#) Dióda hozzászólása Jan 23, 2021 /
 
Kaptam egy pár alaplapot . Gigabyte ga-945gzm-s2 alaplapokról van szó és felfigyeltem egy érdekes dologra ami számomra furcsa. A csatolt kép alapján a jelölt két kondenzátor forró mint a veszedelem (magyarul a kezem nem álja). Gondoltam ez egyedi eset így beüzemeltem még 3 ilyen lapot és mind ugyanazt a jelenséget produkálja. Annyit kiderítettem hogy ez a két kondi a ddr2 ramok feszültségét előállító részben van. Namármost sokéves tapasztalatomból adódóan tudom hogy a forró kondi sosem jót jelent. Rendeltem ugyanebben a méretben kondikat low esr és minden tulajdonságból megfelelően csak épp 16v-os verzióban a 6,3v helyett. Namármost azon agyalok hogy mi a haragtól forrósodik csórikáim ennyire. Lehet hogy a mellettük lévő fet-ektől kapják a forróságot és annyira átfűtik a kondit a fetek? Ami ugye nem jó a kondiknak. Most azon agyalok hogy mi van ha a kondikat nem ültetem be majd az újjakat teljesen a panelre hanem hagyok a panel és a kondik alja között egy 2-3milimétert és úgy helyezem üzembe.Így lessz egy hangyányi kis hőcsapda a panel és a kondik között.Csak az a kérdés hogy ez okozhat-e valami galibát a lap működése közben. Nemszivesen várnám meg azt hogy a kondik megpukkanjanak és esetleg mást is vigyenek magukkal így inkább cserélem . Jelenleg hibátlannak tűnnek a kondik csak feltűnt hogy forró mint a veszedelem.Kíváncsi vagyok a véleményetekre.
(#) erbe válasza Dióda hozzászólására (») Jan 23, 2021 /
 
Nincs sok értelme 16 V-os kondira cserélni. A memória 1,... V feszültséget kap. Vannak alaplapok, ahol 4 V-os kondik vannak hasonló helyen. Nálad inkább a minőséggel van baj. Ha már kezd kiszáradni, állandósul a melegedés, míg tönkre nem megy. Az eredetivel egyező feszültségűt tegyél bele, de jobb fajtát.
A hozzászólás módosítva: Jan 23, 2021
(#) Dióda válasza erbe hozzászólására (») Jan 24, 2021 /
 
A kondikat már megrendeltem jó minőségű cuccként ami pont ide van tervezve.
Csak közben rájöttem hogy kell egy szippantós páka is hozzá így azt is kellett rendelnem hogy rendesen ki tudjam őket cserélni. Nem akarok kókhányolni.
Viszont azon még mindíg agyalok hogy nehogy az legyen hogy kicserélem és ugyanolyan forró lessz mert a fet-ektől átveszi a hőt mert akkor azok sem lesznek hosszú életűek úgy.
Lehet hogy be kellene tenni egy 2-3miliméteres távtartót a panel és a kondik alja közé hogy ne tudja olyan könnyen átvenni a hőt.
(#) Cinema válasza Dióda hozzászólására (») Jan 24, 2021 /
 
A legrövidebb lábakkal kell beültetni a kondenzátorokat. Nem baj, ha nagyobb feszültséget bírnak, de beférjenek az eredeti helyett. Low-ESR, High-Current, Long-Life - kondenzátorok előnyben.
Kiforrasztásnál előbb egy kis ónt kell ráforrasztani a forrpontra, majd a szippantós pákával az egészet lecuppantani, így vélhetőleg nem sérül a panel több rétege és a furatgalvanizálás!

Üdv!
(#) Dióda válasza Cinema hozzászólására (») Jan 29, 2021 /
 
Meglettek az alkatrészek és egy lapot meg is bűvöltem kondicserével.
A forrósodás az új kondival is megvan. A kondi tövében lévő két fet izzad mint az őrült. Valószínű az forrósítja át a kondikat is. Eléggé tré egy tervezésű lap ez így.
(#) Cinema válasza Dióda hozzászólására (») Jan 30, 2021 /
 
Az. A Gigabyte-alaplapokkal sok Elektrolit-kondis baj van.

Üdv!
Következő: »»   12 / 12
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem